Her ne kadar bana çok fazla tesir etmese de çok sağlam alt yapılı bir film olduğu aşikar. İlk bu filmi mi yoksa Breaking Bad'i mi izledim hatırlamıyorum, büyük ihtimalle bu filmdi ama ikisini de izledikten sonra Breaking Bad'in önemli ölçüde bu filmden ilham almış olduğunu düşünmüştüm, seneler sonra bu filmi yeniden izlediğimde de görüşüm değişmedi. Filmde aslında gerçekçi açıdan Walter White ve Skyler'i izledik.
Amerikan rüyası eleştirisi denildiğinde direkt birinci sıraya oynayacak bir film. Sadece derinlikli senaryosu değil, yönetmenliği de bir o kadar iyi. Hatta afişi bile, en iyileri arasında. Ama şahsi olarak o bende o kadar tesir eden bir film hiç olmadı, tekrar izleyişte de. 1999 filmleri içerisinde Oscar'ı alması normal, tam akademinin seveceği tarzda bir yapıt. Fakat benim için Matrix, Eyes Wide Shut, Green Mile ve Fight Club'tan sonra 5.sırada gelir 99 yapımları arasında.
[SPOILER]
Fight Club demişken, aynı senede çıkmalarına rağmen Fight Club'a da önemli ölçüde fakat farklı yönlerden benzediği aşikar. Her ikisinde de sistem eleştirisi ve ''ezik yaşamını değiştir, işinden ayrıl, isyan et, üzerindeki ölü toprağını at'' felsefesi açık şekilde benzerlik taşıyor.
Filmde oha dedirten 3 unutulmaz sahne var;
1- köfteci dükkanında paket servisini yaparken karısıyla o adamı oynaşırken görmesi, unutulmaz bir sahne.
2- Homofobik gibi gözüken emekli asker komşunun (Frank) Lester'i öptüğü sahne
3- tabi ki final sahnesi, beklenmedik anda tetiğin çekildiği sahne.
üçü de şok etkisi yaratan sahnelerdi. Sarışın kızın, daha önce hiç ilişkide bulunmadığını itiraf ettiği sahne de aslında o sarışın karakter çerçevesinde de önemli bir ters köşe, beklenmedik bir durum. Zaten o sahnede devam edilseydi pedofili bir sahne söz konusu olacaktı, ki zaten filmin beni rahatsız eden kısımları da yer yer pedofik sahne ve imgelere yer verilmesi. Leon The Proffesional'a bu yönde yapılan eleştiriler neden hiç bu filme yapılmaz hep merak etmişimdir.
Caroline karakterine net şekilde filmin en nefret edilesi, hatta sinema tarihinin en gıcık karakterlerinden. Skyler White'e kısmen benzese de Skyler bunun yanında melek kalır. Ama yok, gerçekten benzerlikleri fazla emin olamadım şimdi...
Homofobik fakat gizli eşcinsel albayın reddedildiği için ve açığa çıkmamak adına cinayet işlemesi de kaçınılmazdı o noktadan sonra. Gururunu özgürlüğüne tercih etti ve olan oldu.
Son olarak, poşet detayı gerçekten hoş detaylardan bir tanesi. Bu üstte verilen üç ters köşeyi saymazsak, genel hatlarıyla olağan bir filmdi.
[/SPOILER]
ekleme: Üzerinden zaman geçtikçe, gereğinden çok değil ama birazcık abartıldığını düşünmeye başladım. Üzerimde hiçbir etkisi kalmadı, sadece ortalama üstü bir Amerikan dramı olarak yer aldı. İyi oyunculuklar ve ortalama bir hikaye. Fazlası değil.
7.5