Netflix Squid Game - Dizi Yorumları

Uzun yazmak ayrı, uzun yazıyı okumak ayrı. @MEnes de bence böyle. Sende durum tersi gibi. :A

Biraz okudum zaten, bizim gördüğümüz rakam detayını mantık hatası olarak görmüyor ama kusursuz da bir dizi olmadığını söylüyor. Bu arada sanırsın çeviri yapıyoruz. :A

Biz okulda her ay tez yazardık ve kitaplardan kaynak almak şartı. Ben 300 sayfalık kitapta üstten sayfa karıştırıp bir cümle anında seçip yazıma uyarılardım. Uzun yazılardan kısacık kısım almaya alışkınım :A ha bu arada sınıfın kaynak belirtme olarak en iyisi olarak adlandırılıyordum :F. İlk aylarda cidden okurdum tüm kitabı sonra sistemi oturtunca bu yöntem ile başarılı bir şekilde bitirdik okulu :A

Türkiye'ye ne zaman gelir acaba ? Acun kaçırmaz bu formatı muhtemelen . :A
Umarım Exxen, Orkun Işıtmak, Enes Batur, Youtuberler vb. bu tür şeylere maruz kalmaz şu güzelim format, insanı diziden soğuturlar :A

• Güldürdün
Reactions: Cervantes
Biz okulda her ay tez yazardık ve kitaplardan kaynak almak şartı. Ben 300 sayfalık kitapta üstten sayfa karıştırıp bir cümle anında seçip yazıma uyarılardım. Uzun yazılardan kısacık kısım almaya alışkınım :A ha bu arada sınıfın kaynak belirtme olarak en iyisi olarak adlandırılıyordum :F. İlk aylarda cidden okurdum tüm kitabı sonra sistemi oturtunca bu yöntem ile başarılı bir şekilde bitirdik okulu :A
Buradan @MEnes 'in yazısını da tamamen okumadan, bu taktikle alıntı yaptığın sonucunu çıkarabilir miyiz ? :A
------

Umarım Exxen, Orkun Işıtmak, Enes Batur, Youtuberler vb. bu tür şeylere maruz kalmaz şu güzelim format, insanı diziden soğuturlar :A
Dizi sayesinde öyle bir popüler oldu ki format , bizim buraya da gelmesine %100 gözüyle bakıyorum. Ancak formatı kim kapar , orasından emin değilim . :A

Buradan @MEnes 'in yazısını da tamamen okumadan, bu taktikle alıntı yaptığın sonucunu çıkarabilir miyiz ? :A
------

Dizi sayesinde öyle bir popüler oldu ki format , bizim buraya da gelmesine %100 gözüyle bakıyorum. Ancak formatı kim kapar , orasından emin değilim . :A
Yok okudum onu :A @MEnes 'in yorumlarını üstten okumak bana yakışmaz :A anında özetini çıkarmakta kolay oldu :A

• Güldürdün
Reactions: MEnes and Cervantes
Ben topu diğer arkadaşlara atıyorum. Çok uzun yazmışsın, okumaya üşendim. :A
Benim sanatsal yorumumu okumaya üşendin demek... Vaaay be bugünleri de gördük... :A @Dosi
------

Yok okudum onu :A @MEnes 'in yorumlarını üstten okumak bana yakışmaz :A anında özetini çıkarmakta kolay oldu :A
Senin benim yorumumu üstün körü okumayacağını biliyorum elbette, çünkü sen detaycı Zey'sin... :A

• Güldürdün
Reactions: Cervantes and Dosi
Çok kaliteli bir diziydi :A İzlemeyerek çok şey kaybettin :A @Sherlock @MasacRE @MEnes
Kesinlikle çok kaliteliydi, izlemeyenler kendileri kaybettiler... :A Neymiş töre dizileri gibi müziği varmış, şöyleymiş böyleymiş... Bu sebeplerden dizi mi bırakılır be kardeşim... :A @Sherlock @MasacRE @Araf
------

Salın şu diziyi artık salın..
Yok be yoldaşım baktım birileri detaylamasına inceliyor diziyi, ben de inceliyim dedim... :A Böyle şeylerden eksik kalmayı sevmem bilirsin... :A

