The Matrix (1999) Film Bilgileri & Yorumları

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan berkann
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

berkann

Konu Sahibi
Favori Üye
Reaksiyon puanı
6,723
Puanı
1,060
0133093.jpg

Matrix - The Matrix (1999)

Türü: Aksiyon, Bilim-Kurgu
Yönetmen: Andy Wachowski, Lana Wachowski
Senaryo: Andy Wachowski, Lana Wachowski

Oyuncular:
Keanu Reeves
Laurence Fishburne
Carrie-Anne Moss
Hugo Weaving
Gloria Foster

IMDb Sayfası

Oscar Ödülleri (4)

En İyi Kurgu
En İyi Görsel Efekt
En İyi Ses Kurgusu
En İyi Ses Miksajı

Filmin Özeti
Saygın bir yazılım şirketinde çalışan Thomas Anderson (Keanu Reeves), gecelerini "Neo" adı altında program kırarak ve Matrix'i araştırarak geçirir. Esrarengiz şekilde Trinity (Carrie Ann Moss) ve Morpheus (Laurence Fishburne) ile tanışan Neo, yaşadığı dünyanın aslında beyninde gerçekleşen bir simulasyon olduğu gerçeğini öğrendikten sonra ordan kurtarılır ve Morpheus'un önderliğindeki ekibe katılır. Neo gerçek dünyada ilk nefesini aldıktan sonra simulasyona tekrar girerek Matrix'in ne olduğunu kavrayacak ve kurtarılma nedenini öğrenerek gelişen olaylar çerçevesinde yeni kimliğini tanımaya çalışacaktır.

Filmin Fragmanı

Hayatımın filmi! Doğruyu söylemem gerekirse bundan birkaç yıl önce de izlemiştim ve o kadar etkilenmemiştim. Çünkü filmi daha çok aksiyon temalı sanmıştım.
matrix-kasik.jpg

Birkaç gün önce sakin kafayla ve pür dikkat yeniden izledim. Anladım ki meğer daha önce hiç izlememişim sanki. Yepyeni detaylar keşfetmem bir yana, film o kadar da karışık değilmiş.

Daha önceleri bu filmi Incepiton ile kıyaslayıp Incepiton'un daha iyi olduğunu savunmak gibi çok büyük bir gaflete düşmüşüm. Tövbe! Incepiton da ne ki bunun yanında? Sıradan sıkıcı bir film.

Konusu malum. Hayatın bir simülasyondan ibaret olduğu ve asıl bedenlerimizin 22.yy ın sonlarında yapay zekalı makineler tarafından esir tutulduğu iddiası.

Meğer doğma büyüme bir küves gibi bir şeyin içinde, kablolar bağlanılarak tutuluyormuşuz. Tüm yaşantımız, anılarımız, izlediğimiz filmler, ailemiz, şuan foruma bile girmemiz kısaca tüm hayatımız beynimize gönderilen elektrik sinyallerin yorumlanmasından ibaretmiş.

İşin garip yanı; diyeceksiniz ki alt tarafı bir film işte. Bilimkurgudan ibaret.

Değil işte! Bu fikir asırlık hatta binlerce yıllık bir düşünce. Matrix ile başlamış bir iddia değil yalnızca Matrix bunu çok iyi bir şekilde kusursuz olarak beyazperdeye uyarladı.

Hatta aynı yıllarda çekilmiş 13.kat, Dark City gibi filmler de hemen hemen aynı tema üzerinde çekilmişti ve oldukça başarılıydılar. Ancak Matrix kadar derin kurgusu ve felsefeleri yoktu.

Bir diğer nokta da dediğim gibi Matrix'in bizlere anlatmak istediğini kimse bilimsel veya mantıksal olarak çürütemez. Hatta dinsel olarak bile mümkün. Belki biraz uyarlanmış, değişiklik katılmış olabilir ama şu gerçek ki Matrix asla İslam diniyle çelişmiyor.

