2016 Dağ II - Film Yorumları

batuhankaralar

Konu Sahibi
Favori Üye
Reaksiyon puanı
17,508
Puanı
1,060
MV5BMDdkMjI3YzctYjJiZC00NzljLWJhMTItMWEwMDU0YjJlMjI3XkEyXkFqcGdeQXVyMjMwMjUzNDQ@._V1_UY268_CR3,0,182,268_AL_.jpg

Dağ 2 (2016)

Tür: Dram, Savaş
Yönetmen: Alper Çağlar
Senaryo: Alper Çağlar

Oyuncular:
Çağlar Ertuğrul
Ufuk Bayraktar
Murat Serezli
Ahu Türkpençe
Murat Arkın

IMDb Sayfası

Konusu:
Oğuz (Çağlar Ertuğrul) ve Bekir'in (Ufuk Bayraktar) yaşadığı olayların üzerinden 6 yıl geçmiştir. Çok gizli bir görev için bu kez Özel Kuvvetleri 8. Muharebe Arama Kurtarma Timi'ne birlikte katılırlar. Bu görev, Kuzey Irak'ta bir terör örgütü tarafından kaçırılmış gazeteci Ceyda Balaban'ı (Ahu Türkpençe) kurtarmak ve sağ salim Türkiye'ye getirmektir. Karışık Ortadoğu coğrafyasında tek bir düşmandan daha fazlasıyla mücadele etmek zorunda kalan 7 kişilik MAK 8 için kurtarma operasyonu son derece tehlikeli ve zorlu olacaktır.

Fragman:

İlk Dağ filmi çıktığında çok fazla gişesi olmadı ama Nefes: Vatan Sağolsun ile beraber ağızdan ağza dolaşarak büyük bir kitleye ulaşmayı başardı. Aradan 7 yıl geçtikten sonra devam filmi olarak karşımıza çıkan Dağ II, ilk filme göre çıtayı Allahuekber dağlarına çıkarmış desek yalan olmaz :)

Dağ 1'in konusu üstleri çatışmada şehit düşen iki uzun dönem askerin kurtulma mücadelesiydi. Filmde çok fazla geçmişe dönüş olması ve şimdiki zaman içerisinde olayların tekdüzeliği açıkçası seyirciye fazla bir derinlik sunmuyordu. Fakat Dağ 2'de olaylar fazlasıyla karmaşık ve geniş bir coğrafyada geçtiği için kendimizi bambaşka bir yerde bulabiliyoruz.

Filmde özetten anlaşılacağı üzere 7 MAK timi ekibi üyesinin IŞİD'in kaçırdığı bir Türk gazeteciyi kurtarma operasyonuna sahne oluyoruz. İlk bölümde Dağ 1'de ucu açık bırakılan yerler itina ile doldurulmuş. Özellikle Bekir'in aksayan ayağı ve Oğuz'un yaraları flashbackler ile detaylı bir şekilde anlatılmış. Yani ilk filmden geride kalanlar tamamen törpülenmiş.

İlk filmden ikinci filme yalnızca başroller Çağlar Ertuğrul ve Ufuk Bayraktar geçmiş. Zaten ilk filmde ikisinin dışında yalnızca Fırat Doğruloğlu ve Mesut Akusta vardı, Fırat Doğruloğlu'nu yine ilk filmden geçmiş görüntülerde görüyoruz. Murat Serezli Veysel komutan rolüne epey yakışmış, özellikle son yarım saatteki performansını gözlerim dolu izledim. Asker disiplini ile yetiştiği için otoriter, yaşadıkları için de sert bir karakterde Veysel, fakat devresi Yaşar komutanın emanetleri Oğuz ve Bekir'e daha ilk baştan sahip çıkıyor.

Ahu Türkpençe'yi en son Kaybedenler Kulübünde izlemiştim. 10 yıl önce gayet iyi potansiyeli varken neden pasif oyunculuğa geçti hala anlayabilmiş değilim. Oynadığı Ceyda karakteri bayağı hümanist bir karakter ama beğendiğimi söyleyebilirim.

Filmde Murat Serezli'den sonra en çok beğendiğim ikinci yardımcı başrol Sniper Arif rolüyle Murat Arkın oldu. Filmin bütününe yayarak okuduğu "Kahramanların Ölümü" şiiri duygulandırdı.

Yine filmde oynayan ve geri plana çekilen bir başka oyuncu Mustafa başçavuşu canlandıran Atılgan Gümüş. Kendisini Benden Baba Olmaz ve Papatyam dizilerinde izlemiştim ama bu sefer bambaşka bir rolde gördük. Normalde komedi filmlerinde oynayan oyuncuların aksiyon türünde başarısız olduğunu pek çok kez görmüşüzdür ama Atılgan Gümüş bu rolün üstesinden gelmiş.

Ahmet Pınar filmde neredeyse hiç diyaloğu olmayan başroldü, son bölümde resmen ağlattı. Filmin başındaki rakı sahnesindeki Müslüm Gürses'in Sebahat Abla şarkısı ile Eşref'in ölen eşi Sebahat'in bağlantısı hüzünlendirdi.

Emir Benderlioğlu konuk oyuncu olmasına rağmen filmde bayağı döktürmüş, eğer Dağ 3 çekilirse kendisini ana kadroda görmeyi isterim :) Açelya Özcan (Nabat) ve Bedii Akın (Boran) da dikkat çeken oyuncular arasında.

