Tek cümleyle ifade edecek olursam: HAYAL KIRIKLIĞI!
Bu filmi iki açıdan değerlendirmek istiyorum. Efsanevi bir ilk yarı ve vasatın altında olan iğrenç bir ikinci yarı. Tabi ikinci yarının sıradanlığı, klişeliği ilk yarının güzelliğinden ağır bastığı için filmde genel olarak hayal kırıklığına uğradım ve "iyiki izlemişim." Diyemedim. Aksine izlemeseymişim de olurmuş.
Tabi filmin sanatsal boyutuna, çekim, yönetmen kalitesine ve 12 yıllık bir emeğe lafım yok. Filmin bana göre tek artısı da o zaten.
Bu kadar uzun yıllar boyunca çekilip de filmin kısa sürmesini beklemiyordum zaten. Süresi gayet normaldi ama o süreyi verimli ve dolu dolu kullanmak yerine şişirip atmışlar.
Açıkcası filmin ilk yarısını fena bulmamıştım, gayet güzel ilerliyordu, müzikler, olay örgüsü, dramatize vesaire gayet iyiydi. Ama filmin ikinci yarısı da olabilecek en kötü bir yarıydı. Başta da belirttiğim gibi böyle güzel bir başlangıç yapıp, olabildiğince vasat bitirmek...
İnsan gerçekten hayret ediyor sayın seyirciler.
Hakkında uzun uzun yazılacak bir film göremedim ortada. Sıradan Amerikan Klişeleri vardı bol bol. Manken gibi kızlar ve manken gibi erkekler, parti ortamları, esas çocuğun aradığını bir türlü bulamaması ve ergenlik bunalımları. Kocasından ayrılmış ve çocuklarına hem annelik hem babalık yapmaya çalışan şanssız bir kadın. Babalık görevini yerine getiremediği için kendine kızan ve haftasonları da olsa çocuklarıyla vakit geçirmek isteyen bir baba. Üvey baba şiddeti, yanlış seçimler vs. vs.
Aslında konular klişe olmasına rağmen güzel konular ama gelin görün ki olabildiğince sıkıcı yansıtmışlar beyaz perdeye.
Bilmiyorum bu sanat filmi mi değil mi ama yıllarca emek vererek bir film yapıyorsan onu sıkmadan yapacaksın kardeşim. Sinema sanattır, sanat ise insana zevk veren, sıkmayan herhangi bir güzel şeydir.
İMDB'de bu kadar yüksek puana sahip olmasının nedeni kesinlikle ama kesinlikle 12-13 yıl boyunca aşama aşama çekilmesinden kaynaklanıyor. Yoksa ne oyunculuk var ne senaryo ne müzik... Güzel bir zaman kaybıydı benim için.
Ve tabi ki bir American Beauty asla değil ve onun kalitesine asla yaklaşamaz.
Daha az puanı hakediyor aslında ama verilen emeğe 4 puan ekliyorum. Onun dışında film 0.05./10 kalitesinde.
4.5/10.