Matrix 2 ve 3'ü henüz izlemedim, izledikten sonra onları da bu konu üzerinden yorumlayacağım. Ve hatta Matrix'in temellerini anlatan ve Matrix Üçlemesini izlemiş herkesin muhakkak izlemesi gereken The Animetrix animesini de izlemem şart.

Her şeyiyle mükemmel üstü bir filmdi. Ne desek az. Oyunculuk mu? Mükemmel. Müzik ve ses? Mükemmel. Kurgu? Başyapıt. Senaryo? Efsane... Replikler? Olağanüstü.

"Hiç gerçek olduğundan emin olduğun bir rüya gördün mü? Ya bu rüyadan hiç uyanamasaydın? O zaman gerçek dünya ile rüya arasındaki farkı nasıl ayırt ederdin?"

(Morpheus)

Hayatımda 10 üzerinden 12 puanı yalnızca bir filme vermiştim. Matrix ile birlikte bu sayı iki oldu.

10 üzerinden 12

@Tolstoyevski Matrix' in Inception 'dan iyi oldugu cümlesine katilmiyorum :) Matrix' i bi kac defa izledim. Bence cok iyi bir Film ama Inception ile kiyaslanamaz :) Eger Inception' i bir defa izlediysen bir kac kez daha izlemeni tavsiye ederim :)

Doğrusu Matrix'i sadece bir kez izledim. Bence fazlasıyla abartılan filmlerden bir tanesi. Belki de yanılıyorumdur bir ara tekrar izlemek isterim. :)

Ben 3 filmi de birer kez izledim.Diğer 2'si pek iyi değil fakat ilk filmi izlediğimde müthiş tat almıştım.Bilim-kurgu diyince akla bu film gelir inanılmaz bir film.

Ben en az 5 kez izlemişimdir ve her seferinde de çok etkilenirim bu filmden. Filmin ayrı bir çekiciliği var sanırım kafamızı karıştırdığı içindir bu.

Her neyse bilim kurgu dendiği anda aklıma gelen ilk filmdir ve filmi izleyipte kötü bulanı görmedim. Çekildiği yıla da bakılırsa zaten diğer filmlere göre başı çektiği ortada :)

@legolas9900 Matrix ile Incepiton'un kıyaslanması bile Matrix'e hakarettir. Matrix Real Madrid ise Incepiton Balçova Yaşamspordur.

Matrix i baştan sağma ve öylesine izlemişseniz Incepiton un daha iyi olduğunu savunabilirsiniz. Dediğim gibi ben de kaç yıldır Incepiton un daha iyi olduğunu düşünürdüm çünkü Matrix in derinliği hakkında hiçbir bilgim yoktu.

Incepiton'u ben de çok beğendim ama Matrix'in değil tırnağı hücresi bile olamaz o kadar net konuşuyorum.

Ve bu kişiden kişiye değişecek bir şey olduğunu da kabul etmiyorum hayır. Eğer Balçova Yaşamspor Real Madrid den daha iyidir, bu kişiden kişiye değişebilir diyorsanız orası ayrı.

Matrix sıradan bir film değil, aksiyon değil, balon hiç değil. Sanat eseri, dünyanın 8.harikasıdır.

Matrix in derinliği, kurgusu, felsefesi, anlatmak istediği, hayatla ilgili sorgulatıcı detayları vardır, Incepiton ise aksiyon sahneleriyle doldurulmuş bir balondur. Hiçbir derinliği ve felsefesi yoktur. Bir amacı, öğretisi yoktur.

Senin şuan Matrix'i daha kötü bulmanı anlıyorum ama kabul etmiyorum. Biliyorum ki Matrix i sakin kafayla izlemiş, anlatmak istediklerini araştırmış, Matrix Üçlemesini ve arkasından gelen Matrix i tamamlayan Animetrix animesini izlemiş her birey hiç istisnasız Incepiton'un Matrix'in yanında bir hiç olduğunu çok rahat görebilir.

