Demet Evgar: "35 bin skeç çektik, hâla erkeklere kadın demeyi öğretemediysek..."

Aserat

Konu Sahibi
Süper Mod.
Reaksiyon puanı
67,685
Puanı
1,061
Şu sıralar 'Avlu' dizisinde izlediğimiz Demet Evgar'dan çok konuşulan sözler!

Sadri Alışık Ödülleri'nde 'Aile Arasında' ile En İyi Kadın Oyuncu ödülüne layık görülen Evgar, kendisiyle röpörtaj yapan Duymayan Kalmasın muhabirinin 'hem erkek oyuncu, hem bayan oyuncu değil mi?" sorusunun üzerine "Bayan demeyin artık, 1 Kadın 1 Erkek dizisi yaptık. 35 bin skeç çektik, hâla erkeklere kadın demeyi öğretemediysek ben nereden atayım kendimi?" ifadelerini kullandı.

Muhabirin "Takıntınız var sanırım?" sorusunun üzerine şakayla karışık "Sizin var herhalde" cevabını veren başarılı oyuncunun bu sözleri, sosyal medyada da büyük ilgi gördü.

İşte o anlar:

Bayan kelimesi türkçemizde daha kibar olanı bence. Baymak ile ilgili hakaret şeklinde söyleyenden yok. Gereksiz kapris bence. Boşları alalım.:A

Olayı anlamadım, "hem erkek oyuncu, hem bayan oyuncu değil mi?" sorusunu hiç anlamadım. Olay feminizm ise boş, feminizmin olduğu çoğu yer boş zaten.
Filmi hem erkek, hem kadın oyuncu ödülü aldı o yüzden. Bilmeden konuşup konuyu kirletmesen ne iyi olurdu.

Kadınların bu tutumu yüzünden birine hitap ederken ne diyeceğimi şaşırıyorum kadın diye seslensem olmaz bayan desem hiç olmaz. :F Hanımefendi diyorum ben de ama bu seferde çok kibar oluyor. :A

@Aserat gözlerim kanadı, kelime başlarını büyük yazsan ya. :T:

Boş yapmış bence. Ben Kadın/Bayan kelimelerini kullanırken feminist yaklaşmıyorum, Bayan daha saygın ve kibar hali. Yoksa kadınları düşürmek amaçlı kullanmıyorum, o kişiden kişiye değişen bir şey. Muhabir burada kötü amaçla mı sormuş?

@Aserat gözlerim kanadı, kelime başlarını büyük yazsan ya. :T:

Boş yapmış bence. Ben Kadın/Bayan kelimelerini kullanırken feminist yaklaşmıyorum, Bayan daha saygın ve kibar hali. Yoksa kadınları düşürmek amaçlı kullanmıyorum, o kişiden kişiye değişen bir şey. Muhabir burada kötü amaçla mı sormuş?
Kadınların bu tutumu yüzünden birine hitap ederken ne diyeceğimi şaşırıyorum kadın diye seslensem olmaz bayan desem hiç olmaz. :F Hanımefendi diyorum ben de ama bu seferde çok kibar oluyor. :A
Aksine hepsi büyük olsa göz kanatıcı olurdu sıkıntı yok. :A

Ayrıca bayan yerine hanımefendi gayet ideal bir kelime. Bayan başka zamanlarda kullanılabilir ama kategorinin adı en iyi kadın oyuncuyken bayan oyuncu denmesi yanlış ve o da bunu nazik şekilde belirtmiş. Zaten kulağa daha dolu geliyor demiş onda da haklı. Ekşi'de konuyla ilgili güzel yorumlar var oraya da bakabilirsiniz. :D

:FPaşam sen bana hem kadın hem bayan diyebilirsin takılmam merak etme sen

Konuya gelince Erayın dediğin en iyi kadın oyuncu olduğu için ordan bayan demesi güzel durmamış kelimeler yerine göre kullanılmalı bence:D

Kanka boş ver kirletme konuyu. Süper moda bakar mısın nasıl konuşuyor. Sen resmen admin olmalısın bu sohbetten sonra.:))
Madem alıntı yaptın senin vesilen ile forumumuzda iletişimde olduğum ''dişi'' üyelere sorumu sorayım. Bizzat asıl kişiye, dolaylı değil doğrudan soracağım. Daha sağlıklı. Bayan, bayan, bayan. @vadikızı @Dosi @Çiğdem- sayısı önemli olmamakla beraber 3 kere bayan dedim, size hitap ettiğimi düşünün; değeriniz azaldı mı?

