FK6 Temple Grandin (2010) Film Bilgileri & Yorumları

gundix123

Konu Sahibi
Favori Üye
Katılım
14 Aralık 2011
Mesajlar
4,188
Reaksiyon puanı
3,284
Puanı
459
1278469.jpg


Temple Grandin (2010)

Türü: Biyografi, Dram
Yönetmen: Mick Jackson
Senaryo: Temple Grandin (based on the book: "Emergence"), Margaret Scariano (based on the book: "Emergence"), Temple Grandin (based on the book: "Thinking in Pictures"), Christopher Monger (screenplay), Merritt Johnson (screenplay)


Oyuncular:
Claire Danes
Julia Ormond
David Strathairn
Catherine O'Hara
Stephanie Faracy

IMDb Sayfası

Filmin Özeti
Temple Grandin, otistik bilimkadınının hayat hikayesiyle umut verirken, Claire Danes’e bir Emmy ve bir Altın Küre getirdi. Temple Grandin, adını taşıyan TV filmi başlar başlamaz karşımıza çıkıyor ve “Merhaba, ben Temple Grandin’im!” diye kendini tanıtıyor. Biraz tedirgin, fazlasıyla heyecanlı, tıpkı kahramanın kendisi gibi. Temple hep sorunlu bir çocuk olmuş. Daha otizm kelimesi yeni yeni telaffuz edilirken hastalığının yalnızca kendisinin değil, çevresindekilerin de hayatını zorlaştırdığı bir çocukluk geçirmiş. Dört yaşına kadar konuşamamış. Okula gittiğinde uyum sağlayamamış. Çünkü, annesinin de dediği gibi, diğerlerinden bir eksiği yok, ama onlardan farklı. Mick Jackson’ın abartıdan uzak filminin iyi bir hikayenin yanısıra, çok yararlı bir dersi de var. Benzer durumdaki ailelere, çocuklarından vazgeçmemelerini salık veriyor: boş umutlara kapılmak için değil, olabileceğin en iyisine ulaşabilmek için. Emmy’li ve Altın Küre’li, harikulade Claire Danes, oyuncu kadrosunun başını çekiyor ama Profesör Craddock’ta yıllardır kadri kıymeti bilinmemiş çok iyi oyuncu David Strathairn, annede Julia Ormond ve Ann Teyze’de Catherine O’Hara da birinci sınıf performanslar sunuyorlar.

Filmin Fragmanı


Fav10 Film Kulübünde 2. hafta filmi olarak seçilmiştir, hepiniz izlemeye davetlisiniz. :)

@Titanium, @Danger UA!, @Maskeli Fedai, @mrt-06, @Harunnn60, @Yiğitt, @crazymurat31, @-potterhead-, @Tolstoyevski, @Aserat, @OzaN, @Arslan Bey, @Çiğdem-, @sokak sanati, @Tzira, @sürgünüm, @ihearyourvoice
 
Son düzenleme:

Titanium

Favori Üye
Katılım
22 Aralık 2010
Mesajlar
7,810
Reaksiyon puanı
3,698
Puanı
461
Konum
İstanbul
Temple Grandin

Öncelikle yorumuma başrol oyuncusuyla başlamak istiyorum, Claire gerçekten saf güzelliğin yanında o muazzam oyunculuk,sözlerle anlatılmaz bir oyunculuk.. şuana kadar yüzlerce film izlemişimdir abartısız gördüğüm en iyi oyunculuktu.

Film gelirsek kendisine acıma duygusu veya otizmi tanıtma, küçümseme tarzında bir olayda değildi, bize birşeye nasıl bağlanabileceğimizi nasıl çözüm bulacağımızı nasıl haz duyup sonuna kadar gideceğimizi bir şevkle anlama derdindeydi. Temple'nin hayatını okumak gerekecek anlaşılan, böyle bir muazzam hayatı başarabilecek başka biri daha yoktur diye düşünüyorum. Gerçek hikayeyi filme bu kadar güzel yansıtabildilerse bayanın hayatını düşenemiyorum bile.

Filmin odaklandığı noktalar, bize göstermeye çalıştığı mantık şeyleri ve sanki 10 dakika sürmüş gibi geçen bir film. Abartmıyorum bir bu kadar süresi daha olsa izlerdim.

Daha önce hiçbir filme bu puanı vermedim, belki yarın öbür gün başrolü hatırlayamacağım ama bu gaza gelip yüksek puanladığım filmlerden değil dibine kadar puanını hakeden bir film oldu. Tam puan !

