Başyapıt - 4 V for Vendetta (2005) - Film Yorumları

Sherlock

Konu Sahibi
Süper Emekli
Reaksiyon puanı
48,994
Puanı
1,060

V for Vendetta.jpg

V for Vendetta

Tür:
Aksiyon, Dram, Bilim-Kurgu, Gerilim
Süre: 132 dakika

Yönetmen: James McTeigue
Senaryo: Lilly Wachowski (screenplay), Lana Wachowski (screenplay), David Lloyd (graphic novel art)

Oyuncular:
Natalie Portman
Hugo Weaving
Stephen Rea
Stephen Fry

IMDb Linki

Puanlar:
IMDb: 8.2/10
Rotten Tomatoes: 73%
Metacritic: 62/100

Filmin Fragmanı:

Filmle ilgili yorumlarınızı bu başlık altından yapabilirsiniz.

Natalie Portman 👏👏👏👏

1 kere izledim oda zamanında..

Zamanından günümüze etkisi olan filmlerden biri daha.....

10 üzerinden 8,5 .

• Beğendim
Reactions: mesmeso
Her Türk genci gibi sinemaya başladığımda izlediğim ilk filmlerdendi, yıllar sonra yeniden izlemenin vakti gelmişti.

Gençlik heyecanıyla filme zamanında olduğundan daha çok değer biçmişim. :) Sinema açısından şüphesiz ilgi çekici bir film. Bütün film boyunca maskeyle dolaşan karizmatik, güçlü bir karakter ilgi çekici. Biraz fazla bilgiçlik taslayıp sürekli ders vermeye kalksa da güzel replikleri de var gerçekten. Özellikle "halklar hükümetlerden korkmamalı, hükümetler halklardan korkmalı" anlamındaki replik çok iyi...

Fakat, film maalesef açık açık terörist övücülüğü, terör seviciliği yapıyor. Bütün terör olayları zaten böyle ortaya çıkmıştır. Her terör örgütü belli bir ideal uğruna dikkat çekip seslerini duyurmaya çalışır. Terör örgütlerini lanetleyip bu filmdeki karakteri sevip desteklemek iki yüzlülük gibi geliyor bana. Bu gerçek, filmden keyif almamı engelledi. Zaten süresi de haddiden uzun ve kasvetli bir atmosfere sahipti. Bir Joker değilmiş kesinlikle.

Son olarak Natalie Portman ne güzel kadınsın...

7/10

"Remember Remember The 5th of November"

Biraz karışık bir filmdi. Çok iyi başlayıp sonra ilgimi azalttı. Birşeyler eksikti ama son sahneler güzeldi.

15 sene önce çekilmiş ve 2020 senesinde geçen olayları anlatan bir filmi ilk kez 2020'de izlemek ilginç bir tesadüf oldu:D

Genelde gelecek ile ilgili filmler yapıldığında en son teknoloji, uçan aletler falan izleriz. Bu filmde ise tam tersi geçmiş zamanda olunan olayları 2020'de yaşayacaklarmış gibi lanse etmeleri ilginç olmuş, sanki 40-50 sene öncesinde yaşanmışlıkları izledik. Eşcinselliğin hoş görülmemesi, müslüman olanlar ve farklı fikirde olanlara ileriki zamanda hoş görülmeyeceğini bu şekilde anlatmalarını pek sevemedim.

Din adamının çocukları kullanması ve filmde bir çok olaydaki detaylar ilgi çekiciydi.

Son gülü alıp ölen yaşlı kadının yazdığı şeylerde V'nin hikayesinin bir kısmını öğrenmiş olduk.

V'nin binadaki kişilere maske takıp polise oyunu ve son sahnedeki maskeli insanlar La Casa De Papel dizisini anımsattı.

7.5/10

Biraz karışık bir filmdi. Çok iyi başlayıp sonra ilgimi azalttı. Birşeyler eksikti ama son sahneler güzeldi.

