Şuan Rüyada Olmadığınızı Kanıtlayabilir Misiniz?

Bu düşünceye göre dünyadakilerin hepsi tek bir rüya içinde olmalı. Sonuçta uzayın derinliğindeki bir gezegende birkaç saat kestiren canlı sadece bir rüya görebilir. Ancak benim gibi milyarlarca insan var. Yani ben x uzaylısının rüyasındaysam ve sen de başka bir y uzaylısının rüyasındaysan nasıl aynı rüyada olabiliriz ki?

Ve bir kişi gördüğü rüyalarda -yattığımızda gördüğümüz- kendini görür. Yani beni gören uzaylı ben miyim?

Kuran'da geçen rüya, uyanmak falan bu düşünceyle bir ilgisi yok.

Bence bu uçuk bir ihtimal. Ben bir şeyin kafasında olduğuma inanmıyorum. Kanıtlanamaz zaten bu gibi konular.

@berkann zaten ben de bunlara inanıyorum demedim, bunların hepsinin bir olasılık olduğunu ve gerçekten olup olmadığının kanıtlanamayacağı, bizlerin de kalbimize ve aklımıza en yatkın olanını seçtiğimiz belirttim ki dünyna bunun üzerine kurulu zaten. Dünya hayatının bir rüya, ölümün bir uyanış olduğu ve ruhun ahirete ait olduğu bana daha mantıklı geliyor ve ben ona inanıyorum Allah'a şükür.

@Maskeli Fedai boş iş kime göre neye göre boş iş? Saçmalık kavramı herkesin genel olarak kabul ettiği bir kavram mıdır? Kimine reyting ile ilgilenmek de boş iş gelebilir mesela? O halde herkese bunlarla ilgilenmeyi bırakmayı mı söyleyecek?

Konuyu ilk açıldığında okumuştum ama mobil olduğumdan cevap yazmaya üşenmiştim
Başlığı görünce Einstein'ın söz geldi direkt aklıma ama baya uzun bir yazı çıktı önüme. Neyse, yoruma gelecek olursak, ileriki bir zamanda "uyanıncaya" kadar şu an rüyada olmadığımızı söyleyemeyiz. Bu düşünce gerçek olup gerçekten de rüyadaysak bile başka gezegenler falan işin fantezi kısmı.
Böyle uçuk kaçık fikirler var madem bir tane de ben ortaya atayım: Aslında biz şu an bir nevi rüyadayız yani ahiret günü gerçekleşiyor ve yaptıklarımız bizlere hatırlatılıyor.
)

ayrıca paylaşılan ayetlerin de konuyla pek ilgisi yok

Çok ucuk fikirler geliyor aklıma hala, ama forum kaldırmaz yazmayacağım.
Mantıklı aslında ama burada herkes dine vurmuş konuyu anlamsız şekilde, cidden anlamsız.

Çok ucuk fikirler geliyor aklıma hala, ama forum kaldırmaz yazmayacağım.
Mantıklı aslında ama burada herkes dine vurmuş konuyu anlamsız şekilde, cidden anlamsız.
aslında çok da anlamsız değil sonuçta rüya->ruh->ölüm->ahiret. otomatik bağlantı kuruluyor
sen de paylaşsana fikirlerini

aslında çok da anlamsız değil sonuçta rüya->ruh->ölüm->ahiret. otomatik bağlantı kuruluyor
sen de paylaşsana fikirlerini
Dine bağlamadan yapabileceğiniz yorumlar olmalı, normal şekilde.

Benim çılgın fikirler aklıma geldi şuan, kötü şeyler değil yanlış anlaşılmasın ama çok fantezik ben bile kaldıramadım şuan.

dine bağlamasak bile çok normal yorumlar çıkmaz
merak ettiriyorsun böyle yapıp

@yatutarsa iş sadece rüyalar ile bile bitmiyor, bu dünyanın simülasyon yani bilgisayar programından ibaret olduğunu iddia edenler bile var (olay Matrix ile ibaret değil [bkz:13.kat]

Ama senin Ahirette olduğumuz ve şuan hatırlıyor olduğumuz fikrini ilk defa duydum ve çok mantıklı geldi. Cidden bu olabilir, dini bir çelişki da olmaz sonuçta.

