Muhteşem Yüzyıl ile Osmanlı Kıyam Dizisinin Rekabeti Başlıyor

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Fks14
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
iyide dizi harem dizisi değilki padişahla ugraşılsın o sadece my ye özgü bişey. bu osmanlının en karışık dönemini anlatıyor. kıyam lale devrini ve patrona halil isyanın nasıl geliştiğini anlatıyor. zaten birtane harem dizimiz var ikincisine ne gerek var :)))))))))))))))))

en karışık dönemi anlatırken neden tarihe bağlı kalmayıp saçmalıyor.. 3.ahmet karakteri tarihten uzak .. nevşehirli damat ibrahim karakteri tarihten uzak.. daha çok osmanlının o dönemki yönetenlerini korumaya almış gibi bir dizi.. ve patrona halilde karalanmak için herşey denenmiş.. küçük düşürmek için yeniçeriyi tellak yapmışlar bu senaryoyu yazanlara etek giydirmek lazım:))

filmi izledinmi filmde padişah kılığındaki soğuk ve çok bilmiş ahmet karakteri tarihe aykırı bir tip olarak gösterilmiş.. bu adam av düşkünüydü neşeliydi alemleri severdi sanatçı ruhluydu burdaki adamsa kaplumbağa gibi şişman ve asık suratlı suratında meynet yok... damat ibrahimde işi gücü karı kız ve eğlenceydi lale bahçelerinde sefalar sürerlerdi çalğı çengi eşliğinde kağıthane sırtlarında cariye kovalarlardı...

burda 111. ahmet i çok halkını düşünün damat ibrahimide halkı için çalışan kişilikler olarak görüyoruz filmde tarihle alakasız saçma bir senaryo..

patrona halil yeniçeriydi filmde bahsedildiği gibi hamamda tellaklık yapmıyordu ... bunların tarihi katledişi karşısında muhteşem yüzyıl sütten çıkmış ak kaşık gibi..

osmanlıyı muhteşemden ögrenirsen olacagı bu :)))))))

Patrona Arnavut asıllıdır. istanbula ilk geldiğinde hamam tellaklığı yapmıştır. Ama sonraları kapalı çarşıda vergi kaçaklarına tedbir olarak ihdas edilen, üretici ile parakendici arasındaki pazarlıklara katılan ve buradan komisyon alan, aldığı komisyonu da devletle bölüşen 'Tellallık' ile görevlendirilmiştir. Patrona Halil'in aslı görevi bu idi.

Patrona Arnavut asıllıdır. istanbula ilk geldiğinde hamam tellaklığı yapmıştır. Ama sonraları kapalı çarşıda vergi kaçaklarına tedbir olarak ihdas edilen, üretici ile parakendici arasındaki pazarlıklara katılan ve buradan komisyon alan, aldığı komisyonu da devletle bölüşen 'Tellallık' ile görevlendirilmiştir. Patrona Halil'in aslı görevi bu idi.

gerçekten dizi izleyen biri olarak çok hata tespit ettim m.yüzyil dünya konusu hasilat rekorlari kırıyor m.yüzyil +1 osmanlı kıyam +1 ama m.yüzyil daha çok seviyorum entrikalar yeter

alıntıyı araştırarak yapmak lazım internetteki çoğu yazı trt düşüncesine meyilli abdülhamit hayranlarının yazısı ve yazıda karalama had safhada resmi tarihler zaten halk isyanlarını karalamak için elinden geleni yapan yalakalarla dolu..

Arnavut kökenli olan Horpeşteli Halil, levendlik ve Rumeli'de yeniçerilik yapmıştı ve yakın hemşerileri arasında "Patrona" (koramiral) lakabıyla anılmaktaydı.

bu adam yeniçeriydi tellaklık yaptığı ise sadece dedikodudur kesinliği yoktur..

alıntıyı araştırarak yapmak lazım internetteki çoğu yazı trt düşüncesine meyilli abdülhamit hayranlarının yazısı ve yazıda karalama had safhada resmi tarihler zaten halk isyanlarını karalamak için elinden geleni yapan yalakalarla dolu..

Arnavut kökenli olan Horpeşteli Halil, levendlik ve Rumeli'de yeniçerilik yapmıştı ve yakın hemşerileri arasında "Patrona" (koramiral) lakabıyla anılmaktaydı.

aynen destere kardesim haklı bu dizi takibim ama m.yüzyil her alanda ezer geçer

uzun uzadıya patrona halil kimdir araştırmadım ama patrona halin yeniçeri olmasından çok tellak olması daha mantıklı. birkez yeniçerilr bektaşidir ve dergahları vardır. bu tanıma patrona halil pek uymuyor. malum pek çok yeniçeri esnaflık, tellaklık yapmıştır. belki bundan dolayı karışıklık vardır.. zaten osmanlı hakkında çok az bilgi biliniyor patrona halilinin ne iş yaptıgını bilecek kadar elde belgenin oldugunu zanetmiyorum.. ama mantık yürütügümüzde patronanın arnavut oluşundan dolayı tellaklık yapması en mantıklısı

Son düzenleme:
uzun uzadıya patrona halil kimdir araştırmadım ama patrona halin yeniçeri olmasından çok tellak olması daha mantıklı. birkez yeniçerilr bektaşidir ve dergahları vardır. bu tanıma patrona halil pek uymuyor. malum pek çok yeniçeri gibi esnaflık, tellaklık yapmıştır. zaten osmanlı hakkında çok az bilgi biliniyor patrona halilinin ne iş yaptıgını bilecek kadar elde belgenin oldugunu zanetmiyorum.. ama mantık yürütügümüzde patronanın arnavut oluşundan dolayı tellaklık yapması en mantıklısı

bektaşiliğin en fazla yaygın olduğu yayıldığı yer balkanlardır dolayısıyla patrona halilde arnavuttur ve yeniçeridir leventlik yapmıştır gerisi isyanı kötülemeye yönelik saçma bilgilerdir..

bektaşiliğin en fazla yaygın olduğu yayıldığı yer balkanlardır dolayısıyla patrona halilde arnavuttur ve yeniçeridir leventlik yapmıştır gerisi isyanı kötülemeye yönelik saçma bilgilerdir..

yaygındırdırda yeniçeri olanlar devşiriliyor ve adamların arnavut gibi gibi bir kimliği kalmıyor. bu yüzden yeniçeri olması zor gözüküyor. zaten elde bunnunla ilgili belgenin oldugunu zanetmiyorum..

ayrıca bu isyanı kim kötülesin anlamadım. sürekli bir israfın egelencenin oldugu bir dönemi hiç bir gurup savunmaz..

İki diziyi kıyaslamanın hiç manası olduğunu düşünmüyorum. Konuyu okumadım bile. :)

Tarihten ilham alinarak yapilan diziler bunlar, zaten aksi olsa belgesel olurdu. Bence bukadar tarihe bagli kalmasini beklemeniz yanlis. Muhtesem Yuzyil eglenceli bir dizi, Bir Zamanlar Osmanli da kendini bir kac haftaya belli eder.