Şahsen ülkemiz ile İtalya'nın karşılaştırılmasını doğru bulmuyorum, İtalya ile Türkiye en başta nüfus konusunda bile aynı değil. İtalya'dan ölenlerin yaş ortalaması 79... Japonya'dan sonra en yaşlı nüfusun olduğu bir ülke, yaşlılar arasında da septomlar hızlı gösterdiği için hastaneler ayrı yığılma halinde. Türkiye bu konuda çok çok şanslı, genç nüfusumuz fazla. Yaşlıları evden çıkarmamaya başladık, ortalık sakin. Hayat durmuş vaziyette, %80 kontrol sağlanmış görünüyor. Ek olarak bu vakaların bir hafta önceden kaptığı ve septomları yeni gösterdiği de düşünülebilir, 14 günlük kuluçka süresi var. Haliyle yurt dışı temaslarını ve ciddiyeti bir haftadır kazandığımızı ortaya koyduğumuzda tablo şaşırtıcı değil.

Maalesef vaka sayısı daha da artacaktır, Bilim Kurulu üyesi bir doktorumuz da vaka sayının 4-5 bini bulabileceğini söyledi. 85 milyonda 4-5 bin! Bunu bu şekilde atlatmak bir başarı olacaktır, dünyanın halini gördüğümüzde bu %1'e bile gelmiyor, sadece vaka sayısı olarak. Daha olumlu düşünelim, hükümet tedbirlerini almış vaziyette. Ben hükümete güveniyorum, insanlarımız da tedbirlerini almaya başladı. Belediyeler dezenfekte için yarışıyor, temizlik olayı ülkeyi temizledi vallahi. Mükemmel iş çıkarıyoruz, Mayıs başına kadar atlatacağız bunu. Allah yar ve yardımcıları olsun...

Ek olarak sokağa çıkma yasağını savunuyorum, işe giden milyonlarca insan var. Toplu taşıma da haliyle sıkıntı yaratıyor, en azından 15-20 günlük bir sokağa çıkma yasağı uygulanabilir.
Neden yanlış olsun? Bu tablo ölüm tablosu değil ki virüsün bulaştığı insanların sayısı, virüsün bulaşma durumunun yaşla bir ilgisi yok, ölüm desen doğru derim ama bulaşma durumunda 18 yaşındaki bir genç de riskli 70 yaşındaki biri de. Aynı yollarla bulaşıyor. İtalya'nın nüfusu da 65 milyon civarında ve şundan dolayı İtalya ile karşılaştırılıyor, başlangıçta kontrol altındayken kısa zamanda vaka sayısı hızla arttı, şu an en kötü örnek. Bu iki ülkeyi karşılaştırmak mantıksız değil. Hastane ile de ilgisi yok, bulaşma durumundan bahsediyoruz çünkü.

2020 Avrupa Futbol Şampiyonası, "11 Haziran - 11 Temmuz 2021" tarihlerine ertelenirken, bu 1 yıllık ertelemenin ortalama kaybı 1.9 milyar Euro oldu!

Şahsen ülkemiz ile İtalya'nın karşılaştırılmasını doğru bulmuyorum, İtalya ile Türkiye en başta nüfus konusunda bile aynı değil. İtalya'dan ölenlerin yaş ortalaması 79... Japonya'dan sonra en yaşlı nüfusun olduğu bir ülke, yaşlılar arasında da septomlar hızlı gösterdiği için hastaneler ayrı yığılma halinde. Türkiye bu konuda çok çok şanslı, genç nüfusumuz fazla. Yaşlıları evden çıkarmamaya başladık, ortalık sakin. Hayat durmuş vaziyette, %80 kontrol sağlanmış görünüyor. Ek olarak bu vakaların bir hafta önceden kaptığı ve septomları yeni gösterdiği de düşünülebilir, 14 günlük kuluçka süresi var. Haliyle yurt dışı temaslarını ve ciddiyeti bir haftadır kazandığımızı ortaya koyduğumuzda tablo şaşırtıcı değil.

