İlber Ortaylı da Muhteşemi Yerden Yere Vurdu

beyazsoy

Konu Sahibi
Favori Üye
Reaksiyon puanı
13,173
Puanı
1,059
Ilber Ortaylı dün katıldığı a haberde Muhteşem yuzyili Yerden Yere vurdu . Özellıkle Hürremin dizide tanıtıldığı gibi olmadığını vurguladı. işte Ortaylı'nın açıklamalarının satır başları :

BİZDE ÖYLE BAZI TARİHÇİLER VAR Kİ OSMANLI DEVLETİ'Nİ HÜRREM'E YIKTIRIYORLAR

Bizde bazı öyle tarih yazarları var ki. Osmanlı Devleti'ni Hürrem'e yıktırıyorlar. Sanırım orda sinemacıların kabahati değil. Ama tabi orjinal bir sinemacı buradan çıkmayı bilmeli, dramanın bir başka yüzüne de bakmasını bilmeli. Onların da bir görevi var. Mesela Orhan Asena'nın Devlet Başa eserinde başka türlü bir Hürrem gördük. Mesela o tiyatralite olarak drama edebiyatında çok önemli.

OYUNCULUKLAR FEVKALADE FAKAT TARİHİN ÇEKİCİ VE ORJİNAL TARAFI YAKALANMAMIŞ

Oyunncuar fevkalade. O yüzden insanlar tuttu. Ama orada tarih denen alanın orijinal ve çekici taraflarının yakalandığını zannetmiyorum. Yanlış yansıtılıyor. Genellikle bu tip dizilerde tarihi gerçeklik bire bir aranmaz ama hiç değilse bir hava bir ilgi getirir ve o ilgi dolayısıyla doğruya bir yaklaşım getirir. Yani tarihi roman ve tarihi tiyatronun fonksiyonunu az çok yapar. Ama burada öyle bir şey yok. Bunu yazanların hiçbir şekilde tarih edebiyatıyla, tarih romanıyla, tarih dramaturji olarak tiyatroyla alakası
yok.''

BU DİZİDE UZMAN DİNLENMEMİŞ

''Yabancılarda da tarihin değiştirilmesi ve yerine göre saptırmalar var ama bir öykü var. Ve yapımcılar çok önemli. Rejisörler ve senaristler kesinlikle tarih biliyor ve seviyor. Ve kılık kıyafette, sarayın iç işleyişinde gibi teferruata kadar giden bir bilgi var. Yani uzman kullanmayı ve o gelen bilgileri tatbik etmeyi alışkanlık haline getirmişler. Burada öyle bir şey yok. Bu dizide uzman falan dinlenmemiş belli"

TARİHİ ANLATMA GİBİ BİR ENDİŞELERİ YOK

Burada ki endişe başka… Falanca firmanın kuyumculuk eşyalarını ödünç alıyoruz onu nasıl gösteririz, filan firmadan tekstili alıyoruz nasıl gösteririz. Savaş sahneleri çok pahalıya mal oluyor o işi nasıl kırparız. Demiyorum Sultan Süleyman'ın 13 seferini de gün gün ay ay gösterilsin öyle bir şey söz konusu değil ama hiç değilse bir kaçını alır gösterir, hiç değilse bir yerine oturtursun. Çünkü çok önemli dramatik düğümlenmeler var. Ama öyle bir endişeleri yok.

MUHTEŞEM YÜZYIL'IN DANIŞMANLIĞI TEKLİFİ GELDİ KABUL ETMEDİM

west den gene çok kapsamlı bir ve farklı yorum

yabancılar biliyor demiş yataktan çıkıp da savaşmış krlaın ya da tarihi kişiğin olduğu kaç dönem dizisi var acaba

beyazsoy kendi fikrini savunmak için hürremi yanlış gösteriyolar demiş de adam suçıu tarihçilere atmış o konuda diziye değil

İlber Ortaylı'nın tarihçi olduğunu hatırlatalım ve bir tarihçi dahi diziyi yerden yere vuruyor. Diziye tepkiler çığ gibi büyüyor. Peki dizi neden en başta niye tepki almadı, şimdi tepki alıyor? Tepkiyi en başta yapacaktınız, dizi şimdi büyük bir izleyici kitlesi edindi. Şimdi tepkinin pek faydası yok. Bu dizinin kaldırıldığında büyük bir tepki alacağı zaten belli, ki kaldırılmadığı içinde tepki alıyor orası ayrı konu.

suç kimin olursa olsun sonuçta yanlış anlatılıyor ki ılber Ortaylı yinede daha farklı ıslenebilirdi diyor.

demekki suç my değil tarihçilerin hürrem kanısındaymış beyazsoycuğum diziyle ilgili yorum yapmadna önce bunu bir düşün devleti hürreme yıktıran yobazları

farklı işeknirdi dedği saray işleyişisaraydaki görevliler daha saftirik daha dine bağlı olut-rud mmesela o zaman stv de yayınlanırdı dizi sarayın içindeki kıyafetlerin resmi yok daha o yüzden ilber ortaylı da olsa bunun yüzde yüz doru diyemeyiz

Başbakan'a yalakalığa tam gaz devam!!
Gerçekten komik olmaya başladılar, Tayyip alır bunları yanına.

