FK12 Elephant (2003) - Film Yorumları

bazinga

Konu Sahibi
Admin
Reaksiyon puanı
50,475
Puanı
1,060
Web Sitesi
izleryazar.com

1626531532550.png

Elephant

Tür:
Suç, Dram, Gerilim
Süre: 81 dakika

Yönetmen: Gus Van Sant
Senaryo: Gus Van Sant

Oyuncular:
Elias McConnell
Alex Frost
Eric Deulen

IMDb Linki

Puanlar:
IMDb: 7.2/10
Rotten Tomatoes: 73%
Metacritic: 70/100

Filmin Fragmanı:

Filmle ilgili yorumlarınızı bu başlık altından yapabilirsiniz.

• Beğendim
Reactions: cehennet
Yıl 20 Nisan 1999'dur. Google'a bu tarihi yazsanız karşınıza çıkacak şey de zaten "Columbine Lisesi Katliamı" olacak. Dünyaya damgasını vurmuş olaylardan biri ve işte bu film, o günü anlatıyor. Önce karakter tanıtımı, sonrasında yavaş yavaş olaya gidiliyor. Doğallık ve kamera açılarının dikkat çektiği kadar, benim gözümde senaryonun derinlemesine işlenmemesi ve süresine rağmen ağır ilerlemesi de dikkat çekti.

Karakterleri tanıtımı tabii ki filmle bağlantılı ve karakterlerin o günler içerisinde yaşadıkları aktarılmış ve kamera açısıyla, doğallıkla taçlandırılmak istenmiş ama süresi kısa olmasına rağmen sıkıyor. Sonlara doğru konuya giriliyor ve karakterlerin oynadıkları oyunun etkisinde kaldıkları, okulda yaşadıklarının da etkisinde kaldıkları gibi detaylar var ve en ilginç detay ise, televizyonda Hitler görüntüsünün belirmesi ve tam da 20 Nisan'da, yani tam da Hitler'in doğum gününde bu olayın gerçekleşmesi. Bir diğer detay ise, oyunların etkisinde kalan iki öğrencinin internet üzerinden rahatlıkla sipariş vermesi ve okulu bu şekilde basmaları. Bir diğeri, öldürdükçe daha çok öldürmeye çalışması ve iki öğrencinin bunu oyun gibi görmesi.

Oyuncuların birçoğunun da ilk oyunculuk deneyimi. HBO yapımı olan film, amatör oyuncular üzerine kurulu olduğunu da söyleyebiliriz. Bu sayede de yönetmen doğallığı yakaladığını da söyleyebiliriz. Filmle ilgili iyi detaylar da var ama daha etkileyici bir film olabilirdi bence. Sonlara doğru etkileyici olmaya başlıyor ama onda da derinlemesine anlatım yoktu. Zaten filmn de süresi kısa, haliyle çok derinlemesine bir şey beklemek de mümkün değil.

5/10

15.07.2021

Kötü bir filmdi.
Filmin yorumunu okurken hemen olaylarla başlayacak sanıyordum ama çok durağan başladı. Ortada bir yönetmen başarısı ve senaryo başarısı göremedim.

1 saat boyunca karakterlerin okula nasıl geldiklerini ve okulda nasıl gezdiklerini izledik.
Belli başlı sosyal mesajlar vardı. Diyaloglara tamamen boş diyemem. Hatta çocukların şiddet olayını yaşatmalarını iyi bir temele oturtmuşlar. Hitlerden etkilenmeleri, silah oyunu oynamaları ve okulda akran zorbalığı yaşamaları. Bunlar geçerli bir sebep olabilir ancak Gta gibi okulu taramaları gerçekliği bozmuş. Bu kadar sıradan bir hayata, bu kadar olağan üstü bir tarama sahnesi yakışmadı. Anlamlandıramadım doğrusu.
Final sahnesinde en beğendiğim nokta arkadaşını da bir anda vurması. Orada hafif bir ters köşe oldum.

