FK4 The Color of Paradise / Cennetin Rengi (1999) Film Bilgileri & Yorumları

Genel olarak ben de beğenmedim filmi. Oldukça sakin ve az diyaloglu bir filmdi ve bu da beni sıktı açıkçası.

Oyunculukları fazla beğenmedim. Sadece küçük çocuğu beğendim o da gerçekten çok iyiydi. Engeline rağmen engel tanımamış.
Onun haricindeki oyunculukların hepsi bana çok vasat geldi. Ya dillerini yeterince duymadığımdan belli bir alışkanlığım olmamasından ya da başka bir sebepten dolayı oyunculuklar epey zayıf gibiydi.

Hikaye güzel gerçekten ama duygu yansıtılamamış bence de. Ben de 1-2 sahne dışında neredeyse hiç etkilenmedim ve buna da gerçek anlamda üzüldüm.

Filmin sonu gerçekten iyiydi. Çocuğun ölümü duygulandırdı.

Kısacası film beklentilerimin oldukça altında kaldı hemen her bakımdan. Üzülerek;

Puanım: 5.5/10

Bizdeki Kış Uykusu gibi mükemmel bir film ama ondan da mükemmel.

Bir ressamın mükemmel resmi gibi. Naturalizmin sınırlarının zorlandığı film. Hayatımda izlediğim en iyi Naturalist film.

Filmin trajik öyküsü yanı sıra, İran hakkında hiç bilmediğim birkaç şey de öğretti. Mesela ben İran 'ı Arabistan gibi çöl zannederdim. Bildiğin Rize Ayder Yaylası gibi yerleri varmış yahu!

Ayrıca Türbe ve Ağaca ip mip bağlama, mum yakma olaylarını da Türklere has İslami öge olduğunu biliyordum ama değilmiş.

Ve hiç şüphesiz bu filmi izlerken resmen Anadolu'yu gördüm. Demek ki kültürlerimiz halen kopuk değil. Yabancılar boşuna Türklerle İranlıları, Arapları birbirine karıştırmıyor.

Filme dönersek, o ne mükemmel bir atmosferdi! İstanbul kokuşmuşluğundan sonra böyle güzeller güzeli doğayı seyretmek insanın içini açtı.

Yuvasından düşmüş küçük kuş, ağaçkakanın çıkardığı o güzel ses, güvercinin insanı huzurlandıran gugukşaması, şelalenin kendine has asaleti... Çiçeklerin cümbüşü... Yemyeşil ormanlar, sis dolu ortam... İnsan daha ne ister ki? Bildiğin cennet!

Ve bir aile trajedisi... Muhammed Ramazani 'nin melek gibi halleri, kızkardeşlerinin ve nenesinin sıcacık tutumları ve dünyada örneğine sıkça rastlanılan kötü ve aklı karışmış baba...

en son sahnede Muhammed' in şelalede bir dala tutunmaya çalışan elini görünce içim gitti.

Iran Sineması'nda izlediğim en iyi film oldu. Ulan benimki de laf, bunla birlikte toplam 2.İran Filmi izleyişim oldu.
İkisi de mükemmeldi, eğer izlediğim 5.İran filmi de böyle mükemmel olursa, kaçınılmaz olarak Hollywood'dan sonra dünyadaki 2.favori sinemam olur.

Adamlar yapıyor...

10/10

Çok ama çok beğendim filmi.

Sanıyorumki ilk izlediğim İran filmi oldu. Konusu, fragmanı ve süresi beni izlemeye teşvik etti. İlk başlangıcım bu filmle oldu. Filmi çok ama çok beğendim.

Özellikle filmin geçtiği yer ne kadar güzel yerler. Bizim Karadeniz'i andırıyordu. Filmi mükemmel kılan en önemli yerlerden birisiydi bence o müthiş güzellik.

Filmin konusunuda çok beğendim. Muhammed adlı kişi çok iyi oynadı. Oyunculuğunu çok beğendim filmde.

Filmin bence diğer güzel ismi Aziz Nine oldu. Çok tatlı bir kadındı, çok iyi seçmişler bence ismi.

Filmlerin efsane kötü karakteri BABA yine kendini gösterdi. Sımsıcak ailenin kötü üyesi babanında oyunculuğu iyiydi.

Kısacası filmi çok beğendim. Atmosfer olsun, oyunculuklar olsun herşey müthişti. İran filmlerinden ilk kez izledim, çok iyi bir filmle İran sinemasına adım atmış oldum. Filme yakışır bir sondu, ben aslında farklı bir son düşünmüştüm.

Filmin ortalarındayken filmin sonunda Aziz Nine ölür diyordum, Muhammed'de orada mezarın başında ağlar falan diye kendimce bir son yapmıştım.

Bence 10 puanı hak eden bir film...

10/10

Benim için "İran Sinemasına Giriş 101" tadında bir filmdi. Açıkçası beni çok da fazla etkileyen bir film olmadı ancak beğendiğim bir film oldu. Yine de bazı yerlerinde sıkıldığımı söyleyebilirim. Filmin sakin temposu ve doğa sahnelerinin çokluğundan dolayı sanırım. Bu arada İran'ın doğası ile Karadeniz hakikaten çok benziyor.

Muhammed'i oynayan çocuk belki de gerçekten kör olduğu için başarılı bir oyunculuk çıkarttı. Babasını oynayan aktör de iyiydi.

Filmden fazla etkilenmedim dedim ama yine de Muhammed'in marangoza "Beni kimse sevmiyor" diye ağladığı sahnede gözlerim doldu itiraf edeyim.

Bir de baba evleneceği kadın ve onun ailesinden sağlam kazık yedi, ama ninenin cenazesinde kadının bakışları da bir acayipti zaten, benzer bir şey bekliyordum.

Final de çarpıcıydı denebilir. Yine de daha farklı bir final olsun isterdim.

8.5 / 10