10/10
 

MayısKralı

Emekli
Katılım
31 Mayıs 2015
Mesajlar
13,637
Reaksiyon puanı
11,795
Puanı
710
Claire Danes oyunculuğunu keşfettiğim bir film. Otistik insanları tanımak için büyük fırsat merak edenler için. Final sahnesi ise otistik çocukların ailesinin Temple'ı gördükten sonra umutlanması inanılmaz duygulandırıcıydı. Benimde puanım kesinlikle 10. :)
 

sürgünüm

Emekli
Katılım
24 Eylül 2012
Mesajlar
54,421
Reaksiyon puanı
65,193
Puanı
1,059
Claire Danes, benim de en beğendiğim kadın oyuncuların başında yer alıyor. Bu vesile ile Homeland'i izlemeni öneririm. :) @Titanium
 

gundix123

Konu Sahibi
Favori Üye
Katılım
14 Aralık 2011
Mesajlar
4,188
Reaksiyon puanı
3,284
Puanı
459
Öncelikle filmi ben de çok beğendim. Forumda da çok sevileceğini düşünüyorum, ki önceki 2 yorumda filme tam puan çıkması forum tarihinde görülmemiş bir olay sanırım. :D

Açıkçası konusunu okuduktan sonra seveceğimi düşünmüştüm filmi. Ancak ben oldukça durgun ve ağır bir film bekliyordum ama öyle olmadı. Nerdeyse 2 saate yakın süresinde beni sıkan ya da filmden anlık kopmama sebep olacak tek bir sahne bile yoktu. Başından sonuna kadar ilgi ve merakla izlettirdi film kendini.

Claire Danes'in oyunculuğu harikaydı gerçekten. Oynadığı rolün zorluğunu düşününce, gösterdiği oyunculuğa hayran kalmamak elde değil. Aldığı ödülleri sonuna kadar hak etmiş.

Yer yer güldüren, yer yer düşündüren, yer yer de hüzünlendiren bir senaryo vardı. Hepsinden bir şeyler vardı ve bu duyguların hepsini de çok iyi bir şekilde yansıtmışlar.

Kapılarla ilgili olan kısımları çok beğendim ben. Kastedilen manevi kapının karakter tarafından normal bir kapıymış gibi algılanması ve her kapıdan geçtikten sonra hayatında önemli şeylerin olması çok güzel aktarılmış bence.

Temple'ın kafasında şekillenen çizimler de otist insanların düşünce yapısını anlamamız da çok yardımı olan ayrıntılardan birisiydi. Bu konuda yönetmenin böyle bir metod seçmesi övgüyü hak ediyor.

Kısacası, uzun zamandır bir filmi bu kadar beğenerek izlememiştim, belki de fazla olmadıysa 1 yıl falan olmuştur. :) Bana yer yer Forrest Gump'ı da anımsattı film. Onun kadar olmasa da ona çok yaklaşan bir filmdi bence. Filmin bu kadar az bilinmesi gerçekten üzücü. Belki tv filmi olması yüzünden bu kadar kenarda kalmış bilmiyorum ama kesinlikle izlenilmesi gereken bir film.

Puanım: 9.5/10
 

Tolstoyevski

Emekli
Katılım
14 Temmuz 2014
Mesajlar
24,283
Reaksiyon puanı
39,933
Puanı
1,061
Yaş
27
Konum
Gökteki Yıldızlar ✨✨
Web Sitesi
www.ataturkungencligehitabesi.com
Açıkçası filme biraz ön yargı ile yaklaştım. Bilindiği gibi ön yargı ile başlanan bir film genelde tam tersi etki verir ve ağzı açık bırakır. İşte bu öyle bir film... Maalesef değil. Bazen iç güdüler haklı çıkmıyor değil. :)

Bir kere süresi aşırı uzun geldi. Birkaç yıl geçmiş gibi etki bıraktı bende. Özellikle hayvan işine girdikten sonraki kısımlar inanılmaz sıkıcıydı. Ayrıca her ne kadar biyografi olursa da olsun, çok muazzam bir hikaye ve kurgusu yoktu.

Bu konu üzerine yapılan Rain Man, Taere Zameen Par ve tam olarak aynı olmada da elbette Forrest Gump'dan bir hayli altında bir film.

