2015 The Lobster - Film Yorumları

bazinga

Konu Sahibi
Admin
Reaksiyon puanı
50,471
Puanı
1,060
Web Sitesi
izleryazar.com
3464902.jpg

The Lobster (2015)

Türü: Komedi, Romantik, Bilim-Kurgu, Gerilim
Yönetmen: Yorgos Lanthimos
Senaryo: Yorgos Lanthimos, Efthymis Filippou

Oyuncular:
Jacqueline Abrahams
Roger Ashton-Griffiths
Jessica Barden
Olivia Colman
Anthony Dougall

IMDb Sayfası

Filmin Özeti
Çok da uzak olmayan bir gelecekten ilginç bir distopya öyküsü anlatıyor bize The Lobster. Yalnız kalmış, ilişkisi olmaya insanların tutuklandığı, alternatif bir gelecekte geçen öyküde, bekar insanlar korkunç bir otele yerleştirildikten 45 gün sonra, kendileriyle eşleşen kişiyle ilişkiye başlamak zorunda kalıyorlar. Eğer ki ilişkilerinde başarıyı yakalayamazlarsa, ölümün kol gezdiği bir ormana sürgüne gönderiliyorlar.

Dogtooth ile dikkatle üzerine çeken yetenekli Yunan asıllı yönetmen Yorgos Lanthimos'un kamera arkasına geçtiği film, alışılmışın oldukça dışında, ilginç bir distopya öyküsü sunuyor izleyiciye. Başrollerini Colin Farrell, Ben Whishaw, Rachel Weisz ve Lea Seydoux gibisi isimlerin paylaştığı film; distopya meraklılarının ilgisini çekecek gibi görünüyor!

Filmin Fragmanı

Tam yorum: http://izleryazar.com/the-lobster-2015/

Film çok farklı bir konuya sahip, kesinlikle ilgi çekici ama yönetmen işi ilgi çekicilikten çıkarıp tuhaflığa taşımış. Özellikle ilk yarıdan sonra film fena kopmuş ve zayıf bir hale gelmiş.

Keşke bu konuyu daha iyi işleselermiş.

5/10

Son düzenleme:
Konusu ve oyuncu kadrosuyla bu yıl en çok beklediğim filmlerden biriydi ama nedense filmin bu yıl arada kaynaması beni film hakkında biraz şüpheye düşürdü. Bazı yerleri biraz kopuk bulsam da başarılı bir film bence.

İlk kısım bence çok başarılı. Güzel mesajlar var, filmdeki absürtlük ara ara kara mizaha kayıyor. İlk yarıda toplum ve evlilik kurumu eleştiriliyor. Mesela otele girdiğinizde otel yönetimi kişisel eşyalarınızı veriyor ve herkese verilen kıyafetlerden size de veriyor. Kısacası insanların kendi benliklerinden ödün vermesi gerekiyor. Veya eş bulmak için insanlar kendilerini farklı göstermeye çalışıyor. Günümüzde de bazı ilişkilerde insanlar belli kalıplara girmeye zorlanmıyor mu?

İkinci kısımda da bence güzel eleştiriler ve mesajlar var ama bence de biraz dağınık ve izlemeyi zorlaştırıyor. Eğer ikinci kısımda hem senaryo hem de diyaloglar biraz daha kaliteli olsaydı daha iyi bir film olabilirdi.

Colin Farrell mükemmel oynamış bence. Rachel Weisz, Lea Seydoux gibi isimler de iyiydi.

Bence iyi bir distopya. Fikir mükemmel, uygulama da fena değil. Bu yıl izlediğim tekdüze filmlerden sonra iyi geldi.

7.5/10

Fragmanını izleyince çok beğenmiştim ve filmden büyük beklentilerim vardı ama benim için tam bir hayal kırıklığı yarattı. İlk yarı güzeldi de, ikinci yarısında bir şeyleri çözmeye çalışırken koptum filmden, yine de farklı tatlar arayanlara hitap edebilir.

Aslında ilk yarıda ilişkiler üzerine güzel mesajlar verdi. İlişkisi olmayanların hayvana dönüştürülmeside ayrı bir durum zaten. İkinci yarıda filmin anlatmak istediği konu üzerine biraz düşünmek ve kafa yormak gerekiyor galiba. Colin Farrell ve Rachel Weisz oyunculuğunun da başarılı olduğu kuşkusuz ama bu filmde neden oynadılar hiç anlayamadım.