Oyuncuları geçtikten sonra Alper Çağlar'ın performansına gelelim. Filmin senaristi, yapımcısı, yönetmeni hatta ve hatta kurgucusu olan Çağlar bu filmde bütün yeteneğini konuşturmuş. Çekim teknikleri ile hayran bırakan genç yönetmeni ilerleyen süreçte sık sık göreceğimizden eminim.

Dağ 2'nin tek eksik bulduğum yanı patlama efektlerinin biraz özensiz montajlanmış olmasıydı. Onun dışında çatışma sahnelerindeki ekipmanlar (Helikopterler ve obüsler dahil) TSK'dan temin edilmiş. Film bu yönden de bir ilk olmayı başarıyor çünkü çatışma sahneleri gerçek gibi değil bizzat gerçek.

İlk haftayı 223 bin izleyici ile kapatan Dağ 2'nin 1 milyon barajını geçeceğini düşünüyorum. Seyircinin desteğiyle umarım Dağ 3 de arayı çok açmadan çekilir.

Aslında son 1 haftaya kadar filme gitmek gündemimde bile yoktu ama aldığı olumlu yorumlar ve gösterdiği gişe başarısıyla filmi yakın takibe aldım. Fragmanıyla birlikte de filme gitmeye karar verdim. Sıcağı sıcağına yorumu yapalım :A

Bence 2016'nın en iyi yerli filmiydi. Tek kelimeyle muazzam bir film ortaya çıkmış. Karakterlerin derinliğinin olması ve geçmişe yönelik flasbackler ile filmin içerik zenginleştirilmiş. Bizim için canlarını bir saniye bile düşünmeden canlarını feda eden askerlerimizin hikayeleri yer yer gözlerin dolmasına sebep olurken yer yerde güldürdü.

Giriş sekansı resmen yabancı film havasındaydı.Bunun dışında DEAŞ teröristlerinin barbarlıklarını ve bölge insanının dramını çok iyi yansıtmışlar. Türk askerinin bölge insanının çaresizliğine sessiz kalmaması ve kendilerini hep eleştiren muhalif gazeteciyi kurtarmak için giriştikleri zorlu operasyon gibi detaylarda yerindeydi.

Çatışma sahneleri bildiğin müthiş olmuş. Gerçek bir sahneden alınmış gibiydi. Zaten ekipmanları falan TSK temin etmiş. Yönetmen Alper Çağlar müthiş bir iş ortaya çıkarmış. Kendisini tebrik etmek lazım.

İsimleri tek tek saymayacağım ama hepsi tek kelimeyle döktürmüşler. Özellikle Murat Serezli der susarım.

Uzun lafın kısası sinemaya giderseniz ilk tercihiniz olsun. Pişman olmayacaksınız. İzleyin izlettirin.

10/10

Son düzenleme:
Filmi sinemada izledim, gaza da getiren bir yapısı var Nefes filmi olsun Dağ filminin ilki olsun veya Dağ 2 olsun bu tür filmleri başarılı buluyorum şu ana kadar çıkan filmler -bu tarzda- güzeldi Dağ 3 çıksa ona da giderim verdiğim paraya da acımam yani. İlk filmde tabi askeriye harici sahnelerde fazlaydı onlar da güzeldi ama 2.filmde asker sahneleri daha çoğunlukta olmuş. Bir de Dağ 2 de bana mı öyle geldi bilmiyorum ama ilk bölüm daha iyi gibi geldi bana 2.bölümde full savaş vardı gerçi ama o bordo bereli eğitimleri falan çok hoştu.

8.5/10

Birkaç hafta önce ben de izlemiştim ama buraya yazmamışım, kesinlikle benzer filmlere göre çok çok daha gerçekci bir yapım olmuş izlerken sanki gerçek bir çatışma izliyormuşum gibi oldum, gerek oyunculukların doğallığı gerek kullanılan müzikler her şeyiyle harikaydı. Başta Murat Serezli olmak üzere tüm oyuncular sanki rollerini yaşıyor gibiydiler.

Fakat tek eleştirim kullanılan argolar biraz fazlaydı elbette o doğallık katıyordu filme ama biraz aşırıya kaçmışlar sanki. :)

Puanım; 10/10

Filmi izleyeli 1 ay oldu yorum yapmayı unutmuşum. :( Güzel bir filmdi Türk sinemasının böyle işlere ihtiyacı var.

Aksiyon sahneleri çok iyi kurgulanıp, çekilmiş. Çok iyi bir iş çıkartmış ekip.

Oyunculuklar ilk filmdeki gibi fena değil. Göze batan kötü bir oyunculuk yok.

Birçok hoş diyalog barındırıyor film bazı sahneler bir hayli güldürdü. Komedi ayarı da iyi yapılmış.

Onun dışında klişeler göze batacak boyutta. Gerçi böyle bir filmde klişe şeyler beklememek de olmaz.

İlk filmi daha çok beğendiğimi söylemeden edemeyeceğim.

Milliyetçi duygularımı bir kenara bırakarak;

7/10

Forum İstatistikleri

Konular
176,594
Üyeler
8,565
Son Üye
excelancy