Hiç abartmıyorum. İnception'u 10 üzerinden puanlarsam rahatlıkla en kötü 8.7 verebilirim. Ama ikisi arasına dağlar kadar fark olduğunu görmezden gelemem. :)

Bakınız genel olarak bu kıyaslanma için ne denmiş
http://m.uludagsozluk.com/k/the-matrix-vs-inception/

@OzaN evet ben de ilk izlediğimde ve öylesine izlediğimde o kadar beğenmemiştim çünkü izleme amacım başkaydı. Sakin kafayla en yakın zamanda izlemeni ve üstüne biraz da olsa araştırma yapmanı öneririm, hiç izlememiş gibi birçok detayı farkedeceğinden eminim. Ve tabi Incepiton ile kıyaslanamayacağını da. :)

@legolas9900 Matrix ile Incepiton'un kıyaslanması bile Matrix'e hakarettir. Matrix Real Madrid ise Incepiton Balçova Yaşamspordur.

Matrix i baştan sağma ve öylesine izlemişseniz Incepiton un daha iyi olduğunu savunabilirsiniz. Dediğim gibi ben de kaç yıldır Incepiton un daha iyi olduğunu düşünürdüm çünkü Matrix in derinliği hakkında hiçbir bilgim yoktu.

Incepiton'u ben de çok beğendim ama Matrix'in değil tırnağı hücresi bile olamaz o kadar net konuşuyorum.

Ve bu kişiden kişiye değişecek bir şey olduğunu da kabul etmiyorum hayır. Eğer Balçova Yaşamspor Real Madrid den daha iyidir, bu kişiden kişiye değişebilir diyorsanız orası ayrı.

Matrix sıradan bir film değil, aksiyon değil, balon hiç değil. Sanat eseri, dünyanın 8.harikasıdır.

Matrix in derinliği, kurgusu, felsefesi, anlatmak istediği, hayatla ilgili sorgulatıcı detayları vardır, Incepiton ise aksiyon sahneleriyle doldurulmuş bir balondur. Hiçbir derinliği ve felsefesi yoktur. Bir amacı, öğretisi yoktur.

Senin şuan Matrix'i daha kötü bulmanı anlıyorum ama kabul etmiyorum. Biliyorum ki Matrix i sakin kafayla izlemiş, anlatmak istediklerini araştırmış, Matrix Üçlemesini ve arkasından gelen Matrix i tamamlayan Animetrix animesini izlemiş her birey hiç istisnasız Incepiton'un Matrix'in yanında bir hiç olduğunu çok rahat görebilir.

Hiç abartmıyorum. İnception'u 10 üzerinden puanlarsam rahatlıkla en kötü 8.7 verebilirim. Ama ikisi arasına dağlar kadar fark olduğunu görmezden gelemem. :)

Bakınız genel olarak bu kıyaslanma için ne denmiş
http://m.uludagsozluk.com/k/the-matrix-vs-inception/

@OzaN evet ben de ilk izlediğimde ve öylesine izlediğimde o kadar beğenmemiştim çünkü izleme amacım başkaydı. Sakin kafayla en yakın zamanda izlemeni ve üstüne biraz da olsa araştırma yapmanı öneririm, hiç izlememiş gibi birçok detayı farkedeceğinden eminim. Ve tabi Incepiton ile kıyaslanamayacağını da. :)
Tekrar izlerim bir ara ama çok bir şey değişeceğini sanmıyorum. Hele hele Inception'un herhangi bir film karşısında Balçova Yaşamspor olmasına imkan yok. 21. yüzyılın en iyi filmlerinden birinden bahsediyoruz. :)

@OzaN evet herhangi bir film karşısında imkan yok ama Matrix de herhangi bir film değil sonuçta. :)

Hiçbir film konusunda bu kadar hararetli savunduğum görülmemiştir bir filmi, ama bu film hakediyor.

