FK8 Short Term 12 / Kısa Dönem 12 (2013) - Film Yorumları

bazinga

Konu Sahibi
Admin
Katılım
1 Şubat 2007
Mesajlar
93,083
Reaksiyon puanı
49,735
Puanı
1,060
Konum
İstanbul
Web Sitesi
izleryazar.com
1586804510041.png


Short Term 12 / Kısa Dönem 12

Tür:
Dram
Yönetmen: Destin Daniel Cretton

Oyuncular:
Brie Larson
John Gallagher Jr.
Stephanie Beatriz
Rami Malek
Kaitlyn Dever

Filmin Özeti:
Grace ve Mason çifti “Risk sınırında” olarak tanımlanan gençlerin kaldığı bir merkezde, çalışmaktadırlar. Hem sevgilidirler, hem de iş arkadaşı. Grace işine tutkuyla bağlıdır ama aynı şey ilişkileri için o kadar da geçerli değil midir? Merkeze yeni gelen bir kız çocuğu ile duygusal bir bağ kuran Grace, geçmişe dair sorgulamalara da gidecektir…

Filmin Fragmanı:

 
  • Harika
Reactions: Angelica

Dosi

Süper Mod.
Katılım
10 Mart 2015
Mesajlar
85,221
Reaksiyon puanı
107,931
Puanı
1,060
Film başarılı bir filmdi. Konuları olayları iyi işlemişler. Bir öğretmen olarak öğrencilere yaklaşım ve sorunları olan farklı öğrencileri düşününce filmi başka bir göz ile izlemiş oldum. Rami Malek'in sahnesi çok az dı.

Filmde ilgimi çeken sahnelerden biri Rami Melek'in kendini çocuklara tanıtırken onların yaşantılarında kısıtlı imkanlara sahip olduğunu vurguladığı sahneydi. Bu bana öğrencilerle konuşurken kelimelerimize dikkat etmemiz hakkında yapılan uyarıları anımsattı. Tr'de işler nasıl bilmiyorum ama bir öğrenci dersten kaçmaya çalışıp çıkmaya çalışırken giysisinden tutmak bile başına bela olunabiliyor.
Filmde edindiğim mesaj ise; Her birey farklıdır ve onları anlayarak empati kurarak arada güven bağı kurmak gerekir. Yani bir yetişkinin bir çocuk ile kurması gereken bağı demek istiyorum.

8.5/10
 

bazinga

Konu Sahibi
Admin
Katılım
1 Şubat 2007
Mesajlar
93,083
Reaksiyon puanı
49,735
Puanı
1,060
Konum
İstanbul
Web Sitesi
izleryazar.com
Amerikan bağımsız sinemasının son yıllardaki en başarılı örneklerinden bir tanesi... Günümüzde yıldızlaşan isimleri kadrosunda barındırsa da çekildiği dönem Brie Larson dahil kadrodaki hiç kimsenin isminin bilinmediğini, çok düşük bütçeli bir film olduğunu hesaba katmak gerek.

Bu film benim aklımda nedense daha çok "feel-good movie" olarak kalmış ama gayet dramı daha yoğun vurucu bir filmdi.

Çok sıra dışı olayları ele almasa da konusu çok özgün. Brie Larson'ın oynadığı Grace karakteri muhteşem. Çocuklarla kurduğu ilişki muazzam.

"Acıyı çeken anlar" diyor film. Grace'in bu kadar muhteşem ilişkiler kurması onun da küçüklükte benzer şeyler yaşamasına bağlanmış. Tabii o bile hala bir şeyleri aşamamış. Kolay değil tabii ömür boyu kendisini takip edecek korkunç şeyler yaşamış. Bununla baş etmek için de başkalarına yardımcı olmayı tercih etmiş ve o yardımcı olmak istediklerinden biri de aslında onun hayatını değiştirmiş oldu. Jayden karakteri sayesinde anne olacak büyük ihtimalle Grace...

Çok güzel karakterleri, güzel replikleri olan (ahtapot hikayesi gibi) çok samimi bir film.

