En Uzun Ömre Sahip 5 Canlı

Tolstoyevski

Konu Sahibi
Emekli
Katılım
14 Temmuz 2014
Mesajlar
24,283
Reaksiyon puanı
39,933
Puanı
1,061
Yaş
27
Konum
Gökteki Yıldızlar ✨✨
Web Sitesi
www.ataturkungencligehitabesi.com
Doğadaki tüm canlıların tabiatı ve genel özellikleri farklıdır. İnsanoğlunun ortalama yaşam süresi 70-75 sene olması; kedi, köpek, at gibi hayvan türlerinin kısa ömürlerine oranla bu süre nispeten uzun gözükebilir. Ancak insan türünden çok daha uzun ömre sahip hayvanlar da vardır.

h1.jpg




Hayvanların ortalama yaşam süresi, türlerine bağlı olarak farklılık göstermektedir ve doğal seçilime bağlı olarak sürekli değişkenlik içindedir. Bazı hayvanlar eskiyen hücrelerini daha etkili yenileyebildikleri için yaşam süreleri daha uzundur. İşte bilimsel olarak en uzun ömürlü 5 hayvan:

5 - ) Galapagos Dev Kaplumbağası - 150 YIL

h4.jpg



İlk kez 16.YY’da keşfedilmiş olan ve Güney Amerika'daki Galapagos Adalarında yaşayan bu dev kaplumbağaların yaşam süresi 150 seneyi görebilmektedir. Bu kaplumbağaların bedeni (kabuğu) bol miktarda yemek ve su depolamaya imkan sağlamaktadır. Bu sayede çevrelerinde su ve yiyecek olmadan bir seneye kadar dayanabilmektedirler. Ürettikleri değerli yağ kaynağından dolayı 18.YY’dan beri insanlar tarafından avlanılmakta olan bu kaplumbağaların günümüzde 15 Bin civarı sayısının kaldığı tahmin edilmekte.

4 - ) Grönland Balinası (200 YIL)

h2.jpg


130 Ton ağırlığa, 20 Metre uzunluğa sahip bu balina türü 200’ü aşkın seneyi deneyimleyebilmektedirler. Şu ana kadar bilinen en yaşlı Grönland Balinasının tam 211 yaşında öldüğü bilinmektedir. Bu balina türünün genetik modelini inceleyen uzmanlar, Grönland Balinasının kanserle başarıyla savaşan ve bozuk DNA’ları onarabilen gen kalitesine sahip olduğunu tespit ettiler.


2018 tahminlerine göre dünya üzerinde yaklaşık 12.000 civarı Grönland Balinasının yaşadığı düşünülmektedir.


3) Grönland Köpek-balığı (300 – 500 YIL)

h3.jpg



Okyanusun ortalama 500 metre altında yaşayan, 1 tonun üzerinde ağırlığa ve 3-5 metre uzunluğa sahip bu köpek-balığı türü Kanada, Norveç ve İzlanda dolaylarında yaşamakta ve daha çok Grönland civarında rastlandığından dolayı bu ismi almaktadır.

Grönland Köpek-balığı, en uzun ömre sahip kaburgalı canlıdır ve her sene 1 santim civarı uzadıkları için yaşam sürelerinin 300 ile 500 sene civarında olduğu tahmin edilmekte ve uzun yaşamalarına olanak sağlayan genetik kodlarının çözülebilip insanlara uygulanabilmesi için çalışmalar sürmektedir.


2) Arctica Islandica Deniz Tarağı (500+ YIL)

h5.jpg


Deniz Tarakları içerisinde Artica Islandica Deniz Tarağı, 500 senenin üstünde yaşayabilen özel bir türdür. Bu deniz tarağı türü ilk kez 2006 senesinde, İzlanda yakınlarındaki Kuzey Atlantic Okyanusunun diplerinde bulundu ve yaşının en az 500 olduğunun tespit edildiği Bangor Üniversitesine götürüldü.

Bu hayvanın yaşı, kabuğundaki çizgilerin sayılmasıyla belirleniyor.



1-) Ölümsüz Denizanası (Sonsuza Dek)

h6.jpg


Tarih yazıldığından bu yana insanların ölümsüzlük fikrine hayran olduğunu bilinir. Ancak ölüme karşı hiçbir zaman çare bulunamamış, ölümle savaşılamamıştır.

Hayvanlar içerisinde bir türün ölüm problemiyle bir sorunu olmadığı açık: Ölümsüz Denizanası (Immortal Jellyfish) ya da bilimsel adıyla Turritopsis dohrnii

Ölümsüz Denizanası, 1883’te Akdeniz’de keşfedildi ancak 1990’ların ortasına dek bu eşsiz yeteneği bilinmiyordu. Çoğu denizanası gibi Ölümsüz Denizanası da yaşam döngüleri boyunca iki aşamadan geçer: Genç Dönem (Polip) ve Olgun Dönem (Medusa). Sıradan bir denizanasının ömrü türüne göre bazen saatler, bazense aylar ve nadiren senelerle ifade edilebilirken sadece 4-5 milimetre uzunluğundaki Ölümsüz Denizanası, ölümü ebedi yenilenme ile aldatmayı başarıyor.

h7.png


Bu Ölümsüz Denizanası, her denizanasının geçirmiş olduğu Polip ve Medusa dönemlerini diğer denizanalarının aksine, tekrar tekrar yaşamaktadır. Sıradan bir denizanası önce Polip, yani gençlik dönemini yaşarken ardından Medusa, yani olgunluk ve son dönemlerini yaşayıp doğal ömrüne ulaşarak ölür. Ancak Ölümsüz Denizanası, Medusa döneminde hücrelerini bir şekilde yenileyerek tekrardan Polip dönemine yani gençlik dönemindeki sağlığına döner ve bu döngü sonsuza kadar devam edebilir. Bir başka deyişle, yetişkinlik dönemindeki genlerini bir şekilde bebeklik dönemindeki genlerine dönüştürerek tekrar tekrar gençleşiyor ve herhangi bir canlı tarafından öldürülmediği sürece milyarlarca ve milyarlarca sene yaşayabiliyor ve sonsuz bir döngüye girerek ölümü aldatmayı başarıyor.
 

Tolstoyevski

Konu Sahibi
Emekli
Katılım
14 Temmuz 2014
Mesajlar
24,283
Reaksiyon puanı
39,933
Puanı
1,061
Yaş
27
Konum
Gökteki Yıldızlar ✨✨
Web Sitesi
www.ataturkungencligehitabesi.com
Başlığı en az ömürlü diye okudum, kaplumbağayı görünce jeton düştü :A

Eline sağlık @Tolstoyevski güzel bilgiler 😊
Grönland ne şifalı yermiş öyle, soğuk deniz civarında yaşayan hayvanların da insanların da ömrü uzun oluyor. :eek: :A
 
  • Güldürdün
Reactions: Dosi

Tolstoyevski

Konu Sahibi
Emekli
Katılım
14 Temmuz 2014
Mesajlar
24,283
Reaksiyon puanı
39,933
Puanı
1,061
Yaş
27
Konum
Gökteki Yıldızlar ✨✨
Web Sitesi
www.ataturkungencligehitabesi.com
Bizim burada insanlar 70 de daha genç. Sizin 50ler gibi :A
Grönland da İzlanda civarında yani sizin oralara yakın sonuçta, şu haritada Türkiye'den itibaren batı ve kuzeye doğru gidildikçe yaşam ortalaması artıyor. :A

1454.jpg
 
  • Güldürdün
Reactions: xdragxx and Dosi