Fav10 Emekli Köşesi 1. Hafta - Mucize Doktor

hayret bi şey

Konu Sahibi
Emekli
Katılım
22 Aralık 2011
Mesajlar
18,893
Reaksiyon puanı
8,677
Puanı
860
Konum
Antalya
72340


Herkese merhaba arkadaşlar. Fav10 Emekli Köşesi'nin ilk haftaki teması gerek başlıkta gerekse resimde de gördüğünüz gibi Mucize Doktor dizisi.
Kısaca diziden bahsedecek olursak otizmli ve savant sendromlu bir gencin doktor olma hikayesi ele alınıyor. Perşembe akşamları FOX TV ekranlarında yayınlanıyor ve aldığı reytinglerle de kendisi kadar konuşuluyor. Çok uzatmadan asıl konumuza geçmek istiyorum.Foruma zamanında bir çok katkıda bulunan emeklilerimize sorduk;
1-) Dizi ile ilgili görüşleriniz neler?
2-) Diziden reyting rekoru gelir mi?
3-) Tahmini kaç sezon sürer?
4-) Doktorlar gibi bir yerden sonra izleyiciyi sıkarak kendisinden uzaklaştırır mı?
5-) Olası bir güçlü rakip geldiği taktirde dizi ne kadar etkilenir?
6-) Dizinin en büyük avantajı/dezavantajı neler?
7-) Sizce dizi popüler kültürün etkisiyle mi bu kadar başarılı oldu? Daha iyi dizilerin olduğunu düşünüyor musunuz?

Soruların hepsine cevap verme zorunluluğu yoktur.

@hayret bi şey [22.12.2011]

Diziyi sosyal medya üzerinde dolaşan videoları dışında çok izlemediğim için senaryo ve oyunculukları dışında ele aldım. Öncelikle farkındalık yarattıkları için ayrı bir avantajları var. Tebrikler tüm ekibe.
Zamanında az çok doktor dizileri yayınlandı. En çok akıllarda kalanı da şüphesiz Doktorlar dizisi oldu. Aynı sonu yaşayacak diye bir kaide yok ama senaryosunun ucu açık olan Doktorlar bile bir yerden sonra seyirciyi sıkmaya başlayarak ekran yolculuğunu tamamladı. Hatta öyle sıkmış ki yıllar sonra tekrar çekimleri başladı ve sonuç hüsran oldu. Bu yüzden mümkün mü bilmiyorum ama izleyiciyi sıkmadan devam etmeleri gerekiyor.
Dizinin reytinglerinin bu kadar yüksek olmasını ben biraz da popüler kültürün etkisinin de olduğunu düşünüyorum. İnsanlar olarak popüler olan şeylerin peşinden koşmayı sevdiğimiz için belli bir süre sonra sıkılmaya başlanılacağını ve dizinin reytinglerinin düşeceğini düşünüyorum. Bitecek kadar olmaz tabi ama kendisine kemikleşmiş bir kitle edinerek yoluna devam eder. Çok düşüş yaşamazsa 2. sezonun sonunda final yapmalı.
Yukarıdaki paragraftaki yazımdan da anlaşılacağı gibi diziden yeni bir reyting rekoru gelmez. İkinci Bahar, Asmalı Konak, Aşk-ı Memnu, Kurtlar Vadisi gibi gerek reytingleri 27-28'leri gören gerekse izlenme payları 70-80'lere ulaşan diziler karşısında Mucize Doktor'un aldığı 40 küsurlu izlenme payları bu kadar olay olmamalı bence. Diziye karşı hiçbir tepkim yok ama elimizde rekorlar varkenbu dizinin rekor kırmış gibi gösterilmesi çok güzel değil. Yeni reyting sisteminde rekor olabilir ama tüm sistemler dahilinde ben asla rekor kırabileceğini düşünmüyorum. Yakın zamanda da o rekorların üstüne çıkabilecek bir yapımın olabileceğini düşünmüyorum.​


@denizz19 [07.01.2012]

Mucize Doktor başlamadan önce açıkçası tahmini şekilde 7-8 bandında alır diye düşünüyordum en fazla. Ancak izlemeye başlayınca yolunun oldukça açık olabileceğini de düşünmüştüm ama bu kadar reyting rekoru kıracağını düşünmemiştim bence kimse de düşünmemişti ama büyük bir başarı elbette bir ekip olarak. Dizi şu ana kadar istenen düzeyde gidiyor kendi açımdan. Gerek senaryo akıcılığı gerekse oyunculukların çok iyi olması bu işin seyir zevkini de yükseltiyor. Daha fazla yükselir mi yeni bir rekora imza atar mı o kısımdan emin değilim ama 20 bandını çok iyi bölümler sunulursa görmesi muhtemel.

