Kahramanmaraş'ta 7.7 ve 7.6 Büyüklüğünde İki Deprem Meydana Geldi!

Yazılacak o kadar şey var ki ama aynı zamanda da sözün bittiği yer de diyeceğimiz bir durumdayız

Reactions: Yakamoz-Asi
Bir inşaat mühendisi olarak diyebilirim ki normal şartlar altında eski olmayan ve hakkıyla yapılan binaların bu yaşanan depreme dayanıklılı olmama ihtimali bilimsel olarak aşşırı, aşşırı düşüktür... Rönesans Rezidans'ı görünce sinirlerim fırladı ve kafayı yedim. 2013'te biten ve o kadar şatafatlı bir şekilde insanlara anahtar teslimi yapılıp yüksek paradan satılan veya kiralanan konutların yıkılmasını kabul edemiyorum... Ve yine normal şartlarda sağlam yapılan bir binanın yana yatma olasılığı inanılmaz düşüktür, hatta yoktur bile denebilir. O 3 konut yapışık şekilde birbirini çekerek yana yattı ve orada kim bilir kaç insan hayata gözlerini yumdu... Bu olayın zeminden kaynaklandığını düşünüyorum. Zemin yapı uyuşmazlığı belki de betonarmesi sağlam yapılan binanın bu şekilde yıkılmasını sağladı... Zemin etüdü alınırken belki de iş çabuk bitsin diye baştan savma yapıldı, müteahhit bunu yaparken belki de göz önüne yeterince almadı ve projeyi revize etmedi... Belki de gerekli önlemlerin alınması çok daha az bir maaliyetle olacaktı ama bu önlemler alınmadı... Ama ortada büyük bir ihmal olduğu çok bariz... Olan giden canlara oldu...

Sözün özü burada inşaattaki olayların tamamını müteahhitlere atamayız. Zemin etüdünü yapan firma, inşaatın yapımını denetleyen firma, belediyeden ruhsatın çıkmasını sağlayan birim, imar planlarını yapan belediye (İl, İlçe), uygulamayı ve işi yapan kişiler ve bunları denetleyen mühendisler, daha liste uzar gider... Bir inşaatın deprem yönetmeliğine uygun bir şekilde projelendirilip, sahada uygulaması (hakkıyla) yapılırsa 2 tane 7.5 da gelse, 7.7 de gelse yıkılması imkansıza yakındır... Hasar alabilir ama yıkılamaz... Yeni binaların yıkılma sebebinin tamamının araştırılıp bunda dahli olan yukarda saydığım parametrelerden kim varsa hepsinin bir şekilde tespit edilip gereken en ağır şekilde cezalandırılması gerekiyor.. Bunun için özel bir ekip görevlendirilip, sadece bu iş üstünde çalışılması gerekiyor... Bizim ülkede ne denli uygulanır bilinmez ama kimin akrabası, kimin fesi olduğuna bakılmadan adil bir şekilde cezalandırılması gerekiyor...

Bu dakikadan sonra en riskli deprem bölgelerinde yüksek yapıya asla izin verilmemesi gerekiyor. Buna izin veren tüm belediye başkanlarının ağır şekilde cezalandırılması gerekiyor. İmar planlarını ona göre düzenleyip eski yapılardan bir an önce kurtulmak ve devletin kentsel dönüşüme tam destek vermesi gerekiyor, ön ayak olması gerekiyor. Özellikle İstanbul'da bunların yaşanması gerekiyor..

Can kayıplarını gördükçe insanın içi kan ağlıyor... Allah'ım hepsine rahmet eylesin, sağ kalanlara sabır versin. Yaralılara şifa versin... Zamanında bu söylenilenleri kimse bilmiyor muydu sanki... Bilim dün bilim olmadı. Tavşanlı örneğini görenleriniz olmuştur. 0 ölü, 0 yaralıyla 99 depremini atlattılar... Böyle örnekler tüm deprem bölgelerindeki belediyelere gösterilmeli ve öncü olmalı... İyi bir planlama ile şehirler gerçekten depremden korunabilir şekilde dizayn edilebilir. Ki bizim riskli bir deprem ülkesi olarak artık bazı şeyleri öne alıp bu işi hakkıyla yapan insanlara ihtiyacımız var. A kişisi B kişisi değil kim olursa olsun bunu yapanlara ihtiyacımız var... Ben ülkedeki siyasi ortamdan asla haz etmiyorum ve hiçbirine güvenmiyorum ancak ne olursa olsun bu durumun artık bir şekilde ön planda olması kati surette gerekiyor... Daha yazacak çok şey var da maalesef o insanların çektiği psikolojik ve fiziksel acıları görünce, yaşanılanları görünce üzüntüden yazası gelmiyor insanın... Ülkemin bu günleri atlatacağına inanıyorum, inşallah bu süre minimum düzeyde olur verilen desteklerle...

Bir önceki CB seçimleri öncesi, oy ve para toplamak adına izni verilen kaçak yapıların sayısı..

Kibar yorumlarınıza bırakıyorum.

Babamda emekli inş.müh. Az çok seninle aynı düşünceleri beyan etti banada.. Ki biz birde Kocaeli depremini gören kişileriz.
Olay bir bir bütün.. Ama yapı sahibinin her aşamasındanda haberdar olması gereklidir. Ben sana güveniyorum, bu doğrudur dendiği için zincirleme sorunlar ortaya çıkıyor.
Deniz kumu kullanılanlar... Yan binanın duvarı kullanılanlar, elle ufalanan tuğlalar, incecik demirler..... İnsan bunları gördükçe inanamıyor dostum...
Ve belediyelerin göz yumması... Dediğin ilçede kaçak yapı ve yüksek binaya izin verilmedi aynı şekilde bugünde 1 binası dahi yıkılmayam bir hatayın ilçesi ortaya çıktı, orada da kaçak yapıya asla izin verilmemiş.
Baştan denetim... Zincirleme reaksiyon çok önemli...

Reactions: 12.Adam and MEnes
Hangi setin devam ettigini ögrendim Yali capkini seti devam ediyormus @xemrexxx
------

@Yakamoz-Asi

Takdir edilesi durum ama mevcut belediye başkanı sadece son birkaç yıldan sorumlu. Belli ki bu ilçede işler çok uzun süredir olması gerektiği şekilde yapılmış.

https://twitter.com/x/status/1621479563720118273
Bunu gördüğümden itibaren şoktayım.. 3 gün öncesinden, depremin yerini ve şiddetini tahmin etmek..
Bu bölgede büyük deprem olacağı bilimsel bir gerçekmiş zaten. Bizdeki uzmanlar da uyarmışlar ama dinleyenleri olmamış. O adamın bu tahmini yapmasını sağlayan da 4.4'lük deprem. Bu tip faydaki hareketlilikler büyük depremlerin habercisi olabiliyor. Bu durum da böyleymiş ve adam dile getirdiği için ünlü olmuş oldu.

Sıra Marmara depremi olacak diyorlar
------

Kahramaraşda 3.3. depremi gene olmuş

Reactions: cokiyitvci