Antibiyotik Kullanımı Hakkında Bilinmesi Gereken Bazı Bilgiler

Gerekli24

Konu Sahibi
Favori Üye
Reaksiyon puanı
11,504
Puanı
710
Antibiyotikler, bakteriyel enfeksiyonları tedavi etmek için kullanılan ilaçlardır. Ancak, yanlış kullanımları nedeniyle hem bireysel hem de toplumsal sağlık açısından ciddi sorunlara yol açabilirler.
1743688583453.jpeg

Yanlış:
Antibiyotikler her enfeksiyonu tedavi eder.
Doğru: Antibiyotikler yalnızca bakteriyel enfeksiyonları tedavi eder. Virüslere karşı etkili değildir, bu yüzden grip, soğuk algınlığı veya COVID-19 gibi hastalıklarda işe yaramazlar.
Yanlış: Antibiyotik ne kadar güçlü olursa, o kadar iyi sonuç verir.
Doğru: Antibiyotikler, uygun türde ve dozda kullanılmalıdır. Gereksiz yere güçlü antibiyotik kullanımı direnç gelişimine yol açabilir.
Yanlış: Ateşim çıkarsa antibiyotik kullanmalıyım.
Doğru: Ateşin birçok nedeni olabilir. Viral enfeksiyonlar veya başka hastalıklar da ateşe neden olabilir. Antibiyotikler sadece bakteriyel enfeksiyonlar için kullanılmalıdır.
Yanlış: Antibiyotikler bağışıklık sistemini güçlendirir.
Doğru: Antibiyotikler bağışıklık sistemini güçlendirmez. Aksine, bağırsak florasını bozarak bağışıklık sistemini olumsuz etkileyebilir.
Yanlış: Daha iyi hissedince antibiyotiği bırakabilirim.
Doğru: Antibiyotikler doktorun belirttiği süre boyunca kullanılmalıdır. Erken bırakmak, bakterilerin tam olarak yok edilmemesine ve direnç gelişimine yol açabilir
Yanlış: Doktor reçetesi olmadan antibiyötik almak.
Doğru: Antibiyotikler yalnızca doktor kontrolünde kullanılmalıdır. Gelişigüzel antibiyotik kullanımı dirençli bakterilerin yayılmasına neden olabilir.

Yanlış: Başkasının antibiyotiğini kullanmak
Doğru: Her enfeksiyon farklıdır ve kişiye özel tedavi gerektirir. Başkasının ilacı sizin için uygun olmayabilir.
1743688552465.png

Yanlış antibiyotik kullanımı, antibiyotik direnci adı verilen ciddi bir soruna yol açar. Bu durum, bakterilerin antibiyotiklere karşı bağışıklık kazanmasına neden olur ve tedavi edilemeyen enfeksiyonlar ortaya çıkabilir. Yani antibiyotikler eskiden öldürebildiği bakterilere karşı artık etkili olamaz. Bu durum, bakterilerin evrimsel adaptasyon süreçlerinden biri olup, yanlış ve gereksiz antibiyotik kullanımı nedeniyle giderek daha büyük bir sağlık sorunu haline gelmektedir. Bunun sonucunda tedavisi zor veya imkansız enfeksiyonlar ortaya çıkabilir, hastanede kalış süreleri uzar, sağlık harcamaları artar basit enfeksiyonlar bile ölümcül hale gelebilir, yeni antibiyotik geliştirme ihtiyacı doğar ancak bu süreç zaman alır ve pahalıdır. Bu ilerde bizim için ciddi sorunlara yol açabilir.

Başlangıçta etkili olup bu yanlış uygulamalar sayesinde artık günümüzde daha az etkili veya etkisiz olduğu için piyasadan kalkan antibiyotikler mevcuttur. Günümüzde antibiyotik direnci küresel bir sağlık sorunudur. Bu konuda bilinçlendirme çalışmaları oldukça önemlidir.
Siz bu yanlışların kaç tanesini yapıyorsunuz veya yaptınız ?