Doktor dizisi neticede bir süre sonra klişelik fazlalaşır ve adım adım düşüşler yaşamaya da başlayacak. Ancak bir anda pat diye düşmeyeceğini düşünerek 2,5 sezon iş görebileceğini düşünüyorum ben kendi ana hikayesini şaşmazsa.

Güçlü bir rakip gelecektir er ya da geç. Kanal D, Show TV ve Star TV'den güçlü bir proje geleceğini düşünüyorum ama diziyi en fazla etkilesin etkilesin 13 - 14 bandına çeksin çok bir şeyi yok etmeyecektir en azından bu sezon 14-15 bandından aşağı inmeyeceğini düşünüyorum. En büyük avantajı hikayenin çok akıcı ve dinamik olması. En büyük dezavantajı Ali Vefa'nın etrafında dönen hikayenin bir süre sonra tekrara düşebileceği gerçeği. Popüler oluşla bağlantısı olduğunu da düşünmüyorum. Evet çok iyi isimler var dizide ama dizinin asıl başarısı seyircinin hikayenin içine girebilmesi. Bunu çok iyi hissettirip, başarıyorlar. Daha iyi diziler de yok değil tabi bakınız Kırgın Çiçekler. :A



@sokak sanati [23.02.2013]

1-) Dizi ile ilgili görüşleriniz

Olağan dışı bir dizi olarak görüyorum. Gerçek hayatta mümkün olmayacak şeyleri duygu yoğunluğu ile anlatmak ilgisini çekmiş izleyicinin. İmkansızı severiz.:X

2-) Diziden reyting rekoru gelir mi?

Daha yükselmez bence. Ali yakın bölümde güzel bir trafik kazası geçirirse yada babası ile yüzleşirse anca öyle patlama yapar.:A

3-) Tahmini kaç sezon sürer?

2021 Ocak'ta biter. Kısır döngü bir konusu var. SaK gibi olacak belli. Doktorlar tarzı bir olaya dönerse dizi o zaman biraz kurtarır. Bu sezon Ali ile geçer. Sonra aşk olaylarına döner zaten tam o sıralarda Doktorlarda ki Zeynep'in yaşadığı gibi bir olay patlak verirse efsane olur devam eder bir süre 10+ ile.

4-) Doktorlar gibi bir yerden sonra izleyiciyi sıkarak kendisinden uzaklaştırır mı?

100%100
Sezon finalinde 8 reytinge bile düşebilir.:(

5-) Olası bir güçlü rakip geldiği taktirde dizi ne kadar etkilenir?

Bu sezon Fox haricinde güçlü diziler yapan bir kanal yok. Diğer kanalların yuzlerieskimis isimler ile çektikleri diziler bu dizi etkilemez.:X

6-) Dizinin en büyük avantajı/dezavantajı neler?

Zalim kötüler ve yardıma muhtaç Ali dizinin en büyük artısı.
Eksisi ise izleyicinin bu olaydan kısa süre sonra sıkılacak olması.

7-) Sizce dizi popüler kültürün etkisiyle mi bu kadar başarılı oldu? Daha iyi dizilerin olduğunu düşünüyor musunuz?

Daha iyi diziler var zaten tam olarak izlemiyorum diziyi.
Dizi Fox'un doğru stratejisi ile böyle yükseldi. Mağduru görünce dayanamıyoruz biliyorsun:F



@Ahmed [12.09.2013]

2. Sen Anlat Karadeniz vakası mı acaba? :)
Bunu belirtmek isterim ki dizi ile ilgili fikirlerim birkaç izlediğim sahnesi ve fragmanlarından ibaretdir. Sadece bu tarz diziler ve bu durumlarda olası gelişmeleri göze alarak değerlendiriyorum, bu diziye bir düşmanlığım yok. O yüzden "Ay dizimi izlemedin, karalama yapıyorsun .ss" gibi yorumlar yapmayalım. :)
Öncelikle diziyi böyle yüksek reytinglerinden dolayı tebrik ederim. Başlıkta yazdığım gibi atv-nin Sen Anlat Karadeniz dizisi ile benzer olarak daha birkaç bölüme böyle yükselmesi acaba aynı kaderi yaşayacak mı sorusunu akla getiriyor. Ben şahsen Sen Anlat Karadeniz gibi kısa sürede senaryo olarak saçmalayacağını düşünmüyorum. O dizi çok totaldi ve konusu ise dar idi. Bu dizide ise konu tamamen farklı ve tempoyu devam etdirebilir bir süre. Amma ilk haftalarda böyle bir anda artışı SAK gibi oldu. Yani uzun süre diziyi takip edecek, etmeyecek herkes bi anda kapıldı diziye. Zamanla ise kemik izleyicisi oturur, bu ise 10 ila 12 reyting arasında olabilir. Sezon sonuna doğru ise 7-8'lere düşer baharın gelişiyle. Sezon içinde kanallar çok güçlü bir rakip koyarsa da bence bu diziye fazla etki etmez, dediğim 10-12'lik kitle devam eder kış aylarında. Yani en azından bir grupta bu reyting olur. :)
Ben 2 sezonluk bir iş olarak görüyorum bu diziyi. Amma FOX Kadın dizisi gibi uzatdıkca uzatabilir. :)
Yolu açık olsun..​