8.5/10
 

Sherlock

Süper Mod.
Katılım
7 Eylül 2016
Mesajlar
32,077
Reaksiyon puanı
47,696
Puanı
1,060
Konum
İstanbul
Çok iyi bir film. Böyle düşük bütçeli ama her anlamda oldukça başarılı olabilen filmleri seviyorum. Kadrodaki oyunculara bakıldığı zaman yüksek bütçeli, şaşalı bir film beklentisine girilebilir günümüzde ancak hiç öyle değil çekildiği yıl itibariyle. Kadrodaki çoğu isim daha kariyerlerinin başlarında çünkü.

Çocuklara ve hatta insanlara nasıl yaklaşılması gerektiğine dair, insan ilişkilerine dair, hatta anneliğe ve babalığa dair birçok konuyu çok çok iyi işliyor film. Hikayesi çok özgün, işleniş oldukça başarılı. Yalnızca filmin süresi biraz daha uzun olup, son perdede işlenen olayları daha uzun uzadıysa ve detaylı işleselerdi ortaya başyapıt derecesinde bir film çıkabilirdi bence. Filmin en büyük, belki de tek sıkıntısı süresi denilebilir bu yüzden.

Oyunculuklar çok iyi, özellikle Brie Larson'a değinmek istiyorum. Marvel sinematik evrenine dahil olduğundan beri çok iyi bir oyuncu olduğu gerçeği biraz göz ardı ediliyor bence, hem bu filmdeki performansı hem de Room filmindeki performansı muazzam. Birçok oyuncunun sergileyemeyeceği tarzda iki performans. Zaten Room'daki performansıyla Oscar'ı da almıştı. Buradaki performansıyla da filmin net bir şekilde yıldızı zaten. Kendisini bu tarz başarılı filmlerde izlemeye devam etsek keşke.

Puan: 8.5/10
 

Araf

Emekli
Katılım
25 Temmuz 2011
Mesajlar
38,599
Reaksiyon puanı
23,220
Puanı
1,060
Konum
Aydın
Psikolojik olarak yaşanan birtakım olaylar vardı ki ve şu an bile geçerli olan, o olayların kolay kolay etkisinden çıkılmaz. Hele çocuksanız ya da çocukluğunuzdan kaldıysa bu olay ve olaylar, geleceği de etkiliyor. Bir ebeveyn olunacaksa eğer, çocuğun psikolojisi düşünülmeli, ona göre hareket edilmelidir. İşte bu film de bariz bir biçimde bu konulara net tespitlerle parmak basıyor. Dizi kıvamında gidiyor tam da, sanki uzun zamandır yayınlanıyormuş da, izliyormuşsun hissi veriyor ya da en azından bana verdiği his buydu.

Derinden derine giriyor film, öyle ağır ağır gittiği de sanılmasın sadece. Yavaş yavaş yükseliyor, finalde de düşüyor tempo. Grace'in babasıyla yaşadığı durum zihnine geliyor ve o durum yüzünden ne evlenebiliyor, ne de çocuk doğurabiliyor. Ona bu cesareti verecek olan kişi ise, Jayden oluyor. Belki de kendisine benzeyen bu kız olmasa, o kızın babasına karşı koyma isteği olmasaydı, psikolojik olarak net bir şekilde çökerdi. Mason karakteri de çok yumuşak başlı, her şeyi ağırdan alan, tam da baba olacak tipte bir adam. Grace belki başta korktu yaşadığı olay sonrası ama Mason gibi karakterden harika bir baba olur. Jayden haricinde Marcus'un rap performansları iyiydi ama hikayesi hüzünlüydü, psikolojik olarak çöküp ayrılmak istememesi ve bu yüzden de kendisine zarar vermesi hüzünlüydü.

İlginçtir ki:
Jayden'in evine paspasın altındaki anahtarla girilmesi ilginçti. Türk tipi anahtar saklama tekniği aslında ama bu şekilde, özellikle de Grace'in sonlara Jayden'in evine girmesi ilginçti. Yine de kurtardı iyi bir şekilde Jayden'i babasının elinden.