Eksik olan Sinematik değeri. Rain Man mesela bir başkaydı. Eğer onu izlememiş olsaydım belki bu film etkileyici gözükebilirdi ama görüldüğü gibi bu film kendi türünde bile en iyisi değil.

Elbette bir tanıtıcı ve bilgilendirici film anlamında izlenebilir. Ama tek etken bunlar olmamalı.

Filmi ve alıştığımız konuyu gölgede bırakan bir detay varsa o da Claire Danas'ın olağanüstü oyunculuğu! Temple Grandin in kendisi bile Claire Danas kadar iyi oynayamazdı kendisini. Resmen aşmış bir kadın. Gerçekçiliği bir yana, çok hoş ve pozitif etki bıraktı. Bunu film veya konusu değil bizzat başrol oyuncusu yaptı tabi.

Üniversiteden mezun olup hayvan işine girmeden önceye kadarki kısım gerçekten çok iyiydi ve yüzümde bir tebessüm etkisi bıraktırmıştı, çok sıcacıktı. Ama devamı , elbette biyografi olmasından ve gerçeğe sadık kalmaları gerektiğinden dolayı, bayağı bir sıktı. O kovboy dediği adamların Temple ye bakışları, arabaya geçme muhabbeti vb.vb inanılmaz ilgi çekici değildi.

O projesi gerçekten hoş ama o da ilgi çekici değil. Yani zaten daha önceleri birçok kez gördüğümüz senaryonun farklı bir konusu. Eğer bir belgesel anlamında izleseydim, çok beğenebilirdim. Ama bu filmden hoşlanmadım, bir şeyleri eksikti. Muhakkak kişiden kişiye değişir ama ben sıkıcı ve olağan olduğu görüşündeyim.

Bu arada filmin müzikleri de hiç aman aman değildi. İzleyici de herhangi bir etki bırakacak bir harmoni yoktu.

(Müzik diye buna derim)


Sosyal mesaj anlamında çok hoştu ama yine de bir Rain Man değildi hiçbir türlü . :)

Adaylıklar;

•En İyi Kadın Oyuncu



  • 5.5/10
 
Son düzenleme:

bazinga

Admin
Katılım
1 Şubat 2007
Mesajlar
93,083
Reaksiyon puanı
49,735
Puanı
1,060
Konum
İstanbul
Web Sitesi
izleryazar.com
Claire Danes bu filmin yapımcılarına filmi sinema filmi değil de televizyon filmi olarak pazarladıkları için ne kadar kızsa az. Gerçi büyük ihtimal işin başından bellidir tv filmi olacağı da kadının Oscar'ı haybeye gitmiş resmen. Zaten televizyon dışında yeterince hak ettiği değeri görmeyen bir oyuncu, bu filmle Oscar alsaydı kariyeri daha farklı bir noktaya gidebilirdi. :) Bu kadar uzatmamdan Claire Danes'in oyunculuğuna bayıldığımı çıkarmışsınızdır herhalde, o kısmı geçiyorum? :)

10 puanlar havada uçuşunca filmle ilgili beklentim de bir hayli yükseldi. Filmi beğendiğim beğenmesine ama biraz beklentilerimin altında kalma durumu oldu doğrusu. :)

Otizm konusunu çok iyi anlatan bir film olmuş ama daha da önemlisi başarının engel tanımayacağını gösteren bir yapım olmuş. Temple'ın sahneleri yer yer komikti de. Yalnız tek sıkıntım filmin orta kısmından son kısmına geçerkenki sürede epey sıkıcılaşmaya başlamasaydı. Yani @Tolsotyevski'ye birazcık katılıyorum o noktada. Yine de 5.5'tan çok fazlasını hak eden bir film bence. :)

Etkinliğin kadın oyuncu kazananı belli oldu gibi, belki filmi de kazanır. Herkes izlesin bence. :)

8/10
 

Danger UA!

Tecrübeli Üye
Katılım
12 Mayıs 2011
Mesajlar
9,085
Reaksiyon puanı
3,713
Puanı
560
Açıkçası izlemeden önce The Theory Of Everything ayarı sıkıcı bir film bekliyordum. Ama filmi beğendim. İlk yarısı çok iyiydi özellikle. Otistiklerin düşünce yapısını çok iyi aktarmışlar. Görsel zekanın anlatıldığı sahnelerde yönetmenin başarısı büyük.