Maalesef vaka sayısı daha da artacaktır, Bilim Kurulu üyesi bir doktorumuz da vaka sayının 4-5 bini bulabileceğini söyledi. 85 milyonda 4-5 bin! Bunu bu şekilde atlatmak bir başarı olacaktır, dünyanın halini gördüğümüzde bu %1'e bile gelmiyor, sadece vaka sayısı olarak. Daha olumlu düşünelim, hükümet tedbirlerini almış vaziyette. Ben hükümete güveniyorum, insanlarımız da tedbirlerini almaya başladı. Belediyeler dezenfekte için yarışıyor, temizlik olayı ülkeyi temizledi vallahi. Mükemmel iş çıkarıyoruz, Mayıs başına kadar atlatacağız bunu. Allah yar ve yardımcıları olsun...

Ek olarak sokağa çıkma yasağını savunuyorum, işe giden milyonlarca insan var. Toplu taşıma da haliyle sıkıntı yaratıyor, en azından 15-20 günlük bir sokağa çıkma yasağı uygulanabilir.
Maalesef yaşlıları evden çıkarmama gibi bir durum söz konusu değil çünkü gençler bile sorunsuz davranıyor şekil A'daki gibi. Dediğim dedik, temizlik imandan gelir anlayışıyla her şeyi boşveren, ücretsiz olduğu için otobüslerden inmeyen yaşlılar bunlardan bile beter.

• Üzücü
  • Sinir Bozucu
Reactions: Yiğitt and Dosi

Sıkıntı şu ki her hastanede bu test yapılmıyor.Hala ateşi olanlara parol yazıp gönderiliyor :(

Neden yanlış olsun? Bu tablo ölüm tablosu değil ki virüsün bulaştığı insanların sayısı, virüsün bulaşma durumunun yaşla bir ilgisi yok, ölüm desen doğru derim ama bulaşma durumunda 18 yaşındaki bir genç de riskli 70 yaşındaki biri de. Aynı yollarla bulaşıyor. İtalya'nın nüfusu da 65 milyon civarında ve şundan dolayı İtalya ile karşılaştırılıyor, başlangıçta kontrol altındayken kısa zamanda vaka sayısı hızla arttı, şu an en kötü örnek. Bu iki ülkeyi karşılaştırmak mantıksız değil. Hastane ile de ilgisi yok, bulaşma durumundan bahsediyoruz çünkü.
Her değene bulaşmıyor ki virüs, bağışıklıkla alakası çok büyük. İtalya'nın yaşlı nüfusu olduğu için kronik rahatsızlıkları ve bağışıklığı da katarsan yayılması daha hızlı. Genç nüfus fazla ülkemizde, daha sağlıklı ve kronik rahatsızlığı az haliyle. Yayılması ve bulaşması daha zor... İtalya'da hastaneler yığılınca hasta ve yakınına da bulaştı haliyle, onun etkisi de çok büyük. İtalya ile karşılaştırmak korku salıyor gibi geliyor bana, daha olumlu düşünmek lazım. :X

Maalesef yaşlıları evden çıkarmama gibi bir durum söz konusu değil çünkü gençler bile sorunsuz davranıyor şekil A'daki gibi. Dediğim dedik, temizlik imandan gelir anlayışıyla her şeyi boşveren, ücretsiz olduğu için otobüslerden inmeyen yaşlılar bunlardan bile beter.

Kafeler, kütüphaneler, spor salonları her yer kapalı. Tek yer AVM ve restoranlar kaldı... %80 kontrol sağlandı lakin şu AVM'ler de kapanmalı bir an önce.

• Beğendim
Reactions: The_Erinch
Evet, Avm ler kapanıp, restoranlarda paket servise geçmeli, marketlerde belli günlerde belli sayıda insan ağırlayacak şekilde bir sistemde çalışmalı. Herşey yoluna girecek, inanalım, küçük ama önemli kurallara uyalım.

SON DAKİKA!

Dünya genelinde virüse yakalanan vaka sayısı 200.000'i geçti! 82.213 hasta iyileşti, 8.000 kişi ise hayatını kaybetti!

