FK6 Awakenings / Uyanışlar (1990) Film Bilgileri & Yorumları

gundix123

Konu Sahibi
Favori Üye
Katılım
14 Aralık 2011
Mesajlar
4,188
Reaksiyon puanı
3,284
Puanı
459
0099077.jpg

Uyanışlar - Awakenings (1990)
Türü: Biyografi, Dram
Yönetmen: Penny Marshall
Senaryo: Oliver Sacks (book), Steven Zaillian (screenplay)​
Oyuncular:
Robert De Niro
Robin Williams
Julie Kavner
Ruth Nelson
John Heard

IMDb Sayfası
Oscar Adaylıkları (3)

En İyi Film
En İyi Erkek Oyuncu
En İyi Uyarlama Senaryo
Filmin Özeti
Dr. Malcolm Sayer, insan ilişkileri çok zayıf olan ve hayatı boyunca labaratuvarlarda bilimsel araştırmalar yapan bir doktordur. Personel yetersizliği yaşayan bir hastane, başka başvuru olmadığı için Sayer'ı işe almak zorunda kalır. Dr. Sayer, tamamı çok uzun yıllardır bilincini kaybetmiş ve hareketsiz görünen hastaları tedavi etmek ister.
Bir konferansta başka bir hastalık için geliştirilen L-Dopa adlı ilacın kendi hastalarına da derman olabileceğini düşünen Sayer, şansını denemek ister. İlacı Leonard Lowe üzerinde denemek için izin alan doktor, ilk başta başarılı olur ancak zamanla ilacın yan etkileri ortaya çıkmaya başlar.

Filmin Fragmanı


Fav10 Film Kulübünde 3. hafta filmi olarak seçilmiştir, hepiniz izlemeye davetlisiniz. :)

@Titanium, @Danger UA!, @Maskeli Fedai, @mrt-06, @Harunnn60, @Yiğitt, @crazymurat31, @-potterhead-, @Tolstoyevski, @Aserat, @OzaN, @Arslan Bey, @Çiğdem-, @sokak sanati, @Tzira, @sürgünüm
 
Uzun süredir izlemek istiyordum. Robin Williams anısına izleyeyim dedim.

Film mükemmeldi. Robert De Niro sen insan mısın? Adam ustaların ustası büyük efsane. Krize girdiği, tik yaptığı sahnelerde olağanüstü oynamış. Sadece mimik olarak değil karakterin peltek konuşmasını da çok iyi yapmış. Biraz iddialı olacak ama sinema tarihinde şimdiye kadarki en iyi 10 performans arasına girebilir.Robin Williams da çok iyiydi. Keşke bu kadar erken gitmeseydi.:(


Bu filmi izleyince basit şeyleri yapabildiğinize şükredeceksiniz. Bazı sahnelerde insan bunu çok iyi anlıyor ve sizi doğrudan etkiliyor.

"Robin Williams'ın hastalarda refleksin olduğunu keşfettiği sahne, Robert De Niro'nun tikinden dolayı kafasını sabit tutamayıp kitap okuyamaması, kadınla dans ettiği sahnede tikinin durması çok iyiydi."]

Senaryo çok iyi uyarlanmış. Sadece film olsa konusuna inanmayacaksınız ama gerçek hikaye olması çok etkileyici.

Mükemmel bir film diyebilirim.Herkes izlemeli.Robert De Niro şimdiye kadar gördüğüm en iyi engelli rolünü canlandırmış.

9.5/10
 
Awakenings

Başrolde iki reyiz, iki usta oyunculuk.Ve belkide hayal olması dilenecek bir konu,önce sevindirip sonra üzen. 'Önce hayat verip sonra alırsam nasıl iyi biri olurum sorusunu akıllara kazıyan' bir filmdi.

Önce filme De Niro'nun kattıklarıyla başlamalıyız eve isim olarak büyük bir oyuncu ama bu filmde resmen De Niro kimdir açıklamış, yani kelimeyle anlatılmayacak bir oyunculuk, gerçek hayatta gerçekten başarılı insanların buralara beleşten, şansa gelmediklerini kanıtlar nitelikte.

Filmin iki evresi vardı bence, iyileştiklerinde insalığa verdiği mesaj ve son bölümde verdiği gerçekte kim uyanık mesajı vardı? Ben mi sen mi diye anlık olarak beyninize hücum eder şekilde.

Hayatımın 20 senesini birşeyi başarmak için varını yoğunu koyan insanları izleyip onların yerine sevinmekle geçirdim diyebilirim ortada Dr. Sayer resmini taşıyan bir Robin vardı, kendine has mimikleriyle De Niro'nun altında kalmadı.

Filmin ilk bölümü su gibi akıp geçti, ikinci bölümse bir sorgulama misaliydi. Neyse daha fazla uzatmadan;


8.5/10


Dipnot: 1-2 gün içinde puanı değiştirebilirim,sessiz sedasız puanlar sisteme girilmeden.
 
Vay be, insanın gerçek olacağına inanmakta zorlanacağı tarzdan hayatların anlatıldığı bir film olmuş. Beklediğimden de iyi çıktı.

Robert De Niro'nun onlarca filmini izlemişimdir ve sanırım kariyerinin en sıradışı performansı bu olmuş. Çok başarılıydı film genelinde. Fakat Robin Williams'ı izlemek de güzeldi ve o da çok iyiydi. Belki önünde Robert De Niro olmasa o da Oscar adayı olabilirmiş ki nitekim Altın Küre'de Robert De Niro'yu geçip aday olmuş. Bu arada küçük rolüyle Penelope Ann Miller da renk katmış filme. :)

Zor bir hastalığın ve belki daha da zor aşamasının anlatıldığı çok iyi bir film olmuş. Küçük şeylerin kıymetini bilmek gerek. Bu filmi de izlemek gerek. :)

8.5/10
 
Bence de hoş bir filmdi, aile ortamında izlenecek bir yapım. Filmin konusu yanısıra, oyunculukları ve müzikleri de çok güzeldi.