15 sene önce çekilmiş ve 2020 senesinde geçen olayları anlatan bir filmi ilk kez 2020'de izlemek ilginç bir tesadüf oldu:D

Genelde gelecek ile ilgili filmler yapıldığında en son teknoloji, uçan aletler falan izleriz. Bu filmde ise tam tersi geçmiş zamanda olunan olayları 2020'de yaşayacaklarmış gibi lanse etmeleri ilginç olmuş, sanki 40-50 sene öncesinde yaşanmışlıkları izledik. Eşcinselliğin hoş görülmemesi, müslüman olanlar ve farklı fikirde olanlara ileriki zamanda hoş görülmeyeceğini bu şekilde anlatmalarını pek sevemedim.

Din adamının çocukları kullanması ve filmde bir çok olaydaki detaylar ilgi çekiciydi.

Son gülü alıp ölen yaşlı kadının yazdığı şeylerde V'nin hikayesinin bir kısmını öğrenmiş olduk.

V'nin binadaki kişilere maske takıp polise oyunu ve son sahnedeki maskeli insanlar La Casa De Papel dizisini anımsattı.

7.5/10
İlk cümleye güldürdü attım ve sebebini dememe gerek yok sanırım. :A

• Güldürdün
Reactions: Dosi
Sana bir göndermeydi belki :A yeter artık 10 film oldu. Daha fazla öneri duymak istemiyorum. Düz hesap oldu :A
Tembellik zamanı :Z
6 sene önce şöyle bir konu açmışım ve tahmin et ne; forum tarihimdeki ilk konum.. :A

• İlginç
Reactions: bazinga and Dosi
Bu film bir hikaye barındırmakta ama kimilerini yanlış yönlendirebilir. Geçtiği dünya bakımından V'nin yaptığı belki mantıklı ama bunun bizim dünyamızdaki karşılığı terörizm.

Film oyunculuklar bakımından güzel. Replikleri, hikayesi ve görüntü bakımından kendine çekiyor. Hikayesini anlamak güzel ama kendine uyarlamak bizim dünyamızda kötü olabilir.

7/10

Kendi türünün en iyilerinden ve gerçekten çok güzel bir hikaye anlatımı filmi. Bu filmin kasvetli ve karanlık havasını çok seviyorum, kendine has bir tonu var. Büyük ölçüde George Orwell'in başyapıtı 1984'e benzeyen bir film, o kitabı çok sevenler bu filmi de sevmiştir. V'nin hikayesi ve Evey'in hikayedeki rolü, hikayenin işleniş biçimi oldukça tadında. Filmin yönetmenliği de oldukça iyiydi fakat kusursuz değil, eksiklikler ve olmamışlıklar göze çarpıyor zaman zaman. Filmin yer yer Fight Club ile de benzerlikler taşıdığı doğrudur.

Son olarak terörizmi övme eleştirilerine katılmıyorum zira filmdeki olay terörizm değil anarşizm felsefesi teması üzerine kurulu ve ikisi arasında dağlar kadar fark var. Zaten filmin simgesi de anarşizmin simgesiyle hemen hemen aynı malum.

8.5

• Beğendim
Reactions: Sherlock and Dosi
Klişe bir sona sahip bir film. Ki zaten başka bir son da beklenemezdi anlatmak istediği şeyler açısından. V’nin kıza oyun oynadığı kısımlar en iyi yerleriydi bence. Natalie Portman’ın oyunculuğunu çok beğendim, gerçekten “duru” tanımınına uyan bir güzelliği var izlemeye doyamıyor insan.

7.5/10

• Beğendim
Reactions: bazinga

Kendi türünün en iyilerinden ve gerçekten çok güzel bir hikaye anlatımı filmi. Bu filmin kasvetli ve karanlık havasını çok seviyorum, kendine has bir tonu var. Büyük ölçüde George Orwell'in başyapıtı 1984'e benzeyen bir film, o kitabı çok sevenler bu filmi de sevmiştir. V'nin hikayesi ve Evey'in hikayedeki rolü, hikayenin işleniş biçimi oldukça tadında. Filmin yönetmenliği de oldukça iyiydi fakat kusursuz değil, eksiklikler ve olmamışlıklar göze çarpıyor zaman zaman. Filmin yer yer Fight Club ile de benzerlikler taşıdığı doğrudur.

Son olarak terörizmi övme eleştirilerine katılmıyorum zira filmdeki olay terörizm değil anarşizm felsefesi teması üzerine kurulu ve ikisi arasında dağlar kadar fark var. Zaten filmin simgesi de anarşizmin simgesiyle hemen hemen aynı malum.