En son da dinlenme tesisi gibi yerde; @Danger UA! @OzaN

Colin Farrell kız için lavobada kör kalmaya mı çalışıyordu?

6/10

Fragmanını izleyince çok beğenmiştim ve filmden büyük beklentilerim vardı ama benim için tam bir hayal kırıklığı yarattı. İlk yarı güzeldi de, ikinci yarısında bir şeyleri çözmeye çalışırken koptum filmden, yine de farklı tatlar arayanlara hitap edebilir.

Aslında ilk yarıda ilişkiler üzerine güzel mesajlar verdi. İlişkisi olmayanların hayvana dönüştürülmeside ayrı bir durum zaten. İkinci yarıda filmin anlatmak istediği konu üzerine biraz düşünmek ve kafa yormak gerekiyor galiba. Colin Farrell ve Rachel Weisz oyunculuğunun da başarılı olduğu kuşkusuz ama bu filmde neden oynadılar hiç anlayamadım.

6/10
Evet :):)

6/10

"Evet, çünkü çiftlerin ortak noktası olmak zorunda.:)"]

Fikir güzel sayılır ama kötü işlenmiş. Çok fazla simgesel anlatım vardı. Aslında bu tür distopyalarda olmalı ama aşırı gelmiş.

Ekşi'de bir sahne için;
hani şu çiftlerin tanıtım sahnesi için evlilik programları benzetmesi yapılmış. İzlerken fark etmedim ama çok doğruydu.

Benzer kişiler çok iyi anlaşır diye bir durum yok aslında. Distopya oluşu da buradan geliyor ama ne bileyim yalnız kalmak hayvan olmayı isteyecek kadar mı kötü? Beni buna inandıramadı film.

Senaryoda eksiklikler vardı. Mesela esas adamımız, kısa saçlı kadını öldürdüğü sahnede neden yardım ediyor o kadın? Sonra o kadını yalnızların yanında da görüyoruz?
Bence senaryonun biraz daha gelişmeye ihtiyacı var. Yer yer sıkıcı ve konudan uzaklaşabiliyordu. Ayrıca Colin Farrell'a yakışmış göbek. Helal olsun ben yapmazdım bu film için. :D

6/10

Öncelikle ortada çok iyi bir fikir ve farklı bir distopya örneği var. Film de bu özgün fikrin hakkını büyük ölçüde vermiş ama çok hayran kaldığımı da söyleyemem.

İlk yarıdaki tespitler bayağı iyiydi. Birlikte olmak için illa bir ortak nokta olması, bu yola çıkarken insanın kendinden ödün vermek zorunda kalması ve sadakatle bağlı olduğunu düşündüğün yol arkadaşını zamanı geldiğinde benliğinden daha arkada planda tutmak gibi.

İkinci yarıyı da beğendim aslında. İnsanların birbirini "seviyormuş gibi" yaptığı otelden sonra "sevmiyormuş gibi" yapması gereken topluluğa iyi geçiş yapılmış. Ama dağınıklık konusuna biraz katılıyorum, ilk yarıdaki düzenli kurgu sonradan kendini pek hissettirememiş. Tabii biraz daha otel sahnesi görsek fena olmazdı.

Otel yöneticisinin partnerinin ölüm ile karşı karşıya kaldığında onu satması günümüzdeki pamuk ipliğine bağlı ilişkilere iyi örnek olmuş. Son sahneyi yoruma açık halde bırakmaları da yakışmış. Muhtemelen David bıçağı gözüne saplamayacak ve hayatı boyunca kör taklidi yapacak.
Oyunculuklarda Colin Farrell ve Rachel Weisz başarılıydı, çift olarak da yakışmışlardı. Lea Seydoux'un da sinir bozucu karakteriyle sonradan layığını bulmasına sevindim. :A

Sonuç olarak ortaya attığı taze fikirler ve ilginç havasıyla dikkat çeken bir film ve Oscar'da özgün senaryo adayı olmasına da bu yüzden sevindim. Tabii herkese hitap ettiğini söyleyemeyeceğim.

7.5/10 (3.5/5)