Yeme-İçme Kürt Böreği

O zaman blacklionun verdiği örneğe geliyor konu :F Kuymak mı mıhlama mı? istanbullular ne diyor:A

Kuymak’i ilk defa duydum ama Mıhlama’yı en azından isim olarak birçok kez duymuşluğum var :A
 
  • Güldürdün
Reactions: Forumdash
Tabi ki İstanbul medeniyetin bir sembolüdür ve modern Türkçe'nin kaynağıdır günümüzdeki haliyle. Ona bir şey demiyorum ama farklılıklar gözetilebilir. Ama hegomonik durumlara karşıyım, yöresel değişimlere alışık olunmalı. Mesela çiğdem-ayçekirdeği olayı gibi. :A @Forumdash

Elbette öyle tabi ki işin şakası bir yana zaten İstanbul denen şehir de Türkiye’nin genel bir karması, panaroması. O hakiki İstanbul Türkçesi olayı taa cumhuriyetin ilk senelerinde, yerli ve hakiki İstanbullular örnek alınarak yapılmış. Şu an hakiki İstanbullu oranı yüzde 5 bile değildir büyük ihtimalle. :D

Fakat çekirdek çekirdektir, simit simittir. Çiğdem ve gevrek denilince kan beynime sıçrıyor :A
 
Esas adı küt olan ama halk arasında Kürt böreği de denilen börek ceşitimizdir.

Söylenildiği üzere pudra ile tercih edilir genellikle ve benim de bu börekten yemişliğim vardır. :)
 
  • Beğendim
Reactions: Forumdash
Yeme-içe konusunda Gaziantep baskındır. Mesela Gaziantep'in meşhur yiyeceklerine daha başka bir yerde başka türden bir şey dendiğini ne duydum ne de gördüm. Baklava her yerde baklavadır, lahmacun her yerde lahmacundur, Alinazik de aynı şekilde, beyranda. :A
Sadece ""şehre" özel yemek gibi lanse ettin şuan:X Genele baktiğinda anadolu lezettleri değil mi hepsi:A
 
  • Güldürdün
Reactions: blacklion
Mıhlama daha çok bilinir bende ilk onu duymuştum küçükken ama artık o pek aklımda kalmıyor, kuymak söylenmesi ve hatırlaması daha kolay en azından benim açımdan. :A Ya bu arada böyle bir lezzet yok ya çok seviyorum fakat yağından mıdır, unundan mıdır, peynirinden midir yoksa 3'ününün birleşiminden mi bilmiyorum ama her seferinde midem yanar bunu yediğimde. :(
O kadar yağ yersen tabi yanar :X yoksa mısır unu yada peynir ikilisi gayet lezizdir:X
 
  • Güldürdün
Reactions: blacklion
Bir de mesela Künefe de kadayıf gibi bir tatlıdır ama içinde baya miktarda peynir var malum. Yani tuzlu börekte pudra şekeri garipse şekerli kadayıfta peynir olması da garip olurdu ama ikisi de tam tadımlık oluyor o zıt eklemeler sayesinde. :A @Dosi @Silinmiş Üye @Forumdash
 
Ya abartıldığı kadar güzel değildir ya da ben henüz güzel bir küt böreği yiyemedim.
 
Bir de mesela Künefe de kadayıf gibi bir tatlıdır ama içinde baya miktarda peynir var malum. Yani tuzlu börekte pudra şekeri garipse şekerli kadayıfta peynir olması da garip olurdu ama ikisi de tam tadımlık oluyor o zıt eklemeler sayesinde. :A @Dosi @Silinmiş Üye @Forumdash
Aslında en lezetli yemeklerde tatlı ve tuzlunun kariştrilması :X Birbirlerini dengelediğinden heralde. Dünya mutfağinda birçok tatlar var dediğin denklemde:X
 
  • Beğendim
Reactions: Tolstoyevski
Ama onun peyniri özel, yöresel, tuzsuz bir peynir. Yani içerisinde normal sofrada yediğin türden bir peynir yok. :A Ama pudra şekeri çok yavan oluyor ve tadını bozuyor bana. Lokma örneğindeki gibi yavan olabiliyor. :( Bilmiyorum lokmayı hiç o şekilde denedin mi ama...