8.5
Ne açıdan terörizmden farklı V'nin yaptıkları?

Ne açıdan terörizmden farklı V'nin yaptıkları?
Terörizm değil anarşizme daha yatkın bir olay ama şimdi uzun uzadıya değerlendirirsek siyasi çok noktaya girebilir konu. Anarşizm bir ideoloji iken terörizm ise toplu korkutma ve yıldırma aksiyonudur.

Fakat mesela eğer V For’a terörizm dersek o halde Fight Club’a da bunu dememiz lazım son sahneden dolayı Ve daha şu an aklıma gelmese de birçok filmde benzer sistem karşıtlığı ve mücadelesini gördük. Ama bu konuda net bir görüş birliğine varmak çok zor genel olarak çünkü fazla siyasi ve bizleri aşan siyaset bilimi noktaları var Mihail Bakunin’den Karl Marx’a kadar...

• Beğendim
Terörizm değil anarşizme daha yatkın bir olay ama şimdi uzun uzadıya değerlendirirsek siyasi çok noktaya girebilir konu. Anarşizm bir ideoloji iken terörizm ise toplu korkutma ve yıldırma aksiyonudur.

Fakat mesela eğer V For’a terörizm dersek o halde Fight Club’a da bunu dememiz lazım son sahneden dolayı Ve daha şu an aklıma gelmese de birçok filmde benzer sistem karşıtlığı ve mücadelesini gördük. Ama bu konuda net bir görüş birliğine varmak çok zor genel olarak çünkü fazla siyasi ve bizleri aşan siyaset bilimi noktaları var Mihail Bakunin’den Karl Marx’a kadar...
Terörizmin teorik anlamını karşılamıyor olabilir, uzmanlık alanım değil bilemiyorum ama genel olarak günlük hayatta kullandığımız terör karşılığına tamamen uygundu bence yaptıkları. Bir yere patlamalı saldırı yapılınca "yo yo yo bu terör değil anarşi" dediğimizi hatırlamıyorum. :) Bana göre terörizm bir sonuç, her zaman farklı nedenleri vardır. Buradaki nedeni de anarşizm olabilir. Fakat bana göre nedeni ne olursa olsun terör savunulmamalı.

Fight Club'ın sonunu hatırlamıyorum hiç açma, belki izledikten sonra ona da derim. :A

• Beğendim
Reactions: Tolstoyevski
Terörizmin teorik anlamını karşılamıyor olabilir, uzmanlık alanım değil bilemiyorum ama genel olarak günlük hayatta kullandığımız terör karşılığına tamamen uygundu bence yaptıkları. Bir yere patlamalı saldırı yapılınca "yo yo yo bu terör değil anarşi" dediğimizi hatırlamıyorum. :) Bana göre terörizm bir sonuç, her zaman farklı nedenleri vardır. Buradaki nedeni de anarşizm olabilir. Fakat bana göre nedeni ne olursa olsun terör savunulmamalı.

Fight Club'ın sonunu hatırlamıyorum hiç açma, belki izledikten sonra ona da derim. :A
İşte bence maksat terörü savunmak değildi filmde ama ince çizgiler olunca tam bir karmaşa oluyor haklısın o noktada. Mesela aynı mantıkla yola çıkarsak en sonki Joker filminde de adam cinayet işliyor, devlet görevlilerine saldırıda bulunulmasını sağlıyor ve haz duyuyor, karmaşa kaos övülüyor vb. ve filmde bu karakteri iyi gösteriyorlar, kötüyü övüyorlar o halde Joker filmi de kötülüğe ve terörizme övgü olmalı V For kadar.

