Ulan İstanbul'un Kaderi Ne Olacak?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Aserat
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Aserat

Konu Sahibi
Süper Mod.
Reaksiyon puanı
64,928
Puanı
1,061
thumbnail_1423163974.jpg

Bilindiği gibi bugün şaşırtan bir haber geldi: Yaz aylarında Kanal D ekranlarında başlayan ve 32 hafta boyunca evlerimize konuk olan Ulan İstanbul, 33. bölümüyle ekranlara veda edecek ve yeni bölümler 2 TL gibi ucuz bir ücret karşılığında izlenebilecek. Pazartesi 20.00'de nete sürülecek ve 45 dakika sürecek olan yeni bölümler, yine aynı fiyata iTunes Store'dan da kiralanabilecek.

Posta gazetesi köşe yazarı Mesut Yar'ın bugünkü yazısından:
http://www.posta.com.tr/magazin/YazarHaberDetay/Ulan-Istanbul-da-tarihi-karar-.htm?ArticleID=266858

Dizinin senartisti olan Uğraş Güneş'in konu ile ilgili açıklaması (ilk 4 tweet):
https://twitter.com/ugrasgunes

Twitter'ın öne çıkan isimlerinden TOKYOPhONLINE'in attığı tweet:

Düşünüldüğünde bir yandan olumlu, bir yandan da olumsuz bir karar bu. Ama dizi bu duruma nasıl geldi? Yaz aylarının fatihi, nasıl böyle radikal bir karar verebildi? Buyrun konuşalım.

paramparca-uclu_640.jpg

Pazartesi akşamlarını "Paramparça" eden rakip
Dizinin düşmesindeki en büyük etken Paramparça'nın gelişi elbette. 2. bölümüyle zirveye yükselen ve her hafta çok başarılı sonuçlar alan dizi, rakiplerine de büyük etki etti. Öyle ki Karadayı, O Ses Türkiye gibi rakipler gerileme gösterdi. Ulan İstanbul'un da bundan etkilenmemesi mümkün değildi elbet. Öyle ki dizi yayına başlamadan bir hafta önce (24 Kasım) aldığı sonuçlar, Paramparça'nın diziye büyük etki ettiğini de gösteriyor.

Total:
6ULAN ISTANBULKANAL D20:43:3623:32:104.4410.94
AB:
3ULAN ISTANBULKANAL D20:43:3623:32:105.5614.02
ABC1:
3ULAN ISTANBULKANAL D20:43:3623:32:105.0711.42
Ancak 1 Aralık haftasının sonuçlarına bakıldığında dizinin gözle görülür bir düşüş yaşadığını görüyoruz.
Total:
6ULAN ISTANBULKANAL D20:44:4023:38:214.4510.98
AB:
6ULAN ISTANBULKANAL D20:44:4023:38:214.4810.99
ABC1:
5ULAN ISTANBULKANAL D20:44:4023:38:214.6610.50
Rakibinin daha da güçlenmesiyle tüm gruplarda ilk 10 dışına çıkan yapım, öyle böyle 32 haftayı tamamlamış durumda. Ancak kanal sosyal medya konuşulurluğundan olsa gerek, dizinin arkasında durmaya devam etti. Ama düşüşün tek nedeni elbette ki bu değil. Senaryonun artık eski tadını vermemesi de birçok izleyicinin diziyi bırakıp Paramparça'yı tercih etmesine neden oldu.

171120141559448324623_2.jpg

Ulan İstanbul, yeni bir devrimi başlatır mı?
Gündeme bomba gibi düşen bu haber, akıllara "Dizi, eskisi gibi ilgi görecek mi?" sorusunu getirdi. Neticede işin ucunda cüzi bir miktarda olsa da para var ve çoğu kişi bir dizi için para harcamak istemez. Ancak dizi, bu süreçte büyük bir değişiklik geçirecek. Bunlardan en önemlisi, 110-120 dakikalık sürenin 45 dakikaya indirilecek olması. Ayrıca kan, cinsellik, küfür gibi şeyler de artık özgürce gösterilebilecek. Ürün yerleştirme konusunda da hiçbir sıkıntı olmayacak. Kısacası ortaya çok daha özgür bir yapım çıkacak.

Ancak bu, yola öyle böyle devam edebilen bir dizi için çok radikal bir karar. Öyle ki dizinin izleyici kitlesinin çoğunu kaybedebileceğini ve birkaç kişi haricinde de kimsenin ilgi göstermeyeceği söyleniyor. Peki sezon boyunca birçok dizi bitiren Kanal D, neden böyle bir yönteme başvurdu?