Incepiton'u birkaç kere bile izlediğinde sıkılırsın ama Matrix i defalarca izleyebilirsin hiç sıkılmadan. Neyse tarih gösterektir zaten gerçekleri, bundan 70 yıl sonra bile Matrix bilinen bir film olacak, Incepiton sıradan bir film. :)

@legolas9900 bence de tartışmak gereksiz olur sonuçta tüm dünya biliyor hangisinin daha iyi olduğunu. :)

Matrix 2 : Reloaded

http://m.imdb.com/title/tt0234215/
PCbw6XsTG8p3mxHRMLc_GjRYYezop9AhTRcEmVnThk8l8GYrn7opy0DVbN27NOPUCbnpX-RCJxUIjEjqe6_yRX8sCWKW_1coCN-dd_H1SvrLf0dz1YT649vIJTBW_hzLyWDnJsrrMoOPXro=w329-h447-nc

"Abi çok iyi ya!"

Olağanüstü bir filmdi. İlk filme oranla konuyu daha da açmışlar, daha da çok karakter vardı. Elbette ilk film kadar iyi değildi ama yine de çok iyiydi!

Hayatımda izlediğim en iyi aksiyon filmi diyebilirim. Aksiyon açısından ilk filme oranla daha iyiydi.

Neo ile Kahin'in parktaki konuşma sahnesi nefes kesiciydi. En son Lost'da böyle derin diyaloglara büyülenmiştim.

Dövüş sahneleri filmin tadı tuzu olmuş. Müthişti. Hele Kahin'in parktan gittikten sonra Smith ordusu ile Neo'nun bir dövüş sahnesi var ki.. Of of... Mükemmel demek bile az kalıyor.

Tabi filmin en önemli noktası Mimar'dı. Çok büyük bir gerçeği öğrendik

Meğer bundan önce 5 tane daha Matrix yapılmış hepsi yokolmuş. Bu 6.sı imiş

Ve tabi efsanevi Zion şehrini de ilk kez gördük. Şehir denilebilirse tabi.

Zion'luların eğlence ve yaşam hayatı ise bildiğiniz taş devrini anımsatıyor. Lakin 2150 ün ortalarında geçtiğini unutmamak gerek.

Kim bilir 150 sene sonra belki de insanlık???

Neyse. Geriye serinin devamı olarak izleyebileceğim iki film daha kaldı. Ardından Ghost in The Shell serisi veya ondan önce Matrix Felsefesi kitabını da bitirirsem tamamdır. :)

10/10

Matrix 3: Revelation

se_JrHtIXm5DrIbr4F-cp8J1JwkPfGasBdPSWL7OyRyuIxZGMeoJIhlnv3Me7mfXTUvBfIMmoPYro3yesrNY-sJRCH1oNMiMfy8e2C8_nECw9t5zGPQ=w313-h470-nc

Mükemmel! Mükemmel! Mükemmel!

Öncelikle İMDB'deki düşük puanından dolayı acaba çok mu kötü olduğunu düşünüyordum. Lakin itiraf etmek gerekirse 2.filmden bile daha iyi!

İnsanlarla makinelerin büyük savaşı patlak verdi. Bu bölümde Neo ile Trinity diğer ilk 2 filme göre daha az sahnede yer aldı ama yine de filmin kaderini belirlediler.

Bu öyle bir üçleme ki, aynı Yüzüklerin Efendisi gibi bir destan. Defalarca izlesek yine izlemek isteriz.

Felsefi diyaloglar yine mükemmeldi. Her sahnenin, her nesnenin bir anlamı var.

Neo açık açık Mesih İsa gibiydi. Hatta onu temsil ettiğini söyleyebiliriz

Filmin sonunda insanlar için kendini feda etmesi

Ajan Smith yine harikaydı. Özellikle son sahnede Neo ile girdiği diyaloglar. . .