- - - Ekleme - - -

Yeni moda Tayyip'cilik haberiniz yok mu, Adama karşı çıkan kellesi gider.

haberler yapilsin gündenmden düsmesin güzel

yerden yere vursa kaç yazar

çarsambalari hürrem yeterince vuruyor yerden yere

emre okudugunu anlamıyormusun sahiden sırf sen yanlıs anlama diye yazıyı değiştircem yahuu
))))

ılber Ortaylı tek suçlu my değil diyor (hürrem konusunda) ama iyi arastırsalardı diyor ve ekliyor

"Ama tabi orjinal bir sinemacı buradan çıkmayı bilmeli, dramanın bir başka yüzüne de bakmasını bilmeli. Onların da bir görevi var. Mesela Orhan Asena'nın Devlet Başa eserinde başka türlü bir Hürrem gördük"

dıyorkı orjinal sinemacı olsalardı hurremı kötü gösterme kolaycılıgından çıkarlardı daha orjinal şeyler yaparlardı

umarım simdı daha iyi anlamısındır
)))))

Bu yazının anket bölümünde olması da ayrı bir gariplik.

ilber ortaylıya bile hadsiz laflar edenler var ne diyeyim. gerçekleri söyleyen tarihçi hemen yalaka olur
))) adamın tayıple arası iyi olmadığını herkes biliyor daha yeni topkapı müdürlüğünü bıraktı ve kavga ede ede üstelik . bilmeden sallamak moda oldu
))))

- - - Ekleme - - -

sayfayi biri doğru adrese taşırsa sevinirim . mobılden açtım yanlış olmuş
))

tarihçiler de kötü gösteriyor ama my işi abarttı kadın elinde su yerine zehir taşıyor
))))
kafasini bozanı anında bögdürüyor
)))

bu arada emrede hurremın kötü gösterildiğini kabul etti ve bugunu bayram ilan edelim
))

sonuçta ben googldan iki mektup buldum hurreme ait kadın son kuruşuna kadar hayır yapıyor. kurana bayağı bir hakim. ağzından Allahı ındırmıyor. olduğunu gördüm. my senaristleri bu kadar da araştırma yapmamış
))))

neyi ni kanbul ettim hürem kötü yapılıyor evet doğru ama yüzde yüz af iyi diye de kanıt yok

neyi ni kanbul ettim hürem kötü yapılıyor evet doğru ama yüzde yüz af iyi diye de kanıt yok

ışte bunu
)) ilk başta hürrem kötü değil diyodün
)) şimdi kötü ama my nin suçu değil diyon
)) ilerleme var
). hangi tarihci hurremın eline zehir vermiş geleni gideni bogdurtmus
)))

Helal valla doğru söylemiş diziye tepkiler artmaya başladı inşallah tez zamanda kalkar yayından.

Helal valla doğru söylemiş diziye tepkiler artmaya başladı inşallah tez zamanda kalkar yayından.

çok beklersin herkezin duası kabul olsa hiçbir zaman olmicak istesende istemesende çarsambalarin tek dizi Hep etrafinda göreceksin varlıgı türkiye yi ekranlara kilitliyor

simdiden bu hayal den vazgeç yoksa fena üzülürsün her çarsamba

türk dizi tarihihn en masraflı en çok ülkeye satılan en kalitelş dizisi yayındna kaldırılımaz kimseni,n hadine değildir ve gücü yetmez buna

herkez haddini bilmeli .!!!

çarsamba aksami yeni bölümleriyle starda

korkmayın , kaldırılmaz
))))

kimsenin ekmegıyle oynanmazlar . murat osmanoğlu dedi ceki düzen verin diziye yoksa dava açacağız . yapılacak belli osmanlıogluları ailesinin rahatsız olduğu çıplak ve mühtehcen sahneler kaldırılacak . hürremin kabrine gidip beddua edenler varmış onun önüne geçmek için hurremı cani yerine İNSAN hürrem yapacaklar
))) olup bitecek