YouTube, Türkiye’de Uydu Yayınlarını Geçti! Vestel’den Dikkat Çeken Araştırma

RüzgarGülü

Konu Sahibi
Süper Favori Üye
Reaksiyon puanı
12,698
Puanı
860
1758646513781.png

Vestel tarafından yapılan araştırmaya göre geçtiğimiz Temmuz ve Ağustos aylarında Türkiye’de içerik tüketim alışkanlıklarında dikkat çekici bir değişim yaşandı. İlk kez YouTube izleme süreleri, uydu yayınlarını geride bıraktı.

Vestel IoT ekibinin verilerine dayanan analize göre; yaz aylarında toplam izlenme süresinin %43’ü YouTube’a ayrılırken, uydu yayınları %36’da kaldı. Bu tablo, televizyon ekranlarının artık sadece geleneksel yayınları değil, dijital içerikleri de merkeze alan bir platform haline geldiğini ortaya koyuyor.

Vestel Pazarlama Genel Müdürü Duygu Badem Uylukçuoğlu ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada, televizyonun geleceğinin platformlarla şekilleneceğini vurguladı:

“YouTube’un uydu yayınlarını geride bırakması, televizyonun artık yalnızca yayın yapan bir cihaz olmaktan çıkıp dijital yaşamın merkezinde konumlandığını gösteriyor.”

Sizce bu değişim kalıcı mı? Geleneksel TV yayıncılığı tamamen dijital platformlara mı yenilecek? Yoksa uydu kanalları hâlâ güçlü kalabilir mi?

Sevindim bu gelişmeye. Televizyon ve onda yayın yapan diziler ve programlar antikalığın ve günümüze ayak uyduramamanın bedelini ödüyor. Televizyon eğer kendini geliştirmek istiyorsa özellikle Türkiye için söylüyorum öncelikle reytinglere bir çare bulması lazım. Share oranlarını reyting olarak mı yazarlar artık ne yaparlar bilmiyorum. Ona orantılı da reklam almaları sağlanır belki. O kadar tek düzey oldu ki televizyon. Ne programlar tutuyor ne yarışmalar. Hatta diziler bile eski reytinglerini arar oldu. YouTube'da yayınlanan programlar ve yarışmalar milyonları aşıyor izlenme olarak ve tabii ki de televizyondaki dizilerle yarışıyorlar. Yakında aynı haberleri netflix ve diğer dijital platformlardan da duyarız büyük ihtimalle.

Sevindim bu gelişmeye. Televizyon ve onda yayın yapan diziler ve programlar antikalığın ve günümüze ayak uyduramamanın bedelini ödüyor. Televizyon eğer kendini geliştirmek istiyorsa özellikle Türkiye için söylüyorum öncelikle reytinglere bir çare bulması lazım. Share oranlarını reyting olarak mı yazarlar artık ne yaparlar bilmiyorum. O kadar tek düzey oldu ki televizyon ne programlar tutuyor ne yarışmalar. YouTube'da yayınlanan programlar ve yarışmalar milyonları aşıyor izlenme olarak ve tabii ki de televizyondaki dizilerle yarışıyorlar. Yakında aynı haberleri netflix ve diğer dijital platformlardan da duyarız büyük ihtimalle
Aynen öyle. Reyting denek sistemi artmalı acilen.

Aynen öyle. Reyting denek sistemi artmalı acilen.
Hayır deneklerin artması gerektiğini düşünmüyorum açıkçası. Tamamen kaldırılması gerektiğini düşünüyorum. Anlık izlenme oranları olarak herkesi kapsayan bir reyting sistemi baştan oluşturulmalı. İnternet üzerinden milyonlarca izlenip reytinglerde 2-3 reyting alan birçok dizi gördük. İsterlerse denekleri 1 milyona çıkarsınlar. Geriye kalan 85 milyonun genelinin izlediği programlarda belirleyici olamazlar yine.

• Aynen
Reactions: RüzgarGülü
Hayır deneklerin artması gerektiğini düşünmüyorum açıkçası. Tamamen kaldırılması gerektiğini düşünüyorum. Anlık izlenme oranları olarak herkesi kapsayan bir reyting sistemi baştan oluşturulmalı. İnternet üzerinden milyonlarca izlenip reytinglerde 2-3 reyting alan birçok dizi gördük. İsterlerse denekleri 1 milyona çıkarsınlar. Geriye kalan 85 milyonun genelinin izlediği programlarda belirleyici olamazlar yine.
Evet bu dediğin çok daha iyi olur. Keşke yapılsa hemen. :(

• Beğendim
Reactions: Gizmen
Evet güzel düşünce. Televizyonu monitör olarak kullanıyoruz gibi. YouTube Netflix Disney gibi. Platformlar olmasa TV açılmayacak gibi :)