Bahsettiğim ters köşeye kadar puanım 4'dü ama o sahnenin etkisi ile 4.5/10 yaptım puanımı.

Rezalet puanlar verilmiş ve muhtemelen verilmeye de devam edecek maalesef. :A

2 ay önce yaptığım yorumu copy paste yapıyorum direkt.

Elephant

90'larda Amerika'da iki lise öğrencisinin okula silahlı saldırı yaparak birçok insanı öldürdüğü katliamdan esinlenerek yapılmış film.

80 dakika gibi kısa bir süresi olmasına rağmen aşırı derecede durağan ve sakin bir film olduğunu söylemeliyim. Filmin 3'te 1'i karakterlerin okul koridorlarında yürüdüğü sahnelerle geçiyor desem abartı olmaz. Diyalog çok az, müzik yok. 1 saat boyunca farklı karakterlerin çok da önemli olmayan günlük sıradan rutinlerini izliyoruz. Böyle yazınca eleştiriyormuşum gibi oldu ama çok sevdim ben filmin bu özelliğini. Sanki bir film değil de dışarıdan bir gözle bir okuldaki sıradan bir günün manzarasına tanıklık ediyormuşum gibi hissetim, kendimi o lisedeymiş gibi hissettim. Çekim teknikleri çok başarılıydı.

Bu oldukça sakin geçen ve çok beğendiğim ilk 1 saatlikten sonra filmin patlamasını beklediğim son 20 dakika ise bir miktar hayal kırıklığı yaşattı. Daha heyecanlı ve aksiyonlu bir final bekliyordum şahsen. Beklediğim ambiyansı tam olarak yakalayamadım. Okula silahlı saldırı yapılıyor ama karakterler böyle bir olaya göre oldukça sakin. Gerçi filmi karakterlerin gözünden değil de dışarıdan olanlara tanık olacak şekilde izlediğimiz için normal de sayılabilir bu durum. :A 9 puan alabilecek bir filmdi ama son kısımlar yeterince tatmin etmediği için:

8/10

Rezalet puanlar verilmiş ve muhtemelen verilmeye de devam edecek maalesef. :A

2 ay önce yaptığım yorumu copy paste yapıyorum direkt.

Elephant

90'larda Amerika'da iki lise öğrencisinin okula silahlı saldırı yaparak birçok insanı öldürdüğü katliamdan esinlenerek yapılmış film.

80 dakika gibi kısa bir süresi olmasına rağmen aşırı derecede durağan ve sakin bir film olduğunu söylemeliyim. Filmin 3'te 1'i karakterlerin okul koridorlarında yürüdüğü sahnelerle geçiyor desem abartı olmaz. Diyalog çok az, müzik yok. 1 saat boyunca farklı karakterlerin çok da önemli olmayan günlük sıradan rutinlerini izliyoruz. Böyle yazınca eleştiriyormuşum gibi oldu ama çok sevdim ben filmin bu özelliğini. Sanki bir film değil de dışarıdan bir gözle bir okuldaki sıradan bir günün manzarasına tanıklık ediyormuşum gibi hissetim, kendimi o lisedeymiş gibi hissettim. Çekim teknikleri çok başarılıydı.

Bu oldukça sakin geçen ve çok beğendiğim ilk 1 saatlikten sonra filmin patlamasını beklediğim son 20 dakika ise bir miktar hayal kırıklığı yaşattı. Daha heyecanlı ve aksiyonlu bir final bekliyordum şahsen. Beklediğim ambiyansı tam olarak yakalayamadım. Okula silahlı saldırı yapılıyor ama karakterler böyle bir olaya göre oldukça sakin. Gerçi filmi karakterlerin gözünden değil de dışarıdan olanlara tanık olacak şekilde izlediğimiz için normal de sayılabilir bu durum. :A 9 puan alabilecek bir filmdi ama son kısımlar yeterince tatmin etmediği için:

