FK6 K-PAX (2001) Film Bilgileri &Yorumları

gundix123

Konu Sahibi
Favori Üye
Katılım
14 Aralık 2011
Mesajlar
4,188
Reaksiyon puanı
3,284
Puanı
459
0272152.jpg


K-PAX (2001)

Türü: Dram, Bilim-Kurgu
Yönetmen: Iain Softley
Senaryo: Gene Brewer (novel), Charles Leavitt (screenplay)


Oyuncular:
Kevin Spacey
Jeff Bridges
Mary McCormack
Alfre Woodard
David Patrick Kelly

IMDb Sayfası

Filmin Özeti
Esrarengiz bir adam (Kevin Spacey) uzaylı olduğunu iddia ettiği için sağlık merkezine götürülür. İlaç tedavisini kabul etmediği için psikiyatrist Mark Powell'a (Jeff Bridges) sevk edilir. Adının Prot olduğunu ve K-Pax adlı bir gezegenden geldiğini söyleyen adam kendinden emin tavırlarıyla ve anlattıklarıyla psikiyatristini de etkilemeyi başarır. Klinikteki diğer hastalarla da konuşurken Prot, Dünya'nın bin ışık yılı uzağında bulunan gezegendeki yaşamın tasvirini yaparken aslında bir çeşit duyusal ve duygusal uyanışa sebep olur. Dr. Powell, Prot'un yavaş yavaş hastalar üzerinde çok etkili olmaya başladığına şahit olur, çünkü Prot yaz sonunda K-Pax'a döneceğini söylediğinde tüm hastalar onunla birlikte gidebilmenin yollarını aramaya başlar.

Filmin Fragmanı


Fav10 Film Kulübünde 2. hafta filmi olarak seçilmiştir, hepiniz izlemeye davetlisiniz. :)

@Titanium, @Danger UA!, @Maskeli Fedai, @mrt-06, @Harunnn60, @Yiğitt, @crazymurat31, @-potterhead-, @Tolstoyevski, @Aserat, @OzaN, @Arslan Bey, @Çiğdem-, @sokak sanati, @Tzira, @sürgünüm, @ihearyourvoice
 
Son düzenleme:
Severim böyle insana beyin fırtınası yaptıran, açık kapı bırakan filmleri. Oyunculuklar, müzik, kurgu harika




Sonu 'Pi nin Yaşamı' filmi gibi açık kapı bırakılmış ama bence Prot'un uzaylı olduğu aşikar. Benim tahminlerim şunlar;

1) Boğularak intihar eden adamın (ölüp ölmediği bilinmiyor) bedenini kullandı. Çünkü Robert tam Prot'un dünyaya iniş yaptığı gün intihara kalkışmış.

2) İnsanın Ultraviyole Işığını görmesi imkansız ama Prot görüyordu. Peki Robert"ın bedenini kullanmışsa ki Robert da insanoğlu sonuçta. Nasıl olur?

Bence Prot'un zihni ya da her neyiyse işte o Robert'ın vücuduna girdiğinde vücudu etkileşime geçiyor ve o ultraviyole ışığını anca o şekilde görüyor.

3) Prot, Robert"in bedenine girmiş olsa da Robert"ın zihninden tam olarak kurtulabilmiş değil. Ara ara zihin karışıklığı meydana gelebiliyor ve fıskıye örneğindeki gibi Robert'ın yaşamına dair anılar etkileşime geçip tepkiye neden olabiliyor. Hipnoz durumunu ise tam kavrayamadım, hipnoz sırasında eğer zihnine girilen Prot ise niye Robertmış gibi tepki veriyor? Yok Robert ise K-Pax falan nerden çıkıyor? En mantıklısı ikisinin zihninin o an birbirine karışabilme ihtimali. Robert ile Prot'un daha önceden gerçekten arkadaş olduklarına ihtimal vermiyorum.

