Başyapıt - 2 Unforgiven / Affedilmeyen (1992) - Film Yorumları

bazinga

Konu Sahibi
Admin
Reaksiyon puanı
50,337
Puanı
1,060
Web Sitesi
izleryazar.com
0105695.jpg

Affedilmeyen - Unforgiven (1992)

Türü:
Western
Yönetmen: Clint Eastwood
Senaryo: David Webb Peoples

Oyuncular:
Clint Eastwood
Gene Hackman
Morgan Freeman
Richard Harris
Jaimz Woolvett

IMDb Sayfası

Oscar Ödülleri (4)

- En İyi Film
- En İyi Yönetmen (Clint Eastwood)
- En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu (Gene Hackman)
- En İyi Kurgu

Oscar Adaylıkları (5)

- En İyi Erkek Oyuncu (Clint Eastwood)
- En İyi Özgün Senaryo
- En İyi Görüntü Yönetimi
- En İyi Sanat Yönetimi
- En İyi Ses

Filmin Fragmanı

Clint Eastwood gerçekten yaşayan bir efsane. Muhteşem bir oyuncu, onu izlemek her daim büyük keyif. bu film de artık yaşlılık dönemine girdiği filmlerden biri. Bu filmde de gerçekten harika. Aradan 24 yıl geçmiş ama Eastwood'un şu anki haliyle neredeyse birebir ayrı olması da aslında ustanın kendine ne kadar iyi baktığını kanıtlar nitelikte. Kim derdi ki filmin ihtiyar adamı 24 yıl sonra hala yönetmen olarak iddialı filmlere imza atacak?

Film genel olarak bir kovboyun yaşlılık dönemini anlatan çok iyi bir film olsa da Eastwood'un gözükmediği ve Little Bill odaklı geçen kasaba sahneleri bana epey sıkıcı geldi. Tabii kadınların olduğu genel evli kısımlardan bahsetmiyorum... Filmin orta kısımları beni içine çekemedi ve sıkıldım. Fakat ilk ve son kısımları son derece sürükleyiciydi.

Morgan Freeman'ı filme görmek güzel olsa da çok bir etkinliği yoktu. Yaralı kadını oynayan Anna Levine'in performansını beğendim.

Giriş ve kapanıştaki müzik harikaydı.

Western türünün iyi örneklerinden biri şüphesiz ama doğrusu biraz daha fazla sevdiğimi sanıyordum. IMDb'de daha önceden 10 vermişim ama ikinci izleyişimden sonra 8 ve 8.5 arasında kararsız kaldım. Fikrimin değişmesi mümkün ama bunun ikinci izleyişim de olmasını düşünerek yüksek vermekten kullanalım puanı:

8.5/10

Sinemaya 2 ay aradan sonra bu filmle döndüm. Niyesi ise etkinlikteki 10 filmi listeledim ve alttan başladım. :A

Film Western türünün klasiklerinden olan kaliteli bir yapım. Aldığı oscarlardan da bunu anlayabiliyoruz. İzlerken yer yer durakladığı dönemler oldu ama yine de çok sıkmadı beni. Senaryo öyle pek de yeni şeyler sunmuyor bize. Ama düşününce o döneme göre yine de farklı bir konudan yola çıkılmış klasik Westernlere göre. Teknik anlamda da yılına göre iyi bir film çıkmış. Müzikleri ise yolculuk esnasında arkadan çalan hoş bir müzik vardı onun dışında pek de dikkat çeken bir müziği yoktu. :)

Clint Eastwood karizması der susarım. Adam müthiş yakışıyor bu tarz rollere ya. Filmin son 10 dakikası zaten o içkiyi içtikten sonra anladım neler olacağını. :A Soğukkanlı ve acımasız duruşu harika vermiş üstat. O yaşına rağmen hem yönetip hem oynadığı hem de zor bir rolü oynadığı düşünülürse saygıyı hak ediyor. Little Bill'i oynayan oyuncuyu da beğendim. Oscar almış o yıl. Diğer performansları bilmiyorum ama bence iyi bir performanstı Gene Hackman'ınki. Morgan Freeman ön planda olmasa bile Clint Eastwood'la ikili diyaloglarında keyif aldım o sahnelerden. :)

Bu filmle etkinliğe başlamak pişman etmedi doğrusu. Artık en kısa sürede tüm filmleri süpürüp son 2 filme yetişmeyi düşünüyorum. :D

9/10

Yaşayan efsane Clint Eastwood'un en başarılı filmlerinden biri. Hem bu kadar mükemmel bir aktör olup aynı zamanda da müthiş bir yönetmen olan çok az kişi vardır. Bence bu konuda Charlie Chaplin'den sonra Clint Eastwood gelir.

