İngilizcesi İyi Olanlar Girsin Konuya

Yani who'nun soru kalıbı farklı diğerlerinin soru kalıpları farklı. Birinde yardımcı fiil var birin de yok. Ama who dışında bazen what ya da which ile de özneyi sorubiliriz. Bu gibi durumlarda yine yardımcı fiil kullanmaz mıyız? :)

Bak Who-What ve Which'in soru kalıpları eğer özneyi soruyor ve öznenin kim olduğu belli değilse farklı oluyor.

Ama Who are you ? diye bi şey var burda yardımcı fiil kullanıyoruz niye ? Çünkü burda sana soruyorum seni görüyorum yani sorduğum kişi belli. :) Ama Which boy won the race? derken kazanan belli mi değil bunun gibi işte. :D

wholu sorularda bazen yardıcı fiil düşer

Who told you this gossip?
(Bu dedikoduyu sana kim söyledi?

düşmediği anlar daha fazla

Who are you waiting for? Kimi bekliyorsunuz?
Who do you want to see? Kimi görmek istiyorsunuz?
Whom did the police arrest? Polis kimi tutukladı?

"kimi" ögrenmek istiyonsan yardımcı fiil geliyor
"kim" ögrenmek istiyorsan yardımcı fiil düşüyor
Kısaca, özneyi öğrenmek amacıyla sorulan sorularda yardımcı fiil gelmiyor.
Nesneyi öğrenmek için sorulan sorularda yardımcı fiil geliyor.

- - - Ekleme - - -

Bak Who-What ve Which'in soru kalıpları eğer özneyi soruyor ve öznenin kim olduğu belli değilse farklı oluyor.

Ama Who are you ? diye bi şey var burda yardımcı fiil kullanıyoruz niye ? Çünkü burda sana soruyorum seni görüyorum yani sorduğum kişi belli. :) Ama Which boy won the race? derken kazanan belli mi değil bunun gibi işte. :D

Tamam o kadar derine inmeyelim :D Hoca anlatmadı onları. Kafam karışmasın yine :D

Kısaca, özneyi öğrenmek amacıyla sorulan sorularda yardımcı fiil gelmiyor.
Nesneyi öğrenmek için sorulan sorularda yardımcı fiil geliyor.

- - - Ekleme - - -

Tamam o kadar derine inmeyelim :D Hoca anlatmadı onları. Kafam karışmasın yine :D

evet öyle sayılır ama edilgen öznelerde yardımcı fiil kulanıyorsun

Who would do such a thing? --> Böylesi bir şeyi kim yapabilir?

Who should come for the party? --> Partiye kimler gelmeli?

Who will get special treatment? --> Kim özel tedavi alacak?

Who knows? --> Kim bilir?

Who said? --> Kim söyledi?

Who on earth believes that? --> Dünyada kim inanır buna?

Hoca anlatmadıysa ne diye kurcalıyon. :D

Hoca sadece: Ali loves Ayşe yazdı ve Alinin altına a, Ayşenin altına b yazdı. Cevabı Ali olacak soruyu yazdı "Who loves Ayşe?" diye. Diğerine de cevabı Ayşe olan soruyu yazdı.(Tabiki sadece bunu yazmadı)
Haa hazır aklıma gelmişken hoca:"Özneyi sorarken 3.tekil şahısmış gibi davranmalıyız." diye bir şey yazdırdı.("Who loves Ayşe?" gibi.) Bu her zaman mı doğru yoksa istisnalar da olabiliyor mu?

Hoca sadece: Ali loves Ayşe yazdı ve Alinin altına a, Ayşenin altına b yazdı. Cevabı Ali olacak soruyu yazdı "Who loves Ayşe?" diye. Diğerine de cevabı Ayşe olan soruyu yazdı.(Tabiki sadece bunu yazmadı)
Haa hazır aklıma gelmişken hoca:"Özneyi sorarken 3.tekil şahısmış gibi davranmalıyız." diye bir şey yazdırdı.("Who loves Ayşe?" gibi.) Bu her zaman mı doğru yoksa istisnalar da olabiliyor mu?

Doğrudur her zaman yani öyle hatırlıyorum. :) Çünkü cevap ya he ya she olacak yada isim dolayısıyla öyle soruluyor. :)

Doğrudur her zaman yani öyle hatırlıyorum. :) Çünkü cevap ya he ya she olacak yada isim dolayısıyla öyle soruluyor. :)
Peki çok sağol :)
Herkese teşekkür ederim :) Açıklayıcı oldu. :)

- - - Ekleme - - -

Peki çok sağol :)
Herkese teşekkür ederim :) Açıklayıcı oldu. :)

İngilizce bilenler demiş, herkes konuya girmiş :T: Geldim, dağılın bakalım :d Oturun yerlerinize :D Evet Berkann evladım soru neydi? 😎

Mesela boşluklara ne gelecek? :)

5 What ..................at the end of the film?

6 Which team.......................... the championship?

Benim acil bi işim çıktı, gelince cevaplarım :d

- - - Ekleme - - -

Benim acil bi işim çıktı, gelince cevaplarım :d
Doktor olmaya benzemez bu :D
Yaa biri anlatsın şunu. Aslında ne geleceğini biliyorum da ben de yanlış yaptım sorun o :(

Konu; Okul Dünyası > Eğitim > İngilizce - Yabancı Dil bölümüne taşınmıştır.

Soruya bakar mısın BesaleT? :)

- - - Ekleme - - -

O iki sorudan başka iki tane soru daha var :)
1 Which team............ (you like) best?
3 Which train............ (go) to London?