Başyapıt - 2 Forrest Gump (1994) - Film Yorumları

Yıllar yıllar önce @OzaN tavsiye ettiğini hatırlıyorum ve o ara altyazı takıntım olmamasına rağmen altyazılı izlediğimi hatırlıyorum.

Film bir kere tam anlamıyla başyapıt. Tom Hanks'in üst düzey oyunculuğuyla bezenen bir film. Öyle bir oyunculuk performansı ortaya koyuyor ki, sanırsın gerçekten o karakter.

"Koş Forrest Koş" repliğiyle efsaneleşen bu filmde en hoşa gitmeyecek karakter Jenny'dir. Hayatında adam "akıllı" seven biri var ama sen fazlasıyla gelgit yaşıyorsun.

Her ne kadar durağan görüntüsüyle ön plana çıkan bir film olsa da (bir ara izlenildiğini görmüştüm ve durağınlığını eleştiriyordu bir arkadaş) efsane sahneleri vardı. 1994 yılında çekilmiş efsane filmlerden biri.

9/10 (10/10 verecektim de, Jenny sahnelerini aklıma gelince vazgeçtim sanırım.)

2. izleyişim ilk kez birkaç sene önce izlemiş olmam lazım tam hatırlamıyorum. Yine ilk izlediğim kadar etkilendim yine hiç sıkılmadım yine hem güldüm hem üzüldüm. Bu filmi çok ama çok seviyorum. Bu kadar etkilendiğim başka bir film daha izlemedim, tam anlamıyla bir başyapıt.

Senaryo o kadar güzel ki şu filmi izleyip de dersler çıkarmayan biri yoktur herhalde. Diyalogların her biri değerli, o kadar akılda kalıcı ki bundan seneler sonra bile hatırlanacak cinsten.

Winston Groom gerçekten harika bir kitap yazmış, Zemeckis de harika bir sinema filmi yapmış.

Forrest Gump müthiş bir karakter. Düşük zekanın hiçbir öneminin olmadığını, hayatta önemli olanın iyi bir insan olabilmek olduğunu her fırsatta gösteriyor.

Filmin güldürdüğü anlar da oldu ama daha çok duygulandırdı. İnce ve güzel espriler var gerçekten.

Tom Hanks Oscar'ı sonuna kadar haketmiş, harika bir performans. Gerçekten de karakteri yaşamış adam. Acaba film için IQ'sunu düşürmüş olabilir mi diye düşündüm hatta.

Müziklerde film ile çok uyumlu. Oradan da bir Oscar gelebilirmiş bence.

Jenny karakteri itici bir karakter. Forrest Gump'ın onu çok sevdiğini bildiği halde ondan uzak durmaya çalışması falan anlamsızdı. Hayır yani Forrest'dan iyisini mi bulacaksın?

Forrest Gump karakterini en iyi özetleyen diyalog;

Çocuğunun olduğunu öğrendikten sonra "Is he smart?" diye sorması. O sahne sinema denilince aklıma gelen ilk sahnelerden. Muhteşem bir sahne.

Jenny öldükten sonra mezarının başında söyledikleri de oldukça insanı etkileyen tarzdaydı.

Eşsiz bir yapım, mutlaka ama mutlaka herkesin izlemesi gerek.

10/10

Sinema tarihine geçmiş harika bir klasik. Çoğu kişide olduğu gibi benim de ikinci izleyişimde aldığım keyifte hiç bir değişiklik olmadı. Herşeyiyle muazzam bir başyapıt. Gerek müzikleri gerek harika öyküsü gerek oyunculukları gerek yönetmenlği her yönden müthiş başarılı bir film.

İçerisinde bir çok harika diyalog ve mesaj barındıran bu hikayeye gerçekten şapka çıkarmak gerek. Kitabı yazan adama saygılarımı sunuyorum. Bunu bu kadar müthiş uyarlayan Robert Zemeckis de takdiri hak ediyor. Filmde gerçekten bir çok duyguyu hissediyorsunuz. Yeri geliyor gülüyorsunuz, yeri geliyor duygulanıyorsunuz, yeri geliyor düşünüp sorguluyorsunuz. Ne diyeyim muazzam işlenmiş her şeyiyle.

Oyunculuklara ne diyebilirim ki. Tom Hanks'in efsanevi oyunculuğu derim ve susarım. O müthiş Forrest Gump karakterini izledikten sonra sanki Tom Hanks gerçekten de bu tarz biri gibi hissediyorsunuz. O derece bütünleşmiş ve yaşamış. Karakterin içindeki o saflığı ve içindeki iyiliği muazzam yansıtmış. Lt. Dan ve Bubba gibi iki ayrı müthiş karakter vardı. Aralarındaki dostluk mükemmeldi gerçekten. Gary Sinise de Lt.Dan gibi bir karakterle adaylığı hak etmiş ödülü de alabilirmiş, hiç sırıtmazmış.

Herkes Jenny'ye sallamış ama ben pek etkilenmedim izlerken şahsen. Tamam yaptıkları sinir bozucu, kendisi de sinir bozucu ama hikaye içerisinde öyle olması daha mantıklı olmuş denildiği gibi. Forrest'ın sevgisinin sahibi olması dolayısıyla karakterin hikayeye etkisi büyük ama o sevginin anlamını kavramamız açısından o tarz bir karakter olması daha güzel olmuş.

Son sahneler ise gerçekten insanın boğazını düğüm edecek cinsten. Hem oğluyla olan sahnesi hem de Tom Hanks'in uçtuğu o malum sahne. Gerçekten vurucu şekilde bitirmişler ve o etkiyi hissettirmişler. Böyle bir başyapıta söyleyecek söz yok...

10/10

Son düzenleme:
220px-Forrest_Gump_poster.jpg

Forrest Gump zeka seviyesi 75% olan Forrest ismindeki birinin yaşantısı anlatan bir film. Film oldukça duygulandırdı ve yer yer gülümsetti. Forrest'in tanımlamaları filmde en çok ilgimi çeken detaylar oldu ve filmdeki o karakterin saflığını seyirciye iyi yansıttı ( Apple için meyve şirketi demesi, yediği kurşun için ısırıldığını söylemesi mesela). Bir çok sevdiği kişiyi kaybetti ve en etkilendiğim Bubba'nın ölümüydü. Vietnam'daki o patlama sahnesi ve Forrest'in bir çok kişiyi kurtardığı sahneler güzeldi. Forrest Gump sevdiklerine sadık ve verdiği sözleri yerine getiren bir karakter. Küçüklüğünden beri Jenny'den vazgeçmedi ve Jenny gitmiş olsada ondan değerli bir hatıra kaldı. Filmi sıkılmadan izledim. Puanım 9/10