Bi de benim düşündüğüm şu ihtimal de var, belki de biz şuan cennetteyiz veya ben merkezli düşünürsen şuan cennettesin. Cennette her istek kabul göreceğinden sen de tekrardan dünyaya dönmek istedin, hafızan silindi ve yeniden dünyaya döndün. Yaşamadığın hayatları tecrübe etmek için döndün. Sonuçta cennette sonsuz bir hayat var. Dünyaya yeniden döndüğün hayatta tam ölmek üzereyken cennetten geldiğini hatırlayacaksın?

Peki etrafındaki insanlar da kim? Belki hepsi birer nesne belki de onlar da senin gibi yeniden gelmek istemiştir, bilemez ve aksini kanıtlayamazsın?

Çok uçuk değil mi
binlerce yıl önce Platon'da İdealar Dünyası'yla aslında bu teoriyi kastediyordu. Özümüzün İdealar Evreninde olduğunu ve bizim idealar evrenindeki asıl Özümüzün birer yansıması olduğumuzu ve bu yansımalar dünyasında öldüğümizde asıl gerçekler dünyasına yani idealar evrenine göç edeceğimizi savunuyordu.

O görüş binlerce yıl geçmesine rağmen halen günümüzde güncelliğini değişik yollardan koruyor.

Kim bilir Platon'da belki de tarihte bilmediğimiz peygamberlerden biridir ki bence öyle. İslamiyete tamamen uyuyor, Tanrı ve ahiret inancını en iyi şekilde bize uygun olarak dile getiriyor. Tüm bunları düşünmüş ve insanların içine Tanrı ve ahiret kavramını kesinkes yerleştirmiş olması bile bir ipucu. Aynı zamanda Socrates ve Buda için de peygamber olabilir diyenler var ama neyse konunun baya dışına çıktım, laf lafı açtı.

senin söylediğin cennet fikri de güzelmiş, olur mu olur
buda'nın falan peygamber olabileceği ihtimalini duymuştum ben de. çok sayıda pyg gelip geçti belki de onlar da onlardan biridir

Yeri mi bilmiyorum ama küçükken kendimi daha doğrusu tüm Dünya'yı oyuncak zannediyordum yani bir çocuk bizimle oynuyor, yönetiyor diye düşünüyorum.

Peygamberler kısmına katılıyorum. Kur'an'da (yanlış hatırlamıyorsam) 124.000'in peygamberin olduğundan bahsediyordu.

Ama bu bilgisayar programı olayı saçma geliyor bana. Ama şu ahirette olup kendi isteğimizle tekrar Dünya'ya gelme ihtimalimiz bana da mantıklı geldi.

Kuran'da peygamberlerin sayısı geçmez 124k sayısı tahmini

Kuran'da peygamberlerin sayısı geçmez 124k sayısı tahmini
Şimdi araştırdım Kuran'da değildeymiş hadismiş. Ama her topluma her zamanda her bozulmuş topluma doğru yol göstersin diye geldi diye biliyorum Hz.Muhammed'e kadar.

@xdragxx ahirette kendi isteğimizle gelebiliyorsak, o geldiğimiz dünyanın simülasyon olmasını istememiş olmamız ne malum? Eğer ahiretten gelebilme ihtimalini kabul ediyorsak bence o simülasyon olayı da mantıklı olabilir.

Tabi ben hiçbirine kesinkes inanmıyorum, ahiretten gelme olayının gerçek olmasını çok isterim ama tüm hayatı ona göre yaşamak, nasılsa cenneteyiz demek çok büyük risk olur. Sonuçta geldiğimiz ilk dünyanın bu dünya olabilme ihtimali de var ama öldükten ve cezayı çektikten sonra ahirette yeniden dünyaya gitmeyi istemek gibi bir olasılık da gayet mümkün. Yani imkansız değil.

Bu tür şeyleri düşünmenin en iyi yanı da kimsenin aksini kanıtlayamayacak olması. Özelllikle İsviçreli bilim adamları ve Carl Sagan türevi adamlar.

@Tolstoyevski şu simülasyon işine kafam takıldı benim fazlasıyla.

Bu kadar düşünmek sorgulamak insanı yorar delirtir bence.

son kısmına katılıyorum en güzel yanı istediğin gibi mantık üretmen, karşı çıkılamıyor

. @Tolstoyevski en iyisi hiçbişey yok gibi devam etmek.

Reenkarnasyon'a ne diyorsun? Bizim dersaneden bi kız vardı ben kediydim önceki hayatımda diyordu.