Filmin sonuna gelsek de hikaye henüz bitmedi. Her şey devam ediyor

Filmin sonu biraz karışık gelebilir ama şöyle bitiyor,

Neo makinelerin lideri ile anlaşarak kendini ana bilgisayara bağlıyor, çok önceden ana bilgisayardan ayrılmış ve bağımsızlığını ilan ederek Matrix'i klonlarıyla işgal etmiş olan Ajan Smith Neo'yu öldürürek kendisine katıyor. Ancak Neo ana bilgisayara bağlı olduğu için otomatikman Smith de ana bilgisayara bağlanıyor ve Makinelerin Lideri bütün Smithleri öldürüyor. Böylelikle Matrix resetleniyor ve 7.Matrix dönemi başlıyor

İdealizmden Sezgiciliğe, Reenkarnasyon felsefesine, Hegel'in Geist sistemine kadar her şey vardı. Hiç şüphesiz bu üçleme gelmiş geçmiş en iyi bilimkurgu üçlemesidir ve Matrix 1 gelmiş geçmiş en iyi bilimkurgu filmidir.

Sonunun öyle bitmesi klişeden çok uzak oldu.
İnsanlar makinelerin egemenliğinden kurtulamadı

Neo ile Ajan Smith'in bir bug olduğu aşikar. Zıt kutuplar. Ying-Yang gibi. Aynı şekilde Mimar ile Kahin de öyle.

Filmin müzikleri olağanüstüydü, hele sonda çalan bir müzik var ki...

Zaman-Mekan kavramını da çok iyi bir şekilde işlemişler. Günümüzde çıkan ovarrated filmler dahi Matrix kalitesinin binde birine yaklaşamadı bu açıdan.

Film öylesine dolu dolu ki, tüm her şeyi anlamak mümkün değil. Uzun uzun düşünmen, araştırma yapman gerek. Öyle herkese hitap eden düz ve basit filmlerden değil. Düşük puan alması filmin düşük kitleye hitap etmemesinin bir sonucudur.

Ajan Smith - neden bay Anderson neden neden? niye? ayağa kalkmak niye? inandığın şeyler uğruna kavga ettiğini mi sanıyorsun sağ kalmadan öte bişey için mi? bana söyleyebilir misin? biliyor musun? özgürlük mü gerçek mi? belki de barış ya da sevgi olabilir mi? yanılsamalar bay anderson aldatmalar.
" herhangi bir anlamı ya da amacı olmayan bir varoluşu umutsuzca haklı göstermeye çalışan zayıf insan zekasının ürettiği geçici kuruntular. "
bunların hepsi Matrix kadar yapay.
zaten sevgi gibi bir kavramı ancak insan zekası üretebilirdi.
bunu görebilirsin Bay Anderson artık anlaman gerek. kazanamazsın. kavga etmen boşuna.
neden bay Anderson niye inat ediyorsun?

Neo - Çünkü bu benim seçimim

Smith - bir dakika, bunu görmüştüm. işte bu, beklenen son. sen burda duruyordun burda duruyordun ve ben ben burda duruyordum burda duruyordum ve bir şeyler söylemem gerekiyor ve diyorum ki
" başlangıcı olan her şeyin bir de sonu vardır Neo "

• Başlangıcı olan her şeyin bir sonu vardır
Bu müthiş replik hiç şüphesiz Matrix'in anlatmak istediğini özetliyor! Bu diyaloglar sıradan diyaloglar değil.

Matrix, herhangi bir film değildir. O film bile değildir. O her şeydir. Bize uzak gözükse de her daim bizimledir. Hayat kılavuzudur . Onun bize anlatmak istediği her şey çok önemlidir. Bu distopik bilimkurgu gibisi bir daha hiç gelmez sanırım.

11/10

Son düzenleme:
Matrix 3: Revelation

se_JrHtIXm5DrIbr4F-cp8J1JwkPfGasBdPSWL7OyRyuIxZGMeoJIhlnv3Me7mfXTUvBfIMmoPYro3yesrNY-sJRCH1oNMiMfy8e2C8_nECw9t5zGPQ=w313-h470-nc

Mükemmel! Mükemmel! Mükemmel!

