Yeme-İçme Kürt Böreği


Elbette öyle tabi ki işin şakası bir yana zaten İstanbul denen şehir de Türkiye’nin genel bir karması, panaroması. O hakiki İstanbul Türkçesi olayı taa cumhuriyetin ilk senelerinde, yerli ve hakiki İstanbullular örnek alınarak yapılmış. Şu an hakiki İstanbullu oranı yüzde 5 bile değildir büyük ihtimalle.


Fakat çekirdek çekirdektir, simit simittir. Çiğdem ve gevrek denilince kan beynime sıçrıyor
 
Esas adı küt olan ama halk arasında Kürt böreği de denilen börek ceşitimizdir.

Söylenildiği üzere pudra ile tercih edilir genellikle ve benim de bu börekten yemişliğim vardır.
 
Reactions: Forumdash
Sadece ""şehre" özel yemek gibi lanse ettin şuan
Genele baktiğinda anadolu lezettleri değil mi hepsi
 
Reactions: blacklion
O kadar yağ yersen tabi yanar
yoksa mısır unu yada peynir ikilisi gayet lezizdir
 
Reactions: blacklion
Bir de mesela Künefe de kadayıf gibi bir tatlıdır ama içinde baya miktarda peynir var malum. Yani tuzlu börekte pudra şekeri garipse şekerli kadayıfta peynir olması da garip olurdu ama ikisi de tam tadımlık oluyor o zıt eklemeler sayesinde.
@Dosi @Silinmiş Üye @Forumdash
 
Ya abartıldığı kadar güzel değildir ya da ben henüz güzel bir küt böreği yiyemedim.
 
Aslında en lezetli yemeklerde tatlı ve tuzlunun kariştrilması
Birbirlerini dengelediğinden heralde. Dünya mutfağinda birçok tatlar var dediğin denklemde
 
Reactions: Tolstoyevski

Lokmayı ruhsuz yapay bir tatlı olarak gördüğüm için pek sevmiyorum, arada yemekhanede çıkarsa anca o da enerji versin diye iyi gidiyor


Ama pudra şekeri olayı öyle uzaktan görüldüğü gibi absürt değil aslında. Mesela sigara böreği ya da kıymalı böreğe elbette şeker atılmaz ama Kürt böreğinde şekerle uyuşmayacak bir madde ya da ekleme olmadığı için cacığa tuz atmak etkisi yapıyor. Yani tuzsuz cacık neyse, pudra şekersiz Kürt böreği de odur diyebilirim.
 
Reactions: blacklion
Aslında en lezetli yemeklerde tatlı ve tuzlunun kariştrilması
Birbirlerini dengelediğinden heralde. Dünya mutfağinda birçok tatlar var dediğin denklemde
Birşey itiraf etmeliyim
Ben kurabiye yaparken, tuzlu kurabiyenin hamurunu yuvarlayıp fırına atıyorum ve çıkarırken üstüne pudra şekeri serptiriyorum ve böyellikle o da tatlı kurabiye oluyor
ben onu pek yemiyorum ama misafirlerim bayılıyor
2 ayrı hamur yapacağıma aynı hamurdan hem tuzlu hem de tatlı kurabiye yapmış oluyorum
tuzlunun üstüne susam ve çörek otu koyuyorum
@Sherlock
 
Pastahane usulu
 
Reactions: Dosi
Kılor benim bildiğim ekmek hatta ekmekin küçük yapılanına söylüyorlar
börek yapılıyor arada sanıyorum şu kıymalı peynirli patatesli çok çeşit yapılanına diyorsun
 
Reactions: Dosi
Üstüne pudra şekeri dökülen börek Küt Böreği olmuyor muydu ya
 
Sanırım yedim bundan, güzeldi
 
Küt böreğini çok severim ve çokça yerim. Şekeri de sevdiğim için pudra ile yenilince aldığım haz inanılmazdır.
Adıyla ilgili tartışmalar mevcut ama ben küt böreği olarak biliyorum yıllardır ve bunu değiştirmeyi düşünmüyorum. Çünkü kürtlere sorsan onların bulduğu ve türettiği bir börek olduğunu diyeceklerini sanmıyorum. Yani bana göre doğrusu küt böreğidir. O da zaten özelliğinden dolayı küt küt olmasından dolayı adını böyle almıştır denir.
Neyse sonuç olarak çok severim ve arada tüketirim. İstanbul dışında hiç bilinmemesi ise çok garibime gitti, İstanbul'un muazzamlığını bir kere daha anlamış bulundum...
 
Hakkında kürt mü küt mü tartışmaları süredursun benim aşırı sevdiğim bir börek.


Doğrusu ne bilmiyorum ama.
@Dosi
 
Reactions: Dosi
@Tolstoyevski bu konuyu aydınlanmam için açtı ama iyice kördüğüm oldu mesele
@xemrexxx
Hakkında kürt mü küt mü tartışmaları süredursun benim aşırı sevdiğim bir börek.


Doğrusu ne bilmiyorum ama.
@Dosi
Sana güvenmiştim