8/10
Il Posto'nun puanını düşüren @phoebebuffay, bu kez bir filmin ortalamasını yükseltme misyonunu üstleniyor. :A

• Güldürdün
Reactions: phoebebuffay
Il Posto'nun puanını düşüren @phoebebuffay, bu kez bir filmin ortalamasını yükseltme misyonunu üstleniyor. :A
Seçkin Cannes jurisi tarafından en iyi film ve en iyi yönetmen gibi en önemli 2 ödülün verildiği bu harika filme, 4-5 puanların verildiği bu sanat düşmanı ortamda tabii ki ortalamasını yükselteceğim. :A

• Güldürdün
Reactions: Araf
Seçkin Cannes jurisi tarafından en iyi film ve en iyi yönetmen gibi en önemli 2 ödülün verildiği bu harika filme, 4-5 puanların verildiği bu sanat düşmanı ortamda tabii ki ortalamasını yükselteceğim. :A
Bir sen, bir de @bazinga anlıyor sanattan, biz hiç anlamayız sanattan zaten. :A @bazinga'nın arkasından sallayıp duruyorum bu arada, hiç tepki vermiyor. :A

Değişik bir filmdi. İzlemesinin kolay olmadığı kesin ama bu kötü olduğu anlamına gelmiyor.

Psikopatça bir gerçek olayı psikopatça bir şekilde ele alıyor.

Film boyunca bir sürü karakter önümüze sunuluyor. Hepsi de oldukça sıradan, normal karakterler aslında. Aralarındaki diyaloglar da gayet sıradan, herhangi bir lisede her gün olabilecek türden diyaloglar... Fakat sonra tüm bu tanıdığımız karakterlerin teker teker vahşice öldürülmesine tanıklık ediyoruz...

Daha önce bu türde Norveç'teki katliama odaklanan iki film izlemiştim. Bunlardan 2018 yapımı Utoya: July 22'yi epey sevmiştim. Meğer o film bu filmin izinden giden bir filmmiş ama yine de onu daha çok sevdiğimi söyleyebilirim.

Bu filmdeki problem sıradanlık duygusunu fazla abartması. Yönetmen olayı tüm gerçekçiliğiyle göz önüne serip ne kadar korkunç olduğunu aktarmak istemiş. Fakat bunun yerine gerekirse gerçekçilikten biraz taviz vermek suretiyle karakterleri biraz daha sevdirebilmesini isterdim. Onlarla bağ kurabilmek için pek fazla bir şey verilmedi bize...

Bu arada Counter Strike benzeri oyunların aslında ne kadar hastalıklı oyunlar olduğuna dair güzel bir hatırlatma oldu. Sahi niye küçücük çocukların insan öldürmek suretiyle eğlence yaşadığı bu oyunlar yasaklanmıyor?

6.5/10

@cehennet, @phoebebuffay, @bazinga ve sonradan filmi izleyecek arkadaşlar:

Filmin sonuna doğru karşımıza üç detay çıkıyor; birinci detay, iki öğrencinin savaş oyunların da etkisinde kalarak bunu eyleme dökmesi. Tamam, bu anlaşılabilir bir şey, sonuç olarak çocukları etkileyen bir şey. İkinci detay, ateşli silahları intenret üzerinden sipariş edilmesi. O dönemlerde bu kadar kolay satın alınması da son derece ilginç. Bunu da bir kenara bırakalım. Üçüncü detay ise, Hitler'in videosunu izleyen iki çocuk ve onun tam da doğum gününde okula baskın yapan iki çocuk... Sanırım en ilginç detay da üçüncü detay. Sizce bu çocuklar gerçekten bunu Hitler'in doğum gününde mi yapmak istedi, yoksa rastlantı mıydı, bu olay üzerinden propaganda mı güdülüyor? Ki gerçek olayın bu yüzden çıktığı birçok yerde yazmakta filmdeki detayı geçtim. Konuyla ilgili düşüncelerinizi alalım.

