Gök Cisimleri

papuleoo

Tecrübeli Üye
Konu Sahibi
Katılım
25 Kasım 2013
Mesajlar
11,536
Reaksiyon puanı
11,282
Puanı
710
Konum
İstanbul
Uzayda bulunan tüm cisimlere "yıldızlar, gezegenler, asteroitler, meteorlar,ay, güneş, galaksi vb." gök cismi denir. Belli başlı gök cisimleri;

1. Yıldız : Nükleer reaksiyonlar nedeniyle çevresine enerji saçan, kendine yakın gök cisimlerine hayat veren parlak gök cisimlerine yıldız denir. Dünya'ya en yakın yıldız Güneş'tir.

2. Gezegen : Güneş etrafında belli bir yörüngede dönen gaz, katı ve tozlardan oluşan gök cisimlerine gezegen denir. Bilinen gezegenler;

1. Merkür ( Utarit )
2. Dünya
3. Mars ( Merih )
4. Venüs ( Zühre )
5. Satürn ( Zühal )
6. Uranüs
7. Jüpiter ( Müşteri Yıldızı )
8. Neptün

3. Asteroit : Mars ve Jüpiter arasında yer alan gezegenimsi küçük gök cisimleridir.

4. Meteor : Uzaydan yeryüzüne düşerken atmosferde parçalanan parlak gök cisimlerine meteor denir. Parlak olduklarından halk arasında yıldız kayması olarak bilinir.

5. Ay : Dünya'nın uydusu ve Dünya'ya en yakın gök cismidir.

6. Güneş : Çevresine ısı ve ışık yayan yıldızlardan biridir. Güneş, Samanyolu Galaksisi'ndeki 200 milyar yıldızdan biridir.

7. Galaksi : İçinde gezegenler, yıldızlar, güneşler, tozlar vb. gök cisimleri barındırır. Galaksiler çok büyük olduğundan bazı hesaplamalar kullanılmaktadır. Bunlar;

1. Işık Yılı : Işığın bir yılda alabileceği yoldur. Işık saniyede 300 bin km yol alır.
300.000 * 60 (dakika) * 60 (saat) * 24 (1gün) * 365 (gün) = 10 trilyon km eder.

2. 1 Parsek : Dünya ile Güneş arasındaki 150 milyona yakın uzaklığa 1 Parsek denir.

uploadfromtaptalk1439534240645.jpg
 
Bundan sonraki konularda gök cisimleri içinde yer alan cisimler hakkında geniş bilgi paylaşacağım :)
 
Evreni bir okyanusa benzetirsek dünya da okyanusta bir h2O su molekülü tanesinin kattrilyon çarpı kattrilyonda 1 i küçüklüğündedir (belki daha da küçük) bu açıdan bakarsak insanın evrende ne değersiz yapıda olduğu anlaşılır ve insanların yaptığı tüm aktivitelerin boş ve saçma olduğu anlaşılır.
 
Uzay çocukluğumdan beri ilgimi çekmişir, hala da çekiyor. Dünya'nın sıradanlığının içinde elmas/cam yağan gezegenler ya da Güneş'in milyarlarca katı büyüklüğünde kara delikler, teorik fizik alanında solucan delikleri falan çok iyi geliyor. :) Allah'ın gökteki muhteşem ayetleri.
 
Son düzenleme:
Cosmos belgeselinin ilk bölümündeki giriş kısmı hariç gerisini izlersen çok faydasını göreceksin :) tabii izlemediysen :) @yatutarsa
 
Evreni bir okyanusa benzetirsek dünya da okyanusta bir h2O su molekülü tanesinin kattrilyon çarpı kattrilyonda 1 i küçüklüğündedir (belki daha da küçük) bu açıdan bakarsak insanın evrende ne değersiz yapıda olduğu anlaşılır ve insanların yaptığı tüm aktivitelerin boş ve saçma olduğu anlaşılır.

Karıncalar da bizden küçük, belki kattrilyonluk bir fark olmasa da. Ya da gözümüzün göremeyeceği kadar küçük canlılar var Dünya'mızda. Yani bence küçük olduğumuz için yaptığımız tüm işlerin yok sayılması görüşüne katılmıyorum. Yaptığımız iş sonucunda kendini büyük görmememizi gerektirebilir bu küçüklük ama boş ve saçma olduğuna katılmıyorum.
 
