- Reaksiyon puanı
- 1,356
- Puanı
- 535
Son dönemlerin en gözde muhabbetlerinden biri de "yapay zeka gerçekten yapılabilir mi?".
Şimdi olayı baştan ele alalım.Öncelikle "yapay zeka" adını verdiğimiz kavram bugün belli ölçülerde hayat buldu.Yani şu anda sorduğunuz sorulara kendi cümleleriyle cevap verebilen yapay zekalı robotlarımız var.Hatta bunu bir tık ileri götürerek benlik bilinci olan bir robot bile yapıldı.Fakat bunun iddia edildiği gibi bir benlik bilinci olup olmadığını tartışabiliriz.
Yapay zekanın şu anda en büyük handikabı en basit tabirle bilinç ve farkındalık eksikliği.
Şöyle bir örnek verelim:
Tüm bu paradigmaları düşündüğümüzde insan benzeri bir yapay zeka yapmak bence çok olası değil.Fakat birçok bilim adamı ve fütürist komplo teorisyenleri bunun olacağını iddia etmeye devam ediyorlar.Olabilir mi? Böyle bir ihtimal var mı? Sizinde görüşlerinizi bekliyorum.
BuraK
Şimdi olayı baştan ele alalım.Öncelikle "yapay zeka" adını verdiğimiz kavram bugün belli ölçülerde hayat buldu.Yani şu anda sorduğunuz sorulara kendi cümleleriyle cevap verebilen yapay zekalı robotlarımız var.Hatta bunu bir tık ileri götürerek benlik bilinci olan bir robot bile yapıldı.Fakat bunun iddia edildiği gibi bir benlik bilinci olup olmadığını tartışabiliriz.
Yapay zekanın şu anda en büyük handikabı en basit tabirle bilinç ve farkındalık eksikliği.
Şöyle bir örnek verelim:
- Biz insanlar kendimizin farkındayız.(Bunun yapıldığı söyleniyor.)
- Aynı zamanda yaratıcı varlıklarız.Yani resim çizebilir ve bir şeyler besteleyebiliriz.(Resim yapan yapay zekalı robotlarda mevcut)-Fakat sadece tek bir işlevi yerine getirmek için donatılmış olması burada biraz sıkıntı doğuruyor.Yani yaratıcılık dediğimiz kavram tek bir şey üzerinde yoğunlaşamaz.Yaratıcı bir yapay zekadan bahsediyorsak hem müzik hem resim alanında çok başarılı olmasa da bir şeyler üretebilecek konumda olmalı.O nedenle bunun çok geçerliliği olduğunu düşünmüyorum.
- Yine biz insanlar olarak geleceği düşünüyor ve geleceğimizle ilgili planlar yapıyoruz.Bu en sıkıntılı konulardan biri.Çünkü herhangi bir yapay zekanın gelecekle ilgili planlar yapmasını ve kendi benliğinin farkında olarak bir şeyler üretmesini pek olası görmüyorum.
- Bana göre en büyük ve en sıkıntılı durum duygularımız.İleride yapay zekalı,bizden daha zeki ve kendi varlığının farkında robotlar yapıp kendimizi onlara yok ettirsek bile; gerçekten duyguları olan varlıklar olabilecekler mi?
Tüm bu paradigmaları düşündüğümüzde insan benzeri bir yapay zeka yapmak bence çok olası değil.Fakat birçok bilim adamı ve fütürist komplo teorisyenleri bunun olacağını iddia etmeye devam ediyorlar.Olabilir mi? Böyle bir ihtimal var mı? Sizinde görüşlerinizi bekliyorum.
BuraK