@Yiğitt [09.12.2013]

Öncelikle 'Mucize Doktor' hem kadrosuyla hem doktor/hastane işi olması sebebiyle benim için özel bir proje olarak başladı. Bu kadarını bekliyor muydum? Tabi ki hayır... Taner Ölmez gibi başarılı bir isime 'Ali Vefa' çok güzel yakışmış, izleyiciler olarak bizler de yaşıyoruz o anları. Bize o duygular, samimiyet geçiyor. Benim için dizinin diğer sürprizi ise 'Nazlı' karakteriyle Sinem Ünsal oldu. Çok tatlı ve sempatik, 'Ali' deyişi bile yüreği kıpırdatıyor. Onur Tuna, Murat Aygen, Reha Özcan... Samimi, özel projelere özlem duyuyoruz.

Diziden reyting rekoru bekliyorum. Herkes diziyi konuşuyor, sektörde bile başarısı çok konuşuluyor. Hatta şunu da söylemek isterim 'Mucize Doktor'un bu başarısının ardından bazı yapım şirketleri de 'cesur' projeler için kolları sıvamış. Yeni yıldan sonra yayında göreceğiz, bu da demek oluyor ki dizi çok özel ve güzel bir şey başardı. Sektörün önünü açtı, umarım reyting rekorunu da kırarak tahtı ele alır.

Ben açıkçası dizilerin iki sezonluk olmasından yanayım, üçüncü sezon olması bence amaçtan çıkıp reytingden kazanayım olayına dönüyor. Ben istiyorum ki bazı işler 'tek sezonluk' efsane proje kalsın. Ama 'Mucize Doktor'un senaryosu geniş, yeni doktor/asistan katılımlarıyla da büyük renk katma şansı var. Ama üçüncü sezon olmamalı, iki sezonluk güzel bir işi doya doya izleyelim isterim.

'Doktorlar' Türkiye televizyon tarihinin en özel ve unutulmaz işlerinden biri, üzerinden yıllar geçmesine rağmen hala replikleri, özel sahneleri çokça konuşuluyor. 'Doktorlar' dizisinin en büyük avantajı dizideki karakterlerin geniş hikayesinin olmasıydı, bunu ilk bölümden itibaren görmeye başlamıştık. 'Mucize Doktor' bu kartları henüz açmadı, çok fazla karakteri de yok. O konuda dezavantajı var ama yeni asistan/doktor bulmasıyla ve hikayeye renk katmasıyla bunu kullanabilir. 'Doktorlar' dizisi maalesef gereksiz uzadı, son bölümleri hakkında konuşmak istemiyorum. Hele yeni kadrosuyla çekilen bölümleri anmak bile istemiyorum. Halbuki iki sezonluk olsaydı hoş olacaktı, boş yere uzatıldı. 'Mucize Doktor' umarım bu hataya düşmez.

Perşembe akşamları atv 'Bir Zamanlar Çukurova' ile yayında, Kanal D-Star TV-ShowTV ekranları ise henüz boş. Yeni rakipler gelse bile 'Mucize Doktor'un sezon boyunca zirveyi bırakacağını düşünmüyorum. Açık ara zirvenin sahibi olmaya devam edecektir.​

Önümüzdeki hafta Star TV'nin bu sezon aldığı yanlış kararları ve yeni başlayacak olan dizilerini değerlendireceğimiz yazımızda görüşmek üzere ?​





?
 

xBUGRAx

Emekli
Katılım
11 Şubat 2012
Mesajlar
67,167
Reaksiyon puanı
19,807
Puanı
1,060
Konum
Stars Hollow
Türkiye'deki bu dizi süreleriyle düşmesi kaçınılmaz zaten. Önemli olan 18 reytingleri, en üst noktaları görmesi. Son yıllarda hangi dizi ulaştığı en yüksek reytingi koruyarak bitti ki?

Hemen bu kaçınılmaz sonu konuşmak yerine SAK ve Hercai gibi olay senaryosuyla değil de hikayesiyle kısa sürede bu oranları görmesini konuşmak daha doğru bence. :D Hem hikayesiyle yükselmesi o dizilerden daha uzun süre bu oranları koruyacağını gösterir. Hercai'yi gördük bu sezon. SAK bile korudu uzun süre.
 

alperuz

Favori Üye
Katılım
2 Şubat 2019
Mesajlar
11,927
Reaksiyon puanı
11,351
Puanı
700
Konum
İstanbul
Güzel bir köşe olmuş, emeği geçen herkese teşekkürler. Güzel bir ilk hafta konusu olmuş, 2. hafta konusunu da beğendim.
 
