Ece Yörenç'ten Dikkat Çeken Açıklamalar! Netflix İptalinin Perde Arkası!

Aserat

Konu Sahibi
Süper Mod.
Reaksiyon puanı
64,604
Puanı
1,061
netflix-logo.jpg

Netflix'in yeni dizisi Şimdiki Aklım Olsaydı'nın son anda iptal edilmesi ortalığı karıştırdı.

İki gay karakterin sevişme sahnesi nedeniyle iptal edildiği öne sürülen dizinin senaristi Ece Yörenç, Altyazı Fasikül'e verdiği röpörtajda “bir gey karakter nedeniyle dizinin çekimlerine izin verilmediğini ve bunun ilerisi için çok korkutucu” olduğu belirtirken olayın perde arkasını da anlattı:

Başarılı senarist, söz konusu karakterin senaryoda herhangi bir fiziki temasta bulunmamasına rağmen çekimlere izin verilmediğini belirtirken yasal mevzuat gereği çekim izni almak için Kültür ve Turizm Bakanlığına başvuran Netflix'e izin çıkmıyor. İznin neden çıkmadığına dair bakanlıktan Netflix’e bir gerekçe de sunulmaması nedeniyle Yörenç, çekimlere başlanabilmesi için senaryoda değişiklik yapıp gey karakteri çıkarıyor.

Ancak iş burada bitmiyor ve bu sefer bakanlıktan izin çıksa da Netflix yetkililerinin 14 Temmuz'da RTÜK ile yaptığı görüşmeden sonra dizinin iptal kararı alınıyor. Yörenç’e göre, RTÜK’le yapılan görüşme sonrasında şirketin sonraki projelerini de düşünerek orijinal senaryoda değişiklik yapılmasını prensiplerine aykırı olarak değerlendirmesi nedeniyle bu karar alınıyor.
Yörenç, senaryoyu Netflix’e teslim ettikten sonra kendisine ödeme yapıldığını ve ayrıca çekilmemiş 8 bölüm için tüm dizi çalışanlarına ödeme yapma kararı alındığını da belirtiyor.

Öte yandan Yörenç, uzun süredir konuşulan 'Aşk 101' konusuna da açıklık getirdi. Osman karakterinin hiçbir zaman gay olarak yazılmadığını ve Şimdiki Aklım Olsaydı'daki karakterin eşcinsel olduğunun öğrenilmesinin ardından kulaktan dolma bilgilerle homofobik kampanyalar yapılması nedeniyle yanlış anlaşıldığını, geçtiğimiz günlerde açıklama yapan Mahir Ünal'ın da bu dizideki karakteri kast ettiğini belirtti.

Son düzenleme:
  • Beğendim
Reactions: Angelica and Gizmen
Röportajın bu kısımlarını Twitter’dan gördüm. Netflix benzeri kuruluşlar çekim izni alabilmek için bakanlığa senaryo yollamak zorundaymış. İşin ilginç yanı ekibin izni alabilmek için hemen o karakteri senaryodan çıkarabilmiş olması.

Netflix’in bölüm paralarını ödemesi de güzel bir gelişme ama keşke dizi çekilseydi de öyle ödenseydi.

Bu arada röportajın linki bende açılmıyor ama Ece Yörenç Aşk 101 konusundan da bahsetmiş. Milletvekillerinin, RTÜK üyelerinin bahsettiği gay karakter Aşk 101 Osman değil de bu dizideki karaktermiş. Ama isim vermedikleri için ihale Aşk 101’e kalmıştı. Ama gördük ki Osman gay değilmiş ve sahneleri kesilmemiş.

Röportajın bu kısımlarını Twitter’dan gördüm. Netflix benzeri kuruluşlar çekim izni alabilmek için bakanlığa senaryo yollamak zorundaymış. İşin ilginç yanı ekibin izni alabilmek için hemen o karakteri senaryodan çıkarabilmiş olması.

