Filmlere Neye Göre Puan Veriyorsunuz?

berkann

Konu Sahibi
Favori Üye
Reaksiyon puanı
6,723
Puanı
1,060
Az da olsa çok da olsa herkes film izler. Film bittikten sonra değerlendirir ve bazılarımız puan verir. Peki siz neye göre puan verirsiniz? 10 puanlık bir film mi yoksa 8 puanlık bir film mi nasıl ayırt edersiniz?

Güzel soru. Aslinda bir strateji yok arkasinda. Ama gercekten vay anasina dedirten bir film olursa 10 veriyorum. Diger türlü eksik ne kadar varsa ona göre eksigi degerlendirip puan kiriyorum. Beni hic tatmin etmiyorsa iyi taraflari ne kadar ona göre bakiyorum.

Genel olarak çoğunluk gibi bende oyunculuğasenaryo ve hikayeyekurguya ve de her zaman dikkat etmesem de müziklerini dikkate alarak puan veririm.

Ama şöyle de bir durum var benim için: Sevdiğim aktörlerlerin filmi olduğu zaman o filmlerde istesem de objektif davranamam açıkçasıbence herkeste de vardır az çok böyle bir şey.
Atıyorum bir Al Pacino filmine tutupta 7.5 yada 8 vermem.

Diğer beni etkileyen olayda eski filmler.Çoğu zaman hayret ederek izlerim ve genellikle eski filmler beni derinden etkiler.Bu konuda hep olmasa da bazen aşırıya kaçtığımı düşünebilirsiniz.Ama bence kesinlikle övgüyü ve abartılmayı hak ediyorlar.Eski filmlerin hepsine abartı puan vermem ama kült filmler başkadır.O yüzden puan konusunda diğer filmlere göre daha öndedir benim için kült filmler.

Genel olarak puanlamam böyle.

Son düzenleme:
Senaryonun akıcılığı, oyunculuklar, ön planda olurlar genellikle. Yani filmin kalitesi ve filmden aldığım zevkin ortalaması gibi bir şey oluyor verdiğim puan. Eğer filmde her şey çok kaliteliyse fakat çok sıkıcıysa o filme çok düşük verebilirim. (bkz: Zero Dark Thirty, Lincoln) Yine benzer şekilde eğlenceli bir şekilde izlememe karşın kalite adına pek bir şey yoksa yine düşük puan verebilirim. (bkz: Anchorman)

Yani hem sıkılmadan izler, hem de kaliteli bulursam o filmin 10 puana kadar yolu var.

Tabii şu da var mesela benim bir filme 9.5 puan vermem onun 9.5 puan alması gerektiği anlamına gelmez. Yani genelde olması gerektiğini düşündüğüm puan benim kişisel görüşümden farklıdır.

Bir de objektif olamadığım noktalar olabiliyor tabii ki. Bu da şundan kaynaklı yani mesela çok sevdiğim bir aktör olduğunda film ne kadar kötü olursa olsun bir şekilde o oyuncuya hayranlıktan ötürü büyük keyifle izleyebiliyorsun. Bu tip durumlarda da kaliteyi ikinci plana atıp objektif olmayan yorumlar yapabiliyorum. Fakat kaliteyi geride bırakmamak gerek. Genellikle filme ilk verdiğim puanda kaliteyi biraz geride bırakabiliyorum onları düzeltiyorum. Mesela atıyorum Hunger Games filmini ilk izleyişte büyük keyifle izlemişsem 10 puan verebiliyorum gaza gelip ama aradan zaman geçtikten sonra daha objektif bir çerçeveden bakıp kaliteyi de göz önünde bulundurup puanımı 8'e düşürebiliyorum.

Son düzenleme:
Ağzımın açık kalma süresine göre

Konu senaryo oyunculukta ki Etkilenişime göre...

Konusunu işleyişi oyunculuklar hepsi etkili oluyor.

Sıralama yapamam ama en çok şu 3'üne dikkat ederim. Senaryo - Kurgu - Oyunculuk bu üçü varsa 8'den aşağı puan vermem. Senaryo beni içine çekmeli, oyuncu rolu üzerine giyip karakteri bana benimsetmeli, kurgusuylada beni şaşırtmalı.

Ben okul formatına göre değerlendiriyorum. Yani 85 üstü ise 5'tir o film gibi.

10-9: Bu tür filmlerin özgün bir hikayesi vardır, oyunculuklar iyidir. Hatırladıkça heyecanlanırsın.