Keşke:
Biraz daha detaylı işlenseydi ama böyle olması daha iyiydi. Karakterlerin aileleriyle olan sahneleri gösterilseydi, muhtemelen pek iyi durmazdı, çok büyük moral bozardı. Bu haliyle daha iyi.

Şu sahne:
Bölümde geçen Grace ile Mason'un ünlü resim çizme sahnesi vardı. Bu sahneyi görünce birden tanıdım, o kadar görmüştüm ve hoşuma da gitmişti ki, bir dönem izlemeyi de düşünmüştüm.

Stephanie Beatriz'i görünce şöyle bir gülesim geldi. Brooklyn Nine Nine'ın Rosa'sı, gülmemesiyle ön plana çıkan oyuncu, arada gülümsemeleriyle her ne kadar fazla rolü olmasa da gülümsetti. Somurtkan hallerine alışmışım, bir an garip geldi. Rami Malek bu filmde oynadığı sıralar kariyerinin başlarındaydı, Mr. Robot daha başlamamış ve ününe ün katacak olan Bohemian Rhapsody'de başrol olmamıştı. Karakteri de bu filmde biraz silikti, o yüzden fazla ön plana çıkamadı. Esas ön plana çıkan performansıyla Brie Larson oldu, gayet de başarılıydı. John Gallagher Jr. da iyiydi. Yaşıtım olan ve aynı ayda doğduğum Kaitlyn Dever da karakterinin psikolojisini iyi yansıttığını söyleyebilirim. Marcus'u canlandıran LaKeith Stanfield da iyiydi. Gözlüklü görüntüsüyle This is Us'ta rol alan Sterling K. Brown'a benzettim.

Sonuç olarak az ve öz, psikolojik olarak anlatılması gerekeni anlatabilen bir film vardı.

8/10
 

Maskeli Fedai

Favori Üye
Katılım
31 Mayıs 2012
Mesajlar
36,407
Reaksiyon puanı
37,566
Puanı
1,059
Konum
Troller Kasabası
Aileleri tarafından dövülen, taciz edilen, istismar eden çocukların yetişkin oluncaya kadar kaldıkları koruma evinde yaşananlara tanıklık ettiğimiz güzel bir filmdi. Duygu sömürüsü ve gereksiz yere uzatılmayan olaylarla son derece gerçekçi bir yapım olmuş diyebilirim. Sıkılmadan sonuna kadar izlettiriyor kendisini. İzlerken zamanın nasıl geçtiğini anlamıyoruz bile.

Filmin en iyi olduğu kısım oyunculuklar kesinlikle. O kadar doğal oynamışlar ki sanki gerçekten o çocuklar orda kalıyor, Grace ve Manson da hayatlarını onlara adamış gibi sanıyoruz izlerken. Brie Larson harbiden çok iyi oyuncu. İzlediğim iki filmde de oyunculuk olarak bayağı ön plana çıkıyor kendisi. Keşke Marvel evrenine dahil olmasaydı.. :(

Sadece son kısımda olaylar biraz hızlı geçiliyor. Tek eleştirim bu maalesef..

8/10
 

sokak sanati

Favori Üye
Katılım
23 Şubat 2013
Mesajlar
86,599
Reaksiyon puanı
57,064
Puanı
1,061
Daha önce de izlemiş ve beğenmiştim ve yine beğendim. İlk basta biraz sakin ve durağan bir film gibi olsa da verdiği mesajlar ile hep izleme isteğinde bulunduruyor.

Brie Larson müthiş güzel bir oyuncu. Karakteri jest mimikleri ile bize güzel anlatmış. Hafiften erkeksi tavrı ile hayata karşı nasıl büyüdügünü, çocuklarla eleştiminde aslında onlardan biri olduğunu çok doğru şekilde göstermiş.