Ulan İstanbul, sosyal medyada bitirilen tüm dizilerden çok daha fazla konuşulan bir dizi. Kanalın çektiği para sıkıntıları da bilindiği gibi gündemi sürekli meşgul ediyor. Bu kararın alınmasından karlı çıkacak olanın kanal olacağı söyleniyor. Ki kanal, bizce bundan fazla para beklememeli. Dizi ne kadar sevilirse sevilsin çoğu zaman para daha önemli gelir. Bu yüzden bu ihtimallerin gerçekleşme olasılığı da fazla gibi görünüyor.

netflix-movies-expiring-jan-2014.jpg

Başlıktaki soruya dönecek olursak, "Ulan İstanbul, yeni bir devrimi başlatır mı?" Bilindiği gibi Amerika'da Netlix, Amazon, Hulu gibi internet üzerinden yayın yapan kanallar var. Belirli bir üyelik ücreti karşılığında izleyicilere kaliteli diziler izlettiren bu kanalların ileride çok daha değerleneceği söyleniyor.

Söylenen bir diğer şey de, Türk televizyonlarının da bu dalganın etkisi altına gireceği. Bu yüzden Ulan İstanbul, bu yolda cesur bir karar alarak bunu başlatmayı hedefliyor. Ki başarılı olması durumunda internet dizilerinin iyice yayılacağı ve dizi vedalarının azalacağı da bir gerçek. Öyle ki şimdiden Kardeş Payı'nın da net ortamına geçmesi için yetkililere çağrı yapıldığı söyleniyor.

Daha fazla uzatmaya gerek yok. Ulan İstanbul, 9 Şubat Pazartesi itbariyle ekrandaki yolculuğunu sonlandıracak ve bir sonraki haftadan itibaren yepyeni bir ufka doğru yelken açacak. Tek temennimiz, dizinin ciddi anlamda başarılı olması ve diğerlerinin de önünün açması. Şimdi burun kıvrılan bu kararın ileride daha farklı bir şekilde yorumlanması ve ekibin TV ekranında ulaştığı başarıya internet ortamında da ulaşması dileğiyle...

Yazan: @aserat54

Son düzenleme:
Öncelikle emeğine sağlık @aserat54

Sayısızca bitmesi gereken dizinin içinden bu dizinin bitmesine çok çok üzülmüştüm. Açıkcası ben Kanal D'yi takdir ediyorum.İzleyicisini yarı yolda bırakmadı (Birçok kez bırakmasına rağmen)

Bende diziye destek verenlerden olacağım elbette. :)

Öncelikle emeğine sağlık @aserat54

Sayısızca bitmesi gereken dizinin içinden bu dizinin bitmesine çok çok üzülmüştüm. Açıkcası ben Kanal D'yi takdir ediyorum.İzleyicisini yarı yolda bırakmadı (Birçok kez bırakmasına rağmen)

Bende diziye destek verenlerden olacağım elbette. :)
Ben de karar veremiyorum bir türlü. Diziyi çok seviyorum, ama keşke ücretsiz olsaydı. Gerçi 2 TL hiç pahalı bir fiyat değil, ama bilemiyorum işte. Teşekkürler ayrıca. :)

ne desem bilemiyorum ama türkiye hazır değil böyle şeylere :) ayrıca bizim halkımız uyanıktır 2 tl az gibi gözüksede türk halkı ne yapar ne eder bedavaya izler yeni bölümü :A

Asıl sorun bence bizim milletin internette bir şeyler ödemeye daha çok alışmaması. Forumda bile çoğu kişi internetten hiçbir şeye para vermemiştir bugüne kadar.

Ödeme için kolaylık yapmaları lazım mesela cep telefonundan mesajla 2 TL ödenebilse çoğu kişi bunu kolayca yapabilir?

Asıl sorun bence bizim milletin internette bir şeyler ödemeye daha çok alışmaması. Forumda bile çoğu kişi internetten hiçbir şeye para vermemiştir bugüne kadar.

Ödeme için kolaylık yapmaları lazım mesela cep telefonundan mesajla 2 TL ödenebilse çoğu kişi bunu kolayca yapabilir?
Mesajla ödeneceği açıklanmış işte. Detaylar gelecek haftaki bir lansmanda belli olacakmış, ama açıklanan şey o. Ücretsiz olsaydı çok daha sağlıklı olurdu bence.

Ulan Istanbul yazda izlemistim cok keyifli is.Karadayi baslayinca birakmali oldum.Yazik ..farkli is oldu Paramparca gibi kilse dizileri bizim millet seviyor