2014 Inherent Vice | Film Bilgileri & Yorumları

berkann

Konu Sahibi
Favori Üye
Reaksiyon puanı
6,723
Puanı
1,060
1791528.jpg

Inherent Vice (2014)

Türü: Komedi, Suç, Dram, Gizem, Romantik
Yönetmen: Paul Thomas Anderson
Senaryo: Paul Thomas Anderson (screenplay), Thomas Pynchon (novel)

Oyuncular:
Joanna Newsom
Katherine Waterston
Joaquin Phoenix
Jordan Christian Hearn
Taylor Bonin

IMDb Sayfası

Filmin Özeti
1980'lerin sonlarında Los Angeles'ta geçen hikayede özel dedektif Doc Sportello'nun aldığı son iş her zamankinden daha zor. Zira uzun zamandır görmediği eski sevgilisi yakın zamanda kayıplara karışmış ve kendisinden bu davayı çözmesi istenmiştir. Sportello davanın içine girdikçe işler daha da karmaşık bir hal alır ve bir noktadan sonra gizemin çözülmesi, asıl hedefi olmaktan çıkar...

Thomas Pynchon'ın romanından sinemaya uyarlanan filmi yazıp yöneten isim Boogie Nights, Magnolia, There Will Be Blood ve The Master gibi başarılı filmlere imza atan Paul Thomas Anderson. Filmin başrollerinde ise Jena Malone, Joaquin Phoenix, Josh Brolin ve Reese Witherspoon gibi ünlü isimler yer alıyor.

Filmin Fragmanı

Blogdaki yazdığım yorumu aynen kopyalayım buraya da. :)

En çok hayranı olan yönetmenlerden biri olan Paul Thomas Anderson benim bir türlü sevemediğim yönetmenlerden bir tanesi. Ne yazık ki hep olumlu yaklaşsam da şu ana kadar izlediğim filmlerinden hiçbirini tam anlamıyla sevemedim. Inherent Vice ile sevdiğim oyunculardan oluşan kadrosu nedeniyle bu durumun değişeceğini düşünmüştüm ama maalesef yanılmışım…

1970’lerde geçen filmde Joaquin Phoenix’in canlandırdığı Doc karakterinin eski sevgilisinin kaybolmasını araştırmasını konu alınmış. Film daha çok Doc’ın pek çok farklı kişiyle karşılaşması şeklinde ilerliyor. Sürekli diyaloglarla ilerleyen film bana bir hayli ağır geldi ve beni epey yordu. Fakat bu durumun yazının başında belirttiğim kötü bir zamanda izlemeyle ilgili olabileceğini düşünerek normalde vereceğimden biraz daha yüksek puan verdim.

Filmin iyi yanlarından bahsedecek olursak en başta tabii ki oyunculuklar geliyor. Paul Thomas Anderson’un filmlerini sevemesem de oyuncu yönetimindeki başarısını inkar edemem. Hemen her filminde olduğu gibi oyunculuklar yine başarılıydı. Joaquin Phoenix zaten filmi sevebileceğimi düşünme sebebimdi. Yine tuhaf bir karaktere hayat veren Phoenix, rolünün üstesinden başarıyla gelmiş.

Yardımcı oyuncular da genel olarak oldukça başarılıydı ama çok fazla öne çıkan bir performans yoktu. Eğer birisini söylemem gerekirse o isim kesinlikle Katherine Waterston olurdu. Kendisinin yer aldığı her sahne filmle bağlantımın iyice kopmasına engel oldu. Adının hiç anılmamasına da biraz şaşırdım. Ödüllerde adı anılan Josh Brolin’i pek beğenemedim, ödülle anılmasına dahi anlam veremedim. Walk the Line’dan sonra Joaquin Phoenix ile yeniden buluşan Reese Witherspoon’un filmde rolü epey azdı.

Filmin iyi olduğu yönlerden biri de içerisinde barındırdığı harika şarkılardı.

Sonuç olarak Inherent Vice, genel izleyicinin pek sevemeyeceği ama PTA hayranlarının yine bayılacağı bir yapım…

6/10

İlk izlediğim PTA filmi ve malesef filmi tamamlayacak gücü kendimde bulamadım.Filmin o kadar yorucu bir havası var ki sadece 30 dakika dayanabildim.Genelde yarısında çıkma eylemini pek yapmam ama bu sefer yarısına bile gelmeden çıktım.