Okullarda Serbest Kıyafet Uygulamasını Doğru Buldunuz Mu?

Saçma sapan bir karar. Hatta bunu kabul edenlere yazıklar olsun diyorum.
Bakın arkadaşlar beş parmağın beşi de bir değil, okula serbest kıyafetin önünü böyle açarsanız öğrenciler arasındaki gelir farkını da ortaya koymus olursunuz. Zengin cocuk her gün başka başka kıyafetlerle okula gelirken fakir çocuk bunu yapamaz, imkanı yoktur çünkü aynı kıyafetlerle gelir, bunun çocuğun üzerindeki etkilerini düşünebiliyor musunuz? Hadi şimdi derseniz ki üniversitede de böyle ama diye, onunla bu cok farklı birinde cocuk psikolojisinden bahsediyoruz. Birinde koskoca adam. Baştan aşağı yanlış karar. Okul kıyafeti öğrencilerin eşitliğini yansıtan bir uygulamadır. Kaldırılmamalıdır.

ayni fikirdeyim

Ama bir yandanda kıyafet okldaki bşarımızı etkiler mi diye düşûnmuyo dğlim ! herkes birbirine bkıck düşunsenize,
Diyalog

Beren : Bugün Çok Rükûşsün tubacım ,

Tuba : Olaysın Berencim ! O saç o makyaja olmamış, O ayakkabılar tam bi fiyasko ! o çantan zaten bomba :)

Ama bir yandanda kıyafet okldaki bşarımızı etkiler mi diye düşûnmuyo dğlim ! herkes birbirine bkıck düşunsenize,
Diyalog

Beren : Bugün Çok Rükûşsün tubacım ,

Tuba : Olaysın Berencim ! O saç o makyaja olmamış, O ayakkabılar tam bi fiyasko ! o çantan zaten bomba :)

Berenle pişti olduk kahretsin.
Tubacım okuldan sonra nereye gidiyoruz yarın? Ona göre giyinirim.
Kızlar yarın ben pembe giycem sakın siz giymeyin. :(

Önceden okula giderken kaçmak için gizli saklı çantaya kıyafet doldururlardı şimdi gerek bile yok :)
Yarın ne giysem derdi öğrencileri çok başarılı kılacak. Bomba gibi bir nesil yetişiyor. :)

Facebook'ta paylaşılan bir yazı dikkatimi çekti ve çok doğru buldum sizlerle de paylaşmak istedim. Bunlar olacakların sadece bir kısmı...

Okula üniformayla gelmek demek :
1-Dolabında doğru düzgün giyecek kıyafeti olmayan çocukların , maddi durumu iyi olan öğrencilerle aralarındaki farkın en azından görünüş açısından ortadan kalkması demek,
2- Öğrencilerin kendilerine " Acaba yarın okula giderken ne giysem? " diye sormayıp derslerini düşünmeleri demek,
3- Çocukların , anne babalarına " Daha bunu dün giydim , aynı kıyafeti yarın da giymem " , " Arkadaşlarım hep farklı kıyafetler giyiyor , ben de istiyorum " , " Bu eteğimin aynısı Ayşe'de de var , ben bunu istemem " dememeleri demek,
4-Bin bir zorlukla evlerine bakmaya çalışan anne babaların , çocuklarına güzel kıyafetler alamadıkları için kendilerini rahatsız hissetmemeleri demek,
5-Öğrencinin pantolonunun kısa , kotunun yamalı , tişörtün'ün dikili olduğunu göstermemek için ; tahtadaki soruyu cevaplamaya çıkma korkusunun olmaması demek,
6-Çocukların " Kıyafeti güzel olanlar ve kötü olanlar " diye gruplaşmamaları'' demek,
7- Kızların erkekleri , erkek'lerin kızları kendilerine beğendirmeye çalışmalarının en aza indirgenmesi demek,
8-Çocukların sırf okula aynı kıyafetle gitmek istemediği için ; hasta numarası yapmaması demek,
9-Yine çocukların harçlıklarını , sırf yeni kıyafetler almak için biriktirip , gere'kirse aç kalmalarına engel olmak demek,
10-Öğrencilerin'' okulda ilgilerini süs-püs yerine , eğitim öğretime ayırıp , ileride kendilerine güzel meslekler seçebilmeleri , g'üzel hayatlar yaşayabilmeleri'' demek ...

Türkiye henüz bu uygulamaya hazir degil diye düsünüyorum. Cocuk bu Arkadasinda olani oda ister ama her Veli nin gücü yetmeyebilir...

406844_10151150559257901_585081122_n.jpg

konunun özeti bu bence

Ilk okullarda olmasın bence küçük çocuklar arkadaşlarından görüp isteyebilirler liselilerde böyle birşey olmaz herhalde olursa da çüş yani.

ilkokul çocuğu o kadar anlamaz belki giyim kuşam işinden ama onun kıyafetinde bu çizgi film karakteri var bende istiyorum der ve kıskandırma yarışı başlar. Iyi giyinen çocuklarda üstlerine giderse bu psikolojik bir bunalıma bile sebep olabilir o küçücük çocuklarda.
Liselerde ise marka giyme yarışı başlar. En basitinden şimdi bile kıyafetin üstüne giyilen ceket veya ayakkabılarda gençler arasında buna benzer bir yarış var. O zaman şimdikinden çok daha farklı bir boyutta olur iş ve arkadaş seçimleri bile belki bu gibi kriterlerle olur. Ne kadar büyük bir sorun olduğunun çoğu kişi hala farkında değil ne yazıkki...