FK12 Taste of Cherry / Kirazın Tadı (1997) - Film Yorumları

Bu sefer gerçekten yorum yaptığım için etiketliyorum, şaşır istedim. :A @bazinga

İran sineması, en sevdiğim yönetmenlerden birisi olan Asghar Farhadi'nin büyük katkılarıyla benim de sevdiğim, en azından sevdiğimi düşündüğüm bir sinema. Fakat yine buna rağmen İran sinemasının önemli yönetmenlerinden olan Abbas Kiarostami filmografisine daha önce bir türlü giriş yapamamıştım, bu film ile ben de kendisi ile tanışmış oldum. Forumdaki film kulüplerinin, etkinliklerin en büyük katkısı da bu tip durumları kolaylaştırıyor olması zaten bence...

Giriş kısmını normalden biraz daha uzun tuttum ancak bu durumu belirtmek istemiştim. Sonuç olarak ben de filmi sevdim, yönetmenle güzel bir tanışma oldu, fakat gerçekten çok daha iyi bir film ortaya çıkartılabilirmiş...

Filmle alakalı söylenebilecek hemen her şey söylenmiş zaten. Bu yüzden bu kısmı fazla uzun tutmayacağım. İntihara meyilli bir adam ve bu adamın kendini bu fikirden vazgeçirmeye çalışmasını izliyoruz film boyunca, bu süreçte birbirinden her anlamda farklı üç insan ile iletişime geçiyor. Buradaki diyaloglar ve replikler gerçekten çok kıymetli, özellikle de ana karakterimizin konuştuğu son kişi olan Türk karakterin söyledikleri... Her anlamda ufuk açıcı, ara sıra açıp yaşama sevinci elde edebilmek adına izlenebilecek cinsten. Yalnız bence karakterimizin konuştuğu karakter sayısı arttırılıp, bu kısımlar daha akıcı ve ilgi çekici hale getirilebilirmiş. Benim filmle alakalı birinci sıkıntım bu, örnek vermek gerekirse şans eseri bir kadın karakterle karşılaşsa ve onu da dinlesek başka bir seviyeye çıkabilirdi film. Bu sayede akıcılık da arttırılabilirdi, yer yer diyaloglar ve replikler gereksiz yere uzatılmış hissiyatı veriyordu çünkü...

Onun dışında tatmin etmeyen diğer en büyük nokta ise gerçekten filmin sonu. Böyle bir filmin final sahnesi, bu şekilde olmamalıydı bana kalırsa. Yönetmen burada finali izleyicinin yorumuna bırakmak istemiş ancak bence olan şey gayet açık ve net. Badii film boyunca bir çıkış yolu arıyor, bunu da konuştuğu son kişi olan Türk karakterimiz sayesinde başarıyor aslında. Bütün senaryoyu planlamış olduğu halde, son kısımda ilk kez planladığı senaryonun dışına çıkarak "öldüğümden emin olmak için taş da atarsın" demesi bile bunun başlı başına bir göstergesi bence. Filmin finalinde karakterimizi gülümserken, oradan uzaklaşırken veya kazdığı çukur boşken üzerine taş atıldığını falan görsek çok daha etkili olurdu. Tabii filmin bu hali de son derece tatmin edici ve başarılı.

Son olarak İran sineması konuşulduğu için belirtmek isterim ki Asghar Farhadi'nin A Hero'sunu merakla bekliyoruz, yılın filmi olmaya aday bence. Oscar Takımı'nda da yeri hazır şimdiden. :A

Bu sefer gerçekten yorum yaptığım için etiketliyorum, şaşır istedim. :A @bazinga

İran sineması, en sevdiğim yönetmenlerden birisi olan Asghar Farhadi'nin büyük katkılarıyla benim de sevdiğim, en azından sevdiğimi düşündüğüm bir sinema. Fakat yine buna rağmen İran sinemasının önemli yönetmenlerinden olan Abbas Kiarostami filmografisine daha önce bir türlü giriş yapamamıştım, bu film ile ben de kendisi ile tanışmış oldum. Forumdaki film kulüplerinin, etkinliklerin en büyük katkısı da bu tip durumları kolaylaştırıyor olması zaten bence...

Giriş kısmını normalden biraz daha uzun tuttum ancak bu durumu belirtmek istemiştim. Sonuç olarak ben de filmi sevdim, yönetmenle güzel bir tanışma oldu, fakat gerçekten çok daha iyi bir film ortaya çıkartılabilirmiş...