• Beğendim
Reactions: Ahmed
  • Beğendim
  • Güldürdün
Reactions: cookies and Yiğitt
Belki de hepimiz virüsü kaptık, 8 milyar insan, hepimiz, ancak farkında değiliz. Negatif çıkanlar bile virüsü kaptı, sadece semptomları herkeste aynı değil zira onun da bir nedeni var. Hepimiz virüsü kaptık, all of us. Ve virüsler bizi, bilincimizi yönetir hale gelmeye başlayacak. Ancak biz bunun farkına varamayacağız. İnsanlık belki de birçok kez virüsler tarafından yönetildi, ancak virüslerin özelliği gereği insan bilinci bunun fakrına varamadı ve kendini özgür sandı. Halbuki virüsler bu sayede dünyaya hükmederken bizler sadece köleleri olduk, ama farkına varamadık. En büyük kölelik köle olduğunu bilmemek değil midir zaten? Peki virüsler bizden ne istiyorlar? Daha doğrusu neden böyle bir amacı yürütüyorlar? Bunu kimse bilmiyor. Belki bir uzaylı projesidir bu, uzaylıların dünyayı en temiz ve güvenli bir şekilde, kendilerine zarar gelmeden ele geçirme işi? Belki de çok gelişmiş bir laboratuvar işidir. İnsanları kontrol edebilmeye yarayan. Muhteşem bir komplo. Hououin kyouma haklıydı. Bu muhteşem bir komplo.

Bir dizide Ya da filmde herkes bir virüsten ve onun yan etkisinden kaçıyordu, herkes zira yakalanan korkunç bir canavara dönüşüyordu. Ancak sonradan öğreniyorlardı Kİ aslında herkes çoktan o virüsü kapmış. Sadece yan etkileri herkeste aynı etkiyi göstermiyormuş....
@MEnes @Forumdash @Ahmed @Harunnn60
Hououin Kyouma sonuna kadar haklıydı... Belki sadece filmlerde görüyoruz böyle şeyleri diye düşünüyoruz olabiliriz. Ancak bunun gerçek hayatta var olmadığını kim kanıtlayabilir... Bilimsel olarak bir hastalık diye açıklanıyor belki ama belki de sadece bizim böyle bilmemiz isteniyor. Belki Matrix'e çoktan girdik...

• Beğendim
Reactions: Tolstoyevski
Azerbaycanda daha 4 kişinin iyileşmesi ile toplam iyileşme oranı 10'a çıktı. 34 vakadan 10 iyileşme+1 ölüm ile, şu an aktif vaka sayı 23.

Ama bizim sayfalarda bu iyileşçe verilerini genel olarak dalgaya vurmaya başladılar. Ben bu herşeye şüpheci davranan kişileri anlamıyorum. Çünkü zaten devlet açıklamasında bizdeki vakaların 1 kişi hariç diğer hepsinin çok hafif geçirdiğini demişdi. O 1 kişi de öldü. Tüm veriler ise direkt DSÖ baskısı ile en şeffaf formada verilmeye başlandı son 2 haftada.

Ayrıca son vakaların bir çoğu yurtdışından gelen ve karantinde olan daha genç kitle, geneli öğrenci. Bizde yaşlı vaka sayısı ile ilgili şu an hiç veri yok. Bu da hastaların kısa sürede atlatmasına neden oluyor.

• Beğendim
Reactions: The_Erinch and Dosi
Şu Türkiye ile İtalya karşılaştırması çok tuhaf. İtalya başından beri yeteri önlem almadı. Hükümet ilk vakasında ne olacak canım havasındatdı sonra işler büyüyünce karantina uygulamak istedi onu da doğru uygulayamadı, insanlar diğer şehirlere kaçınca, vürüs her yere yayıldı. Sağlık yetersiz ülkede, yaşlı nüfus fazla eee çıkan sonuç belli. Tavan yapan ölümler.

Gel gelelim TR'ye. Tabii ki her şekilde önlem almalıyız ama biz bu İtalya, İspanya gibi ülkelere göre daha bir önlem aldık. Bu ülkeler de ölümler vaka sayısı tavan yapınca sert önlemler aldı.

Bizim sağlık sistemimiz bu ülkelere de göre iyi.

Yeni koronavirüsün hastalık sonrası etkilerini öğrenmek isteyen araştırmacılar, virüsü maymunlar üzerinde denedi.

