FK5 Turtles Can Fly / Kaplumbağalar da Uçar (2004) Film Bilgileri & Yorumları

berkann

Konu Sahibi
Favori Üye
Katılım
22 Aralık 2011
Mesajlar
18,893
Reaksiyon puanı
6,728
Puanı
1,060
0424227.jpg

Kaplumbağalar Da Uçar - Turtles can Fly (2004)

Türü: Dram, Savaş
Yönetmen: Bahman Ghobadi
Senaryo: Bahman Ghobadi

Oyuncular:
Soran Ebrahim
Avaz Latif
Saddam Hossein Feysal
Hiresh Feysal Rahman
Abdol Rahman Karim

IMDb Sayfası

Filmin Özeti
İran ve Türkiye arasında Amerika’nın işgal ettiği bir Kürt mülteci kampında, yaşıtlarından çok daha kötü şartlar altında hayatla mücadele eden, hiç çocukluğunu yaşayamamış gençlerin hikayesi anlatılıyor.

Kamptaki diğer çocukların liderliğini yapan 13 yaşındaki Saran, geçimini mayın toplayarak sağlamaktadır. Amerika-Irak savaşına az bir zaman kalmıştır ve Saran günlerini uydudan duyduğu haberleri köylülere çat pat İngilizcesiyle çevirerek geçirir.

Agrin ise aynı kampta yaşamakta olan, 14 yaşında bir annedir. Onun için Saran’ın ona duyduğu platonik aşkın da, hayatta kalmanın da artık pek bir önemi yoktur. Yaşamın tüm ağırlığını omuzlarında hisseden Agrin için ölmek belki de en mantıklı çözüm yoludur.

Abbas Kiorastrami’nin asistanı diye tanıdığımız yetenekli usta Bahman Ghobadi’den bol ödüllü bir film. Orijinal adı "Lakposhtha Hâm Parvaz Mikonand" olan ve 52. San Sebastian Film Festivali’nde En İyi Film seçilen Kaplumbağalar da Uçar, En İyi Senaryo dalında Jüri Özel Ödülü’nü aldı ve Berlin Film Festivali’nden de Barış Ödülü ile döndü.

Filmin başka bir özelliğiyse, Saddam sonrasında Irak’ta çekilen ilk film olması… Türkiye’de 2005 yılında vizyona giren, 98 dakikalık, kaçırılmaması gereken bir eser…

Filmin Fragmanı

 

bazinga

Admin
Katılım
1 Şubat 2007
Mesajlar
93,085
Reaksiyon puanı
49,740
Puanı
1,060
Konum
İstanbul
Web Sitesi
izleryazar.com
Evet her İran filmi mükemmel değilmiş bu filmle bunu anladım. :):)

Bize yakın coğrafyada geçmesi filmi ilgi çekici kılıyor ama işte yönetmenin tarzını çok sevemedim. Aslında konu da güzel, fakat yönetmen ne bileyim nedense beni etkilemeyi pek beceremedi.

Başroldeki küçük kız (Avaz Latif) çok iyi oynamış, üzücüydü durumu.

Küçücük çocuğa tecavüz edebilecek kadar pislik insanlar var gerçekten bu dünyada.

Kısa bir yorum oldu ama böyle olsun bu seferlik. Özetle ortalama bir filmdi ve izlediğim diğer İran filmlerinin epey gerisinde kaldı. Yine de çok beğenenler çıkabilir. Ben yüksek vermedim diye direkt karamsarlığa kapılmayın. :):)

6/10
 

Tzira

Emekli
Katılım
2 Kasım 2013
Mesajlar
2,575
Reaksiyon puanı
2,714
Puanı
280
Yaş
28
Konum
İstanbul - Bologna - Bursa - Ordu
Orta kısımları yavaş akan bir film olduğundan epey sıkıcı geldi bana, ama yine de anlattığı konu ve oyuncuların hatrına çok kötü bir film olduğunu söyleyemem.

Filmde oynayan çocukların çok gerçekçi bir biçimde oynaması dikkatimi çekmişti, meğer çocuklar gerçekten kamplarda yaşayan mültecilermiş, hemen hiçbiri hakkında da internette bilgi bulmak mümkün değil. Bir tek Satellite'ı oynayan çocuk halen oyunculuğa devam etmekteymiş.

Agrin'in çocuğuna olan sevgisizliğinin daha çok küçük yaşta olduğu için annelik içgüdüsü olmadığından kaynaklandığını düşünüyordum ama meğer çocuk tecavüz ürünüymüş. Bir çocuğa tecavüz edecek kadar pislik insanlar var maalesef.

Sınırımızın ötesinde yaşayan Irak Kürtleri ve Amerika-Irak savaşı gibi bildiğimiz konuları anlatsa da ve üzücü noktaları olsa da filmi söylendiği kadar etkileyici bulmadım.

5.5/10
 

Yiğitt

Emekli
Katılım
9 Aralık 2013
Mesajlar
79,171
Reaksiyon puanı
45,870
Puanı
1,061
Konum
Ankara
O güzel İran filmi serime bir yenisini daha eklemek istedim ama pek başarılı olamadı gibi, pek sevemedim filmi ben. :(

Film kesinlikle çok gerçekçiydi, bir ara bizim ülkenin ismi de geçti ''Asın bayrakları'' dedim içimden. :F

Filmin bence en güzel sahnesi (her ne kadar iğrenç de olsa)
O küçük kıza tecavüz ettikleri sahneydi. Biraz karışık gelince ilk başı kızı öldürecekler falan sandım, sonra zaten ortada göründü her şey. :( Üzüldüm açıkçası.

O kolu olmayan çocuğun kafasıyla millete dalaşması da güldürdü, Soran boş laf yapıyor fazlaca. :A İleriyi gören çocuk .ss

Uydu yani Soran pek bilmiş, ben pek ısınamadım o çocuğa. Oyunculuğu güzel ama kendisi bana itici geldi açıkçası.

Cennetin Rengi, Cennetin Çocukları ve Elly Hakkında adlı İran filmlerinin ardından bu pek iç açıcı olmadı.Film kurgu olarak da karışık geldi, oradan oraya falan. Yine de emeklerine sağlık diyelim. Filmi diğer sitelerde baya öven olmuş, baya şaşırdım ama tabi zevk meselesi. :)

6/10