Dizilerin Ortak Noktası

beyazsoy

Konu Sahibi
Favori Üye
Reaksiyon puanı
13,174
Puanı
1,059
Zaman gazetesinde haftalık röportajlar yapan Nuriye Akman dizileri eleştirdiği bugünkü yazısında klişe çamuruna düşmüş dizilerin komik benzerliklerini yazdı bugün

Dizilerin ortak noktaları:

Çatışma olsun hikâye ilerlesin diye senaryo tesadüfler ve aptallıklarla fazla zorlanıyor. Karakterlerin omurgası kolay bozuluyor, kendilerinden hiç beklenmeyen keskin virajlarla bambaşka tipler olmalarında hiçbir mahzur görülmüyor.

Neden zenginler ille de kibirli, kıskanç, kötücül olurlar, fakirleri en azından sözleriyle ezerler?

Zengin olsun fakir olsun tüm aileler kahvaltıda ve akşam yemeğinde sofra başında toplanıyorlar.

Aşk üçgeni, dizilerin olmazsa olmazı. Ya bir kadını iki adam sever, ya bir adamı iki kadın. Bazen iki kardeş, bazen baba-oğul düşer bu tuzağa. Şart midur?

Karakterler kendi kendilerine konuşuyorlar, özellikle mezar başında illaki yüksek sesle dile getiriyorlar duygularını.

Muhakkak aldatmalarla akıyor aşk hikâyeleri. Neredeyse eşine, sevgilisine kazık atmayan yok. Aldatmadan gerilim sağlanamıyor mu?

Bazı cezaevlerinde koğuş yerine oda sistemi olduğu halde bizim dizilerimizde mahkûmlar daima kalabalık koğuşlarda kalıyorlar.

Kahramanlar taksi bulamamak gibi sıkıntılarla karşılaşmıyorlar, özellikle takip gerektiğinde.

Mafya babalarının karıları ne hikmetse hasta oluyor, konuşamıyorlar, hatırlayamıyorlar.

Zenginler, havuzlu villalarda oturuyor. Fakir evleri bahçe içinde. Apartman dairesinde oturan pek yok.

Zengin ailenin attığı her adım, aldıkları her nefes haberlere yansıyor. Gece yarısı bir olay oluyor, ertesi sabah muhakkak baskıya yetişiyor ve dizideki herkes ne hikmetse aynı gazeteyi okuyor.

Olayları haber veren TV kanalı, tam zamanında açılıyor ve o daima doğru kanal oluyor, asla o kanal bu kanal dolaşılmıyor.

Kahramanların birbirlerine uzun uzun bakışmaları neredeyse Allah’ın emri! Bir olay olduğunda donakalıyorlar ki, kamera yüzlerindeki ifadeyi doya doya çeksin.

Kahramanlar “Seni seviyorum” demeye bayılıyorlar. O kadar çok söylüyorlar ki, duygunun içi boşalıyor.

Bütün dizilerde gözyaşı enflasyonu var. Ağlamalar kalbimize dokunmuyor artık.

Acı çeken, çıkmaza giren, muhakkak içkiye sarılıyor. Öfkelenince de kadehini elinden fırlatıyor, ya aynaları kırıyor ya da vazoları.

Evde herkes ayakkabı ile dolaşıyor, hatta yatağa bile ayakkabı ile yatıyorlar, biri gelip çıkarıyor onları.

Evde herkes ful makyaj, defile modunda dolaşıyor.

Herkes birbirini yanlış anlıyor. İşin doğrusunu bir türlü anlatmıyorlar ki, çatışmalar büyüsün, dizinin şanı yürüsün.

Mafya dizileri hariç, iyi olma özelliği genellikle esas kızla esas oğlanın hakkı, kötüler hep yardımcı oyuncu statüsünde.

Zaten her dizi böyle olmak zorunda. Olmasaydı hiç güzel ve çekici olmazdı. Gereksiz bir yazı olmuş. :)

doğru demiş dizilerin %90 ı bu şekilde

zyuhaha ne güldğm kendi dizleri küçük gelin,şefkat tepeye baksın bir de klişenin dibine vurmuşllar ama öneli olan dizilerdeki hayatın kendi istedikleri gibi olup olmaması zaar :)

zyuhaha ne güldğm kendi dizleri küçük gelin,şefkat tepeye baksın bir de klişenin dibine vurmuşllar ama öneli olan dizilerdeki hayatın kendi istedikleri gibi olup olmaması zaar :)
aynı yazdı(diğer başlıkta açtım) yeni başlayan dizilere stv dizilerinden hiç bahsetmemiş bile onları kaale bile almamış ki eleştirsin))))

dizilerin çoğu bu şekilde fakat bunlar olmasaydı 1.5 saat ne çekiceklerdi ki (b) ülkemizde bilim-kurgu dizileri yok, vampirli zombili diziler yok 😕 geriye ne kaldı ki :T:

dizilerin çoğu bu şekilde fakat bunlar olmasaydı 1.5 saat ne çekiceklerdi ki (b) ülkemizde bilim-kurgu dizileri yok, vampirli zombili diziler yok 😕 geriye ne kaldı ki :T:

Aynen katılıyorum. Bu ortak noktalar olmasaydı Türkiye'de dizi olmazdı ve tutmazdı. :)

aynı yazdı(diğer başlıkta açtım) yeni başlayan dizilere stv dizilerinden hiç bahsetmemiş bile onları kaale bile almamış ki eleştirsin))))
kendisi türkiyede ne bekliyormuş önce kendi gazetesinin savunduğu rtük ü eleştirseymiş de kaale alınsymış yazısı :)

kendisi türkiyede ne bekliyormuş önce kendi gazetesinin savunduğu rtük ü eleştirseymiş de kaale alınsymış yazısı :)
kadın tv eleştirmeni değil dizi izlemek istemiş gördüklerini yazmış. ayrıca rtügün eleştirilecek bir yanını göremiyorum rtük illa yanlış karar alıyor ama sonuçta aldı kararların büyük bölümü dogru hata vermediği cezalar da var. aç bak avrupaya amerikaya beleş yayınlar bukadar fütürsuz mu? amerikada bir şarkıcı canlı yayında gögüsü göründü diye bayagı bir cezaya çarptırdı..

kadın tv eleştirmeni değil dizi izlemek istemiş gördüklerini yazmış. ayrıca rtügün eleştirilecek bir yanını göremiyorum rtük illa yanlış karar alıyor ama sonuçta aldı kararların büyük bölümü dogru hata vermediği cezalar da var. aç bak avrupaya amerikaya beleş yayınlar bukadar fütürsuz mu? amerikada bir şarkıcı canlı yayında gögüsü göründü diye bayagı bir cezaya çarptırdı..
en azından hababam sınıfı gibi klasikleşmiş daha öncek tkrarlarında o söz 40 bin kez duyulmuş kelimelere ceza gelmiyor :F ya adamla kadın kıyafetleri ile öpüştü diye ateşli buunup ceza gelmiyordur :F

en azından hababam sınıfı gibi klasikleşmiş daha öncek tkrarlarında o söz 40 bin kez duyulmuş kelimelere ceza gelmiyor :F ya adamla kadın kıyafetleri ile öpüştü diye ateşli buunup ceza gelmiyordur :F
bunlar çocuk sağlığı için zararlı hacı. biraz psikoloji okumaya davet ediyorum seni. ..

hababam sınıfı izleyen nesil de küfürbaz haydo oldu zaten :F
türkçesi bozuldu küfürler ulu orta söylenir oldu. kaçkez şait oldu babalar 3-4 yaşındaki çocuklara küfür söyletiyorlardı küfürün komi oldugunu sanarak. bu babalar uzayda yetişmedi.

türkçesi bozuldu küfürler ulu orta söylenir oldu. kaçkez şait oldu babalar 3-4 yaşındaki çocuklara küfür söyletiyorlardı küfürün komi oldugunu sanarak. bu babalar uzayda yetişmedi.
3-4 yaşındaki çocuklar mı 😱 türkçenin bozulmasına bakacakalrsa komedi çekmesinler hangi komedide doğru düzgün türkçe kullanımı var aile dizileri hariç :) eşşo diye başlayan lafları herkes çevresinde duyar dizide biplemekle sadece daha ilgi çekici hale getiriyorlar :) zaten manası da yok b ülkede 12-13+ herkes o filmleri ezbere bilir biplese ne olacak

3-4 yaşındaki çocuklar mı 😱 türkçenin bozulmasına bakacakalrsa komedi çekmesinler hangi komedide doğru düzgün türkçe kullanımı var aile dizileri hariç :) eşşo diye başlayan lafları herkes çevresinde duyar dizide biplemekle sadece daha ilgi çekici hale getiriyorlar :) zaten manası da yok b ülkede 12-13+ herkes o filmleri ezbere bilir biplese ne olacak
tv ile sinema ayrı şeyler. tv de ulu orta türkçeyi bozup küfür edemezsin.

edersin ne var ki bunda saçını sarıya boyamışsın bip bip :)
ya da sen bnm kızımla uleyynn bip bip

buralardaki küfürler h.sınıfı veya bilinen işlerdeklerden çok daha ağr bence :D
ben normal hayyata hiç küfür etmem(Annem sag olsun ))) ) dizi izlerken en zorlandıgım yan biblerde ne dediğinine kafa yormam oluyor ))) yani bilmeyenler için bibler faydalı

bir s.lak falan da mı demiyon :) zaten komedilerde en fazla g.rizekalı ya da s.lak falan denir :)
demiyorum salak insanın olduguna pek inanmam ))) küfür yüzüden ne kahve ne de statta maç izlemeye giderim. küfür sözü olmayanların son çaresi Allah şükür her daim söyleyecek sözüm var ))

demiyorum salak insanın olduguna pek inanmam ))) küfür yüzüden ne kahve ne de statta maç izlemeye giderim. küfür sözü olmayanların son çaresi Allah şükür her daim söyleyecek sözüm var ))
diziler de öyle sıradan insanalrı anlatmaz son çaresi olduğu için küfür ettirir :D