@OzaN bence Tom Hanks'a olan hayranlıktan dolayı bu kadar övüyor olabilirsin çünkü cidden ortada başyapıt bir şey yok? Tabi kişiden kişiye değişebilir ama filmin beğenisi değişebilir, nicel şeyler pek değişemez.
Tamam teknik dallar filan diyoruz ama öyle ahım şahım ne vardı Allah aşkına? Eğer bu film teknik dallarda ödül kazanırsa denilenibilir ki rakipleri cidden çok kötüymüş. Aksi taktirde, kaliteli filmlerin olduğu bir yarışta şansı çok zor. Filmin sadece adı var, oyuncusu yönetmeni senaristi hepsi ad. Bu filmi bilinmedik ama Tom Hanks kadar iyi oynamış bir oyuncu, hiç bilinmedik bir yönetmen ve senarist yapmış olsaydı inanın bu kadar övülmezdi. Şimdi merak edilen detay şu, filmi mi seviyoruz yoksa teknik ekibi mi?
Senaryo deseniz , bu mu senaryo? tamam çok kötü değil şüphesiz ancak yeni bir şey katmamış? Her zaman bilindik konular, böyle bir üçlü bir araya gelmiş ve yapa yapa sıkıcı bir biyografi yapmış. Amerikan milliyetçiliği yüzünden herhangi bir olumsuz değerlendirme, puanlama yapmadığımı zaten belirtmiştim. Filmde her Amerika Severin duygularını okşayacak yerel duygu ve unsurlara yer verilmiş zaten. Birlik devletlerin ihtişamı! Birleşik Devletler 1 rehine verir, karşılığında 2 rehine alır, çünkü karizmadır! Sıradan bir vatansever Birleşik Devletler avukatı bile ülkesini diplomatik olarak savunbilir, müzakere yapabilir. Amerikanın ve Amerikalının gücü her şeye yeter. Kahraman her daim Amerikalıdır? Şu kadar kişiyi kurtarmıştır...
Diyeceksiniz ki, e bunlar gerçek hayatta yaşanmış biyografik detaylar? İtiraz yok. Ancak ben tutup da gerçek hayatta yaşanmış Kurtuluş Savaşı'nda filanca kişiyi kurtarmış X kişisini sinemaya aktarır ve milli ögelere doğal olarak yer verirsem, sırf biyografik olduğu için milliyetçi unsurları olmayacak değil.
Zaten bu filmi milliyetçilik propagandası açısından değerlendirmedim, milliyetçilik ile alakası da olmayabilir. Sadece sezdiklerimi yazmıştım.
Bu senaryo ve kurguya sahip bir yapımın başyapıt olarak değerlendirilmesine ve 8.5 gibi puanların havada uçuşmasına çok şaşırdım.
Filme bakıyorsun, senaryo vasat, düz ve ta en baştan belli, belirttiğin gibi. Kurgu yavan. Üzerinden yıllar geçtikten sonra kaçımız hatırlayacak? Belki Inception, Matrix, Godfather hatta neredeyse 100 yıla yaklaşan Modern Times gibi filmler hâlâ hatırlanıyor. Ya bu? Bütün kişisel öznel yargılarını bir kenara, hayranlık veya sempatileri bir yana bırakıp tüm belge tarafsızlığı ve ayna objektifliği ile söyleyebilir misin ki, bu film üzerinden yıllar geçse de hatırlanır? 8.5 luk bir filmse öyle olması lazım ama?
Sanırım forumda da 8 ler 9 lar hatta 10 lar havada uçuşacaktır. Çünkü başrolü Tom Hanks, yönetmen Stevan Spielberg, senaryo ismi Coel kardeşler, gerisi teferruat!