FK1 On the Waterfront / Rıhtımlar Üzerinde (1954) Film Bilgileri & Yorumları

berkann

Konu Sahibi
Favori Üye
Katılım
22 Aralık 2011
Mesajlar
18,893
Reaksiyon puanı
6,728
Puanı
1,060
0047296.jpg


Rıhtımlar Üzerinde - On the Waterfront (1954)

Türü: Suç, Dram
Yönetmen: Elia Kazan
Senaryo: Budd Schulberg, Malcolm Johnson

Oyuncular:
Marlon Brando
Karl Malden
Lee J. Cobb
Rod Steiger
Pat Henning

IMDb Sayfası

Oscar Ödülleri (8)

En İyi Film
En İyi Yönetmen
En İyi Erkek Oyuncu
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu
En İyi Senaryo
En İyi Kurgu
En İyi Görüntü Yönetmeni
En İyi Prodüksiyon Tasarımı

Oscar Adaylıkları (4)

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu x 3
En İyi Müzik

Filmin Özeti
Joey Doyle, rıhtımda öldürülür ve kimse ölüm hakkında birşey anlatmaya cesaret edemez. Terry Malloy ise bu limanda çalışan bir işçidir ve aynı zamanda eski bir boksördür. Terry kısa zamanda, limandaki patronların dikkatini çeker. Bu sendika ağaları limanda kendi düzenlerini kurmuştur. Ancak, Terry onların sandığından çok daha güçlü bir karakterdir.



Filmin Fragmanı

 

berkann

Konu Sahibi
Favori Üye
Katılım
22 Aralık 2011
Mesajlar
18,893
Reaksiyon puanı
6,728
Puanı
1,060
Etkinlikte olmasaydı, büyük ihtimalle izleme zahmetine girmeyeceğim bir film olacaktı. -yılından dolayı.- Ancak iyiki izlemişim dediğim bir film oldu.

Senaryosu, verdiği mesaj çok iyiydi. Özellikle;
işçilerin her olayda susması, konuşanın da öldürülmesi çok etkileyici ve gerçekçiydi.

Başta Marlon Brando olmak üzere oyunculuklar iyiydi. 12 Angry Men'deki en kızgın adam da vardı filmde. Yine sinir ediyor.

Müzikler güzeldi.

Bence herkesin izlemesi gereken bir film. Döneminde hangi filmler vardı bilmiyorum ancak bu film dönemininin en iyilerinden olduğuna eminim.

Puanım: 9/10
 

bazinga

Admin
Katılım
1 Şubat 2007
Mesajlar
93,083
Reaksiyon puanı
49,737
Puanı
1,060
Konum
İstanbul
Web Sitesi
izleryazar.com
Uzun zamandır izlemek istediğim filmlerdendi, eski klasik filmleri birkaç istisna dışında sevdiğim için yine seveceğimi umuyordum ki yanıldım.

Filme bir türlü bağlanamadım ve başından itibaren sıkıldım. Filmi izlediğim gün pek iyi bir ruh halinde değildim. Belki de yanlış zamanda izledim ama bu haliyle film hakkında söyleyebileceğim pek olumlu bir şey yok.

Marlon Brando'nun gençliğini ilk kez izledim evet iyi oynamış ama araba sahnesindeki performansı fazla abartılmış. O sahnenin meşhur olduğunu bilmesem hiç farketmezdim bile o sahnenin özel bir sahne olduğunu. :)

Filmin tüm zamanların en iyilerinden gösterilip benim hiç beğenmemem normal gelmedi. Belki bir kez daha izlemeyi denerim etkinlik süresi dolana kadar.

Şu haliyle puanım:

6/10
 
Son düzenleme:

gundix123

Favori Üye
Katılım
14 Aralık 2011
Mesajlar
4,188
Reaksiyon puanı
3,284
Puanı
459
Filmi geçen sene izlemiştim ve baya beğenmiştim ama bir kez daha izlemek istiyordum. Etkinlik kapsamında olması çok iyi olmuş. Yakın zamanda tekrar izledikten sonra yorum yaparım. :)
 

berkann

Konu Sahibi
Favori Üye
Katılım
22 Aralık 2011
Mesajlar
18,893
Reaksiyon puanı
6,728
Puanı
1,060
Beğenmemene şaşırdım ve dediğin gibi tamemen ruh halinle ilgili bence. @OzaN

Ben de puanı abartmışım ama etkinlik sonunda bütün filmlerin puanlarına ayar çekeceğimi söylemiştim zaten. Şimdiki puanlarım, yaklaşık puanlar.
 

gundix123

Favori Üye
Katılım
14 Aralık 2011
Mesajlar
4,188
Reaksiyon puanı
3,284
Puanı
459
Çok daha önceleri izlediğim bir filmdi. Daha önce izlediğimde de çok beğenmiştim ama o zaman izlerken 8 Oscar aldığını bilmiyordum filmin. Dolayısıyla tekrardan, daha dikkatli izlemek istedim ama fırsat bulamamış olmalıyım ki tekrar izlemem bu kadar uzun sürmüş. :D