  • Beğendim
Reactions: hayret bi şey

Özgür

Süper Mod.
Katılım
28 Aralık 2011
Mesajlar
30,913
Reaksiyon puanı
28,119
Puanı
1,059
Güzel bir köşe olmuş ama ben Mucize Doktor’un salt hastane/doktor dizisi olduğuny düşünmüyorum. Çok daha farklı bir hikayesi var bir kere. Yani hikayenin odak noktasında Ali Vefa olmasaydı. Savant sendromlu biri olmasaydı normal bir hastane dizisi olarak kategorilendirebilirdik. Ama bu dizi son yılların en farklı işi, uyarlama bile olsa.

Ve herkes SAK ile sonu aynı olacak demiş ama SAK ağır total bir dizi ve hikayesinin neredeyse tüm kurşunlarını ilk 5 bölüm harcadı. Sonrasında ise tekrara düşüldü, evlilik oldu vs ama seyirci çoktan kaçmıştı. Mucize Doktor AB izleyicisinin daha çok sevdiği bir iş bu zaten belli. Elbet bir süre sonra düşecektir ama ben bu sezon en kötü 12-13 bandında gider diyorum. Üstelik Mucize Doktor’da henüz anlatılmamış birçok hikaye var.

Ellerine sağlık. :) @hayret bi şey
 

Emre Ozansoy

Moderatör
Katılım
26 Ağustos 2017
Mesajlar
71,550
Reaksiyon puanı
56,786
Puanı
1,060
Web Sitesi
twitter.com
Güzel bir konu, güzel bir köşe olmuş.

Mucize Doktor, sezon boyunca 12 - 13 bandının aşağısına düşmez. Özetleri bile 10+ reyting alıyor. Karşısına güçlü bir rakip gelecek gibi de durmuyor şimdilik.

Ben bu hafta 20+'yi göreceğini düşünüyorum. Geçen hafta ki bölüme nazaran daha heyecanlı bir bölüm geliyor. Kardeşine benzeyen bir hasta var. Ali Vefa ne yapacak çok merak ediyorum...
 
  • Beğendim
Reactions: hayret bi şey

Aserat

Süper Mod.
Katılım
24 Ağustos 2014
Mesajlar
84,508
Reaksiyon puanı
62,793
Puanı
1,061
Konum
İstanbul
Emeğine sağlık güzel olmuş. :D @hayret bi şey

Düşse bile çift basamaklı hanelerden aşağı inmeyeceği kesin. Her bölüm çeşitli vakalar ve sonradan yeni karakterlerle senaryoyu canlı tutabilirler. Üstelik ondan önce iki tane dizi olduğu için hemen bozma ihtimali de yok. ABD'de bu formülle sezonlar boyunca devam eden bir sürü dizi var mesela. Tabii bu muhteşem başarıda Ali Vefa gibi sıradışı bir karakter de etkili çünkü otizmli bir doktor konusu bile tek başına çok ilgi çekiciyken karakterin aklına ilk geleni hemen söyleyen, dobra, akıllı biri olması diğer doktor dizilerinden farklı kılıyor.
Türkiye'deki bu dizi süreleriyle düşmesi kaçınılmaz zaten. Önemli olan 18 reytingleri, en üst noktaları görmesi. Son yıllarda hangi dizi ulaştığı en yüksek reytingi koruyarak bitti ki?

Hemen bu kaçınılmaz sonu konuşmak yerine SAK ve Hercai gibi olay senaryosuyla değil de hikayesiyle kısa sürede bu oranları görmesini konuşmak daha doğru bence. :D Hem hikayesiyle yükselmesi o dizilerden daha uzun süre bu oranları koruyacağını gösterir. Hercai'yi gördük bu sezon. SAK bile korudu uzun süre.
Tövbe tövbe bu ne ciddiyet. :eek:
 
  • Beğendim
Reactions: hayret bi şey

Angelica

Favori Üye
Ayın En Favori Üyesi
Katılım
31 Mart 2012
Mesajlar
80,687
Reaksiyon puanı
56,846
Puanı
1,060
Yaş
40
Konum
Kayseri
Ben Mucize Doktoru tanıtımı görür görmez tahmin etmiştim iyi iş olacak diye öylede oldu gerçekten severek takip ettiğim bir iş oldu bence sonu hiç bir diziye benzemeyecek diye düşünüyorum:D

@hayret bi şey emeğine sağlık ablacım
 
  • Beğendim
Reactions: hayret bi şey