Sınav (2006)
İçinde bulunduğum durum nedeniyle izlemek uzun süredir aklımdaydı, sonunda fırsat bulabildim. Öncelikle böyle eleştirel bir filmin günümüzde yapılması çok zor. Alttan alta eğitim sistemine attığı taşları şimdi atan olsa muhtemelen Silivri'ye postalarlar. Bu açıdan Yiğit Güralp'i tebrik etmek lazım. Hem gençlerin sorunlarını, hem de sınav atmosferini iyi yansıtmış.
Filmin hareketli bir kurgusu var o yüzden uzun süresine rağmen izlerken sıkılmadım. Bir yerden sonra göz yormaya başlıyor ama yine de abartılacak bir durum yok. Başroldeki genç kadronun hepsi çok iyi ama özellikle Uluç ve Kaan bayağı güldürdü. Yine yan rollerde bayağı tanıdık isimlerin (Okan Bayülgen, Tuba Büyüküstün, Güven Kıraç, Hümeyra, Altan Erkekli, Zafer Algöz, Ayda Aksel, Özge Özder, Kadir Çöpdemir, Ayşenil Şamlıoğlu vs.) olması da güzeldi. 15-20 dakikalık sahneler için bile koca Hollywood yıldızı getirmiş adamlar.
En iyi sahne Mert ve annesinin birbirine sarıldığı sahneydi. Hem İsmail Hacıoğlu, hem de Ayda Aksel zaten film boyunca çok doğal oynamış ama o sahnede adeta devleşmişler. Nil Karaibrahimgil'in şarkısı da çalınca duygulanmamak mümkün değildi. Güler son sahnede ölmeseydi daha iyi olurdu.
Okan Bayülgen'in karakterinin Dostoyevski'li sahnesi, çocukların sınavda yaşadığı şok, sadece geçen senenin sorularını çözen Kaan'ın işten kazançlı çıkması ve son sahnede sınava giren öğrencilerin yarış atına benzetilmesi ne kadar etkileyiciyse Van-Damme'ın gelişiyle fazla uzayan aksiyon sahneleri, araya sıkıştırılan aşk meselesi ve Tuba Büyüküstün'ün bazı sahneleri de o kadar olmasa olurdu. Okul müdürü ve müzik hocasının basıldığı sahne ve de bayağı komikti.
Okan Bayülgen'in karakterinin Dostoyevski'li sahnesi, çocukların sınavda yaşadığı şok, sadece geçen senenin sorularını çözen Kaan'ın işten kazançlı çıkması ve son sahnede sınava giren öğrencilerin yarış atına benzetilmesi ne kadar etkileyiciyse Van-Damme'ın gelişiyle fazla uzayan aksiyon sahneleri, araya sıkıştırılan aşk meselesi ve Tuba Büyüküstün'ün bazı sahneleri de o kadar olmasa olurdu. Okul müdürü ve müzik hocasının basıldığı sahne ve de bayağı komikti.
8/10