Maymunları Kovid-19 diye bilinen hastalığa neden olan koronavirüsle enfekte eden araştırmacılar, iyileşen hayvanların etkili bir bağışıklık geliştirdiğini keşfetti. Bu da maymunların aynı virüsle yeniden enfekte olmadığı anlamına geliyor. Keşfin aşı geliştirme yarışı için de önemli olabileceği düşünülüyor.

Araştırmacılar ayrıca, hayvanların gözlerinden enfekte olabileceğini keşfetti. Buna göre yüz maskeleri insanları virüsten korumada yeterli olmayabilir.

Dünyanın dört bir yanından araştırmacılar aşı geliştirmek için adeta yarışıyor. Çin ve ABD’nin klinik denemelere bir ay içinde geçeceği düşünülüyor.

Ancak bazı negatif sonuç veren bazı kişilerin hastaneden taburcu olduktan kısa süre sonra yeniden hastalanması ve testlerinin pozitif çıkması bu çabaları zora sokuyor.

Örneğin kısa süre önce Diamond Princess yolcu gemisinde şubat ayında enfekte olan 70 yaşında bir adam, Tokyo’daki bir sağlık kuruluşunda tedavi görmüş ve ardından testlerinin negatif çıkmasıyla evine gönderilmişti. Ancak yerel medyanın aktardığına göre kısa süre sonra ateşi çıkan adam hastaneye kaldırılmış ve cumartesi günü yeniden Kovid-19 teşhisi almıştı.

Çin devlet medyasına göre, ülke genelinde tekrarlama oranı yüzde 0.1 ile yüzde 1 arasında değişiyor. Ancak Guangdong gibi bazı illerde taburcu edilen hastaların yaklaşık yüzde 14’ünün yeniden hastalanarak geri döndüğü iddia ediliyor. Bu hastaların yeniden enfekte olduğu ortaya çıkarsa aşıların etkili olmayacağı düşünülüyor.

Öte yandan Çin Tıp Bilimleri Akademisi’nden bir araştırma ekibinin yaptığı maymun deneyi, bu endişelerin ortadan kalkmasını sağlayabilir.

Şu Türkiye ile İtalya karşılaştırması çok tuhaf. İtalya başından beri yeteri önlem almadı. Hükümet ilk vakasında ne olacak canım havasındatdı sonra işler büyüyünce karantina uygulamak istedi onu da doğru uygulayamadı, insanlar diğer şehirlere kaçınca, vürüs her yere yayıldı. Sağlık yetersiz ülkede, yaşlı nüfus fazla eee çıkan sonuç belli. Tavan yapan ölümler.

Gel gelelim TR'ye. Tabii ki her şekilde önlem almalıyız ama biz bu İtalya, İspanya gibi ülkelere göre daha bir önlem aldık. Bu ülkeler de ölümler vaka sayısı tavan yapınca sert önlemler aldı.

Bizim sağlık sistemimiz bu ülkelere de göre iyi.

Sağlık sistemi konusunda haklı olabilirsin ancak atladığın 2 detay var. Birincisi İtalyada okullar tatil edildikten sonra öğrenciler ülke geneli virüsü yaydı; Türkiye’de de okullar tatil edildikten sonra öğrenciler otogarlara koşarak ülke geneline yayıldı. Ve ayrıca Umre’den dönenlerin hepsi değil, yarısı kontrol altına alınabildi ve karantina nasıl uygulanıyor dün ve önceki gün sadece ufak detaylar gördük.

İkincisi ve koyu belirttiğim yer, Türkiye’de de halen tam bir karantina olmadı, ulusal bir karantinaya halen geçilmedi. Halen şehirlerarası dolaşım serbest. Yani Türkiye de inatla ve inatla işlerin büyümesini bekliyor karantina ve sokağa çıkma yasağı adına.

Son olarak Türkiye’deki yaşlı nüfusu fazlasıyla bilinçsiz ve vurdumduymaz. Camiye virüs girmez diyenleri ararsın inadına Cuma’ya gideceğiz diyenleri mi. Umarım İtalya‘dan çok daha iyi durumda oluruz, ben de İtalya kadar kötüye gidileceğini düşünmüyorum ve ihtimal vermek istemiyorum.