Mason ile Grace ilişkisinide çok güzel buldum.
Çok iyi anne baba olacaklar. :bhr:

Grace ile Jayden sahnelerini izlemeye doyamadım. Köpek balığı ahtapot hikayeyle anlatması etkiliydi. Bunu Grace'in anlaması ve aralarında ki bağı bizim hissetmemiz tam o sırada Grace'in babasının hapisten çıkıyor oluşu vs hepsi çok güzel harmanlanmıştı.

Filmin sonunun başında ki gibi bitmesi aslında yine aynı şeyleri yaşayacaklarını ve devamlı bi döngü içinde olacaklarına güzel bir göndermeydi:D

8/10
 

bazinga

Konu Sahibi
Admin
Katılım
1 Şubat 2007
Mesajlar
93,083
Reaksiyon puanı
49,735
Puanı
1,060
Konum
İstanbul
Web Sitesi
izleryazar.com
  • Güldürdün
Reactions: Araf

MasacRE

Favori Üye
Katılım
5 Ocak 2012
Mesajlar
32,523
Reaksiyon puanı
28,160
Puanı
1,059
Oldukça başarılı ve insanı etkileyen bir film. Kısa süresine rağmen sadece ana karakterleri değil yan karakterlerin de hikayelerini anlatmayı başarmışlar. Marcus, Sammy, Luis gibi karakterlerin kısa kısa hikayeleriyle de artı katılmış filme hep.

Ama tabi ki hikayeye Jayden'ın dahil olmasıyla başlayan süreçte filmin yıldızı Grace'in geçmişte yaşadıkları ve şimdi ona benzer şeyleri yaşayan bir kız ile birlikte o acılarının tekrar gün yüzüne çıkması en etkileyici kısımlardı. Filmin başlarında hamile kaldığını öğrendiğinde daha önce hamile kaldın mı sorusuna evet demesi ve film ilerledikçe daha önce nasıl hamile kaldığının cevabını almamız, onun ve Jayden'ın bir şeyler yaşadıkça kendi vücutlarına zarar vermeleri, Marcus'un oradan ayrılmayı göze alamayıp intihara kalkışması, ahtapot hikayesi gibi akılda kalıcı çok iyi sahneler, replikler mevcut filmde.

Brie Larson'un buradaki ve Room'daki performanslarını düşününce ben de keşke Marvel evrenine dahil olmasaydı diye düşünmeden edemedim gerçekten.

8.5/10
 
Son düzenleme:

MasacRE

Favori Üye
Katılım
5 Ocak 2012
Mesajlar
32,523
Reaksiyon puanı
28,160
Puanı
1,059

Sherlock

Süper Mod.
Katılım
7 Eylül 2016
Mesajlar
32,077
Reaksiyon puanı
47,696
Puanı
1,060
Konum
İstanbul

MEnes

Moderatör
Katılım
18 Ekim 2015
Mesajlar
17,270
Reaksiyon puanı
19,072
Puanı
860
Konum
İstanbul
  • Güldürdün
Reactions: Araf

Angelica

Favori Üye
Katılım
31 Mart 2012
Mesajlar
81,034
Reaksiyon puanı
57,170
Puanı
1,060
Yaş
40
Konum
Kayseri
Bitirip geldim etkileyici çok güzel bir filmi Grace in o küçük kızla bağ kurması kendi hayatını ilk kez birine
anlatması çok güzeldi o tür çocuklarla ilgilenmeleri herşeyi yapmaları çok güzeldi çok etkilendim ya bayıldım valla :D

9/10
 
  • Beğendim
Reactions: bazinga and Araf

Araf

Emekli
Katılım
25 Temmuz 2011
Mesajlar
38,599
Reaksiyon puanı
23,220
Puanı
1,060
Konum
Aydın
Bitirip geldim etkileyici çok güzel bir filmi Grace in o küçük kızla bağ kurması kendi hayatını ilk kez birine
anlatması çok güzeldi o tür çocuklarla ilgilenmeleri herşeyi yapmaları çok güzeldi çok etkilendim ya bayıldım valla :D

9/10
Biliyordum @vadikızı'nın 9 vereceğini ve istikrarı bozacağını. :A