Lokmayı ruhsuz yapay bir tatlı olarak gördüğüm için pek sevmiyorum, arada yemekhanede çıkarsa anca o da enerji versin diye iyi gidiyor :A

Ama pudra şekeri olayı öyle uzaktan görüldüğü gibi absürt değil aslında. Mesela sigara böreği ya da kıymalı böreğe elbette şeker atılmaz ama Kürt böreğinde şekerle uyuşmayacak bir madde ya da ekleme olmadığı için cacığa tuz atmak etkisi yapıyor. Yani tuzsuz cacık neyse, pudra şekersiz Kürt böreği de odur diyebilirim. :D
 
  • Güldürdün
Reactions: blacklion
Bir de mesela Künefe de kadayıf gibi bir tatlıdır ama içinde baya miktarda peynir var malum. Yani tuzlu börekte pudra şekeri garipse şekerli kadayıfta peynir olması da garip olurdu ama ikisi de tam tadımlık oluyor o zıt eklemeler sayesinde. :A @Dosi @Silinmiş Üye @Forumdash
Ama onun peyniri özel, yöresel, tuzsuz bir peynir. Yani içerisinde normal sofrada yediğin türden bir peynir yok. :A Ama pudra şekeri çok yavan oluyor ve tadını bozuyor bana. Lokma örneğindeki gibi yavan olabiliyor. :( Bilmiyorum lokmayı hiç o şekilde denedin mi ama...
Aslında en lezetli yemeklerde tatlı ve tuzlunun kariştrilması :X Birbirlerini dengelediğinden heralde. Dünya mutfağinda birçok tatlar var dediğin denklemde:X
Birşey itiraf etmeliyim :A Ben kurabiye yaparken, tuzlu kurabiyenin hamurunu yuvarlayıp fırına atıyorum ve çıkarırken üstüne pudra şekeri serptiriyorum ve böyellikle o da tatlı kurabiye oluyor :A ben onu pek yemiyorum ama misafirlerim bayılıyor :F 2 ayrı hamur yapacağıma aynı hamurdan hem tuzlu hem de tatlı kurabiye yapmış oluyorum :A tuzlunun üstüne susam ve çörek otu koyuyorum :D @Sherlock
 
Birşey itiraf etmeliyim :A Ben kurabiye yaparken, tuzlu kurabiyenin hamurunu yuvarlayıp fırına atıyorum ve çıkarırken üstüne pudra şekeri serptiriyorum ve böyellikle o da tatlı kurabiye oluyor :A ben onu pek yemiyorum ama misafirlerim bayılıyor :F 2 ayrı hamur yapacağıma aynı hamurdan hem tuzlu hem de tatlı kurabiye yapmış oluyorum :A tuzlunun üstüne susam ve çörek otu koyuyorum :D @Sherlock
Pastahane usulu :A
 
  • Güldürdün
Reactions: Dosi
kılor yazmışlar ve ben bunu gılor olarak biliyorum yani ekmek. Ben bunu kürt arkadaşıma sorayım. kıloruda ondan öğrenmiştim :A
aa dur dur @Turkuazz @ozgur2113 belki cevaplar. Kürt böreği yaygın mı siz de? A
Kılor benim bildiğim ekmek hatta ekmekin küçük yapılanına söylüyorlar :A börek yapılıyor arada sanıyorum şu kıymalı peynirli patatesli çok çeşit yapılanına diyorsun :A
 
  • Güldürdün
Reactions: Dosi
Küt böreğini çok severim ve çokça yerim. Şekeri de sevdiğim için pudra ile yenilince aldığım haz inanılmazdır. :D Adıyla ilgili tartışmalar mevcut ama ben küt böreği olarak biliyorum yıllardır ve bunu değiştirmeyi düşünmüyorum. Çünkü kürtlere sorsan onların bulduğu ve türettiği bir börek olduğunu diyeceklerini sanmıyorum. Yani bana göre doğrusu küt böreğidir. O da zaten özelliğinden dolayı küt küt olmasından dolayı adını böyle almıştır denir. :A Neyse sonuç olarak çok severim ve arada tüketirim. İstanbul dışında hiç bilinmemesi ise çok garibime gitti, İstanbul'un muazzamlığını bir kere daha anlamış bulundum... :A
 
Hakkında kürt mü küt mü tartışmaları süredursun benim aşırı sevdiğim bir börek. :A

Doğrusu ne bilmiyorum ama. :A @Dosi
 
  • Güldürdün
Reactions: Dosi
Küt böreğini çok severim ve çokça yerim. Şekeri de sevdiğim için pudra ile yenilince aldığım haz inanılmazdır. :D Adıyla ilgili tartışmalar mevcut ama ben küt böreği olarak biliyorum yıllardır ve bunu değiştirmeyi düşünmüyorum. Çünkü kürtlere sorsan onların bulduğu ve türettiği bir börek olduğunu diyeceklerini sanmıyorum. Yani bana göre doğrusu küt böreğidir. O da zaten özelliğinden dolayı küt küt olmasından dolayı adını böyle almıştır denir. :A Neyse sonuç olarak çok severim ve arada tüketirim. İstanbul dışında hiç bilinmemesi ise çok garibime gitti, İstanbul'un muazzamlığını bir kere daha anlamış bulundum... :A
@Tolstoyevski bu konuyu aydınlanmam için açtı ama iyice kördüğüm oldu mesele :F @xemrexxx
Hakkında kürt mü küt mü tartışmaları süredursun benim aşırı sevdiğim bir börek. :A

Doğrusu ne bilmiyorum ama. :A @Dosi
Sana güvenmiştim :T: :A