Eğer ki bu film sinema filmi olarak pazarlansaydı Claire Danes rahatlıkla Oscar alırdı. Film de kesinlikle başarılı olurdu. Bu film daha geçen yıl izlediğimiz ve Oscar kazanan The Theory Of Everything ve The Imitation Game'den çok daha iyi bana göre.

Ben biraz belgesel havası da aldım izlerken. Lise yılları, üniversite yılları bu kısımlar çok hoşuma gitti. Çocukluğunu da gösterdiler ama nasıl konuşmaya başladığını gösterselerdi keşke. Şunu da ekleyeyim kapı tasviri çok iyi düşünülmüş.

Hayvanlarla ilgili kısım bence de baya sıkıcıydı. Pek ilgi çekici değildi. Elbette bir Rain Man değil ama Rain Man kalitesinde değil diye çöpe atılacak bir film değil.

7.5/10
 

Aserat

Süper Mod.
Katılım
24 Ağustos 2014
Mesajlar
84,616
Reaksiyon puanı
62,939
Puanı
1,061
Konum
İstanbul
Öncelikle otizmi ve amaç başarıya ulaşmak olduğunda önündeki engellerin bir hiç olduğunu duygu sömürüsü ve ajitasyona kaçmadan çok iyi bir şekilde ele alması takdire şayan.

Yer yer sıkıcı, yer yer de komik anları vardı; kısacası senaryoyu genel olarak başarılı buldum. Bu tür başarılı hikayeleri hoşuma gider, Temple Grandin de kuralların dışına çıkmamasına rağmen sıradışı bir insanın öyküsünü güzelce anlatmış.

Bu film sinema için yapılsaydı Clarie Danes kesin Oscar'ı kazanırdı, en kötü ihtimalle aday olurdu; kesinlikle harika bir performans sergilemiş ve ne kadar başarılı bir oyuncu olduğunu bir kez daha kanıtlamış. Yan rollerdeki oyuncular da gayet iyiydi ve Danes'in ağırlığı altında ezilmemişler.

Kısacası gayet iyi bir yapım olmuş. 10'luk bir film değil belki; ama son dönemin en iyi televizyon filmlerinden biri. Sıradışı bir öyküye ve muhteşem bir oyunculuğa tanık olmak istiyorsanız mutlaka deneyin. :)

8,5/10
 

sürgünüm

Emekli
Katılım
24 Eylül 2012
Mesajlar
54,421
Reaksiyon puanı
65,193
Puanı
1,059
Homeland'dan aşıktım zaten Claire Danes'e, bir kez daha aşık oldum. Bu kadar zor bir rol ve inanılmaz mükemmel bir performans. Kimi zaman güldürürken kimi zaman da ağlattı. Gerçek yaşamdan uyarlama hikaye, izleyiciye bundan daha iyi aktarılamazdı sanırım.

Bu film ile öğrendim, otizmlilerin sarılma duygularını yapamamaları çok kötüymüş. (herkeste böylemi acaba?) Julia Ormond'da aynı şekilde kendi evladına sarılmaktan dahi yoksun kalmış acılı anne karakterini çok güzel yorumlamış.

Özellikle Temple'nin finalde söyledikleri çok vurucuydu. Otistik kişilerin yasamını ve isterlerse neler yapabileceklerini anlatan mükemmel bir konuşmaydı.

Her açıdan izlenmeye değer harika bir film. 9/10
 

Harunnn60

Emekli
Katılım
15 Eylül 2013
Mesajlar
49,573
Reaksiyon puanı
44,755
Puanı
1,061
Konum
İstanbul
Temple Grandin

Claire Danes'i Homeland dizisinden tanıyorum gerçekten çok iyi bir oyuncu birde duru bir güzelliği var. İlk önce yeni öğrendim burada bu film sinema için yapılmamış. Yazık olmuş gerçekten. :( Belki sinema için yapılsaydı kesinlikle daha başarılı olurdu. Düşünemediler sanırım.

Öncelikle filmi iyi buldum biraz bazı yerlerde sıkıldım ama iyiydi. Filmde Temple'ın annesinin dediği gibi
O eksik biri değil, sadece farklı bir çocuk.
İzlerken çok duygulandım orada.Temple çok özel ve normal bir kız olmasına rağmen diğer insanların ona karşı davranışlarında ki acımasızlığı izlerken bir ara çok sinirlendim.

"Bir kapı açıldı, ben de geçtim."
8.0