Filmle alakalı söylenebilecek hemen her şey söylenmiş zaten. Bu yüzden bu kısmı fazla uzun tutmayacağım. İntihara meyilli bir adam ve bu adamın kendini bu fikirden vazgeçirmeye çalışmasını izliyoruz film boyunca, bu süreçte birbirinden her anlamda farklı üç insan ile iletişime geçiyor. Buradaki diyaloglar ve replikler gerçekten çok kıymetli, özellikle de ana karakterimizin konuştuğu son kişi olan Türk karakterin söyledikleri... Her anlamda ufuk açıcı, ara sıra açıp yaşama sevinci elde edebilmek adına izlenebilecek cinsten. Yalnız bence karakterimizin konuştuğu karakter sayısı arttırılıp, bu kısımlar daha akıcı ve ilgi çekici hale getirilebilirmiş. Benim filmle alakalı birinci sıkıntım bu, örnek vermek gerekirse şans eseri bir kadın karakterle karşılaşsa ve onu da dinlesek başka bir seviyeye çıkabilirdi film. Bu sayede akıcılık da arttırılabilirdi, yer yer diyaloglar ve replikler gereksiz yere uzatılmış hissiyatı veriyordu çünkü...

Onun dışında tatmin etmeyen diğer en büyük nokta ise gerçekten filmin sonu. Böyle bir filmin final sahnesi, bu şekilde olmamalıydı bana kalırsa. Yönetmen burada finali izleyicinin yorumuna bırakmak istemiş ancak bence olan şey gayet açık ve net. Badii film boyunca bir çıkış yolu arıyor, bunu da konuştuğu son kişi olan Türk karakterimiz sayesinde başarıyor aslında. Bütün senaryoyu planlamış olduğu halde, geriye dönüp "öldüğümden emin olmak için taş da atarsın" demesi bile bunun başlı başına bir göstergesi bence. Filmin finalinde karakterimizi gülümserken, oradan uzaklaşırken veya kazdığı çukur boşken üzerine taş atıldığını görsek çok daha etkili olurdu. Tabii filmin bu hali de son derece tatmin edici ve başarılı.

Son olarak İran sineması konuşulduğu için belirtmek isterim ki Asghar Farhadi'nin A Hero'sunu merakla bekliyoruz, yılın filmi olmaya aday bence. Oscar Takımı'nda da yeri hazır şimdiden. :A

@Sherlock da yorum yaptı. @bazinga bir yandan katılımcı artıyor diye seviniyor, bir yandan da uğraştıracak olmasından dolayı üzülüyordu. Sonra da "aman ne olacak, yeter ki katılım olsun" diyerek gaza geliyordu. :A

@Sherlock da yorum yaptı. @bazinga bir yandan katılımcı artıyor diye seviniyor, bir yandan da uğraştıracak olmasından dolayı üzülüyordu. Sonra da "aman ne olacak, yeter ki katılım olsun" diyerek gaza geliyordu. :A
Sayın admin yoruluyorsa yardımcı oluruz kendisine, hatta ben yorum yapmamam karşılığında @bazinga için tabloyu oluşturayım ve içini de bir güzel doldurayım bence. :A

• Güldürdün
Reactions: bazinga and Araf
Siz yeter ki izleyip yorumlayın puan hesaplamak benim için keyif. :A

• Güldürdün
Reactions: Sherlock and Araf
Benim bildiğim @Sherlock daima sona kalır. Eskiden böyle miydin sen, hayır. Ben geldim, bir baktım böylesin. :A
Kendi düzenlediğim etkinlikler harici böyleydim aslında ya. :A
Siz yeter ki izleyip yorumlayın puan hesaplamak benim için keyif. :A
bbc no GIF

• Güldürdün
Reactions: bazinga and Araf
İntihara meyilli bir adamın yolculuk hikayesini anlatan tadında bir filmdi. Ama işlenişi biraz sıkıcıydı ve zaten havalar çok sıcak olduğu için İran'ın o çöl iklimini görmek de içimizi daha da bunalttı. İzlediğim İran filmleri içerisinde en az sevdiğim film olmalı sanırım. Konusu çok güzel ve bana fazlasıyla hitap ediyor ama yönetmenliğini, işlenişi ve hele ki sonunu hiç sevemedim.

Yaşlı adamın kırık Türkçesi hayal kırıklığına uğrattı biraz. Dut hikayesi sayesinde adamı intihardan kısmen vazgeçirmesini izledik bir bakıma, ki anlattığı detaylar gerçekten de yaşama tutunmak için birer sebep, hayat küçük detaylarda saklıdır.

Ama son sahnesini gerçekten sevemedim, açık kapı bırakmalık bir film değildi bence. Hatta son sahnede tamamen ölmüş olduğunu görsek daha bir etkileyici olurdu.

6.7

• Beğendim
Reactions: bazinga