2022 Babylon / Babil (2022) - Film Yorumları

Sherlock

Konu Sahibi
Süper Mod.
Reaksiyon puanı
47,948
Puanı
1,060

MV5BZmM4MWIwMGItYzA3ZC00MDY4LTlhNWQtY2MwOTViODk1M2U1XkEyXkFqcGdeQXVyMDM2NDM2MQ@@._V1_FMjpg_UX1000_.jpg

Babylon

Tür:
Komedi, Dram, Tarih
Süre: N/A

Yönetmen: Damien Chazelle
Senaryo: Damien Chazelle

Oyuncular:
Brad Pitt
Margot Robbie
Jean Smart

IMDb Linki

Filmin Fragmanı:

Filmle ilgili yorumlarınızı bu başlık altından yapabilirsiniz.

Tam yorum: https://izleryazar.com/babylon-2022/

Damien Chazelle'in kocaman bir çılgınlık modunu açtığı film olmuş. Filmde sevdiğim şeyler de vardı nefret ettiğim şeyler de. İzledikten sonra değeri artmaya başladı. İzlerken sıkıntıdan sinir krizi geçirmek üzere olduğum anlar olsa da (3-5 saat film mi çekilir kardeşim, insan izliyor bunları) ileride tekrar izlemek isterim. Bu da filmin ne kadar tuhaf olduğunu kanıtlıyor...

Filmin inkar edilemez tek gerçeği Margot Robbie'nin döktürdüğü, şahane performansı. Kendisini aday etmeyen Akademi bir miktar ayıp etmiştir. Muhtemelen DiCaprio'ya yaptıkları gibi Margot'yu da bir süre süründürecekler aşırı popülerliği sebebiyle...

7/10

• İlginç
Reactions: phoebebuffay
Bir film ne kadar iyi olursa olsun bu kadar uzun olmamalı. Seyirciye ayıptır. Bunu çekene ayıptır. Oyuncuya ayıptır. Filmde bir sürü gereksiz sahne vardı. Bunları kırpıp da güzel bir film ortaya çıkarılabilirdi. Bir süre sonra filmi hızlandırıp izlemeye başladım yoksa bitmeyecekti.

Margot Robie'nin şov yaptığı bir film olmuş. Adaylık alamaması skandal. Kazanan az çok belli olsa da en azından bir adaylığı sonuna kadar hak ediyordu. Müzikler de ona çok iyi eşlik etmiş. Adaylığını ödülle taçlandırmayı hak ediyor.

Filmde dalgalı bir tempo var. Sakin giderken bir anda vites yükseliyor. Filmin geçtiği döneme çok hakim olmadığım için yansıtmanın doğruluğu hakkında bir yorum yapamıyorum. Dönemi dört farklı karakterin gözünden anlatıp farklı bakış açısı sunmaya çalışılmış. Brad Pitt'in bu tarz rollerini seviyorum ama hikayeden çıkışı biraz klişe oldu.

Sonuç olarak çok uzun bir film olmuş. İçinde kimileri için rahatsız edici ve aşırı sahneler vardı. Çok da önereceğim bir film olmamış.

5/10

• Beğendim
Reactions: bazinga
Chazelle'in deneysel film sırası gelmiş... Ben bu deneyden müthiş keyif aldım... Çok uzun bir film ama çok çılgın bir film. Karakterleri çılgın, yönetmenliği ve çekimleri çılgın, senaryosu çılgın, kurgusu çılgın... Her şeyi aykırılıktan uçuyor filmin... Film sizi baştan içine alıyor ve bir daha bırakmıyor. 3 saat 9 dakikalık kısımda belki sadece bir kısmı pek sevmedim onun dışında her kısmı aşırı severek ve keyif alarak izledim. Bir yükselik ve bir çöküş hikayesi izliyoruz ama bunu çok farklı yollardan izliyoruz...