4) Prot'un doktora "Rober'a iyi bak" demesi, tam gidiş anında kameranın çalışmaması ve içeriye aşırı güneş ışığı girmesi, hastalardan birinin ortadan kaybolması ve hiç bulunamaması, dünyanın en uzman Astrofizikçilerini bile ağzı açıkbırakacak kadar ileri astronomi bilgisi ve gezegeni tarif etmesi (ki ne kadar hobi olarak uğraşırsan uğraş bu kadar şeyi bir insanın bilmesi şu teknoloji ile mümkün değil. Kaldı ki adam inekleri kesme işinde çalışıyormuş anlayabildiğim kadarıyla. ) ve tabi ki Ultraviyole görebilme olayı, ortada bir uzaylı olduğunu kanıtlar nitelikte. Yani %99 uzaylı olduğu açık ve net!

5) Son olarak da gidiş anında Robert'ın vücudunu burada bıraktı, zihin yolculuğu yaptı ki bu gayet mantıklıdır, K Pax deki vücuduna böylelikle kolayca ışınlanabilir. Ayrıca Robert"in bedenini bırakması "Robert'a iyi bak o halde" demesini anlamlı kıldı.

Sonuç olarak kesinkes uzaylı olduğuna inanıyorum.


Ve tabi ki filmin sonunda Jesse Pinkman'i görmek ayrı bir zevkti. Yo. :D

(Geçen yıl yaptığım yorumdan alınmıştır)


Adaylıklarım

  • En İyi Film
  • En İyi Erkek Oyuncu
  • En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu
  • En İyi Senaryo
  • En İyi Yönetmen
10/10
 
Son düzenleme:
Çok farklı bir film. Uzaydan dünyayı keşfe geldiğini iddia eden bir adam var ve bu adamın bir psikologla ilişkisi anlatılıyor.

="Bence uzaylı çünkü mor ötesi ışınları görmesi, o fizik denklemini falan yazması bir işaret. Ama anlamadığım Prot et yemiyor. Bunun sebebi Robert'ın mezbahada çalışması olduğunu düşünüyorum. Bu da onun aslında Robert olup da travma yaşadığını mı gösteriyor acaba? Kızı sudan korumaya çalışması da aynı şekilde. Ama aynı zamanda zihin çakışması da olabilir. Yani bir nevi yan etki gibi. Zaten sonunda Robert'a iyi bak demesi, üstün astronomi bilgisi ve ultraviyole ışın görmeleri uzaylı olmasını destekliyor."]

Kevin Spacey yine döktürmüş. O muz yeme sahnesi neydi öyle.:D

Hem seyir zevki güzel hem de güzel mesajlar içeren bir film. Bilim-kurgu sevmeyenlerin bile beğeneceği bir film çünkü tam bilim-kurgu da sayılmaz.

Bu arada Jesse Pinkman'ı filmde figüran olarak gördüm.:D

9.5/10
 
Son düzenleme:
Epey enteresan bir filmdi, etkinlikte olmayı hak ediyormuş cidden. :)

Filmin ilk yarısının çok iyi olmasına karşın ikinci yarısı ilk yarıya göre epey zayıf kalmış. Keşke 20-25 dakika daha kısa olsaymış, bu tarz filmler genelde o civarda sürelerde olurdu zaten...

Valla uzaylı olup olmadığı konusunda net bir kanıya varamadım ben. Filmin ilk yarısında uzaylı olduğuna inandım ama travma teorisi epey akla yatkındı. Tabii ilginç bir ultraviyole olayı var ama herhalde travmanın neden olduğu tuhaf etkilerden biridir, inanmanın gücüdür belki de. :)

Kevin Spacey her zamanki gibi döktürmüş. Büyük oyuncu olduğunu bir kez daha hatırlattı. Şu House of Cards artık yavaş yavaş bitse de üst düzey filmlerde izlemeye yeniden başlasak, :)

Aaron Paul'u figüran tadında görmek de hoştu. :)

7.5/10
 
Epey enteresan bir filmdi, etkinlikte olmayı hak ediyormuş cidden. :)

Filmin ilk yarısının çok iyi olmasına karşın ikinci yarısı ilk yarıya göre epey zayıf kalmış. Keşke 20-25 dakika daha kısa olsaymış, bu tarz filmler genelde o civarda sürelerde olurdu zaten...

