Güneşin Doğmadığı ;Kutup Ayısı Diyarı!

The_Erinch

Konu Sahibi
Favori Üye
Katılım
24 Kasım 2019
Mesajlar
22,774
Reaksiyon puanı
35,042
Puanı
1,060
Konum
Manisa
Herkese Merhaba;
Bayağıdır farklı konular açmadığımı farkettim.

Düşündümde sizi o zaman Güneşin Doğmadığı Yer Olan:Svalbard Adasına götüreyim dedim.
1738696643252.png
1738696675816.png

Yukarıda haritalardan görebileceğiniz üzere; Arktik Okyanusunda bulunan,Norveçe bağlı bir takımda olan Svalbardada Ekim ve Şubat Ayları arasında güneş hiç doğmuyor.
1900 yıllarda yapılan anlaşma gereği 40 ülkeye bu adalarda yaşam hakkı tanınmış olsada bu hakkı sadece Rusya ve Norveç kullanmışdır.
İnsan cesedinin neredeyse hiç çürümeden muhafaza olacağı bir bölgedir.Bu özelliğide enteresan bir yasayı doğurmuşdur;burada ölmek yasadışıdır! Yaşlı ve sıkıntılı hastalar Norveçe sevk edilir. Bölgede doğumda yasakdır;8.aydan sonra anne adayları Norveçe sevk edilir.

Büyük çoğunluğu buzullar,dağ ve fiyortlardan oluşan bu bölgede son dönemde küresel iklim sorunları nedeniyle hava ısınmaya başlamışdır.
Kutup Ayılarının rahatı bozulmaya başladığından;açlıktan şehre inan ayı vakaları artmışdır.
Bölgede arabaların kilitli tutulması yasakdır çünkü olası bir ayı saldırısında,saldırıya uğrayan gördüğü ilk araca sığınabilsin diye.Bunun yanında ayı öldürmek cinayet suçuyla eşdeğer çünkü hayvanların ırklarının sürdürmelerine önem veriliyor.Kedi beslemek ise nadir görülen kutup kuşlarının yaşamları açısından yasak.

Olası bir “yok oluş” veya kıtlıkta, yeniden yaşamın sürdürülebilirliği adına oluşturulmuş bir tohum deposu bulunuyor. “Global Seed Vault”, dünyanın her ülkesinden getirilen tüm türlere ait tohumların saklandığı bir ambar. İçerisinde Türkiye'ye ait de birçok tohum bulunuyor.

Çoğunluğunu bilim adamları oluştursada bölgede 2000 yakın insan yaşamaktadır ama tahmini 3000 den fazlada kutup ayısı bulunmaktadır.

Günümüzde turizm Svalbard'da hızla büyüyen sektör durumunda. Norveç üzerinden sağlanan uçuş destekleri ile ulaşım kolaylığı bulunan bölge,dünyanın heryerinden yüzlerce turist ağırlamaktadır. Yaz-kış farklı aktiviteler yapılabiliyor. Kış aylarında özellikle kuzey ışıklarını görmek isteyenlerin uğrak noktası. Bunun dışında köpekli kızak turları, buzul yürüyüşleri, kar motoru ile uzun süreli turlar, yazın tekne ile fiyortların gezilmesi, kutup ayıları gözlem turları, maden gezileri ve hatta fosil avına kadar birbirinden farklı birçok alternatif bulunmaktadır.




1738696591781.png
1738696600491.png
1738696607928.png
1738696625646.png
1738697684179.png
1738697701629.png


1738697800007.png
1738697811916.png
1738697835331.png
1738697857414.png


Bölge hakkında meraklıları videoyuda izleyebilir.



 
Görseller çok hoş ve güzel görünüyor ancak konuyu okuduğum da karşılaştığım yaşam epey zorlayıcı .. Bana en enteresan gelen şey ise ölümün ve doğumun yasak olması oldu ..

Emeğine sağlık @The_Erinch güzel ve gezilip görülesi olan bir konu olmuş :ok:
 
  • Harika
Reactions: The_Erinch
Çok güzel ,bilgilendirici konu olmuş emeğine sağlık @The_Erinch kardeşim :)

kuzey ışıklarını bende yakından görmek isterdim

@The_Erinch Abi yine farklı bir konu açmışsın çok güzel emeğine sağlık

Keyifle okudum, çok güzel bir konu olmuş :)
Emeğine sağlık @The_Erinch abi :bhr:

Görseller çok hoş ve güzel görünüyor ancak konuyu okuduğum da karşılaştığım yaşam epey zorlayıcı .. Bana en enteresan gelen şey ise ölümün ve doğumun yasak olması oldu ..

Emeğine sağlık @The_Erinch güzel ve gezilip görülesi olan bir konu olmuş :ok:
Vakit ayırıp okuduğunuz ve yorumladığınız için ben teşekkür ederim.:Z:Z:Z:bhr::bhr::bhr:
 
Çok farklı bir yer, gitmeyi düşündüğüm yerlerden biri. İlk kez lisedeyken keşfetmiştim burayı. Rusyada Sankt Petersburg şehriyle benzerlikleri mevcut.

Ellerine sağlık @The_Erinch