1h 43m | 12
www.imdb.com
Ferris Bueller's Day Off (1986)
Varlığından hiç haberdar olmadığım bir filmdi, tesadüfen Netflix'te görüp izledim. Meğer epey ünlü bir filmmiş. 80'lerde çekilmesine rağmen IMDb'de 300.000'den fazla oy alacak kadar...
Gerçekten çok güzel, çok eğlenceli bir filmdi. Biraz Back to the Future ruhu sezdim filmde, yönetmen John Hughes'ün diğer ünlü işi The Breakfast Club'ı hiç sevememiştim ama bu film onun tam aksiydi. Daha ilk anlardan içine aldı film ve sonuna kadar büyük ilgiyle izledim.
Film, en basit açıklamayla okulu asan bir gencin yaşadıklarını anlatıyor. Hasta numarası yapan karakterimiz bütün şehrin gündemine oturuyor, bu numarayı yemeyen müdür ise karakterimizin peşine düşüyor... Biraz Hababam Sınıfı'nın bireysel versiyonu gibi aslında film. Evet, "tüm bunları bir cumartesi günü yapamazlar mıydı?", "o kadar çabaya gerek var mıydı?", "okul müdürünün bu çocuğu bu kadar takması normal mi?" gibisinden pek çok sorunun tatmin edici bir cevabı yok ama bu soruları takmamız için de bir sebep yok.
Türünün en iyilerinden, teknik açıdan harika, çok eğlenceli bir film. Hazır Netflix'te iken herkese öneririm.
8/10
------------------
1h 29m | Not Rated
www.imdb.com
Family Romance, LLC (2019)
Mubi'de karşıma çıkınca listeme aldığım çok değişik bir filmdi. Filmin konusu bir hayli çarpıcı. Japonya'da son dönemde insan kiralama furyası başlamış. Örneğin bir çocuğa babalık yapacak birini kiralayabiliyorsunuz, ya da sizin yerinize azar işitecek birini kiralayabiliyorsunuz... Yönetmenin de bu konu çok ilgisini çekmiş ve bu işi yapan adamla birlikte işi filme dönüştürmüş...
Yönetmen film için epey ilginç bir teknik seçmiş. Bu sahte dünyaları olabildiğince gerçek anlatmak adına küçük bir kamerayla, amatöre yakın bir şekilde çekmiş. Bu sayede film biraz belgesel havası yakalamış. Fakat doğrusu bu seçim çok hoşuma gitmedi. Basit sinematografi doğaldan çok yapay hissettirdi. Çünkü artık klasik sinema çekimlerine alıştığımız için asıl doğal onlar olmuş oluyor. Evet tuhaf bir açıklama oldu ama anlatmak istediğimi anladınız sanırım.
Konunun ilgi çekiciliği bile filmi izlemek için yeterli, bunun dışında da film içinde çok çarpıcı kesitler var. Beğenmediğim sinematografinin güzelleştiği, Japonya'nın pek göremediğimiz yönlerini gördüğümüz kısımlar var. Küçük kıza bayıldım, onun için üzüldüm de.
Neticede ilginç, benzerine kolay rastlamayacağınız tarzda bir filmdi. Arada böyle farklı tatlar gerek. Mubi'deki ön sunum, film sonu yönetmenle soru-cevap olayının da hoşuma gittiğini belirteyim.
6/10