Valla uzaylı olup olmadığı konusunda net bir kanıya varamadım ben. Filmin ilk yarısında uzaylı olduğuna inandım ama travma teorisi epey akla yatkındı. Tabii ilginç bir ultraviyole olayı var ama herhalde travmanın neden olduğu tuhaf etkilerden biridir, inanmanın gücüdür belki de. :)

Kevin Spacey her zamanki gibi döktürmüş. Büyük oyuncu olduğunu bir kez daha hatırlattı. Şu House of Cards artık yavaş yavaş bitse de üst düzey filmlerde izlemeye yeniden başlasak, :)

Aaron Paul'u figüran tadında görmek de hoştu. :)

7.5/10

Peki kadının ortadan kaybolması? Aşırı ileri derece astronomi bilgisi? :)
 
Bilim-Kurgu filmlerine mesafeli olduğumdan dolayı hiçbir beklentim yoktu. Film oylamasında Kevin Spacey olduğu için oy kullanmıştım. (Bir filmde ismi geçiyorsa tamamdır benim için). Fakat başlangıçtan sonuna kadar inanılmaz bir sürükleyiciliği olan filmle karşılaştım. Çok enteresan bir konuya sahip her sahneyi merakla izledim ayrıca hikayeye ilginç bir şekilde inanasım geldi. Film bittiğinde ise hala çözemediğim birçok soru işareti oluştu kafamda.

Prot uzaylı mı yoksa ruhsal bunalıma girmiş bir insan mı tam da emin olamadım. @Tolstoyevski Prot dünyaya gelirken Robert'ın bedenini aldıysa, Bess insan vücuduyla K-Pax'e nasıl gitti?(İnsanlar o hızda patlıyorlarmış).

Robert, yaşadıklarından dolayı böyle bir tutum sergiliyor olamaz mı? Karısını ve çocuğunu kaybettikten sonra ruhsal bunalıma girip bu duruma da gelmiş olabilir bence. Gezegen de aile kavramı yok diyor; çünkü kendi ailesini kaybettiği için kafasında böyle bir dünya tasarlamıştır. Morötesi ışınları nasıl görmüş olabileceğini düşününce de işin içinden çıkamıyorum. Bence yönetmen burda kafamızın karışmasını istemiş.

Prot'un gezegen çizelgesini çizdiği ve insanları hayretler içinde bıraktığı kısım gerçekten harikaydı. Hastahanede ki insanlara kattığı şeyleri izlemekte çok güzeldi doğrusu...

Jesse Pinkman'ın yanı sıra Chuck'tan Big Mike'ı da görmek güzeldi. :)

8.5/10
 
K-PAX
Filmin gösterilen yanı bilim-kurgu iken asıl konu dramdı aslında, asıl konu şu ki bizim ülkemizde bile uygulanabilecek o lanet olası sıkı dramlarda bile kurtulmamızı sağlayacak bir tarzda olabilir.

Seyirciyi daha ilk dakikadan filme bağlayan bir yapım olmuş, sonrasında acaba nereye bağlayacaklar diye düşünmeden oyuncuların iyi performanslarında yer buluyorsunuz kendinize ve filmin hiçbir kısmını uzun tutmadan tam zamanında bitirmişler. Ve mutiş bir son kısım, acaba saçmayalacaklarmı güzel hikaye bulabilecekler mi derken koyulabilecek en güzel dramı yerleştirmişler. Bu adamın nasıl bu hale gelebildiği, buna anca bu şekilde inanabilirdik sanırım.

Başrolde bir reyiz vardı ama arka kısımdaki büyük çoğunluk tanıdık isimler. İyi güzel izledik fakat olayı tam uclarda yaşayadığımı söylemek isterim, bilim kurgu dedik drama bağladık, güzel oldu ama filmin kapasitesi bu diyerek...