Bay ve bayan kelimeleri hitabet kelimeleridir ancak Türkçeye uymamıştır. Bir erkeğe seslenirken "bay" ya da "bayım" gibi bir hitabet söz konusu değil, sadece bey deniyor o da ismi bilinene. Bu yüzden bayan yerine hanımefendi daha uygun. Bayan diye hitap etmek gerçekten itici ve fazlasıyla cinsel ve barzoca.

Bu olayda ise Demet baştan sona haklı. Erkek kelimesinin zıttı Kadındır. Bayan diye bir cinsiyet yok. En İyi Erkek Oyuncu dalının insan dişisindeki karşılığı En iyi kadın oyuncudur, bayan oyuncu değil. Bir tabeleda bay kelimesi geçiyorsa yanına bayan kelimesi eklenebilir, bayanlar ve baylar diye konuşmaya başlanabilir ancak bayanlar ve erkekler demek, Erkek-bayan diye tabela asmak ve bunun gibi hareketler adabı muaşerete aykırıdır.

Dildeki bunlar gibi ufak ayrıntılar o dili kullanan milletin uygarlık düzeyini ve kadın erkek arasındaki toplumsal farkı gösterir. Bir kadın başka kadına bayan diye sesleniyorsa bilin ki o kadın toplumsal anlamda erkeğin kadına üstünlüğünü kabul etmiştir.
O yüzden böyle şeylerin tartışılmasını doğru buluyorum.

Bay ve bayan kelimeleri hitabet kelimeleridir ancak Türkçeye uymamıştır. Bir erkeğe seslenirken "bay" ya da "bayım" gibi bir hitabet söz konusu değil, sadece bey deniyor o da ismi bilinene. Bu yüzden bayan yerine hanımefendi daha uygun. Bayan diye hitap etmek gerçekten itici ve fazlasıyla cinsel ve barzoca.

Bu olayda ise Demet baştan sona haklı. Erkek kelimesinin zıttı Kadındır. Bayan diye bir cinsiyet yok. En İyi Erkek Oyuncu dalının insan dişisindeki karşılığı En iyi kadın oyuncudur, bayan oyuncu değil. Bir tabeleda bay kelimesi geçiyorsa yanına bayan kelimesi eklenebilir, bayanlar ve baylar diye konuşmaya başlanabilir ancak bayanlar ve erkekler demek, Erkek-bayan diye tabela asmak ve bunun gibi hareketler adabı muaşerete aykırıdır.

Dildeki bunlar gibi ufak ayrıntılar o dili kullanan milletin uygarlık düzeyini ve kadın erkek arasındaki toplumsal farkı gösterir. Bir kadın başka kadına bayan diye sesleniyorsa bilin ki o kadın toplumsal anlamda erkeğin kadına üstünlüğünü kabul etmiştir.
O yüzden böyle şeylerin tartışılmasını doğru buluyorum.
O avatarı kaldır, okuduğun kitapları da geri dönüşüme at.

O avatarı kaldır, okuduğun kitapları da geri dönüşüme at.

88516.jpg

Madem alıntı yaptın senin vesilen ile forumumuzda iletişimde olduğum ''dişi'' üyelere sorumu sorayım. Bizzat asıl kişiye, dolaylı değil doğrudan soracağım. Daha sağlıklı. Bayan, bayan, bayan. @vadikızı @Dosi @Çiğdem- sayısı önemli olmamakla beraber 3 kere bayan dedim, size hitap ettiğimi düşünün; değeriniz azaldı mı?
Off bu ne? :F
Hem başlık uzun hemde bir sürü uzun yorumlar.
Bunları boşverde, sen en son bir soru sordun bende seni baya baya sıvadım :A bakmamışsın bile 😱