Kesinlikle çok kaliteliydi, izlemeyenler kendileri kaybettiler... :A Neymiş töre dizileri gibi müziği varmış, şöyleymiş böyleymiş... Bu sebeplerden dizi mi bırakılır be kardeşim... :A @Sherlock @MasacRE @Araf
------

Yok be yoldaşım baktım birileri detaylamasına inceliyor diziyi, ben de inceliyim dedim... :A Böyle şeylerden eksik kalmayı sevmem bilirsin... :A
Ters köşeleri ve ilk üç sezon için bile izlenir bu dizi :A Özellikle malun 5'linin ortaya çıkış bölümü unutulmaz.. @Sherlock @MasacRE @MEnes

Bilmez miyim uzun uzun yazmışsın.. :A

Şimdi oradaki mevzuda şöyle bir değerlendirme yapmak lazım. Mantık hatası nedir, hangi durumlar mantık hatası olarak değerlendirilir, hangileri değerlendirilmez? Bu soruların cevabını doğru verdiğimizde yukarıda yazılan şeyler mantık hatası mı değil mi onu daha iyi cevaplayabiliriz... Uzun bir paragraf geliyor hazır olun...

Kesinlikle söyleyebilirim ki '19 kişi kalmıştı, işte biri kendini öldürdü şöyle oldu böyle oldu, 18 kişi kaldı. Sonraki oyunda 18 yerine 16 kişi ile başladılar' olarak konuşulan mevzu mantık hatası olarak değerlendirilemez bence... Kesin olarak öyle olup olmadığını unutmakla birlikte (Bölümlere bakacağım müsait zamanda) o durum öyle olmuşsa bile olsa olsa gözden kaçan sıradan bir hata olur ve dizinin gidişatına etkisi çok çok çok çok düşük olduğu için benim açımdan problemli değildi. Bu dizide kusurlu olan şeyler genelde hikaye ilerlesin diye yazılan bir tık sıradan senaryolar.

Mesela Polis içeri girerken her ne hikmetse tam sona kalıyor ve kimse görmüyor. İçeri bir şekilde giriyor. Oradaki mevzu bir tık basit ve sıradandı. Mesela bir başka mevzu karakterler hayatta kalmak için her şeyi yapacak karakterler iken hikaye ilerlesin ve ana karakterler yoluna devam etsin diye bir şekilde olaylar çözüme kavuşturuluyor. Özellikle o misket oyununda odada kalan o deli kadın sırf mafyatik elemanı öldürmek için kendini de öldürüyor. O da bana göre biraz basitti. Misket oyunundan bile şansıyla sağ çıkmasına rağmen evet belki ölümün benim elimden olacak demiş olabilir o adama ama orada o şekilde ölmesi biraz olmak için olsun gibi yazılmış. İkisini aradan çıkarmak ve deli kadına biraz süslü bir ölüm yazmak gibisinden ilerletilmiş senaryo. Hani tüm hikaye bariz bir şekilde ana karakter sağ kalmak üzerine tasarlanmış ve diğer ölen büyük yan karakterler de dramatize edilerek süslenilmiş. Evet çok ağır dramatik sahneler de var yan karakterlerin ölümünde (Ali ve Malum Kız ve Karı Koca, ve 6. bölümde Yaşlı Amca) ama hikaye daha kademeli ve derinlikli yazılabilirmiş özellikle kurgu ilerlerken.

Final kısmı ise bir tık bozuluyor. Gi-Hun'un borcu olduğu mafya'nın 1 yıl ortalıkta olmaması, adamın 1 yıl parayı kullanmayıp belki de en sonunda neden kullandığının gösterilmemesi. Kullandı diyorum çünkü Amerika'ya gidiyor ve bambaşka bir imaja bürünmüş, bunu paraya dokunmadan yapamaz sonuçta.