7.5/10
 
Farklı bir filmdi gerçekten. Her zaman söylediğim gibi bilim-kurgu sinemada bana en uzak türlerden birisi. 1-2 istisna hariç başyapıt gösterilen birçok filmi de beğenmedim daha önce. Bu film de bilim-kurgu türünde olduğu için başta ön yargılıydım ama filmin başından itibaren bu ön yargım kayboldu.

Öncelikle Kevin Spacey'i izlemeyi baya özlemişim. Filmde içinde olduğu tüm sahneleri beğenerek izledim. House of Cards bir an önce başlasa da yine uzun uzun izlesek. :) Gerçekten çok başarılı bir performans sergilemiş. Jeff Bringes'ın da hakkını yemeyelim o da iyiydi.

Senaryo fena değildi. Filme giriş kısmı ve filmin bitişini ben de beğendim genel olarak. Ancak izlerken yer yer sıktı film. Süresi bana da uzun geldi, biraz daha kısa olsaymış daha iyi olurdu.

Prot bence de uzaylıydı. Sadece köpekle havlaşarak anlaşmasına bile başka bir açıklama getiremiyorum ben. Komik sahneydi bence. :D Yalnız anlamadığım bir şey, Prot zihin yolculuğu yaptıysa yanında götürdüğü kadının bedeni neden ortalıktan kayboldu?

Biraz kafa karıştırıcı bir sondu. Olayları açıklamamayı tercih etmişler anlaşılan.

Kısacası, yer yer sıksa da beklediğimden çok daha iyi bir filmdi. Bu cümleyi söyleyebilmek de güzel bir duygu gerçekten. :D

Puanım: 8/10
 
@gundix123 @OzaN

Bilim-Kurgu diyince herhalde hepinizin aklına Star Trek falan gibi uzay yolculuğu filmleri aklınıza geliyor.:D Aslında bir sürü değişik Bilim-Kurgu filmleri var.
 
@gundix123 @OzaN

Bilim-Kurgu diyince herhalde hepinizin aklına Star Trek falan gibi uzay yolculuğu filmleri aklınıza geliyor.:D Aslında bir sürü değişik Bilim-Kurgu filmleri var.

Aslında ön yargılar ortadan kalksa bilimkurgu en sevilen tür olacak ama maalesef atomu parçalara ayırmaktan bile zordur ön yargıları parçalara ayırmak. :D

Tabi bir de sinema beğenisinin haricinde, günlük yaşamdaki genel ilgi ve beğeni ile birlikte yaşam tarzı ve düşünce sistemi de önemli. Yani geleceğe ilgi duymayan, umrunda olmayan, Anı Yaşa felsefesini takip eden birinin bilimkurguyu beğenmesi beklenemez. HER adlı film gelecekte geçer mesela, geleceğe ilgi duymayan biri sevmez o güzelim filmi. Daha doğrusu, basit ve uğraştırıcı olmadığı için; somutu soyuta, niceli nitele, maddeyi ruha tercih eden kesimler için de durum böyle. Mesela Basit bir romantik komedi, Matrix'den daha basit gelir. Ya da Matrix'in aksiyon filmi olduğu sanılır. Veya 13.Kat, Dark City, Vanilla Sky gibi bilimkurgu klasikleri. Ki Matrix'de insanların neden kolayı ve yalnızca görüneni tercih ettiklerini açıklıyorlar zaten. Çünkü öyle şartlandırılmışız ve mağarada tutsağız, zincirlerimizi kıramadık henüz.

