SİYAD Tahminleri '15

Aserat

Konu Sahibi
Süper Mod.
Katılım
24 Ağustos 2014
Mesajlar
84,672
Reaksiyon puanı
63,037
Puanı
1,061
Konum
İstanbul
Bilindiği gibi SİYAD (Sinema Yazarları Derneği) Ödülleri, çarşamba akşamı yapılacak tören ile 48. kez sahiplerini bulacak. Ben de hazır bir boşluk bulmuşken ana dallarda kısa kısa tahmin yapmak ve çok yorum gelmeyeceğini bilsem de içimdekileri biraz dökmek istedim.

abluka-emin-alper-filmloverss.jpg

EN İYİ FİLM
Adaylar: Abluka / Bulantı / Nefesim Kesilene Kadar / Rüzgarın Hatıraları / Sarmaşık

Nefesim Kesilene Kadar'ın sevenleri bulunsa da büyük bir kitle filme ayılıp bayılmadığı her fırsatta dile getiriyor. Rüzgarın Hatıraları her ne kadar genel olarak beğenilse de bir 'Sonbahar' etkisi yaratamadığı ortada. Bulantı'nın bugüne kadarki en zayıf Zeki Demirkubuz filmi olduğu herkesin dilinde, kaldı ki bu kadar adaylık alması bile sürpriz oldu. Bu yüzden yarışın Abluka ve Sarmaşık arasında geçeceğini söylemek lazım. Aslında ikisinin de kazanabilmesi için mantıklı argümanlar oluşturulabilir, ama ben verdiği mesajı da göz önüne alarak Emin Alper'in son filminin zaferi elde edeceğini düşünüyorum. Tabii Sarmaşık kazanırsa da pek ala şaşırmayız. Bu arada eleştirmenlerin pek bir ayılıp bayılığı Takım: Mahalle Aşkına'nın neden görmezden gelindiğini ise anlayabilmiş değilim. En azından bu dalda (ve diğerlerinde de) olmayı Bulantı ve Nefesim Kesilene Kadar'dan daha çok hak ediyordu.

Kazanacak: Abluka / Kazanabilir: Sarmaşık

1015832_620x410.jpg

EN İYİ YÖNETMEN
Adaylar: Emin Alper (Abluka) / Emine Emel Balcı (Nefesim Kesilene Kadar) / Özcan Alper (Rüzgarın Hatıraları) / Tolga Karaçelik (Sarmaşık) / Zeki Demirkubuz (Bulantı)

En İyi Film ile neredeyse aynı matematik ile işleyen yönetmen dalına geldi sıra. Yukarıda da dediğim gibi Bulantı ve Nefesim Kesilene Kadar aday oldukları hiçbir dalda ciddi bir tehdit teşkil etmiyor, doğal olarak Zeki Demirkubuz ve Emine Emel Balcı kazanan ismi sahnede izlemekle yetinecek. Aynı şekilde Özcan Alper'in şansı da düşük görünüyor. Emin Alper'in senaryo dalındaki olası ödülü kulağa daha mantıklı geliyor, ama 2012'de vermedikleri yönetmen ödülünün tesellisini bu sene vermek isteyebilirler.

Yine de bu ana kadar Emin Alper'in kazanacağını düşünsem de son anda Tolga Karaçelik demek istedim. Çünkü son 2-3 yılda (Nuri Bilge Ceylan hariç) yönetmen ve film ödülleri hep farklı isimlere gitmiş ve Sarmaşık burada biraz daha iddialı. Üstelik ana dalda Abluka'nın kazanması durumunda Karaçelik'in ödülle buluşmaması için hiçbir neden de yok.

Kazanacak: Tolga Karaçelik / Kazanabilir: Emin Alper

564c7495c03c0e490420e9a2.jpg

EN İYİ ERKEK OYUNCU
Adaylar: Ertan Saban (Limonata) / Mehmet Özgür (Abluka) / Nadir Sarıbacak (Sarmaşık) / Onur Saylak (Rüzgarın Hatıraları) / Tansu Biçer (Toz Ruhu)

Erkek oyuncu dalı üzerine uzun uzadıya konuşmak bana yersiz geliyor, çünkü Nadir Sarıbacak'ın ödülü alacağı kaç aydır belli olan bir şey. Daha önce 2 kez ödül alan ve jürinin de adeta taptığı bir oyuncu. 2013'te Yozgat Blues ile sürpriz bir zafer kazanması buna güzel bir örnek. Sadece geçtiğimiz sene Kış Uykusu ile ödül alamamıştı, ancak kendisiyle birlikte aynı filmden 3 oyuncunun daha aday olduğunu unutmayalım. Yine de formalite icabı diğer adaylara da değinelim. Ertan Saban jürinin her sene kategoriyi doldurmak için koyduğu adaylardan biri, Tansu Biçer'in filmi iddialı değil, Onur Saylak'ın oynadığı yapım da izleyici ikiye bölmüş gibi görünüyor. Sarıbacak'ın rüzgarını belki Mehmet Özgür durdurabilir, ama ona da çok güvenmeyin derim.

Kazanacak: Nadir Sarıbacak / Kazanabilir: Mehmet Özgür

orig_21017.jpeg

EN İYİ KADIN OYUNCU
Adaylar: Algı Eke (Guruldayan Kalpler) / Demet Akbağ (Nadide Hayat) / Ece Dizdar (Çekmeceler) / Esme Madra (Nefesim Kesilene Kadar) / Nesrin Cavadzade (Kuzu)

Burası en 'civcivli' dallardan biri olduğu için yorumu da biraz uzun tutacağım. Aslında burada da kazanacak isim az çok belli olsa da Sarıbacak'ın ödülü kadar garanti olduğu söylenemez. Önce şansı olmayanlardan başlayalım. Jürinin pek sevdiği oyunculardan biri olan Demet Akbağ, her ne kadar Nadide Hayat'ta başarılı bir performans çıkarsa da daha kalabalık bir senede yarışsaydı ilk 5'e giremeyebilirdi. Bağımsız sinemanın sevilen yüzlerinden Esme Madra da adaylığını ödüle çeviremeyecek gibi görünüyor.

Bundan sonrası ise biraz karışık. Algı Eke'nin zamanında Altın Portakal'ı alamaması çoğu izleyici tarafından tepkiyle karşılanmıştı, belki eleştirmenler bunu göz önüne alarak ödülü vermek isteyebilir. Gerçi nitelikli bir performans olmasına rağmen ödüllük bir işçilik olduğunu söyleyemem. Yine aynı yıl Altın Portakal ile buluşan Nesrin Cavadzade de hiçbir zaman festival komitesi kadar ilgi görmedi SİYAD'da. Sadece 2008'de Dilber'in Sekiz Günü ile aldığı bir adaylığı mevcut ve 2. Altın Portakal'ını kazandığı Güzel Günler Göreceğiz de tamamen görmezden gelinmişti. Bu iki performansın tek handikapı da filmlerinin üzerinden çok zaman geçmiş olması. İkisinin de filmleri 2014 yapımı olmasına rağmen geçen yıl vizyona girebildikleri için değerlendirmeye alındı ve eleştirmenler aradan geçen aylarda biraz da olsa unutmuş olabilir.

Peki Ece Dizdar neden kazanabilir? Çekmeceler kimileri tarafından tepki toplasa da yılın en dikkat çekici yapımlarından biriydi ve en az bir dalda bile olsa sırasını savacaklarını düşünüyorum. Bunun da kadın oyuncu olacağını düşündüm, çünkü Dizdar'ın performansının yanı sıra cesaretini de takdir etmek isteyeceklerdir ve bu tablo da oldukça mantıklı görünüyor.

Kazanacak: Ece Dizdar / Kazanabilir: Nesrin Cavadzade veya Algı Eke

emre-yildirim.jpg

EN İYİ YARDIMCI ERKEK OYUNCU
Adaylar: Berkay Ateş (Abluka) / Çağlar Çorumlu (Bulantı) / Kadir Çermik (Sarmaşık) / Mustafa Uğurlu (Rüzgarın Hatıraları) / Özgür Emre Yıldırım (Sarmaşık)

Yardımcı Erkek Oyuncu dalına geldiğimizde ise ilginç sayılabilecek bir tablo görüyoruz. Çoğu adayın kazanma şansı çok az, ama kesin bir favori de yok. Bugüne kadar hep komedi içerikli işlerde izlediğimiz ve ilk dram filmiyle ilk adaylığını alan Çağlar Çorumlu, sırf filmi iddialı olduğu için ilk 5'e girebilen Mustafa Uğurlu ve Sarmaşık'ın kalabalık erkek oyuncu kadrosundan Kadir Çermik'in geceden eli boş döneceği kesin gibi. Yarış ise bana göre iki genç oyuncu arasında geçiyor. Berkay Ateş, sezon başında Venedik'ten ödül alarak kariyerine güzel bir başlangıç yaptı ve performansıyla da ne kadar umut vaat eden bir oyuncu olduğunu kanıtladı. Öte yandan Özgür Emre Yıldırım da aday olduğu filmin yanı sıra Eksik ve Takım: Mahalle Aşkına ile birçok izleyicinin dikkatini çekti. Ben tahmin hakkımı Yıldırım'dan yana kullanacağım; çünkü eleştirmenlerin bu çıkışa kayıtsız kalmayacağını düşünüyorum, tabii oyları bölünmezse.

Kazanacak: Özgür Emre Yıldırım / Kazanabilir: Berkay Ateş

2.jpg

EN İYİ YARDIMCI KADIN OYUNCU
Adaylar: Ece Yüksel (Nefesim Kesilene Kadar) / Nursel Köse (Kuzu) / Şebnem Hassanisoughi (Bulantı) / Tilbe Saran (Çekmeceler) / Tülin Özen (Abluka)

Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu sene de kadın oyuncu dallarında "kesin şu kazanır" diyebileceğimiz bir isim de yok. Ece Yüksel'in neden aday olduğu dahi anlaşılmazken ödül alması imkansız, dünyanın ters dönmesi ihtimalinde bile. Nursel Köse'nin filmi de unutuldu ve üzerine düşünülünce çok iddialı bir performans olmadığı ve hatta yer yer Paramparça'da oynadığı Keriman'ı andırdığı ortada. Ödül ise şu anlığına üç isim arasında gidip geliyor. Şebnem Hassanisoughi'nin filmi her ne kadar aşırı olumlu tepkiler almasa da güzel oyuncu çoğu izleyicinin beğenisini kazandı ve kesin bir favori olmaması önünü biraz da olsa açıyor. Tülin Özen'in çok dikkat çektiğini söylemek ise zor. Abluka'nın genel olarak erkek oyuncuları üzerinden yükselen bir film olduğu söylense de filmin aşırı sevilmesi durumunda sürpriz bir ödülle buluşabilir, kaldı ki jürinin daha önceden de tanıyıp tescil ettiği bir isim.

Zafere kavuşacak isim olarak ise Tilbe Saran'ın adını vereceğim, çünkü sektörün takdir ettiği bir sanatçı olmasına rağmen pek fazla filmde göremediğimiz için böyle bir şansa ilk kez ulaşıyor ve bu fırsatın da bir şekilde değerlendirileceği kesin. Her şeye rağmen Özen ve Hassanisoughi'den de gözlerinizi ayırmasanız iyi edersiniz.

Kazanacak: Tilbe Saran / Kazanabilir: Tülin Özen veya Şebnem Hassanisoughi

201511261559_abluka2.jpg

EN İYİ SENARYO
Adaylar: Emin Alper (Abluka) / Emine Emel Balcı (Nefesim Kesilene Kadar) / Özcan Alper & Ahmet Büke (Rüzgarın Hatıraları) / Tolga Karaçelik (Sarmaşık) / Zeki Demirkubuz (Bulantı)

En İyi Yönetmen beşlisinin aynen korunduğu senaryo dalı ise yine Abluka ve Sarmaşık'ın yarışına ev sahipliği yapacak. Zaten bu iki film haricinde hiçbir yapımın (Çekmeceler hariç) birden fazla ödül alabileceğini düşünmüyorum. Yukarıda da dediğim gibi Abluka'nın vermek istediği mesaj daha dikkat çekici ve bu da ödülü onun alabilmesi için en büyük nedenlerden biri. Aslında böyle okuyunca biraz saçma görünüyor, sonuçta "mesaj kaygısı" burada göz önüne alınan ilk konulardan biri değil, ama Emin Alper'in Tepenin Ardı zamanında da senaryo dalında taçlandırıldığını düşünürsek Sarmaşık'tan bir adım daha önde. Sarmaşık'ın şansı kesinlikle tükenmiş değil, ama manzara şimdilik buna işaret ediyor.

Kazanacak: Abluka / Kazanabilir: Sarmaşık

***
Yazıyı çok uzatmak istemediğimden dolayı teknik dalları birkaç satırla geçireceğim.

srmt.jpg

EN İYİ KURGU
Adaylar: Abluka / Çekmeköy Underground / Nefesim Kesilene Kadar / Rüzgarın Hatıraları / Sarmaşık

Bir 'Abluka vs. Sarmaşık' durumu daha. Kurgu dalı çoğu zaman ana dalın kazananını işaret ettiği için önemli bir kategori aslında. Öyle ki bazı istisnalar olmasına rağmen özellikle Nuri Bilge Ceylan ve Reha Erdem'in son filmleri bu iki kategoriden de eli dolu dönmüş. Ama ben Tepenin Ardı - Yeraltı örneğinde olduğu gibi yeni bir istisnaya daha tanık olabileceğimiz düşüncesiyle paramı Sarmaşık'a yatırıyorum.

Kazanacak: Sarmaşık / Kazanabilir: Abluka

Ivy-_-still-1.jpg

EN İYİ GÖRÜNTÜ YÖNETİMİ
Adaylar: Abluka / Çekmeceler / Çekmeköy Underground / Rüzgarın Hatıraları / Sarmaşık

Kurgu dalında olduğu gibi burada da bir Sarmaşık zaferi göreceğiz gibi, çünkü Gökhan Tiryaki son dönemin en iyi sinematograflarından biri ve yeni filmindeki işçiliği de kolay unutulacak gibi değil. Öte yandan Rüzgarın Hatıraları ile Altın Portakal kazanan Andreas Sinannos da güçlü bir alternatif.

Kazanacak: Sarmaşık / Kazanabilir: Rüzgarın Hatıraları

201512111356_RUZ2.jpg

EN İYİ SANAT YÖNETİMİ
Adaylar: Abluka / Çekmeceler / Nefesim Kesilene Kadar / Rüzgarın Hatıraları / Toz Ruhu

Sarmaşık'ın aday olmadığı ve Abluka'nın bu dalda güçlü olmadığını düşünürsek ibre Rüzgarın Hatıraları'na dönüyor. Muhtemelen ödülünün kesin olduğu tek dal burası ve hak etmediğini de söyleyemeyiz. Ayrıca Çekmeceler'in renkli setlerinin kazanma ihtimalini de es geçmemek lazım.