Öncelikle İMDB'deki düşük puanından dolayı acaba çok mu kötü olduğunu düşünüyordum. Lakin itiraf etmek gerekirse 2.filmden bile daha iyi!

İnsanlarla makinelerin büyük savaşı patlak verdi. Bu bölümde Neo ile Trinity diğer ilk 2 filme göre daha az sahnede yer aldı ama yine de filmin kaderini belirlediler.

Bu öyle bir üçleme ki, aynı Yüzüklerin Efendisi gibi bir destan. Defalarca izlesek yine izlemek isteriz.

Felsefi diyaloglar yine mükemmeldi. Her sahnenin, her nesnenin bir anlamı var.

Neo açık açık Mesih İsa gibiydi. Hatta onu temsil ettiğini söyleyebiliriz

Filmin sonunda insanlar için kendini feda etmesi

Ajan Smith yine harikaydı. Özellikle son sahnede Neo ile girdiği diyaloglar. . .

Filmin sonuna gelsek de hikaye henüz bitmedi. Her şey devam ediyor

Filmin sonu biraz karışık gelebilir ama şöyle bitiyor,

Neo makinelerin lideri ile anlaşarak kendini ana bilgisayara bağlıyor, çok önceden ana bilgisayardan ayrılmış ve bağımsızlığını ilan ederek Matrix'i klonlarıyla işgal etmiş olan Ajan Smith Neo'yu öldürürek kendisine katıyor. Ancak Neo ana bilgisayara bağlı olduğu için otomatikman Smith de ana bilgisayara bağlanıyor ve Makinelerin Lideri bütün Smithleri öldürüyor. Böylelikle Matrix resetleniyor ve 7.Matrix dönemi başlıyor

İdealizmden Sezgiciliğe, Reenkarnasyon felsefesine, Hegel'in Geist sistemine kadar her şey vardı. Hiç şüphesiz bu üçleme gelmiş geçmiş en iyi bilimkurgu üçlemesidir ve Matrix 1 gelmiş geçmiş en iyi bilimkurgu filmidir.

Sonunun öyle bitmesi klişeden çok uzak oldu.
İnsanlar makinelerin egemenliğinden kurtulamadı

Neo ile Ajan Smith'in bir bug olduğu aşikar. Zıt kutuplar. Ying-Yang gibi. Aynı şekilde Mimar ile Kahin de öyle.

Filmin müzikleri olağanüstüydü, hele sonda çalan bir müzik var ki...

Zaman-Mekan kavramını da çok iyi bir şekilde işlemişler. Günümüzde çıkan ovarrated filmler dahi Matrix kalitesinin binde birine yaklaşamadı bu açıdan.

Film öylesine dolu dolu ki, tüm her şeyi anlamak mümkün değil. Uzun uzun düşünmen, araştırma yapman gerek. Öyle herkese hitap eden düz ve basit filmlerden değil. Düşük puan alması filmin düşük kitleye hitap etmemesinin bir sonucudur.

Ajan Smith - neden bay Anderson neden neden? niye? ayağa kalkmak niye? inandığın şeyler uğruna kavga ettiğini mi sanıyorsun sağ kalmadan öte bişey için mi? bana söyleyebilir misin? biliyor musun? özgürlük mü gerçek mi? belki de barış ya da sevgi olabilir mi? yanılsamalar bay anderson aldatmalar.
" herhangi bir anlamı ya da amacı olmayan bir varoluşu umutsuzca haklı göstermeye çalışan zayıf insan zekasının ürettiği geçici kuruntular. "
bunların hepsi Matrix kadar yapay.
zaten sevgi gibi bir kavramı ancak insan zekası üretebilirdi.
bunu görebilirsin Bay Anderson artık anlaman gerek. kazanamazsın. kavga etmen boşuna.
neden bay Anderson niye inat ediyorsun?