Filmin sonuna doğru karşımıza üç detay çıkıyor; birinci detay, iki öğrencinin savaş oyunların da etkisinde kalarak bunu eyleme dökmesi. Tamam, bu anlaşılabilir bir şey, sonuç olarak çocukları etkileyen bir şey. İkinci detay, ateşli silahları intenret üzerinden sipariş edilmesi. O dönemlerde bu kadar kolay satın alınması da son derece ilginç. Bunu da bir kenara bırakalım. Üçüncü detay ise, Hitler'in videosunu izleyen iki çocuk ve onun tam da doğum gününde okula baskın yapan iki çocuk... Sanırım en ilginç detay da üçüncü detay. Sizce bu çocuklar gerçekten bunu Hitler'in doğum gününde mi yapmak istedi, yoksa rastlantı mıydı, bu olay üzerinden propaganda mı güdülüyor? Ki gerçek olayın bu yüzden çıktığı birçok yerde yazmakta filmdeki detayı geçtim. Konuyla ilgili düşüncelerinizi alalım.

4.5 puan verdiğim bir filmin üzerine daha fazla konuşmak istemiyorum. Vakit kaybı deyip geçelim bence. Son dediğin detayı bilmiyordum. Kişilik bozukluğu olan kişiler işte. Her şey beklenir.:A

• Güldürdün
4.5 puan verdiğim bir filmin üzerine daha fazla konuşmak istemiyorum. Vakit kaybı deyip geçelim bence. Son dediğin detayı bilmiyordum. Kişilik bozukluğu olan kişiler işte. Her şey beklenir.:A
Hiç sevmediğin bir film bile bir şeyleri anlatabilir, araştırmaya itebilir ve bu yüzden her film "vakit kaybı" değildir bence. Bu film de işte tarzı farklı ama herkese de hitap etmiyor ve burada yaşanan bir olayla gerçek bir olayı araştırmaya başlıyorsun. Bence bu açıdan düşününce "vakit kaybı" değildi. :D

• Güldürdün
Reactions: cehennet

Hitler'in doğum günü olayı enteresan detay gerçekten. Ondan etkinlenmiş olabilirler. Hitler'in olumsuz etkilerinin hala devam ediyor olmasının çarpıcı bir örneği olur ki yüksek bir ihtimal gibi. Fakat bilme şansımız yok...

• Beğendim
Hitler'in doğum günü olayı enteresan detay gerçekten. Ondan etkinlenmiş olabilirler. Hitler'in olumsuz etkilerinin hala devam ediyor olmasının çarpıcı bir örneği olur ki yüksek bir ihtimal gibi. Fakat bilme şansımız yok...
Gerçekteki olayı araştırdığında da olay Hitler'e gidiyor ama çok acayip. Ama evet, hiçbir şekilde bilme şansımız olmayacak. Gerçekten tarih o yüzden mi çıktı, yoksa tamamen rastlantı mı, muamma olarak kalacak.

• Beğendim
Reactions: bazinga

Planlı ama biraz da rastlantı bence. Böyle bir şeyi yapmaya Hitler'in doğum gününe yakın tarihte karar vermişlerdir muhtemelen ve bilerek o tarihi seçmişlerdir. Çok önceden planlanan bir şey olduğunu sanmıyorum. O yaştaki çocuklar bu kadar planlı ve sabırlı olmaz zaten pek diye düşünüyorum. :A

• Beğendim
Reactions: bazinga and Araf
Planlı ama biraz da rastlantı bence. Böyle bir şeyi yapmaya Hitler'in doğum gününe yakın tarihte karar vermişlerdir muhtemelen ve bilerek o tarihi seçmişlerdir. Çok önceden planlanan bir şey olduğunu sanmıyorum. O yaştaki çocuklar bu kadar planlı ve sabırlı olmaz zaten pek diye düşünüyorum. :A
Liseli çocuklar bunlar şimdi, okul zaten sorunlu bir okul, haliyle eğitim kalitesi yerlerde olur. Bunlar nasıl Hitler'i iyi bir şekilde öğrendi de, Hitler'e sempati duydu, anlam veremiyorum. Hadi desek sempati duydular, o tarihe niye planlıyorlar? Planladınız, bir mesaj verme amacı taşıması gerekir. Hani mesaj verme amacı da yok, dümdüz bir plan söz konuus ve işte bu yüzden bana garip geliyor. Rastlantı gibi geliyor bana ama 20 Nisan tercihi olayları bu noktaya getiriyor. :A

