Oya Doğan'a Göre Kardeş Payı Neden Bitti?

Aserat

Konu Sahibi
Süper Mod.
Katılım
24 Ağustos 2014
Mesajlar
85,417
Reaksiyon puanı
64,095
Puanı
1,061
Konum
İstanbul
thumbnail_1430561241.jpg

Vatan gazetesi TV yazarı Oya Doğan, bugünkü (Cumartesi) yazısını sevilen komedi dizisi Kardeş Payı'na ayırdı.

Başrollerini Ahmet Kural, Murat Cemcir, Seda Bakan, Şinasi Yurtsever, Berfu Öngören, Ayhan Taş, Ali İhsan Varol, Emrah Kaman, Erdal Tosun ve Ayşe Kökçü gibi isimlerin paylaştığı dizi, Perşembe akşamı final yaparak ekranlara veda etmişti.

İzleyicilerin isyan ettiği bu gelişmeden sonra Doğan da kendisine göre dizinin neden sona erdiğini açıkladı ve kanalın stratejilerinin ve yapılan birkaç değişikliğin dizinin sonunu hazırladığını belirtti.

İşte o yazı:
Kardeş Payı başlarken 3 sezonluk bir proje olduğu, her yıl ocak-haziran arasında 22 bölüm ekrana geleceği ve 66’ncı bölümde final yapacağı açıklanmıştı. Hatta hem ekip, hem de kanal bu dizinin PT2’de ekrana geleceğini ve 60 dakika olacağını defalarca vurguladı. Geçtiğimiz sezon, bence en iyi sezonuydu, PT2’de ekrana geldi. Sezon sonu dizi bambaşka kanallardan, yüksek bütçeli teklifler aldı. Ama kanallarını terk etmediler.

Olay süre değil içerikmiş

İkinci sezon Sivas’ta başladı. Kanal ve yaratıcıların yaptığı toplantılar sonucunda içerik biraz değişti. Bu değişiklikten dizinin takipçisi olarak ben çok hoşlanmadım, ama reyting getirdi. Dizi süresini 70, hatta 80 dakikalara çıkardı. Reytingler o kadar yükseldi ki, dizinin AB’de Kurtlar Vadisi karşısında birinci olduğunu bile gördük. Bunun üzerine “Olay süre değil içerikmiş” diye bir yazı da yazdım. Kardeş Payı, prestij işi olmaktan çıkıp majör bir diziye dönüştü. Dizinin sonu birinci olmasıyla başladı. Cümlede bir tuhaflık sezdiniz mi? Dizi reyting aldıkça kendi sonunu hazırladı. İşte böyle bir şey ancak Türk televizyonlarında görülebilirdi. Kardeş Payı, PT2 projesi olarak tasarlanmıştı. Asla PT1’de varlık gösteremezdi. Üstelik hafta sonu, özellikle cumartesi izleyici kitlesi evde değildi. Cumartesi Star TV’nin kara deliğiydi. Ne koydularsa başarılı olamadılar. Son olarak Ve Kazanan büyük hayal kırıklığı yarattı.

Kardeş Payı star değil miydi?

Serçe Sarayı başlarken perşembe yayınlanacağı için Kardeş Payı’nı cumartesiye aldılar. Diziye yapılabilecek en kötü hamle çalışmaya başladı. Annem bile “Bu dizi cumartesi izlenmez, kanal diziyi bitirmek istiyor galiba” derken, kanal “Cumartesi kanalın izlenme oranını artıracak bir hamle” açıklamasında bulundu. Ancak PT2’de sonuç kötü olunca bu kez diziyi PT1’e aldılar. Bu da Kardeş Payı’na yapılan öldürücü vuruştu. Dizi çok ciddi kan kaybetti. Bu kez dizi tekrar perşembe PT2’ye alındı. Dizinin izleyicisi kısa sürede sürekli yer değiştiren Kardeş Payı’nın nerede yayınlandığını bilmez hale geldi. Sonunda da kanal ve yaratıcıları bir araya geldi ve dizinin final yapmasına karar verildi. Kanal, “Hem reytinglerin düşüşü, hem de Selçuk Aydemir’in bitirmek istemesi sebebiyle ortak bir karar aldık” dedi. Ama sürece bakınca ben Selçuk Aydemir’in projeyi bitirmek zorunda bırakıldığını görebiliyorum. İnsan düşünmeden edemiyor. Reyting almak kötü bir şey mi? Yoksa slogan olarak kendisine “Starsan Star’dasın”ı seçen Star TV, Kardeş Payı’nı star görmedi mi?
 
Cumartesi gününe alınması da dizinin sonunu getirdi evet ama bence yine de dizinin bitmesindeki en büyük neden ikinci sezonun birinci sezonun kalitesinde olmayışı. Bütün karakterler evrim geçirdi, dizinin asıl temasından kopuş oldu, bir de sürekli Sivas muhabbetiyle insanları sıkmaya başladılar. Ben dizinin birinci sezonunu kaçırmadan izleyip ikinci sezonda bırakan bir sürü kişi biliyorum.
 
yazıyı okurken yazının sonunda ben diziyi bitirdim diyeceğini zannettim. annesini bile konuya dahil ettii ya))))
 
Sorunun reyting olduğunu düşünmüyorum Selçuk Aydemir istese dizi devam ederdi. Belli ki yaptığı işten o da memnun kalmadı ve yeni şeyler yapmak istedi. :)
 
Bu kadının yazısını niye okuyayım diye düşündüm ve okumaktan vazgeçtim.:)