Neo - Çünkü bu benim seçimim

Smith - bir dakika, bunu görmüştüm. işte bu, beklenen son. sen burda duruyordun burda duruyordun ve ben ben burda duruyordum burda duruyordum ve bir şeyler söylemem gerekiyor ve diyorum ki
" başlangıcı olan her şeyin bir de sonu vardır Neo "

• Başlangıcı olan her şeyin bir sonu vardır
Bu müthiş replik hiç şüphesiz Matrix'in anlatmak istediğini özetliyor! Bu diyaloglar sıradan diyaloglar değil.

Matrix, herhangi bir film değildir. O film bile değildir. O her şeydir. Bize uzak gözükse de her daim bizimledir. Hayat kılavuzudur . Onun bize anlatmak istediği her şey çok önemlidir. Bu distopik bilimkurgu gibisi bir daha hiç gelmez sanırım.

11/10
Bu filme iyi diyorsan ilkini anlamadın sanırım)) Matrixi iyi yapan aksiyon sahneleri değil. Diğer iki film tamamen ilk filmin felsefesini batırdılar ondan düşük puan alıyorlar

The Animetrix

The-animatrix-poster.jpeg

http://m.imdb.com/title/tt0328832/

Matrix Üçlemesinden sonra rehber amaçlı yapılmış bu sanat eserini izlememek olmazdı.

Çok çok güzel bir animeydi. Bölümler halinde Matrix'in öncesini anlattılar.

Özellikle 2.Rönesans I ve II.bölümleri çok önemliydi. Insanların hizmet için robotlar oluşturduğu ve zamanla robotların isyan ederek insanlarla yaptığı destansı savaşı konu edindiler.

Evet bunu bir yerlerden hatırlıyorum diyordum ama şimdi aklıma geldi. Maymunlar Cehennemi'nin eski serisinde de bu konu üzerinde durmuşlardı.

Ki gelecekte maymunlar olmasa da robotların köleleştirileceğini şimdiden kestirebiliriz. Bu kaçınılmaz son. Umarım robotların isyanı ile ilgili önlemleri alırlar yoksa işimiz zor. :D

"Ötesi" bölümü de harikaydı. Dünyamızda yani Matrix aleminde bir bölgede çıkan Bug hatasının meydana gelmesi üzerine o bölgede gerçekleşen olağanüstü bir takım olaylar. (Yerçekiminin değişmesi gibi)

Özellikle bu bölümdeki kapı sahnesini Interstaller'e çok benzettim. Hatta nerdeyse aynısı diyebiliriz uzayda geçmemesi haricinde. Bildiğiniz kapıyı açınca geçmişteki seslerini duydu. Bu yönüyle de hiç şüphesiz Interstaller'e ilham vermiş olacak. 2001 ve Gravity'den de beslenen Interstaller'in ne kadar özgün bir yapım olduğunu anlamış olduk. Sanki Matrix tümüyle özgün de :D O da özgün değil ama anlatış tarzı, parçaları mükemmel bir uyumda birleştirmesi onu özgün yapıyor.

Özetle bu harika anime Matrix Üçlemesinden sonra muhakkak izlenmeli. Akıldaki soru işaretlerini özellikle geçmişle ilgili birçok bilinmeyeni açıklıyor.

Matrix Üçlemesini izlememiş olanlara muhakkak bu Üçlemeyi izlemelerini tavsiye ederim. Elbette filmden amacınız aksiyon veya düz bilimkurgu olmamalı. Şuanda kadar izleyebileceğiniz en derin bilimkurgu yapıtıdır diyebilirim. :) @OzaN @Danger UA! @destere

Son düzenleme:
Bu filmden çıkaracağımız sonuç bilim adamları siz siz olun robotları o kadar geliştirmeyin böyle kalsınlar. :D

@beyazsoy Matrix 2 ve 3'ün Matrix 1'in kalitesine yaklaşamadığını inkar etmiyorum. Hiç şüphesiz Matrix 1 tümüyle kült bir başyapıt. Felsefesi, verdiği mesajlar...