Liseli çocuklar bunlar şimdi, okul zaten sorunlu bir okul, haliyle eğitim kalitesi yerlerde olur. Bunlar nasıl Hitler'i iyi bir şekilde öğrendi de, Hitler'e sempati duydu, anlam veremiyorum. Hadi desek sempati duydular, o tarihe niye planlıyorlar? Planladınız, bir mesaj verme amacı taşıması gerekir. Hani mesaj verme amacı da yok, dümdüz bir plan söz konuus ve işte bu yüzden bana garip geliyor. Rastlantı gibi geliyor bana ama 20 Nisan tercihi olayları bu noktaya getiriyor. :A
Tamamen rastlantı olma ihtimalı %0,25 falan yani, olmaz o kadarı. :A

Hitler'i iyi bir şekilde niye öğrenemesinler? 😳 Kitaplar var, belgeseller var, internet var... Ve bahsettiğimiz kişi de Hitler yani, çok kolay bir şekilde bilgisine ulaşılabilir bir kişi. :A

Sağlıklı kişilikler değil ki bunlar. Hitler'in doğum günü onlar için özel bir gün ve bu yüzden o güne planlamışlardır. Ama dediğim gibi çok önceden planlanan bir şey olduğunu da düşünmüyorum ama olabilir de tabii...

Bu arada bu gerçek olayın Youtube'da kamera kayıt görüntüleri vardı, merak ediyorsan bakabilirsin. :A

Tamamen rastlantı olma ihtimalı %0,25 falan yani, olmaz o kadarı. :A

Hitler'i iyi bir şekilde niye öğrenemesinler? 😳 Kitaplar var, belgeseller var, internet var... Ve bahsettiğimiz kişi de Hitler yani, çok kolay bir şekilde bilgisine ulaşılabilir bir kişi. :A

Sağlıklı kişilikler değil ki bunlar. Hitler'in doğum günü onlar için özel bir gün ve bu yüzden o güne planlamışlardır. Ama dediğim gibi çok önceden planlanan bir şey olduğunu da düşünmüyorum ama olabilir de tabii...

Bu arada bu gerçek olayın Youtube'da kamera kayıt görüntüleri vardı, merak ediyorsan bakabilirsin. :A
Bu arada spoiler butonunu kullansaydın keşke, ben ve @bazinga'nın muhabbetinde de spoiler geçiyor biraz. Sonra gelenler spoiler yiyecek biraz, tabii önceden bakarlarsa. :A

Hitler'i öğrenmek zor değil tabii ki ama bana nedense mantıklı gelmiyor. :D Tabii ki gerçek kayıtlar internet üzerinden mevcuttur, meşhur bir olay hani, normal olarak vardır. :D

• Güldürdün
Reactions: phoebebuffay
Bu arada spoiler butonunu kullansaydın keşke, ben ve @bazinga'nın muhabbetinde de spoiler geçiyor biraz. Sonra gelenler spoiler yiyecek biraz, tabii önceden bakarlarsa. :A

Hitler'i öğrenmek zor değil tabii ki ama bana nedense mantıklı gelmiyor. :D Tabii ki gerçek kayıtlar internet üzerinden mevcuttur, meşhur bir olay hani, normal olarak vardır. :D
Bir şey olmaz bu kadar hassas olan bir zahmet izleyip öyle okusun yorumları. Tat kaçırıcı bir bilgi yok yorumlarımızda. :A

• Güldürdün