Kazanacak: Rüzgarın Hatıraları / Kazanabilir: Çekmeceler

V15abluka01.jpg

EN İYİ MÜZİK
Adaylar: Abluka / Çekmeköy Underground / Rüzgarın Hatıraları / Sarmaşık / Toz Ruhu

Aslında müzik dalında hiçbir adayın aşırı derecede dikkat çektiğini söyleyemeyiz, ama Abluka'nın 10 dalda birden aday olduğunu göz önüne alırsak 2 ödül alması biraz absürd olacağından buradan da bir katkı sağlamak isteyebileceklerini düşünüyorum. Alternatif olarak da Rüzgarın Hatıraları'nın adını vereceğim, çünkü ana dallarda alamadığı ödülleri teknik kategorilerde görebileceği destek ile kapatma ihtimali var.

Kazanacak: Abluka / Kazanabilir: Rüzgarın Hatıraları

ethemin_filmi_haziran_yangini_istanbul_film_festivalinde_h3600.jpg

EN İYİ BELGESEL
Adaylar: Bakur / Gavur Mahallesi / Hasret / Haziran Yangını / Koloni / Soğuk

Buradaki belgesellerle ve doğal olarak ödülü hangisinin alacağına dair hiçbir fikrim yok, ama içlerinden vizyon görebilen tek film olduğu ve eleştirmenlerin de bir şekilde Gezi'yi anma fırsatını kaçırmayacaklarını düşünerek Haziran Yangını diyorum, alternatif olarak ise Bakur diyelim; ama tahminlerimin tutmama olasılığı oldukça yüksek.

Kazanacak: Haziran Yangını / Kazanabilir: Bakur
 
Son düzenleme:

Aserat

Konu Sahibi
Süper Mod.
Katılım
24 Ağustos 2014
Mesajlar
84,672
Reaksiyon puanı
63,037
Puanı
1,061
Konum
İstanbul
Konuyla ilgilenen pek çıkmaz diye düşünüyorum, ama geçen gün töreni izleyeceğini söylediği için @Tzira'yı etiketleyelim. Diğer üyeler de görürse yorumlarını beklerim. :)
 

Felon

Favori Üye
Katılım
22 Haziran 2012
Mesajlar
10,135
Reaksiyon puanı
3,123
Puanı
560
Abluka filmini hiç duymadımm

Ertan Saban (Limonata) inşallah kazanan Gölge olur :)
 

bazinga

Admin
Katılım
1 Şubat 2007
Mesajlar
93,106
Reaksiyon puanı
49,773
Puanı
1,060
Konum
İstanbul
Web Sitesi
izleryazar.com
Güzel yazı olmuş, eline sağlık @Aserat

Ne yazık ki hiçbir aday filmi izleyemedim ama pek çok kategoride yarışın Abluka ve Sarmaşık arasında geçeceğini düşünüyorum. Algı Eke ödül alır umarım. :)
 

Tzira

Emekli
Katılım
2 Kasım 2013
Mesajlar
2,575
Reaksiyon puanı
2,714
Puanı
280
Yaş
28
Konum
İstanbul - Bologna - Bursa - Ordu
Altın Portakal'da olduğu gibi Sarmaşık Siyad ödüllerine de damga vurabilir gibi geliyor ama Abluka'nın bu kadar adaylığı olması Abluka'nın da şansını artırıyor.

En iyi erkek oyuncuyu yine Nadir Sarıbacak alır, yardımcı erkeklerde ise Mustafa Uğurlu gibi çok sevdiğim bir deneyimli bir oyuncu var ama alamayabilir ödülü, kim alır bilemiyorum.

En iyi kadın oyuncu da ise Algı Eke'nin almasını isterim ama çok güçlü rakipleri var, alma şansı zor epey. En iyi yardımcı kadında da aynı şekilde Şebnem Hassanisoughi alsa süper olur, alma şansı da biraz var gibi ama Nursel Köse veya Tilbe Saran alır gibi geliyor. Bu iki isimden en az biri ödülle dönerse sevinirim çok. :)