Dersaneler Kapatılmalı mı?

Dersaneler Kapatılmalı mı?

• Evet,kapatılmalı

Oy: 6 50.0%
  • Hayır,kapatılmamalı.

Oy: 6 50.0%

• Kullanılan toplam oy
    12
Geçen yıl sınıfta münazara yapmıştık ve bizim grup dersaneler kapatılmayı destekliyordu. O geldi aklıma. :D Ben de fikirlerimi sunayım.

Dershaneler kapatılmalı çünkü; Dershaneler amacının dışına çıkmış kurumlardır. Okula yardımcı filan değiller. Müfredatta olmayan bir çok şeyi öğretip, "bakın biz okuldan daha çok şey öğretiyoruz, dershanesiz olmaz" diyorlar. Bir de şöyle bir klişe var: "Ben öğrendiklerimi tekrar ediyorum." Etmiyorsun işte. Bir çok dershane okuldan önce gidiyor. Dershanede öğrendim ben diyen öğrenci, okulda öğrenmiyor, hocayı dinlemiyor. Öğrenmek isteyene de engel oluyor.
Öğrencilerin sosyal hayatları yok oluyor. Haftanın 7 günü, gününün uyumadan geçirdiği vaktinin yarısına yakınını derse girmekle harcayan bir genci düşünün. Hayatına hiç bir sosyal etkinlik sığdıramaz.
Ekonomik durum da büyük bir sorun. Aslında bu sorun fırsat eşitliğini biraz çökertiyor. Çünkü gerçekten yıllık dershane fiyatları bir hayli pahalı. Asgari ücretle geçinen aile için bu çok büyük bir yük olur.

Dershaneler kapatılmamalı çünkü; Fırsat eşitliği sağlıyor. İyi eğitim gören bir öğrenci de dershaneye gidiyor, daha kötü eğitim veren bir okulda okuyan öğrenci de. Doğudakiler de, batıdakiler de. Bu başlı başına bir kapatılmama sebebi zaten.
Bir çok öğretmenin, hizmetlinin ekmek kapısı dershaneler. Kapatılırsa bu insanlar açıkta kalacaklar ve bu büyük bir sorun oluşturur. Bu kişilere devlette iş imkanı sağlanabilir. (Belki hafta sonları isteyen öğrencilere devlet tarafından okullarda eğitim verilebilir.)

Kapatılmalıydı. Ama biraz erken oldu bu. Belki 1 2 sene sonra olabilirdi. Bu süre içinde öğrencilerin okula bakış açısı değiştirilmeliydi. Öğrenciler okulu değil dershaneyi ciddiye alıyor. Bu algı değişmeden kaldırılması yanlış oldu.

Evet, kapatılmalı dedim fakat okuldaki hocaların yeri sağlamlaştırılmalı. Daha iyi, tecrübeli, bilgili hocalar gelmeli ve öğrencilerinin sorularına her zaman açık, gerektiğinde grup çalışmalarıyla derste anlaşılmayan noktalar üzerinde durmalı. Soru - çözüm saatleri vs. gibi şeyler uygulanmalı ki dershanenin eksikliği giderilebilsin ve herkes de bundan yararlanabilsin. :)

Öte yandan baktığımız zaman dershaneye herkes gidemiyor ve bu bana göre bir adaletsizlik. Ülkemizde durumu olmayan çocuklar var. Okuldaki eğitim onlara yeterli gelmiyor çalışmak istiyor o da olmuyor. Dershane'ye gitmek istiyor gidemiyor. Bu adaletsizlik de böylece kalkmış olur. :)