Etrafımdaki herkesten antibiyotik istediğim son iki günde böyle bir konunun gelmesi şaşırttı. :A
Forumda eczacılık öğrencisi olarak böyle bir konu açma ihtiyacı hissetim konu açmaya da iyice yabancıyım bildirim geldi değil mi :A

Evet geldi, sıkıntı yok. :A İstanbul tarafında tanıdık eczacı varsa bir Augmentin rica ediyorum en acilinden. :A
Bizim çevredikiler hep veriyor vermemleri lazım ama bir acile gitsen gerekiyorsa yazarlar zaten şu zamanlar da domuz gribi gibi gripler de çok oluyor öyle bir durumun varsa antibiyotik fayda etmeyebilir :A

• Üzücü
Reactions: Emre Ozansoy
Güzel konu @Gerekli24
Bizim burda anca doktor yazarsa alabilirsin yani reçetesiz satılmaz ama onlarda çok nadiren yazarlar.
Ülkemizde çok kullanılmaz

• Beğendim
Reactions: Gerekli24
Güzel konu @Gerekli24
Bizim burda anca doktor yazarsa alabilirsin yani reçetesiz satılmaz ama onlarda çok nadiren yazarlar.
Ülkemizde çok kullanılmaz
Bizim burada da öyle ancak pek çok eczane reçetesiz de veriyor normalde vermemesi lazım.

En çok bu hastalıklarım esnasında kullanırım normalde. 😱
Bazı gribal enfeksiyonlar mesela domuz gribi ciğerleri etkileyip bronşit yapabiliyor bu durumda kullanılması doğru mesela ancak bu da yine doktor kontrolü ile anlaşılır. Onun dışında viral enfeksiyonlarda antiviral ilaçlar normal grip ilaçları kullanılır antibiyotik fayda etmez. Mesela son bir ay önce olan domuz gribi salgınında etki etmez. Ancak bazı hastalarda ciğerleri etkileyip bronşiti tetikledi bu gibi durumlar da yine virüs için değil de bronşit için yazılabilir. Covidde zaten yarasaydı çok daha kolay kontrol altına alırdık.

Güzel bilgilendirme. Okduguma gore en iyisi hasta olmamak :D
Tabi ki her zaman en iyisi o :D

Son düzenleme:
  • Beğendim
Reactions: serhatt and Dosi
Emeğine sağlık, güzel bilgilendirme olmuṣ. @Gerekli24

Madem Antibiyotik hakkında bu kadar bilgilisin, filozof sorumu sorayım.

Diṣ tedavisi olacak biri, müdahaleden 1 saat önce 1 ile 3 gram Antibiyotik içmek zorundaysa, bu zorunluluk nereden kaynaklanıyordur?

Bir diğer sorum ise, 3 gram Antibiyotik içmek zorunda olan kiṣi, Antibiyotiğin yan etkilerini nasıl dindirebilir?

Merakla cevaplarını bekliyorum. :A

• Beğendim
Emeğine sağlık, güzel bilgilendirme olmuṣ. @Gerekli24

Madem Antibiyotik hakkında bu kadar bilgilisin, filozof sorumu sorayım.

Diṣ tedavisi olacak biri, müdahaleden 1 saat önce 1 ile 3 gram Antibiyotik içmek zorundaysa, bu zorunluluk nereden kaynaklanıyordur?

Bir diğer sorum ise, 3 gram Antibiyotik içmek zorunda olan kiṣi, Antibiyotiğin yan etkilerini nasıl dindirebilir?

Merakla cevaplarını bekliyorum. :A
Diş tedavisi öncesi, iltihap olduysa, iltihap inmeden dişle ilgili işlem yapılamıyor.

Bol su içerek 😁😁

• Beğendim
Antibiyotik uzmanı @Gerekli24 bekleniyor :A
Uzmanı değilim ama @The_Erinch abimin verdiği cevap bence aşağı yukarı doğru enfeksiyon oluşumuna karşı çünkü her türlü kanama katman açılıyor bununla da da birlikte iltihapa açık hâle geliyor net böyle diye öğrendiğim bilgi yok ancak bundan dolayıdır diye düşünüyorum. Ciddi yan etki yoksa büyük ihtimalle bunu yaşaman gerekiyor yaşıyorsan da daha az doz içmenin yeterli olup olmayacağını doktoruna sorabilirsin. Belki başka daha yan etki riski düşük antibiyotik varsa onu yazabilir. 4. sınıfta antibiyotikleri daha detaylı öğrenince daha iyi cevaplayabilirim belki. Ben daha çok bunu antibiyotik kullanımı hakkında bilinç için açtım bu konuyu.
Emeğine sağlık kardeşim güzel bilgilendirme olmuş :)

Eczacılıkta çok para var diyorlar doğru mu? @Gerekli24 :A
@Yakamoz-Asi @The_Erinch @Angelica @RüzgarGülü @Royal_Highness
Güzel yerde açarsan öyle ancak o günümüzde pek mümkün değil nüfus başına sınır da var ayrıca. :A

Son düzenleme: