Penisilinin Doğuşu: Bir Tesadüf Antibiyötik Çağını Nasıl Başlattı ?

Gerekli24

Konu Sahibi
Moderatör
Reaksiyon puanı
13,078
Puanı
710
Sağlık konularına tekrar başlıyorum. Mümkün oldukça 1 2 haftada bir açmaya çalışacağım. Bu hafta antibiyötik çağını başlatan penisilinin nasıl bulunduğuna değineceğim. 1928’de Alexander Fleming diye bir bilim insanı var. Adam laboratuvarda bakterilerle uğraşıyor. Tatilden dönünce bir kapta “kontaminasyon” görüp atacağına bakıyor. Küf (Penicillium notatum) bulaşmış. Normalde bilim insanı “kirlenmiş” diye atar, ama Fleming baktı ki küfün etrafında bakteriler ölmüş. Küfün bakterileri öldürmesi tamamen tesadüf: laboratuvardaki sporlar rastgele kültür kabına girmişti. Bu insanların en çok çektiği hastalıklardan bakteriyel enfeksiyonların tedavisi için yeni bir ışık olabilirdi.

Fleming hemen olayı inceliyor ve küfün ürettiği maddeye “penisilin” diyor. Ama burada işler onun için tıkanıyor; elindeki ham madde çok kararsız, çabuk bozuluyor ve tedavide kullanmak mümkün değil. Yani Fleming ilacı tek başına geliştiremiyor, buluş yıllarca laboratuvar merakından öteye geçemiyor.

Sonra 1940’larda Oxford ekibi devreye giriyor: Howard Florey, Ernst Chain ve Norman Heatley. Bu ekip penisilini saflaştırıyor, hayvan ve insan deneylerini yapıyor ve seri üretim yolunu açıyor. II. Dünya Savaşı’nda yaralı askerlerin hayatı bu sayede kurtuluyor ve antibiyotik çağı başlıyor.

Penisilin ilk antibiyotik değildir, ama modern antibiyotik çağını başlatan ilk ilaçtır.
Yani ondan önce de bazı antibakteriyel maddeler keşfedilmişti (örneğin 1910’da Paul Ehrlich’in Salvarsan’ı — frengi tedavisinde kullanılan bir arsenik bileşiği). Ancak bu maddeler toksikti, vücutta genel kullanıma uygun değildi.

Penisilin farkı neydi?
  • İnsan hücrelerine zarar vermeden bakterileri öldürebiliyordu.
  • Vücutta etkili, güvenli ve geniş spektrumlu ilk gerçek antibiyotikti.
  • Seri üretimi mümkün hale geldi ve milyonlarca hayat kurtardı.

Penisilinle birlikte:
  • Daha önce ölümcül olan enfeksiyonlar tedavi edilebilir hâle geldi.
  • Cerrahi ve doğum gibi işlemler çok daha güvenli oldu.
  • Yeni antibiyotiklerin geliştirilmesine büyük ivme kazandırıldı.

Günümüzde üretilen antibiyötiklerin çoğu da penisilinden hareketle üretilmiştir.

Penisiline maalesef ki alerjim var küçükken nerdeyse ölecekmişim o yüzden penisilin içerikli olmayan antibiyotikler kullanmaya çalışıyorum

@Gerekli24 harika bir konu açmışsın ablam

Reactions: Gerekli24
Penisiline maalesef ki alerjim var küçükken nerdeyse ölecekmişim o yüzden penisilin içerikli olmayan antibiyotikler kullanmaya çalışıyorum

@Gerekli24 harika bir konu açmışsın ablam
Penisilinlerin en sıkıntılı yan etkisi alerji zaten. İnsanların yüzde 5 ila 10 civarında görülüyor. Üstelil birine alerji olduğu zaman diğer türlerine de olabiliyor. Hatta bazı benzer diğer antibiyötiklerle çapraz alerji riski bile var. Bunun için önce test yaptırmak en güvenlisi.

Reactions: Angelica

Ben hiç test yaptırmadım da küçükken alerji yaptırınca doktor annemlere bir daha penisilin kullandırmayın demiş o zamandan beri dikkat ediyorum

Ben hiç test yaptırmadım da küçükken alerji yaptırınca doktor annemlere bir daha penisilin kullandırmayın demiş o zamandan beri dikkat ediyorum
Bizzat yaşadıktan sonra zaten teste gerek kalmıyor o yaşadığın olmasın diye test yapılıyor genelde abla

Reactions: Angelica
Bende bir kere vurulmuştum alerji olmuştu vücutta pütür pütür ama çok eskidendi belkide 20 sene geçti üzerinden
@Gerekli24 vay be bir konuyla 20 sene geri götürdün 😯

Reactions: Gerekli24
1 kere yapmıyor mu o alerji? Bilmem denk gelmez umarım bir daha :?
Yani yapmama ihtimali var ama yapabilir de hatta daha şiddetli de olabilir. Sana geçmişte yaptıysa bu ihtimal var. Penisilin alerjisi olanların içindesin demektir. Olana her zaman yapacak diye bir şey yok. Birine ilk vurulduğunda yapmayıp sonra vurulduğunda da yapabilir. Hatta çapraz alerji riski bile var benzer gruplar örneğin Sefalosporin adlı bir grup da penisiline benzer etki mekanizmasına sahip olduğu için düşük de olsa riski vardır. Doktor yazarsa bu konuyu doktoruna söyle. Alerji çok ciddi reaksiyonlara da sebebiyet verebilir. Bir kere yapıldıysa doktora söylersen yazmaz zaten alternatif antibiyotik seçeneklerinden yazar.

Son düzenleme:
Reactions: RüzgarGülü