Robert De Niro ve Robin Williams, iki büyük üstat da harika iş çıkarmış. Hele De Niro'nun oyunculuğu bir başka mükemmel.
Bence Robert De Niro'nun kariyerindeki en zorlu ve en başarılı rolüydü, o yılki kazanan kim bilmiyorum ama De Niro nun bu oyunculuğu Oscarı hak ediyordu.


Bu arada etkinlik filmleri genel olarak hastalık filmleri alanında gidiyor, K Pax'da hasta-lar- söz konusuydu, Temple zaten malum. Leonardo nun filmi de öyle. Bir de bu o alanda olunca 4/6 gibi büyük çoğunluk aynı temanın farklı konuları arasında gidip gelmiş. Güzel filmler olsa da artık her hafta aynı türden izlemekten gına gelmedi diyemem. :)

Adaylıklar,

En iyi Erkek Oyuncu (Niro)
En iyi Erkek Oyuncu (Williams)
En iyi Müzik
En iyi Uyarlama



Normalde 8.5 ile 7.5 arası bir düzeyde, şimdilik;
  • 8.0/10
 
Son düzenleme:
Bence de hoş bir filmdi, aile ortamında izlenecek bir yapım. Filmin konusu yanısıra, oyunculukları ve müzikleri de çok güzeldi.

Robert De Niro ve Robin Williams, iki büyük üstat da harika iş çıkarmış. Hele De Niro'nun oyunculuğu bir başka mükemmel.

Bu arada etkinlik filmleri genel olarak hastalık filmleri alanında gidiyor, K Pax'da hasta-lar- söz konusuydu, Temple zaten malum. Leonardo nun filmi de öyle. Bir de bu o alanda olunca 4/6 gibi büyük çoğunluk aynı temanın farklı konuları arasında gidip gelmiş. Güzel filmler olsa da artık her hafta aynı türden izlemekten gına gelmedi diyemem. :)

Adaylıklar,

En iyi Erkek Oyuncu (Niro)
En iyi Erkek Oyuncu (Williams)
En iyi Müzik
En iyi Uyarlama


  • 8.2,5/10
Başka hastalık filmi almayacağım. :D

Yalnız Leo'nun film o türde sayılmaz ya. :):)
 
Başka hastalık filmi almayacağım. :D

Yalnız Leo'nun film o türde sayılmaz ya. :):)

Bence direkt sayılır çünkü uyuşturucu bağımlılığı da bir hastalık? Ve o hastalıkla mücadele sahneleri filan? Zihinsel bir sorun olmasa bile o da hastalıklar türünü giriyor hem de en sorunlularından. :)
 
Etkinliğin en başarılı yapımlarından biri olduğunu söylemeliyim. Konusu çok ilgi çekici, işleyişi de genel olarak iyi ve pek sıkıcı değildi.

Film mesajını göze sokmayarak ölçülü bir şekilde vermiş, kimi anlarda da insan doğasına ait düşündürücü sahnelerin varlığı da ayrıyeten ilgi çekici. Bu arada müzik ve kurgunun da iyi olduğunu söylemeliyim.

Ama filmin en iyi yanı başrol oyuncuları kesinlikle. Robin Williams rolüne çok yakışmıştı ve başarılı performansıyla göz kamaştırdı. Robert De Niro ise engelli rolünü tek kelimeyle olağanüstü canlandırmıştı, bazı sahneleri hala gözümün önünde.

Kısacası başarılı oyunculukları ve senaryosuyla izlemenizi şiddetle tavsiye edeceğim bir yapım.

8,5/10
 
Filme başlarken sürpriz olsun diye künyeye bakmamıştım. Robert De Niro'yu 50. dakikada aynanın karşısına geçtiğinde tanıyabildim. Ben normal hasta-engelli birisi sanmıştım. De Niro adeta karakteri yaşatmış oyunculuk dersi vermiş, hele o el hareketleri, yalpalayarak yürüyüşü, bakışları ve mimikleri çok ustacaydı.

Filmden alınması gereken ders aslında çok net: İnsan başına kötü şeyler gelmeden anlayamıyor hayatın değerini. Uyandığı ışıl ışıl sabahların kendisine sunulmuş bir armağan olduğununu. Neden elimizdeki ile yetinmeyi bilmeyen kişiler olduğumuzu?

Paula melek gibi kızmış, Leonard ile dans sahnesi çok iyiydi. En sonda da tekerlekli sandalyedeki Leonard'a kitap okuduğu sahne çok hoştu. Hoşuma giden bir diğer nokta da De Niro'nun annesinin söylediği ninniydi.

9/10
 
Awakenings

Gerçeğe dayalı harika bir filmdi bence. En küçük umudun bile yitip gittiği karanlık bir hastanedeki unutulmuş insanların dramı ve bu insanlara az da olsa umut olacak bir doktor.

Filmin işlenişi harikaydı.Oyunculuk gerçekten muhteşemdi. Robert De Niro'ya hayran kaldım. :) Bu kadar muhteşem oynanabilir hakikaten yüz ifadesine bakmak zaten her şeyi anlatıyor.

Açıkçası etkilendim gerçekten. :( Film bitince biraz düşündüm...

9/10