Neyse özellikle senaryo çok başarılı. Zaman eski olmasına rağmen hiç sıkılmadım, normalde çabuk sıkılan bir yapım olmasına rağmen eski filmlerde sıkılmıyorum genelde. :D Ama bu film diğer izlediğim eski filmlere göre daha bir içine çekiyor beni. Bunda en büyük paylardan birisi de şüphesiz senaryonun başarılı olması ve bunun filme uyarlanış biçimi. Bence senaryo çok güzel uyarlanmış filme. Diğer taraftan da kurgu da çok başarılıydı bana göre. Bir de bunların üstüne başrolde Marlon Brando'nun olması benim için tadından yenmez bir film haline geldi. :D

Marlon Brando'nun bugüne kadar izlediğim filmlerinden "The Godfather"dan sonraki en iyi filmi oldu benim açımdan. Marlon Brando bence süper oynamış. Bilmiyorum, belki benim duygusal olarak da hayranlık duymam bu düşüncemi etkiliyor olabilir ama izlediğim en iyi oyunculuklardan birisiydi Marlon Brando'nunki. Rolü bence çok yakışmış ama kaşları biraz gıcık duruyordu. :D Araba sahnesinde bence de çok çok ekstra bir olay yok bu kadar abartılacak. Ama duygusal bir sahne bu yüzden güzel sahneydi.

Kısacası o dönemde çekilmiş The Good, the Bad and the Ugly ve 12 Angry Men'den sonra izlediğim en iyi 3. film oldu. İzlenilmesi gereken bir başyapıt bana göre. :)

Puanım: 10/10
 

sürgünüm

Emekli
Katılım
24 Eylül 2012
Mesajlar
54,421
Reaksiyon puanı
65,193
Puanı
1,059
Sinemanın sinema olduğu para için değil insanlara birşeylere anlatmak olduğu dönemlerden kalmış bir her anından zevk alarak izledim bir film oldu.

Özellikle müziği çok hoşuma gitti. Dönemin mafya sömürüsünü, ezilen insanların umutsuzluğunu anlatması açısından anti-kapitalist bir tavrı vardı filmin...

Gerçekçi filmleri severim. Filmin verdiği mesajlar gerçekten çok anlamlı,İşleyen adaletsiz düzene çomak sokan
insanların sendikalaşmanın mafyanın elinde ne melem bir hal aldığını işçi sınıfının elini kolunu bağlayan 3 kuruşa sağır dilsiz edildiğini anlatan müthiş bir film muhakkak izlenmeli..

Bence filmin en etkleyici sahnesi Marlon Brando'nun güçlükle yürüyerek limana girdiği sahne gerçekten çok heyecanlanım.Taksi sahnesi de gerçekten etkileyiciydi ağabeyinin kendisine arabada konuştuktan sonra silahı vermesi, güvercinlerin olduğu çatı katındaki diyaloglar ve ağabeyi öldürülünce Brando’nun ne yapacağını bilememesi kolay kolay hafızamdan çıkmaz.

Marlon Brando'ya ayrı bir parantez açamadan yapamayacağım .. Bir insanın yüz ifadesi ,bakışları,mimikleri,kendine öz tavırları ancak bu kadar harika olabilir .O ses tonu ve cool tavırları insanı kendine hayran bıraktırıyor.

Birde unutmadan filmde öne çıkan karakterlerden biride rahipti..

Gerçek bir başyapıt. 9.0/10

@OzaN @berkann @Forumdash @destere @sokak sanati @gundix123
 

destere

Favori Üye
Katılım
15 Ocak 2012
Mesajlar
67,698
Reaksiyon puanı
41,332
Puanı
1,059
izlemek istediğim ama zaman bulamayıp ertelediğim bir filmdi gerçekten zamanına göre işlediği konuya göre çok çok iyi bir filmdi diyebilirim filmdeki en iyi karakterlerden biri rahip karakteriydi sanırım karl malden oynamış verdiği mesajda çok iyiydi tek sevmediğim kısmı edie adlı kızla marlon brando arasındaki sahnelerin fazla uzun oluşu ve mafyalaşan sendika ağalarından bahsedilirken bu sendika ağalarının hükümetle olan ilişkilerine hiç deyinilmemiş oluşu büyük eksiklikti oysaki dünyanın her yerinde mesleki kuruluşlar yozlaşınca hükümetinde bu yozlaşmada bütük katkısı vardır mafyalaşan sendika liderlerinin içinde mutlaka hükümeti temsil eden vatandaşlarda mevcuttur o kısmı eksik kalmıştı , yani günü ve zamanına göre muhteşem bir konu yakalanmış ama iş tam kotarılamamış gibi eksik verilmiş artık ne kaygısı taşıyordu yönetmen bilemiyorum ..

final sahnesinde marlon brandonun sendika patrnuyla kavgası ve işçilerin işe başlamasına kadar olan bölümde fazla zorlama bir sahneydi finali destansı bir havaya sokmak isteyen yönetmen sanırım orda işi eline yüzüne bulaştırmış gibi marlon brando her filminde olduğu gibi harikaydı ..
ayrıca brandoya eşlik eden başroldeki kız kimdi bilmiyorum ama yeteneksiz biriydi

eksiklerine rağmen zamanın koşullarına göre değerlendirilince cesur bir film bu yüzden puanım = 8

@Forumdash @sürgünüm @OzaN @gundix123 @sokak sanati @xemrexxx @Çiğdem-