Film sakin bir tempoda ilerliyor. Clint Eastwood tıpkı Sergio Leone gibi saf western kahramanı seçmemiş bu da filmi diğer westernlerden ayırıyor ve daha özel kılıyor. Ben kasaba sahnelerini beğendim, Little Bill iyi karakterdi. Yol sahnelerinden biraz sıkıldığım oldu ama film genelinde pek sıkılmadım.

Clint Eastwood gerçekten müthiş karizma. Ses tonu, mimikler... İzlemesi büyük keyif. Morgan Freeman çok ön planda değildi ama yine de Eastwood'la birlikte görmek güzeldi. Zaten Eastwood da kendisiyle çalışmaktan baya hoşlanıyor olsa gerek. En çok çalıştığı oyuncu Morgan Freeman sanırım. Gene Hackman da müthiş bir oyuncu zaten o da çok iyi oynamış.

Clint Eastwood bu filmde en iyi aktör ödülünü alamamış ama bence Al Pacino olmasaydı kesinlikle alırdı.

Filmin müzikleri pek ön planda değildi ama açılış ve kapanıştaki müzikleri çok beğendim.

Westernin en büyük starından büyük bir western klasiği. Bu büyük ustanın hala iyi filmler çekmesi de ayrıca alkışlanması gereken bir durum.

9/10

Gelmiş geçmiş en iyi Western filmlerinden biri. Bu tür eski Western filmlerinin bambaşka bir havası oluyor, harika mekanlar ve dekorlar, bol bol sarı ve kahverengi görüntü izleriz kısacası atmosferi insanı sarıyor. Dolar Üçlemesi ve Bir Zamanlar Batıda filmlerinden sonraki en çok beğendiğim film olmuştur Affedilmeyen.

Clint Eastwood, ustası büyük yönetmen Sergio Leone'den kaptığı bütün hünerleri filmin kamera arkası ve kamera önünde sergilemiş. Sürükleyici, kesinlikle sıkıcı değil, olaylar çok iyi kurgulanmış. Yani kısacası her şeyiyle bir klasik...

Morgan Freeman’ın kadro da olması elbette büyük bir avantaj o da işini layıkıyla yapmış. Gene Hackman da büyük bir oyunculuk sergilemiş.

Filmin sonu muhteşemdi.

Beş kişiyi vurduktan sonra, eli titreyip ateş edemeyen insanlara dönüp "Öldürülmek istemeyen varsa arka taraftan çıkabilir" sözü etkileyiciydi.

Uzun lafın kısası, film Oscarı anasının ak sütü gibi helaliyle almış.

9/10

Çok iyi bir Western filmi daha. Clint Eastwood'un oynayıp, yönettiği bir filmin kötü olması beklenemezdi.

Filmin ilk yarısında zaman zaman sıkıldığımı itiraf etmeliyim. Sakin bir filmdi. Senaryo basit ve klasikti.

Clint Eastwood çok karizmatik bir adam. Oyunculuğunu geçtim duruşu, bakışları bile kendini izlettiriyor. Little Bill'i oynayan Gene Hackman'da performansıyla Oscar'ı haketmiş. Morgan Freeman'ın filmde olması da hoştu. English Bob karakteri de iyi ve ilginç bir karakterdi. Onun olduğu sahneleri izlerken sıkılmadım.

Her Western filminde olduğu gibi bu filmde de müzikler güzeldi ama pek akılda kalıcı değiller.

Western klasiklerinden biri ama daha iyi Western filmlerinin de olduğunu düşünüyorum.

8.5/10