Netflix’in bölüm paralarını ödemesi de güzel bir gelişme ama keşke dizi çekilseydi de öyle ödenseydi.

Bu arada röportajın linki bende açılmıyor ama Ece Yörenç Aşk 101 konusundan da bahsetmiş. Milletvekillerinin, RTÜK üyelerinin bahsettiği gay karakter Aşk 101 Osman değil de bu dizideki karaktermiş. Ama isim vermedikleri için ihale Aşk 101’e kalmıştı. Ama gördük ki Osman gay değilmiş ve sahneleri kesilmemiş.
Onu da ekledim. O fake hesap ve hemen ona inanan saflar olmasa ortalık bu kadar karışmayacaktı. Umarım işin ucu durduk yere ona da dokunmaz.

Onu da ekledim. O fake hesap ve hemen ona inanan saflar olmasa ortalık bu kadar karışmayacaktı. Umarım işin ucu durduk yere ona da dokunmaz.
Fake hesap yaydı, fanlar dizinin bazı bölümlerinin süresi 30-35 dakika diye sahneler kesildi denildi. Osman ve Sinan arasındaki bakışmalara imalar yüklendi ki Meriç Acemi’nin öyle anlam yükleyerek yazmadığını düşünüyorum. :A

İşin daha kötüsü Netflix bu olayın üstüne açıklama yaptı ama bir bakanın açıklamasıyla her şey daha da karıştı. Hala herkes sansür uygulandığını düşünüyor ama asıl sansür bu diziye uygulanmış.

Bu haber benim için umut verici oldu. En azından Netflix'in bu konuda inatlaşmayacağı belli oldu.

• Beğendim
Reactions: Gerekli24
rtük kim ya onu bağlamayan bir durum her yerde bitiyor.

Bu haber benim için umut verici oldu. En azından Netflix'in bu konuda inatlaşmayacağı belli oldu.
ama bak yazıda diyor ki şirket orijinal dizileriningeleceğini düşünerek senaryo değişimi yapamayız bu prensiplerimize aykırı demiş. Ve bence hala antlaşma var ve umarım bu durum diğer yapacağı ve gelecekte yapacağı dizilerin önünü tıkamaz.

• Beğendim
Reactions: mesmeso
Yesss bee Osman gay değilmiş :Z:Z O muhteşem karaktere gayliği hele ki Sinan'a aşık olmasını hiç yakiştirmamiştim:A

Mahir Ünal'ın bahsettiği karakter Şimdiki Aklım Olsa karakteri mi yoksa Aşk 101 karakteri mi(b) "bu" derken hangi dizi??? Ona göre bişey sorcam:A @Aserat

• Güldürdün
Reactions: Aserat
Yesss bee Osman gay değilmiş :Z:Z O muhteşem karaktere gayliği hele ki Sinan'a aşık olmasını hiç yakiştirmamiştim:A

Mahir Ünal'ın bahsettiği karakter Şimdiki Aklım Olsa karakteri mi yoksa Aşk 101 karakteri mi(b) "bu" derken hangi dizi??? Ona göre bişey sorcam:A @Aserat
O da bilmiyor ki isim vermeden Osman dedi ama Şimdiki Aklım Olsaydı'da öyle bir karakter adı geçmiyor. Tepkiler de Aşk 101 nedeniyle geldiği için ikisini birbirine karıştırdı zaar. :A

• Güldürdün
Reactions: Forumdash
O da bilmiyor ki isim vermeden Osman dedi ama Şimdiki Aklım Olsaydı'da öyle bir karakter adı geçmiyor. Tepkiler de Aşk 101 nedeniyle geldiği için ikisini birbirine karıştırdı zaar. :A
Yani Mahir Ünal, Şimdiki Aklım Olsa'daki karakteri bildiği halde son anda karakter mi değiştirmişler senaryoda dicektim de herkes, herşey karişik anlaşilan:A

• Güldürdün
Reactions: Aserat