Karıncalar da bizden küçük, belki kattrilyonluk bir fark olmasa da. Ya da gözümüzün göremeyeceği kadar küçük canlılar var Dünya'mızda. Yani bence küçük olduğumuz için yaptığımız tüm işlerin yok sayılması görüşüne katılmıyorum. Yaptığımız iş sonucunda kendini büyük görmememizi gerektirebilir bu küçüklük ama boş ve saçma olduğuna katılmıyorum.

Kendi gözümüzden ya da mikroskoba bakarak düşünürsek evet, yaptığımız işlerin anlamı var. Ama makro olarak en geniş çerçevede olaya bakarsak, dünyamız saçmalıklar üzerine kurulu.

En basit örneği, ülkeler, ırklar ve savaşlar. Tüm bunlar niye? Bütün dünyanın sadece okyanusla kaplı olduğunu düşünelim, öyle ki okyanus taa bulutlara kadar uzanıyor. Bütün dünya sadece okyanus. O okyanusa bir kürdan batırıp çekiyorsun. O kürdanın ucundan akan bir damla molekül su taneciğini trilyon kadar küçült.. İşte o bir damlaya Dünya diyoruz. Okyanus ise evren. O bir damla boyutundaki dünyanın içinde yaşayan, dünyadan kattrilyonlarca küçük 7 milyar "üstün " canlı yaşıyor. O canlıların kendince yaşamları var; futbol, kadın erkek ilişkileri vb. Bir de o küçük canlıların, damla boyutundaki dünyanın küçük bir yerine veya tamamına hakim olma çabası var. Bu yüzden bu küçük canlılar kendi aralarında sık sık savaşır.

Bu hücresel canlılar kendilerini kaptırmış. Akılları sıra kendilerini ve sözde ırklarını üstün görüyorlar. Ki bunlar bile geniş çerçevede. Daha da ayrıntıya, bizim günlük yaşamımıza girelim;

Okyanusa batırılıp çekilen kürdanın ucundan damlayan su taneciğinin trilyonda biri kadar küçüğü olan bir damlanın içinde yaşayan 7 milyar canlıdan rastgele biriyiz. O küçücük damlanın içinde bile çok çok küçük konumdayız. Her gün aynı şeyleri yapmak zorundayız, basit insan sorunları ve uğraşları. Hepsini tek tek saymayacağım, aklına gelen bütün her davranış ve yaşantı tarzımız buna örnek olabilir.

Yahu okyanusun umrunda mı senin benim yaptıklarımız? Düşün ki sen koskoca okyanussun, senin tek damlanın trilyonda bir küçüklüğü boyutundaki bir gezegen var ve o gezegende 7 milyar canlı yaşıyor. Okyanusun bundan haberi bile olmaz. Hele tek bir kişi ve gruptan?

Ee yani napalm asalım mı kendimizi? Diyeceksin. Hayır, benim demek istediğim sadece kendimizi büyük görmeyelim o kadar. Yaptıklarımızın bir anlamı olduğuna kendi kendimizi kandırmak zorundayız yoksa yaşam çekilmez olur. Geniş çerçeveden baktığımızda hiçbir şeyi sorun ve dert etmenin anlamsız olduğunu anlarız. Ama dar çerçeveden baktığımız sürece sefil insan yaşamına mahkumuz. :)

En iyisi gidip uyuyayım çünkü cümleleri pek doğru kuramadım, demek istediklerimi de tam anlatamadım sanırım. Uykusuzluk işte. :D
 
Evrende küçük olmamız yaptıklarımızı değersiz kılmaz bence. Mesela henüz insanoğlu bizzat ayak basamasa da araçlarını Güneş Sistemi'ndeki tüm gezegenlere yollamayı başardı. 70'li yıllarda Pioneer'lar ve Voyager'lar fırlatıldı.19 milyar km yol aldılar. Voyager araçları şuan neredeyse heliopause sınırında. :) Yani şu küçücük halimizle boyumuzdan büyük işler yapmayı başarıyoruz. Tabii bu daha başlangıç. Hedef, Samanyolu'nu kolonileştirmek :D