Tolstoyevski
Emekli
- Reaksiyon puanı
- 39,954
- Puanı
- 1,061
- Web Sitesi
- www.ataturkungencligehitabesi.com
Hababam Sınıfı (1975)
Hemen herkes gibi çocukken defalarca televizyonda görüp izlediğim bir yapımdı. Hatta yakın zamanda da parça parça denk gelmişliklerim vardı. Ancak sinemayla yakından ilgilenmeye başladıktan sonra ilk kez oturup baştan sona izledim.
Her şeyden önce 46 yıllık bir filmin bugün hala bu kadar popüler olması takdiri hak ediyor. Buna karşın mizah anlayışının eskimeye başladığı da bir gerçek. Muhtemelen gelecek nesiller için o döneme ait filmler o kadar da fazla anlam ifade etmemeye başlayacak. Serinin bence en komik karakteri açık ara Badi Ekrem. Onun ilk filmde olmadığını unutmuşum, o olmayınca komedi dozu düşüktü. Tabii bunda en komik yerlerini artık ezberlemiş olmamızın payı çok yüksek.
Öğrencilerin o yaşta lisede ne aradıkları başlı başına içine girilmeyen bir problem iken öğretmenlerin çok aşırı abartılı olması da gerçekçilikle çok işimizin olmadığını gösteriyor.
Filmin taşıdığı güzel temalar olsa da bence ana konu da problemli. Filmi taşıyan karakter şüphesiz Mahmut Hoca. Her yönden çok iyi yazılmış bir karakter. Bu karakter üzerinden öğretmenliğin kutsallığı mesajı iyi verilmiş. Fakat filmi izleyenlerin çoğu (net hatırlamıyorum ama muhtemelen küçükken ben bile dahilimdir) Mahmut Hoca'yı kötü karakter gibi algılayıp sonunda "aa aslında o da iyiymiş" gibi bir sonuç çıkarabiliyor. Fakat işin aslı bu haylaz öğrenci takımı haylazlıklarıyla hem kendi geleceklerini yok ediyorlar, hem de öğretmenlerine büyük saygısızlık yapıyorlar. İyilik yapmak istediklerinde bile bunu kötü yollarla yapıp başkalarına zarar veriyorlar. (Arkadaşlarına yardım toplamak için okuldaki çocuklara zorbalık yapıp haraç kesmeleri gibi) Bence bu açıdan film pek çok kişiye olumsuz örnek olmuştur.
Filmdeki hemen herkesin ölmüş olması ise çok üzücü. Godfather 2 bu filmden bir yıl daha eski ama kadronun yıldızlarının neredeyse tamamını hala aktif olarak izliyoruz...
Neticede bir efsanedir, Türk sinemasında her zaman saygın bir yere sahip olacaktır. Fakat günümüz şartlarıyla değerlendirince kusursuz, dokunulmaz bir film olmadığını düşünüyorum. Top 250 listemden çıkacak çok yüksek ihtimalle...
8/10
Klasik bir filmdir, Türk sinemasının kültleri arasındadır ama ama en iyi ilk 10 Türk filmi listesine bile girmez bence tüm zamanlar açısından. Örneğin 2006 yapımı Pardon filmini bu filme oranla daha başarılı bulmuşumdur hiciv ve genel açıdan da... Bu serinin en büyük olayı oyuncuların efsane olması. Kemal Sunal, Şener Şen, Münir Özkul, Adile Naşit, Tarık Akan, Halit Akçatepe ve daha niceleri...