Bey Amca mevzusu zaten başlı başına bir çok soru işareti ve bilinmez barındırıyor. Çok daha sağlam ve detaylı yazılabilirdi önceden de demiştim. Mesela bu adam Gi-Hun'u dışarda görüyor 2. bölümde. Neye göre bu adamla karşılaşıyor, bu adam her şeyi kurguluyor ve planlıyor mu ama nasıl yapıyor. Veya bu adam son adam olarak kırmızıya basıp oyunu iptal ediyor. Herkesin bir şekilde geriye döneceğini tahmin mi ediyor yani. Hepsi dönmese bile yüzde 80'i dönüyor oyuncuların ama ne bileyim belirli bir derdi olması lazım tüm bu yaptıklarının. İşte çok fazla paradan sıkıldım, tüm ailem beni terk etti. Ben de öleceğim zaten, tüm bunları keyif almak için yaptım gibi basit ve sıradan olmamalı bu mevzu. Ayrıca yine söylemek istiyorum, bunlar ve buna benzer hikaye boşluklarını da mantık hatası olarak adledemeyiz. Ama dizinin kusurlu bir dizi olduğunu söyleyebiliriz.

Mantık hatası demek dizinin kendi belirlediği bir doğru ile çelişmesi demektir. Her sanat eserinin bir kurgusal dünyası vardır. Bu dünya içerisinde kendi senaryosunun belirlediği mantıksal doğrular, belirli mevzular vardır. Bu salt doğrularla direk çelişecek bir senaryo ve ilerleyiş olursa mantık hatası o zaman oluşur. Bu dizide öyle büyük mantık hataları göremedim doğrusu...
1, 456'nın babası tezi sence doğru mu :A

• İlginç
  • Güldürdün
Reactions: Araf and MEnes
Özellikle o misket oyununda odada kalan o deli kadın sırf mafyatik elemanı öldürmek için kendini de öldürüyor. O da bana göre biraz basitti. Misket oyunundan bile şansıyla sağ çıkmasına rağmen evet belki ölümün benim elimden olacak demiş olabilir o adama ama orada o şekilde ölmesi biraz olmak için olsun gibi yazılmış. İkisini aradan çıkarmak ve deli kadına biraz süslü bir ölüm yazmak gibisinden ilerletilmiş senaryo. Hani tüm hikaye bariz bir şekilde ana karakter sağ kalmak üzerine tasarlanmış ve diğer ölen büyük yan karakterler de dramatize edilerek süslenilmiş.
Buraya katılmıyorum. Oyuncu 212'nin (deli kadın) tuvaletteki seks sahnesinden beri süregelen bir amacı var: "ya ikimiz ya hiçbirimiz" Kadın halat oyunundan sağ çıktıktan sonra gangsterin grubuyla göz göz geliyor, sonra miskette eş bulamayınca içeriye gönderiliyor, Oyuncu 101 (gangster) yine bizimkinin ölmediğini görüyor ve yine kuduruyor. Cam oyununda cam ustasına gelene kadar herkesin öleceği malum. Asıl amaç ana karakterlerin sağ kalması olsa O101 ve O212 tek tek ilerler ve daha fazla sağlam camın ortaya çıkmasını sağlar. O101 zaten bencil ve diğerlerinin iyiliğini asla istemeyen biri, bıraksan sabaha kadar olduğu yerde bekler ve diğerlerinin de ölmesini sağlar. O212 olaya müdahale edip diğerlerini -özellikle kendi grubundakileri- kurtarmakla kalmıyor, 2. bölümde belirlediği ideali gerçekletirmek için de kendisini feda ediyor. Bence çok üst düzey bir karizma.

İkili ölünce cam ustası devreye giriyor ve bizimkilerin yolunu açıyor. Hatta ışıklar kapanınca cam ustasının hüneri boşa çıkıyor. Oyuncu 218'in (Seul mezunu) artık somut bir şekilde kötülüğünü göstermek zorunda. Süre ve doğru camın tespitinin yapılma ihtimalinin kalmadığını görünce ustayı ittiriyor ve karakterine daha da güç katıyor. O456 da bunu görüyor ve düşman belliyor falan. Yoksa Kalamar oyununa O456, O218'in bu kadar kötü olduğunu bilmeden başlasa kesin ölürdü. Yukarıda yazdığım gibi O101 ve O212 tek tek atlasa ve cam ustası 2 tane daha camın doğru cam olduğunu bilse O218 o hareketi yapamayacak ve muhtemelen yarışmayı kazanacaktı. Ben bu hikaye ilerleyişinde bir sorun göremedim ve ikna oldum.

• Beğendim
Reactions: MEnes