Ama 2 ve 3 ü de öyle kolaylıkla çöpe atamayız. Özellikle 2'deki Mimar ile Neo'nun konuşma sahnesi Üçlemenin en önemli sahnesiydi, orda

Zion'un daha önce 5 kere yıkıldığını, şuan 6.Matrix'in ve Zion'un yaşandığını, Neo'nun daha önce de 5 kere Zion'u kurtarmaya çalıştığını öğrendik

Yani işi reenkarnasyon benzeri yaptılar ama bütün mesele oradaydı.

Ayrıca Anahtarcı ve Fransız ile Karısı gibi karakterler de çok önemliydi. Kahinle Neo'nun parkta yaptığı konuşma hele.

Aksiyon açısından evet aksiyon filmi değil çünkü tüm olan dövüş sahneleri beyinde bitiyor. Ama yine de Onlarca Smith ile dövüşme sahnesi bile sinema tarihinde pek görülmemiş büyük bir olay.

Matrix 1 ve 2'yi gece saatlerinde uykulu bir şekilde izledim. :D Ve büyük bir hata yapmışım yorumlara bakarsak ve kabul ediyorum evet böyle karışık bir filmi gece uykulu izlemek saçmalık ötesi. :D Şu sınavlar bitsin yazın sakin kafayla izleyeceğim hiçbir şey düşünmeden. :)

@beyazsoy Matrix 2 ve 3'ün Matrix 1'in kalitesine yaklaşamadığını inkar etmiyorum. Hiç şüphesiz Matrix 1 tümüyle kült bir başyapıt. Felsefesi, verdiği mesajlar...

Ama 2 ve 3 ü de öyle kolaylıkla çöpe atamayız. Özellikle 2'deki Mimar ile Neo'nun konuşma sahnesi Üçlemenin en önemli sahnesiydi, orda

Zion'un daha önce 5 kere yıkıldığını, şuan 6.Matrix'in ve Zion'un yaşandığını, Neo'nun daha önce de 5 kere Zion'u kurtarmaya çalıştığını öğrendik

Yani işi reenkarnasyon benzeri yaptılar ama bütün mesele oradaydı.

Ayrıca Anahtarcı ve Fransız ile Karısı gibi karakterler de çok önemliydi. Kahinle Neo'nun parkta yaptığı konuşma hele.

Aksiyon açısından evet aksiyon filmi değil çünkü tüm olan dövüş sahneleri beyinde bitiyor. Ama yine de Onlarca Smith ile dövüşme sahnesi bile sinema tarihinde pek görülmemiş büyük bir olay.
Arada iyi konuşmalar atmış olabilirler ama ana felsefe gram bir yeni bir şey yok tamemmen aksiyon filmi olmuş ve iki ve uç ilkinin izleyenleri tavlamak için yapmışlar ve keşke izlemeseydim ilk filmin büyüsünü bile kaçırdılar dediğim filimler oldu

@beyazsoy hadi 2.filmi anlarım da, 3.filmde mi aksiyon? Felsefesi oldukça boldu. Mecburi savaş sahnesi de bir zahmet olması gerekiyordu.

Matrix 2'yi sırf Mimar sahnesi için bile izlenebilir. Ayrıca aksiyona kaçsa da, Trinity'nin otoyol ve motosiklet sahnesi de üst düzeydi. Sinema tarihinde öyle kaliteli aksiyon sahnesi pek görmedim.

Dediğim gibi 2.film geçiş filmiydi, bence gayet güzeldi ama beğenmeyeni anlarım. Ama Matrix 3'e kuru aksiyon demek olacak iş değil.

2 ve 3 olmasa hikaye yarım kalırdı ve Matrix bu kadar gündemde olmazdı bence.