8-7: Bu filmlerin kadrosu çok iyi olsa bile senaryosu iyi değildir. Ya da tam tersidir. İyi bir romantik komedi de en fazla 8 alabilir benden.

6-5: Benim için en düşük puanlardır. Çünkü bundan daha az puan vereceğim bir filmi izlemem. Sıkıcı, kötü konusu olan, kötü oyunculukların olduğu filmlerdir.

Bunun dışında verdiğim 7.6, 8.3 gibi puanları şöyle açıklayayım. Mesela bir film var 8.5 vermişim. Daha sonra izlediğim başka bir film, bu filmden daha kötü daha az sevmişim. O yüzden eşit vermek istemem ve 2. filme 8.4-8.3 veririm. Ama bundan sonra sadece buçukları kullanacağım sonra düzenlemesi zor oluyor.

En çok dikkat ettiğim konu ise; filmin senaryosudur. Onun dışında oyunculuk, akıcı olması, yönetmen gibi şeyler sıralanır.

Dram filmlerini çok severim tabi dizilerini de. Dizi ya da film farketmez her zaman ilk dikkat ettiğim nokta yayınlanan filmin konusudur. Konunun beni sarması lazım. Oyuncularla çok ilgilenmem ama dizinin konusuna en uygun oyuncuların gelmesi gerekiyor bu da önemli. Yani puanlamam konu ve konunun nasıl yansıtıldığına bağlı öncelikle. Daha sonra oyuncu seçimi önemli benim için. Komedi filmlerinde ise oyuncular daha önemlidir.

karınca yazısı yazsaymışın

ilk olarak konusu bnm ilgi alanımda olacak yoksa ne ka iyi olursa olsun 9-10 alamaz
bir film kesinlikle tek bir türde olmamalı yani bitirip birine anlatırken maceraydı ya da komedi yerine komedi-macera demeliyim
filmin yüzde 70-80 i bitmeden sonunu tahmin edemeliyim
oyuncular karakterlerini taşıyabilmeli
ilgi çeksin diye basit-güncel şeyler üzerine gidilmemeli

aklıma gelenler şimdilik bu kadar D:

Dram'da ağlıyıp , Komedi'de gülüyosam 10/10 veririm

Sanırım çok fazla film izleyip tüm oyunculara, yönetmenlere alışınca filmleri daha çok seviyor insan.

Eskiden pek sevmediğim filmlere 6-7 civarı veriyordum genelde. Sevdiklerime ise 9-10 çok sık veriyordum.

Özellikle son dönemde artık 7 puan da filmi sevdiğimi gösteriyor. 7 puan verdiğim filmlere de dönüp baktığımda hoş şeyler göreceğim.
7'den daha düşük puan verdiğim filmler ise ortalama. 6 puan da yine kötü sayılmaz fakat 6'dan düşük vermişsem film için işler kötü demek ki.

8 puan ve üstü ise çok sevdiğim filmleri ifade ediyor. 10 verdiklerimi ise başyapıt olarak kabul etmişim demektir.

Beni heyecanlandırıyorsa, sevdiğim oyuncu varsa. Yabancılar daha yüksek veriyorum yerli filmler biraz düşürüyorum genelde.

Genelde subjektif olarak bende kazandırdığı çıkarımlar ve filmin tür bakımından diğer filmlere oranı önemli bir etken benim için. Filmin senaryo kurgusu, işlenişi ve yönetmenliği de çok önemli. İyi oyunculuk ise en son gelir, hele ünlü bir oyuncu olup olmaması önemli değil. Yeter ki yapmacık olmasın. 2016 dan sonra puan sistemimi de değiştirmeyi düşünüyorum, daha disiplinli ve sistemli hale gelecek hesaba göre. Ama çok zor bir uğraş , eğer bu konuda hobi maksatlı uğraşıp yardım edecek film sever arkadaşlar varsa, beraber oluşturabiliriz sistemi?

Ben de eskiden genelde pek beğenmediğim filmlere bile 7 veriyordum ama şimdi sevdiğim filmlere veriyorum. Yönetmenlik, senaryo önemli.Oyunculuk da önemli ama oyuncuların ünlü olması önemli değil. Tabii ki sırf oynayan oyuncu için izlediğim filmler var ama oyunculuk ne kadar iyi olursa olsun film kötüyse iyi puan alamaz.