Hollywood'un sessiz sinemadan sesliye geçişinin işlendiği bir dönemdeyiz ve elimizde çılgın bazı karakterler var. Bunlar sanat ve şöhret için her şeyi yapan karakterler. Hem Nellie hem Manny yaşadıklarını ve geçmişini unutmadığı için çok çalışıyor ve her şeyi yapıyorlar burada tutunmak için. Ancak tarih başka ilerliyor. Çünkü her zaman güncel olmalısınız.. Filmde bu sesli sinemaya geçişte yer alan sahnelerin bir klasik Singin in The Rain'e benzerliği dikkatimi çekmişti, filmde bunu görmeyi beklemiyordum ama 3. kısımdaki bu sahneler gerçekten çok iyiydi... Bize güzel bir nostalji yaşattılar...

Olaya Jack Conrad girene kadar bir yükseliş hikayesi izliyoruz ama baş döndüren bir tempoyla bunu izliyoruz. İki karakter de kendisine verilenleri layığıyla yapıyorlar ve parlıyorlar şüphesiz. Şöhretin getirdikleri kadar götürdükleri de var elbette. Kontrol her zaman kaybedilir. Ancak burada kontrolün kaybedilmesi sektöre bağlanıyor. Çünkü sessiz sinemada meşhur olan karakterler diyalogların yer aldığı sesli sinemada yok oluyorlar ve zorlanıyorlar. Jack Conrad'la oynadığı rol sonrası parlayan Nellie kendini zenginliğin içinde buluyor ve hikaye yükseliyor da yükseliyor. Eğlence şatafat hiç bitmiyor. Manny ise potansiyelini sesli sinemada gösteriyor Nellie'nin aksine. Biri yükselirken diğeri düşüyor, sonra hepsi beraber dibe vuruyor... Özellikle senarist ablanın yaptığı müthiş konuşma ile Jack Conrad'ın artık bittiğini kabul ettiği ve sinemanın derinlemesine anlatıldığı o muhteşem sahne hep aklıma kalacak... Sonrasında tabi olay o malum sona gidiyor ve kafasına sıkıyor Brad Pitt abim... Vurucu bir finaldi...

Nellie'nin sonu da alkolden ve alemden oluyor. Alemle bu dünyaya giren ve yükselen karakter, aykırılığıyla ünlendi. Ancak sektör ondan bu aykırılıktan vazgeçmesini istese de o kendisi olmaktan vazgeçmiyor. Bir yemek sahnesinde bunu net şekilde suratına vuruyor sektörün ve sonra doğal olarak kayboluyor... Kendisini en dibin en dibinde görüyoruz, kumar borçları falan cabası... Manny ile ilişkisi bir noktada pek ortalıkta yer almıyor ama finalde bir şekilde hayata tutunmasını isterken su testisi su yolunda kırılır vari Nellie'yi de yok ediyoruz... Hayatın ve değişimin tam olarak yüzümüze çarptığı kısım final oluyor. Mannie dünyanın geldiği hali düşününce geçmişini düşünüyor. Hayatını bir şekilde kurtarmış ve devam ediyor ama asla eskisi gibi olmayacak o hayat...

Anlamlı, çılgın, düşündürücü, etkileyici, sansasyonel ve yer yer dramatik bir macera... Margot Robbie'nin efsanevi performansı var... Bence kariyer performansı ama Akademi filmi sevmediği için resmen adaylığını yemişler... Büyük fiyasko olmuş bu durum... Brad Pitt de iyi oynamış ama tabi ki Once Upon kadar diyemeyiz.. Aldığı adaylıkları da artık gerçekten ayıp olmasın diye vermiş Akademi çünkü filmin prodüksiyonu, müzikleri ve kostümleri gerçekten mükemmeldi. Tabi ki başka mükemmel olan şeyleri de vardı ama onları yok saymışlar maalesef... Bari o adaylıklardan 1 2 tanesini alsa diye ummaktan başka bir şey yapamayacağım... Yılın bana göre en iyilerinden...

8.5/10

• Beğendim
Reactions: bazinga