İşte bence maksat terörü savunmak değildi filmde ama ince çizgiler olunca tam bir karmaşa oluyor haklısın o noktada. Mesela aynı mantıkla yola çıkarsak en sonki Joker filminde de adam cinayet işliyor, devlet görevlilerine saldırıda bulunulmasını sağlıyor ve haz duyuyor, karmaşa kaos övülüyor vb. ve filmde bu karakteri iyi gösteriyorlar, kötüyü övüyorlar o halde Joker filmi de kötülüğe ve terörizme övgü olmalı V For kadar.
Joker ile ikisi zaten benzer filmler pek çok yönden. Joker de bu sebeplerden eleştiri almıştı. Fakat Joker ters okumaya çok daha müsait bir filmdi. Joker'in ana fikri bence toplum olarak umursamadığımız, kötü davranıp hor gördüğümüz insanların bize bir tehdit olarak geri dönmesiydi. Fakat yanlış okumalara da açıktı elbet ve filme çok bayılmama sebeplerimdendi. E aynı mantığı V For Vendetta'da yapabilirsin diyebilirsin ama bence bu filmde o okumayı yapmak için epey didinmek gerektiriyor. Bunun sebebi de V For Vendetta'da karakterimiz dark side'a daha en başından geçmiş ve film boyunca onun aksiyonlarını izliyoruz, film bizden kötü olduğunu bildiğimiz bir karakterle olmamızı istiyor. Joker'de ise tam tersi başta karakterimiz oldukça sevilesi bir karakter. Dark side'a geçtiği kısım ise küçük sayılabilecek bir kesit. Bu nedenle Joker 2 de eğer gerçekleşirse büyük oranda fiyasko olacak... Belki Dark Knight benzeri güçlü, kaliteli aksiyonla açığı bir miktar kapatılabilir bir fiyasko.

• Beğendim
Reactions: Tolstoyevski
Yine herkesin yıllardır bahsettiği ama benim bir türlü izleyemediğim bir filmdi. Bu kadar bahsedilince çok daha büyük bir beklentiyle izledim belki de ama bilemiyorum. Fikir olarak güzel, oyunculuklar da iyi. Beni kendine çekti gibi ama süresi bir tık daha kısa olabilirdi diye düşünüyorum. Natalie Portman'ın güzelliği karşısında bir kez daha hayran kaldım. :bhr:

Film her ne kadar eski bir film olsa da günümüzde bir çok şeyin hala aynı olduğunu gösteriyor.

Bu ülkenin şu anda bir binadan fazlasına ihtiyacı var. Bu ülkenin umuda ihtiyacı var.
Çok hoşuma gitti bu replik. Yukarıda anlattığım durumu aslında özetliyor.

7.5/10

Sinemanın en popüler eserlerinden birisi ve ben de biraz abartıldığını düşünüyorum açıkçası. Popüler olmasının en temel sebebi de hemen hemen her izleyici kitlesine bir şeyler vaat edebiliyor olması...

Şöyle ki filmin bir felsefesi ve eleştirisi var, hükümetlerle alakalı bir kısmı var ki buradan siyaset ve metafor sinemasını seven kitleyi içine aldığını söyleyebiliriz. Bir kahramanımız var, yukarıda yapılan yorumlarda da bahsedildiği gibi Joker gibi bir karakter... Buradan doğru da anti-kahraman, süper kahraman sever kitleyi eline aldığı söylenebilir. Zaten Joker'in de gişe başarısı ortada. Bunun yanı sıra klasik aksiyon ögelerini de barındırıyor. Kısacası yok yok ancak ben hem bu yüzden, hem de verdiği mesajı yanlış yollarla verdiğini düşündüğümden ötürü çok sevemiyorum bu filmi...

Her film mesaj vermek zorunda değildir, bu konudaki fikrim sabit. Ancak bu filmde olduğu gibi net bir mesaj verme kaygısı olan filmler, bunu yanlış veya vermek istediği mesaja uygun olmayan yollarla yapınca ortaya çok da başarılı olmayan eserler ortaya çıkıyor bence. V'nin yaptığı eylemler, amacıyla örtüşmüyor ve çelişiyor. Ayrıca sonu da klişe...

Tüm bu saydığım olumsuz özelliklerine rağmen filmin olumlu yanları da mevcut tabii. Evey'nin, V'yi çözmeye çalıştığı sahneler keyifliydi. Replik kalitesi üst düzey, özellikle bazı replikler bazı ülkelerin ( :A ) güncel durumunu çok güzel bir şekilde özetliyor. Natalie Portman'ın hem kendisi, hem de oyunculuğu çok güzel. Bu kadar saf bir güzellik olabilir mi ya...

• Beğendim