Her neyse, her şeyiyle birlikte YAŞASIN BİLİMKURGU! YAŞASIN UZAY ÇAĞI! :)
 
Son düzenleme:
@gundix123 @OzaN

Bilim-Kurgu diyince herhalde hepinizin aklına Star Trek falan gibi uzay yolculuğu filmleri aklınıza geliyor.:D Aslında bir sürü değişik Bilim-Kurgu filmleri var.
Benim aklıma ilk olarak bol efektli gişe filmleri geliyor ama orijinal konulu kaliteli bilim kurguları severim. 10 puan verdiğim bir sürü bilim kurgu var. En son 10 puan verdiğim film yanılmıyorsam Interstellar mesela. :) Şu bir gerçek ki kalitelisini yapmanın çok da kolay olmadığı bir film türü. :)
 
Benim aklıma ilk olarak bol efektli gişe filmleri geliyor ama orijinal konulu kaliteli bilim kurguları severim. 10 puan verdiğim bir sürü bilim kurgu var. En son 10 puan verdiğim film yanılmıyorsam Interstellar mesela. :) Şu bir gerçek ki kalitelisini yapmanın çok da kolay olmadığı bir film türü. :)
Dandik blockbusterları ben de sevmiyorum zaten. Ama biz zaten öyle filmler izlemiyoruz ki.
 
Etkinliğin en ilginç yapımlarından biri olmasının yanı sıra beklediğimden iyi bir film çıktı. Bilim kurgu türüne yaptığı farklı yorum da dikkat çekiciydi.

Genel olarak sürükleyici olsa da ortalarında sıkıldım açıkçası. 120 dakika böyle bir film için biraz uzun olmuş, 100 dakika falan olsa daha uygun olurdu. Ama başı ve sonu oldukça iyiydi, özellikle sonunu çok düşündürücü buldum. Kısacası senaryoda göze çarpan büyük bir sorun göremedim.

Başroldeki Kevin Spacey oldukça başarılıydı. Bu performansıyla ne kadar usta bir aktör olduğunu tekrar göstermiş. Jeff Bridges de Spacey'e göre biraz geride kalmasına rağmen genel olarak iyiydi.

Kısacası günümüzdeki bilim kurgu olarak çekilen birtakım rezaletleri düşünürsek gayet iyi bir yapımdı, özellikle Kevin Spacey'in performansı mutlaka görülmeli. Yine de başyapıt olduğunu düşünmüyorum.

8/10
 
K-PAX

Film ilk başlarda bilim kurgu olarak başlıyor belki ama izledikçe film daha da güzelleşiyor. Son 1 saatte her şeyi çözüyorsunuz.

Ama ben filmin sonunda gerekli cevapları alacağımı zannettim ama çoğu sorular havada kaldı. Filmin işleyişi ve ilerleyiş tarzı merak uyandırıcıydı.

Bence filmi film yapan Kevin Spacey'in oyunculuğuydu.

8/10
 
Yaşadığı bir travmanın bir insanı ne hale getirebileceğini anlatan epey ilginç bir film. Konusu itibariyle bilimkurgu olsa da, filmde az da olsa duygusal öğeler vardı.

Filmi izleyeli epey olduğu için çok ayrıntılı bir yorum yapmayacağım ama genel hatlarıyla burada da herkesin dediği gibi enteresan bir film. Filmin başları ve ikinci yarısının son 40 dakikasını beğendim, ama örneğin Mark'ın ailesiyle olduğu sahneler bana olmasa da olurmuş dedirtti.

Kevin Spacey zaten iyi bir oyuncu, bu filmde de epey iyi, mimiksiz bir insanı oynamak da epey maharet istiyor bence. Bir de kabuklu muz yemesi var tabii. :D Jeff Bridges'ı da beğendim ben. Akıl hastalarını oynayan oyuncular da iyi iş çıkarmışlardı.

Ekşi Sözlük'teki yorumlarda filmin müzikleri epey beğenilmiş ama ben o kadar beğenmedim, klasik bilimkurgu dizisi/filmi müzikleriydi, yani öyle özel bir şey bulamadım onda.

Filmin en etkileyici sahneleri kuşkusuz Prot'un astronomlara K-PAX gezegenini anlattığı ve geçirdiği travmanın sebebinin anlatıldığı sahnelerdi.

Güzel bir bilimkurgu örneği film olmuş, illa izlenmesi gereken bir film değil ama izleyince de insan bir şey kaybetmez.

8/10