Reyting Sisteminin Yanlışlığı Gözler Önünde

xemrexxx

Konu Sahibi
Favori Üye
Reaksiyon puanı
148,795
Puanı
1,061
Cumhuriyet Gazetesi yazarı Tayfun Atay, ilginç sonuçlar veren reyting sistemini yazmış.
2012 yılında değişen reyting şirketiyle birlikte dizilerini çine düştüğü boşluktan bahsetmiş.

2012 itibarıyla ve iktidar zoruyla işlerliğe sokulan yeni reyting düzenlemesi doğrultusunda dizi sektörünü içine alan muhafazakâr/mutaassıp matriks, hikâye üretimindeki dinamizme ket vurdu.

Dizi sektörünün şaha kalktığı dönemde değişen reyting sistemiyle dizilerin önünün kesildiğini yazan Tayfun Atay, yeni sistemin reklamvereni de memnun etmediğini yazmış. Tüketen kesimini internet ortamında daha aktif hale gelmesiyle izlenen dizilerin de reklam alamadığından bahsetmiş.
Olan neydi?.. Reklamvereni memnun eden reytingi getiren seyirci profili değişti. Tüketim alışkanlığı yüksek, iyi eğitimli seküler orta-üst sınıfların ilgi ve dikkatine, donanım ve birikimine, merak ve beğenisine hitap eden kurgular, reyting getirmez oldu.

Yeni sistemin eski sistemle birlikte eski sistemin yıldızlarını da alaşağı ettiğini Kıvanç Tatltuğ, Beren Saat ve Meryem Uzerli gibi isimlerle örneklendirmiş.
Değişen reyting sistemi bir ölçüde aranan oyuncu profilini de değiştirdi kanımca. “Gümüş”le başlayan çıkışını “Aşk-ı Memnu” ile zirveye taşıyan, “Kuzey Güney”le de bir bakıma kendisine dizi yapılmış Kıvanç Tatlıtuğ, yukarıda söz ettiğimiz değişimin ardından “Kurt Seyit ve Şura”da sıkı irtifa kaybetti. O olmasa çok daha erken yayından kaldırılacak diziyi, onun hatırına, içeriği eğe-büke, takviye oyuncularla besleye besleye sürüklemeye çalıştılar, ama olmadı.

3.jpg

@destere @Çiğdem- @sürgünüm @mrt-06 @sokak sanati @Bully @Forumdash @cookies @vadikızı @Harunnnn60 @Aserat @HarzeM @Maskeli Fedai @ozgur2113 @denizz19

Şura bizde izlenmedi diye başka ülkere de satılamadı dimi?

Muhafazakar diziler deniliyor ama forumda bir Elif dizisi ülkeleri kasıp kavuruyor deniliyor(b) yazarla forum ters düşüyor. Yada konuyu açan zat!

Doğru diyor ama dizilerin giderek muhafazakâr/mutaassıplaştığını düşünmüyorum.:tearsofjoy:

Dikkat edin artık izleyici son dönemde aldatmalı entrikalı dizilerden sıkıldı. Daha çok romantik-komedi yada eğlenceli şeyler istiyor. Yada türünün tek örneği diziler tutuyor. Şimdi burada bütün suçu reyting sistemine yüklemek çok yanlış olur.
1547576 kez aynı senaryolu yeni dizileri izleyici görmek istemiyor birde soruna buradan bakmak lazım.:unamused:

Şura bizde izlenmedi diye başka ülkere de satılamadı dimi?

Muhafazakar diziler deniliyor ama forumda bir Elif dizisi ülkeleri kasıp kavuruyor deniliyor(b) yazarla forum ters düşüyor. Yada konuyu açan zat!
ne alakası var muhafazakar dizi yurtdışında izlenmez diye bir kaide mi var :D tek türkiye-kurtlar vadisi vb. zamanında yayınlanıp ilgiyle izlenmiş :) sen konuyu anla bir

Tamamen boş bir yazı ve tespit. Belli bir kesimi hedef alan, inceden aşağılayan bu zatı ''muhafazakâr/mutaassıp matriks'' diyerek nitelendirdiği diziler baya üzmüş. Ağlamaya devam..

ne alakası var muhafazakar dizi yurtdışında izlenmez diye bir kaide mi var :D tek türkiye-kurtlar vadisi vb. zamanında yayınlanıp ilgiyle izlenmiş :) sen konuyu anla bir
Adam dememiş diziler muhafazakarlaştı hikayelere ket vurdu diye? Sen demiyecekmisin diziler de satılmıyor artık diye!?

Adam dememiş diziler muhafazakarlaştı hikayelere ket vurdu diye? Sen demiyecekmisin diziler de satılmıyor artık diye!?
satılıyor mu? kanal d,atv,trt,show son 2 yılda kaç diziyi satabilmişler?
zaten sattıkları da izlenmiyor o yüzden elif,beni affet,küçük gelin gibi diziler başarılı gözüküyor :D

Tamamen boş bir yazı ve tespit. Belli bir kesimi hedef alan, inceden aşağılayan bu zatı ''muhafazakâr/mutaassıp matriks'' diyerek nitelendirdiği diziler baya üzmüş. Ağlamaya devam..
gayet doğru tespit yazdıa reklamcılar memnun değil demiş :) 2.5 yıl önce my nin 2.77 milyon karadayının 2.25 milyon vadinin 2.1 milyon reklam geliri vardı şimdi en reytniglisi diriliş 1.5 milyonu zor buluyor:)))

Çok üzüldüm :Tneyseki eski sistemdeki tubamiz bu yeni sistemle alasagi eddilen kisiler kategrsinde yer almiyor olay muhafazakrlik degil bence olay insanlar onune ne gelirse izliyordu 3 dizi 10 reytinge cikiyordu deneklr fazlaydi simdi seçiciler veya diziler bir bolum ara ver dmi izleyici kaciriyor. Sonuct bu kisiler yukardamiydiki alasagi edildi dusunmek gerek meryem uzerli eski sistemde yoktu zaten sacma

Çok üzüldüm :Tneyseki eski sistemdeki tubamiz bu yeni sistemle alasagi eddilen kisiler kategrsinde yer almiyor olay muhafazakrlik degil bence olay insanlar onune ne gelirse izliyordu 3 dizi 10 reytinge cikiyordu deneklr fazlaydi simdi seçiciler veya diziler bir bolum ara ver dmi izleyici kaciriyor. Sonuct bu kisiler yukardamiydiki alasagi edildi dusunmek gerek meryem uzerli eski sistemde yoktu zaten sacma
fanlkta nirvanasın illa birilerini rakip görüp laf atıcan neyse senin için önemli değil zati Tuba hiçbir zaman zirvede yer almadı :A

Kurt Seyit AGB'de de tutmazdı SBT'de de tutmazdı. Dizinin tutmamasını TNS'ye mi bağlamış. :A İçi boş bir diziydi, bir dizinin senaryosu iyi olmadıktan sonra isterlerse tüm yıldızları toplasınlar tutmaz.

Kurt Seyit AGB'de de tutmazdı SBT'de de tutmazdı. Dizinin tutmamasını TNS'ye mi bağlamış. :A İçi boş bir diziydi, bir dizinin senaryosu iyi olmadıktan sonra isterlerse tüm yıldızları toplasınlar tutmaz.
içi boş diziler tns ilk geldiğinde tutuyordu örnek: intikam :A
ayrıca bir sürü örnek bvermiş de çok kopya olmasın diye hepsini koymadım :F

fanlkta nirvanasın illa birilerini rakip görüp laf atıcan neyse senin için önemli değil zati Tuba hiçbir zaman zirvede yer almadı :A
Hehe zirvede diye bir kelimem var mi? O yazdiklarimda... tubishin rakibi yok canisi tuba istikrarla ilerliyor o yetiyorda artiyor :A

'Beren ve kıvanç tuba eski sistemde de kötü sonuç alıyordu .

Kenan ve Bergüzar iyi sonuç alıyor onu ne yapacağız

'Beren ve kıvanç tuba eski sistemde de kötü sonuç alıyordu .

Kenan ve Bergüzar iyi sonuç alıyor onu ne yapacağız
Tubanin cemberimde gul oya ihlamurlar altinda asi ve gonulcelenin ilk sezonu cok iyi reytingler almistir zaten gonulcelen den sonra reyting sisstemindeki denekler dusuruldu

hayal dünyanın onda biri ben de olsa kesin süper bir senarist olurdum pompy i sollardım :)
Ayib ettin o konuda yetenekliyimdir senaryo mevzusunda Vereyim mi snad 10 da 1 ni :A

Şimdi içi boş mu oldu zamanı vaktinde öve öve bitiremiyordunuz @yakup09 ile. :A
ben övmüyordum :D beren-arzu gamze kılınç ve zafer algöz seçimlerinin yanlış olduğunu söylemiştim en başında:D

Tubanin cemberimde gul oya ihlamurlar altinda asi ve gonulcelenin ilk sezonu cok iyi reytingler almistir zaten gonulcelen den sonra reyting sisstemindeki denekler dusuruldu

Ayib ettin o konuda yetenekliyimdir senaryo mevzusunda Vereyim mi snad 10 da 1 ni :A
gönülçelen 2011 de bitmedi mi :D yeni sistem ekim 2012 de geldi başarısızlığa dayanak bulacaksan bari mantıklı şeyler yaz:A

Gonulcelen agb zamanindaydi 20dakika sbt zamanindaydi gonulcelen ikinci sezonda gün değiştirdi dizi düşük reytingde

ben övmüyordum :D beren-arzu gamze kılınç ve zafer algöz seçimlerinin yanlış olduğunu söylemiştim en başında:D

gönülçelen 2011 de bitmedi mi :D yeni sistem ekim 2012 de geldi başarısızlığa dayanak bulacaksan bari mantıklı şeyler yaz:A
Gonulcelenden sonra dedim gayet mantikliydi :A

Forum İstatistikleri

Konular
172,960
Üyeler
8,482
Son Üye
Tufan